KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Meseta Crema d'Oro kávékóstoló

Meseta Crema d'Oro szemeskávé teszt A Meseta kávékat az olasz Co.ind sc vállalat készíti, mely 1961-ben alakult a Bologna meletti Castel Maggiore-ban. Magyarországon a Meseta kávék 2010-ben jelentek meg. A kávét Milánóban ismertük meg egy kóstoló alkalmával, s rögtön tudtuk, hogy ezek a blendek igazán figyelemre méltóak. Felkerestük a vállalatot és azon nyomban megbeszéltük a hazai forgalmazás részleteit is. Termékeink között mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt, hisz a Meseta kávékeverékek az Arabica és a Robusta összetevők arányában több különböző változatban is kaphatóak. Az Arabica főként Brazíliából, a Robusta pedig Ázsiából származik. Automata kávéfőzővel rendelkezőknek a magasabb robusta tartalmú keverékekből könnyebb kiváló kávét készíteni, míg professzionális kávégépekkel a magasabb arabica tartalmú kávék is a legjobb formájukat hozzák. A keverékek pörkölése közepes, az északi régióra jellemző olasz pörkölés. Az elkészült kávékra jellemző a testesség, a tartós crema, a határozott ízek. A Meseta Crema d'Oro blend 70 % Arabica és 30 % Robusta keverék. A magasabb Arabica tartalomnak köszönhetően lágy, mégis zamatos, testes kávé készíthető belőle mogyorószínű crema-val - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Meseta kávé forgalmazójától, a Flumen Art Kft.-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Meseta Crema d'Oro szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Meseta Crema d'Oro

Pörkölés ideje: 2017.01.25, Lejárat ideje: , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 5.490.- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Viva Italia! Ezen felkiáltás, azt hiszem pozícionálja valamelyest aktuális tesztkávénkat, ugyanis egy jellegzetes, klasszikus, olasz keverék került az őrlőbe, ami meglehetősen jótékony hatású tud lenni a mostani változékony időjárás mellett. Az olaszon belül is inkább az északi régiókra jellemző ez a stílus: a közepesnél egy árnyalatnyival sötétebb pörkölésű szemek, amik nagy része arabika (80-90%-ra tippelek). Akadnak igen nagyméretű szemek is, és töredezettekből is találhatunk, azonban szerencsére meglehetősen jól sikerült a “kompozíció”, amint az lejjebb majd olvasható lesz. A babok illata kakaós/csokis, kellemetlen robusztaillat nem jellemző rá, őrlés után mokkás aromával egészül ki. A kávé széles hőfoktartományban tud jót mutatni magából, és szerencsére a lefolyás hosszára sem igazán háklis (bár a standard vagy annál kicsivel gyorsabb az ideális), tehát kijelenthetjük, hogy egy “hómbarisztabarát” mintával van dolgunk. Megcélozva az alsó hőtartományt és a standard kivonatolási időt, egy szép krémesen lefolyó, mintázódó cremájú espresso a jutalmunk. A fő irányvonal a csokis/kakaós, amit remekül kiegészít egy kis (rumos)diós és mogyorós ízjegy, a végén egy picinyke savassággal. Feljebb lépve a hőfokkal a csoki erőteljesebb lesz, és inkább ét, mint tejes jelleget kap, és megjelenik egy picinyke mandulásság is, valamint enyhe, köményes fűszeresség. Felső hőtartományban üresebb lesz a kávé, a csokis/kakaós jegyek dominálnak, illetve belép egy keserű ízjegy is, ami egy kis cukor hozzáadásával eltűntethető. Ristretto felé közelítve a mennyiséget ez szintén előfordulhat, így inkább a standard espresso mennyiséget ajánlanám. Az ital testessége jónak mondható, a lecsengése is elég hosszan tart, de szerencsére nem hagy kellemetlen ízeket a szánkban. Szimplához 9 g-ot használtam, LM-szűrővel, míg a duplánál 16-17 g adott jó eredményeket. Tejben nálam átlagos volt a kávé, így aki ilyen italban fogyasztaná, annak inkább a macchiatot vagy a cortadot javasolnám elősorban (a flat white-ot is, mert abban egy dupla van), hogy a sok tejben ne tűnjön el a kávé karaktere. Elsősorban a klasszikus espresso szerelmeseinek ajánlanám a kávét, mert egy finom, de nagyobb izgalmaktól mentes keverék, ami kiváló lehet egy kellemes reggeli után, mint ébresztő ital, illetve azoknak, akik most ismerkednek az espresso világával, mert a végeredmény szinte elronthatatlan.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23

 

Kaligula:

Újabb sötét pörkölésű, olajos, olaszos kávét kóstolhattam, aminek több okból is örülök. Egyfelől nagyon ritkán iszom már sötét pörkölést, másrészt a reggeli ébredéshez még mindig jobban tudom kapcsolni a robusztás keverékeket, mint egy világos pörkölést. A tesztkávé első ránézésre nem igazán meggyőző, sok a sérült, hibás szem a zacskóban. Illatra nem bántó, de nem is kellemes, enyhén karamellás, kakaós, marcipános aromák érezhetőek. A lefolyás nem okoz semmiféle meglepetést, sűrű crema érkezik a csészébe, 92 fokon kellemes mogyoróbarna italt kaptam, aminek az illata is nagyon kellemes, némi gyümölcsösséget is érezni. Megkóstolva már nem ilyen jó a helyzet. Kissé fanyar, égett íz vegyül egy eléggé egytónusú mokkás, olaszos keserűcsokoládés ízvilággal. A fanyarság sajnos végig jelen van, és ez a keserűség cukor hozzáadásával is megmarad. Cappuccinóban egészen más a helyzet, érdekes módon itt eltűnnek a kellemetlen ízek és egy kellemes, egységesen csokis, olaszos italt kapunk. Egyértelműen cappuccinonak ajánlanám, presszonak viszont csak a keserű ízek kedvelőinek.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 20,5

 

SzuMe:

E heti tesztalanyunk a klasszikus, olasz vonalat képviseli. Egyenletes pörkölés, minimálisan töredezett szemek jellemzik. A zacskót kibontva, kellemes csoki és karamell illat árad. Őrléskor a 16g-os IMS kosárba 18g-ot tettem, ezzel a szokásos őrlőállásnál mintaszerű lefolyást produkált. Hőmérsékletre nem igazán kényes, de a szélsőséget vagy keserű vagy savanykás formában mutatja. Alacsonyabb hőmérsékleten (88-90 fok környékén tetszett a legjobban) Erős, cukrot is megtartó, tartós crema robuszta jelenlétére utal. Ezt persze a kóstolás is alátámasztja. Finom csokis, kakaós ízek mellett némi dió és erdei gyümölcsös ízeket is sikerült kicsalnom belőle. Duplákat főztem belőle, ezért a minta nem tartott sokáig, de nem igazán öregedett az idő múlásával, darálón nem kellett állítani. Kevés cukorral is remek ízt ad, ha valaki inkább úgy issza. Tejes italként megállja a helyét capuccinoként, illetve kipróbáltam tisztán tejszínnel is. Közepes koffeintartalmú, akár délután is fogyaszható ital készíthető belőle.

Kávégép: Bezzera Mitica E61 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 23,5

 

Lorien:

Kissé tarka-barka, átlagosan közepesen sötét pörkölésű szemek, elég sok töredezett találtam közte, de az is lehet, hogy nekem jutott a csomag legalja. Van benne robuszta is, habár nem túl sok, 10-20% között tippelem. Szinte olyan, mint a kezes bárány, nem kell vele trükközni, mindazonáltal a joker környéki őrlés a jó. A hőmérsékletre sem különösebben érzékeny, de legjobb, ha a közepesen magasat célozzuk, és amikor a csészéből kimorognak a tigrisek, akkor helyben vagyunk. Cseppekre szakadó lefolyással indul, majd hamarosan vaskos krémfolyam dől a csészébe. Amikor szőkül, akár el is lehet zárni. Krémje bőséges, mintázódik, a szerkezete is nagyon jó, a cukrot megtartja. Klasszikus észak-olasz ízvilág, csokoládé, mogyoró, pörkölt magvak, továbbá kicsit magasabb hőfokon fanyarkás zöld dió is feljön, és a robusztás fűszeressége kissé parfümösbe csap át, illetve némi fa és bőr kiérződik. Természetes édessége teljesen megfelelő, így a cukor nem sok pluszt tesz hozzá. Tejes italban hozza a kötelezőt, de leginkább eszpresszónak kedveltem. Koffeintartalma közepesen magas.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 23,5

 

Weinmaker:

Közepesnél sötétebb, nagyjából egyenletes pörkölésű kávébabok alkotják a mintát. A szemek között előfordul néhány töredezett is. A zacskót kibontva kellemes csokoládé illat áradt. Már rögtön az első csapolás elég jól sikerült, ami köszönhető annak is, hogy a kávé rendkívül felhasználóbarát. Könnyű elkészíteni és nem háklis a hőmérsékletre sem. Nálam a normál lefolyás és az átlagos alatti hőmérséklet tökéletes végeredményt adott. A lefolyás szép, a krém bőséges, szépen mintázódik. A minőségére és olajosságára sem lehet egyetlen rossz szavunk sem. Ízében a klasszikus észak-olasz vonalat erősíti, de a legjobb fajtából. Nagyon szerethető, ízhibáktól mentes kompozíció. Elsősorban a csokoládéé a főszerep, amely kiegészül egy kis mogyorós, pörkölt magvas, diós jegyekkel és egy pici fűszerességgel. Testessége jó, utóíze hosszan tart és kellemes lecsengésű. A hőfokkal lehet játszani, mert egyes ízjegyek erősödnek, mások tompulnak, de a magas hőfok felé haladva kezd kiüresedni a kávé. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam, de teljesen korrekt volt kapucsínónak elkészítve is.

Kávégép: Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E, Catler CG8030 / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 7 4 8 23
Kaligula 4 5 4 7,5 20,5
SzuMe 4 8 4 7,5 23,5
Lorien 4,5 7 4,5 7,5 23,5
Weinmaker 5 8 4 8 25

Meseta Crema d'Oro szemeskávé teszt kávébabokMeseta Crema d'Oro szemeskávé teszt kifolyásMeseta Crema d'Oro szemeskávé teszt doppio
Meseta Crema d'Oro szemeskávé teszt krémMeseta Crema d'Oro szemeskávé teszt cukorMeseta Crema d'Oro szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Közepesnél picit sötétebbre pörkölt kávébabok jellemzik a kapott mintát. A pörkölés nagyjából egyenletes, de a szemek között akad pár töredezett is. A legjobb eredmény érdekében az őrlő beállítást úgy célszerű elvégezni, hogy normál lefolyást kapjunk. Ez valahol a Joker beállítás környékén mozog. Hőfok tekintetében az átlag alatti tartomány a legjobb, de lehet próbálkozni, mert ez a blend egy kezes bárány, így szinte elronthatatlan. A nagyon magas hőmérséklet felé haladva azonban elkezd kiüresedni, így ezt célszerű elkerülni. A lefolyás szép, a krém mennyisége bőséges, állaga, olajossága nagyon jó, és mintázódásra hajlamos. A cukrot szépen megtartja és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a klasszikus észak-olasz ízvilág köszön vissza, különösebb izgalmak nélkül, viszont az összkép ettől függetlenül nagyon jó. Mindenféle ízhibáktól mentes a Meseta blendje, és a robuszta sem könyököl ki belőle. Ízében a csokoládés-kakaós vonal dominál, melyet mogyorós, diós, pörkölt magvas aromák tesznek kerekké, egy csipet fűszerességgel a háttérben. Testessége nagyon jó. Utóíze kellemes és hosszú lecsengésű. Leginkább eszpresszónak ajánljuk, de tejes italokban is hozza kötelező szintet.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesen sötétpörkölésű
Összetétel:70% arabika - 30% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!