KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Musetti Gold Cuvée kávékóstoló

Musetti Gold Cuvée szemeskávé teszt A Musetti pörkölőt családi vállalkozásban alapította Luigi Musetti 1934-ben, a Milano-hoz közeli Piacenza-ban „Kávé háza” néven. Az azóta eltelt 80 évben a tulajdonosok kitartóan és szenvedélyesen hisznek az előállított kávé minőségének fontosságában, ezért folyamatosan szem előtt tartják a gyártósorok technológiai és higiéniai fejlesztését, eleget téve a mindenkori legmagasabb minőségi követelményeknek. A nyers kávét közvetlenül az ültetvényekről vásárolják három kontinensről: Közép- és Dél-Amerikából, Afrikából és Ázsiából. Saját pörkölőüzemükben pörkölik, saját receptúra szerint állítják elő a különféle keverékeket a zöld kávétermés minőségének figyelembe vétele mellett. Az így készült, Musetti márknéven piacra hozott kávékeverékeket a világ valamennyi kontinensén, több mint 50 országban forgalmazzák. Nem elégszenek meg a nyers kávé hitelesített minősítésével. Mielőtt a termés a pörkölőbe, majd pedig a csészénkbe kerülne, minden egyes zsáknyi nyers kávéból mintát kérnek. A mintákat bevizsgálják, pörkölik, majd a mindent eldöntő kóstolásos teszt alá vetik. Mielőtt azonban a behajózott szállítmányt beengednék a gyárba, újra mintát vesznek, és újból elvégzik a teljes minőségi vizsgálatot. A Musetti Gold Cuvée - édeskés és gazdagon aromás illatú, savanykás kenyai és közép-amerikai kávéból. Csokoládés élvezet kandírozott citrusos utóízzel. Válogatott, minőségi kávé fém dobozban - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Musetti kávé hivatalos forgalmazójától, a Szamila Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Musetti Gold Cuvée szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Musetti Gold Cuvée

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2018.04 , Csomagolás: 2kg-os fémtartályos csomagolás
Ár: 14.840.- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Heti tesztkávénk “szagravételekor” kicsit megijedtem: furcsa, kávéra számomra eddig nem jellemző aromák áradtak a zacskóból. Ezt kissé értetlenkedve konstatáltam, mert a babok szépek, egységes a pörkölésük (közepesnél sötétebb, olajkiválás nélkül), nem töredezettek, nem égettek, és láthatóan alig lehet benne robuszta (ha egyáltalán). No, de volt már ilyen, inkább készítsünk belőle kávét! Őrlés után érdekes módon az említett aromák eltűnnek, helyükbe egy nagyon enyhe csokoládés/kakaós illat kerül. Valószínűleg nem túl friss mintával lehet dolgom. Ebben megerősítettek az elkészített eszpresszók is, mind lefolyás, mind ízvilág tekintetében. Azonban, szerencsére nincs nagy baj, a kávé még így is kellemes, bántó jegyektől mentes karaktert mutatott. Az első próbálkozások normál dózissal (9 g-os szimpla LM-szűrővel, 16,5 g-os dupla) nem hoztak túl jó eredményt: gyors, kissé táncoló, hamar szőkülő lefolyás, nem túl markáns ízjegyek, kissé vizes ital. Finomítva az őrleményt és megemelve a dózist viszont már egészen baráti lett az eredmény: “egérfarkas” lefolyás, szőkülés nélkül. Az ital gerince klasszikus olasz vonal: (ét)csokis/kakaós, némi fűszerességgel, amit kiegészít egy finom diós sütis ízjegy és karamellás vagy mogyorókrémes édesség (hőfoktól függően). Ezeken kívül fűszeresség is jellemzi, savassága alacsony, testessége magasabb dózisnál már jónak mondható. Utóíze mokkás, dohányos, elég hosszan tart. Vizuálisan az ital nem hozza az elvárható tigrises mintázódást, a krém mogyoróbarna árnyalatú, és elég vékonyka, de megmarad a fogyasztás végéig. Koffeintartalmát nem éreztem magasnak. A leírtak a közepes és magas hőtartományra vonatkoznak, alcsony hőfokon számomra kissé üres volt az ital, nem volt elég komplex. Fő problémám a kávéval az volt, hogy a leírt ízjegyeket elég nagy szórásban produkálta, nem tudott konstans módon összetett italokat produkálni, gondolom, ez megint csak a frissességre vezethető vissza. Tejben egy kellemes, karamellás jellegű ital a jutalmunk, érdemes így is megkóstolni. Ajánlom a kávét azoknak, akik kedvelik a klasszikus “vonalat”, egy finom ebéd vagy akár vacsora után kellemes desszertként szolgálhat.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19

 

Zoknee:

Ezen a héten egy olaszosnak tűnő blend került az őrlőbe. A zacskóba belenézve egyenletes pörkölésű szemek néztek vissza. Némi robuszta tartalomra engedett következtetni a kis szemek jelenléte. Töredezett, hibás darabokat nem találtam. Nem túl markáns illat fogadott felbontás közben, és a későbbiekben sem keltette egy frissebb kávé benyomását. Az őrölt kávénak és az elkészült eszpresszónak is dohányra emlékzetető illata volt. Csapoláskor nagyon vékony crema fogadott, nem ezt várja az ember egy olaszosnak tűnő kávétól. Színe egyenletes volt, de mintázódásra nem volt hajlamos. Néhány próbálkozás után közepes vagy annál kicsit alacsonyabb hőfokon kaptam a legjobb ízeket (~91°C), a szokásos joker álláshoz képest kicsit durvább őrlő beállítással. Mennyiségeket tekintve a dupla nekem 17.5-18 grammból lett a legjobb, kicsit rövidebb lefolyással (20-25mp). Testessége nem a legjobb. A kávé ízében a keserű csoki dominál, dohányos illattal, a kellemes csokis utóíze sokáig megmarad fogyasztás után. Kicsit magasabb hőmérsékleten már a keserű íz zavaróvá vált. Tejes italban (cappuccino és kesudió-tejes cappuccino) nagyon kellemes ízharmónia fogadott, a crema latte-artos rajzoláshoz megfelelő. Az első benyomásokhoz képest javított a kávé, egy klasszikus, átlagos, nem túl összetett, kiemelkedő ízjegyektől mentes olasz ízvilágot kaptam, nagyon vékony cremával. Kellemes volt espressoként reggel és napközben is, illetve tejes italban. Egy kis cukorral kóstolva az általam kedvelt olaszos kávékra jellemzően viselkedett.

Kávégép: Gaggia Classic / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 17

 

SzuMe:

Eheti tesztalanyunkról nem sokat tudtam. A csomagolást kibontva nem csapott meg a várt frissesség illata. Egységes pörkölésű babok bukkantak elő a zacskóból. Pörkölés dátumáról nem tudtam semmit, de nem lehet túl friss, mert darálás után olyan, mint ha egy bolti téglát bontanék ki. Joker állásban némi karamelles illatot érezni lehetett, de semmi kirívó. Többszöri próbálkozásra sem sikerült igazi crema-t csiholni belőle. Egyértelműen régi pörkölés vagy nem megfelelő tárolás lehet az oka, vagyis már “döglött” a kávé. Magas hőmérsékleten kellemetlen kesernyés íze volt normál lefolyással. Kicsit gyorsabb lefolyással, hosszabbra engedve ez javult. Alacsonyabb hőmérsékleten vállalható csapolást sikerült abszolválni. Nem mondhatnám karakteresnek vagy testesnek, sajnos nem jellemző erre a kávéra. Hagyományos csokis ízvilág érződik karamelles, pörkölt gabonás kiegészítéssel, némi dohányos illattal. Kevés cukorral kicsit jobb ízvilágot ad. Tejes italként kellemes reggeli ital vagy desszert készíthető belőle. Friss korában kellemes kávé lehetett, pörkölési hibák nem igazán látszanak rajta. Jó lenne egy friss verziót újra kóstolni belőle.

Kávégép: Bezzera Mitica E61 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 2 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 16

 

Lorien:

Egységes, sötétbe hajló pörkölésű, ép szemek, épp csak néhány töredezett vagy repedt található közöttük. Olajkicsapódás nem látható rajtuk. Vélhetően egy kis robuszta is lehet benne, de 15%-nál több nemigen. Eleinte nehezen találom meg vele az összhangot, pedig nem túl kényes fajta, de végül arra jutok, hogy talán kezd már fáradni a minta, amelyet több tény is alátámaszt, ezekről majd később. Mindezek ellenére sikerült megbarátkoznom vele, olyannyira, hogy kezdő home-barista időszakomat juttatta eszembe, amikor még csak a klasszikus vonalon mozogtunk, és igen keveset tudtunk az újabb hullámokról. Akkoriban ez blend bizony bekerült volna a kedvencek közé. A technikai mederbe visszaevickélve fel kell jegyezni, hogy őrlése a jokertől finomabb állásban történik, hőmérséklet tekintetében pedig inkább az alacsonyabb tartományban vitézkedett, már-már kissé “alulexponálva” volt a legjobb. Lefolyása elmegy: azaz csepegve-szakadozva, néha prüszkölve indul meg, majd hamar bébiegér-farkassá egyenesedik, és csak a csapolás második felében kezd felkrémesedni, majd az utolsó negyedben szőkülni. Ennek megfelelően a crema diszciplinában csak egy erős közepest érdemel ki, mintázódást nálam nem mutatott, mennyisége nem túl bőséges, állaga azért nem rossz. Színe ideális esetben a mogyoróbarnánál egy árnyalattal világosabb. A cukorpróbát nem állja, szinte azonnal aláfordul. Klasszikus, északi, elegánsan harmonikus ízvilágot nyújt, tejcsokoládé, karamell, grillázs és pörkölt mogyoró az alapok, egy kis keserűmandulával, keleties fűszerességgel és huncut csersavas lecsengéssel megbolondítva, mokkás utóízzel. Néha egy kis podos flashbackem volt fogyasztás közben, talán ez is az öregedés számlájára írható. Igazán frissen szívesen kóstolnám újra. A cukor határozottan jól áll neki, de nem kell bele sok. Tejes italban nem éreztem semmi kiemelkedőt, minél kevesebb volt a tej, annál jobb. Koffeintartalma nem vészes.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19,5

 

Weinmaker:

Közepesnél sötétebb, egészséges, egyenletes pörkölésű kávébabok fogadtak a minta bontásakor. A joker állástól finomabbra kellet vennem az őrlést, mert az első próbálkozásnál nagyon táncolt és szőkült a lefolyás. A finomított beálítással már javult a helyzet, de a kávé egyértelműen mutatta, hogy már nem a fénykorában van. A krém közepes, lassan krémesedik fel és mintázódásra kevésbé hajlamos. Állaga és olajossága elmegy, a cukrot csak tompítani tudja. Szerencsére ízében már nem ilyen vészes a helyzet. Az észak-olasz ízvilág tipikus jegyei köszönnek vissza, mindenféle ízhibától mentesen. Egyedül a magas hőfokot nem szereti, mert akkor keserűvé válik. Ízében a csokoládé, karamell, pörkölt mogyoró dominál, némi fűszerességgel megbolondítva. Utóízében egy mokkás lecsengés jelenik meg, egy halvány dohányosság kíséretében. Kellemes, harmonikus összképet nyújt a kávé, ami sokkal jobb lehet igazán friss állapotában. Kár érte. A természetes édessége jó, de egy kis cukorral nem ártunk neki. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam, de kellemes volt kapucsínónak is.

Kávégép: Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E, Catler CG8030 / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 17,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3 7 4 5 19
Zoknee 3 6 3 5 17
SzuMe 2 6 3 5 16
Lorien 3,5 7 4 5 19,5
Weinmaker 3 6,5 4 4 17,5

Musetti Gold Cuvée szemeskávé teszt kávébabokMusetti Gold Cuvée szemeskávé teszt kifolyásMusetti Gold Cuvée szemeskávé teszt csapolás
Musetti Gold Cuvée szemeskávé teszt krémMusetti Gold Cuvée szemeskávé teszt eszpresszóMusetti Gold Cuvée szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: A mintát kibontva, egészséges, a közepesnél sötétebb, egyenletes pörkölésű kávébabok találhatók. Illata kellemes. A legjobb eredmény érdekében átlagos, vagy annál finomabb őrlési beállítással érdemes próbálkozni, nagyjából a tankönyvi időt betartva. Hőfok tekintetében szintén az átlagos, vagy az alatti tartományban érdemes keresgélni, mivel magasabb hőmérsékleten hajlamos megégni és keserűvé válni. A lefolyás nem túl szép, lassan krémesedik fel, és a krém mennyisége is csak átlagos. Mennyisége és olajossága elfogadható, mintázódásra nem hajlamos. Egyértelmű öregedés jeleit lehet felfedezni a kávé készítésekor, ami sajnálatos, mert valószínűleg ez egy sokkal nagyobb durranás lenne. Ízében az észak-olasz stílus jegyeit fedezhetjük fel. Csokoládés alapon, karamellás, pörkölt mogyorós, grillázs, diós-sütis aromákat lehet még felfedezni, egy kis fűszerességgel és dohánnyal a háttérben. Utóízében mokkás, testessége jó. Egy kevés cukor, és egy pici túladagolás jót tesz a végeredménynek. Harmonikusan megkomponált blend, amit leginkább eszpresszónak, risztrettónak ajánlunk, de tejes italok alapjaként is egészen jól funkcionál.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesnél sötétebb pörkölésű
Összetétel: 90% arabika - 10% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!