KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kapucziner Mexikó Huixtla kávékóstoló

Kapucziner Mexikó Huixtla szemeskávé teszt A Kapucziner Kávé Manufaktúra új utakat igyekszik keresni a mai nagyon gyorsan változó kávé piacon. 2017 év egyik fő célkitűzése, hogy közvetlen kapcsolatot építsünk ki a kávé termelőkkel. Ez a tétel is reméljük jó példája a közvetlen beszerzésnek. Az utóbbi években Mexikó a specialty kávét kereső pörkölők figyelmébe került. A mexikói kávék egyre kelendőbbek a specialty kávés piacon, köszönhetően édes és lágy ízüknek. Huixtla egy város, Chiapas megyében az ország legdélibb területén, mely Guatemalával határos. Kávénk a Huixtla város környéki magas hegység, a Sierra Madre lejtőiről származó arabica. A mosott technológiával feldolgozott kiváló minőségű zöld kávészemeket világos pörköléssel készítjük el, hogy gyümölcsös és csokoládés ízjegyei a leginkább megmutatkozzanak - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Kapucziner Kávémanufaktúra tulajdonosától, Németh János -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Kapucziner Mexikó Huixtla

Pörkölés ideje: 2017.05.13, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 8.000.- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

A múlékony “szépség”. Ez jutott eszembe aktuális tesztkávénk faggatásakor, ami ezúttal egy mexikói SO a Kapuczinertől. Múlékony, mert sajnos 4-5 nappal a nyitás után már nem tudta azt a “szépséget”, komplexitást produkálni, mint a zacskó bontásakor. De ne szaladjunk ennyire előre! A zacskóból kellemes, pirított kenyérhéjas, mogyorós, csokoládés illatot érezhetünk. A babok pörkölési szintje közepes, nagyon egyenletes. A szemek mérete enyhén változó, akadnak kisebbek is a nagyobbak mellett, töredezettséggel egyáltalán nem találkoztam. Őrléskor az aroma tovább édesedik, valamint megjelenik egy kissé fanyar gyümölcsös tónus. Az alsó hőtartományban nálam nem mutatta meg az igazi arcát, ilyenkor a savassága kicsit elviszi a komplexitását. Feljebb lépve a közepes tartományba viszont már “virít”: lágy, tejcsokis, mogyorós alapok mellett, finom cseresznyés, meggyes gyümölcsösség bontakozik ki elég markánsan, közepes savasság mellett. Ezt kiegészíti néha egy kis fahéjas fűszeresség. A természetes édessége jónak mondható. A felső hőtartományban is érdemes próbálkozni, nálam még beköszönt egy kis aszalt gyümölcsös (szilvás) ízjegy is. Testessége jónak mondható, az utóíze is hosszan tart, finom édes mogyorós ízt hagyva maga után. A jó végeredményhez magas dózisokra lesz szükségünk: szimpla LM-szűrővel 10 g, duplával 19-20! g adta a legfinomabb italt. A kimenet risztrettó és eszpresszó között az ideális, normál, 25 mp-es vagy afeletti lefolyási idővel, nem érdemes lungo irányába közelíteni a mennyiséggel, mert elkezd vékonyodni az ital. Apropó vékonyság! Rég láttam már ennyira vékonyka krémű eszpresszókat! Enyhe mintázódásra csak igen magas dózisoknál hajlamos, de rendkívül hamar szerte tud foszlani a crema. Ezt tetézi, hogy bontás után 4-5 nappal mégjobban vékonyodik, és az ízek is “fakulnak”. Koffeintartalmát nem éreztem magasnak, a nap bármely időszakában bátran fogyasztható. Tejben nálam átlagosat produkált, macchiato vagy cortado az ajánlott, különben nagyon eltűnik a kávé karaktere. Egy finom desszertkávét ismerhettem meg ebben a mexikói SO-ban, ajánlom mindenkinek, aki kedveli az újhullámos vonalat, és kellőképpen gyorsan tud “végezni” a zacskó tartalmával annak felbontása után.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 2,5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23,5

 

Zoknee:

Az előző heti olaszos ízvilágot most egy világosabb pörkölésű kávé váltotta. Felbontás után is szembetűnő volt a különbség, minden tekintetben. A frissessége nem volt kérdéses, amit az illata is igazolt. A szelepes zacskót kibontva belül egészséges, nagy kávészemek voltak, közepesen világos pörköléssel, gyümölcsös-citrusos (egyesek savanykásnak mondanák) illattal. A tesztelés során végig kísért mind az őrölt, mind az elkészült ital illatában a citrusos világ. Csapoláskor közepes vastagságú crema fogadott, szép egyenletes színnel. Mintázódásra kevésbé volt hajlamos. A hőmérsékeltre kevésbé volt érzékeny, az arabikákhoz jellemző, melegebb tartományban egy szélesebb sávban is ugyan azt az ízt hozta (94-96°C). Az ökölszabály szerinti 18 grammal próbálva a dupla szűrőben még bőven maradt hely, és ezt az ízeiben is jelezte. A megfelelő testességet nekem 20-21 grammal és kicsit rövidebb (20-25s) lefolyási idővel érte el. Ízre citrusokat mutatott, és volt benne egy kis piros gyümölcsös jelleg. Savassága meglepően alacsony volt. Utóízében a hosszan tartó citrusosság jellemezte.
Cappuccinoként kóstolva is megőrizte ízjegyeit, így tejes italokban is érdemes kipróbálni. Azoknak is merem ajánlani, akik még csak most ismerkednek a világosabb pörköléssel, mert a citrusos jelleg és a savassága alacsony volt, így elsőre sem riasztja el őket.

Kávégép: Gaggia Classic / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 21,5

 

SzuMe:

A múlt heti klasszikus után ismét egy kellemes újhullámos kávé került terítékre a héten a Kapuczíner jóvoltából. Igényes csomagolásban érkezett, mely egyenletes, közepes pörkölésű, nem töredezett babokat rejtett. Szerencsére friss pörköléssel van dolgunk. Kibontva virágos, gyümölcsös illat árad a zacskóból, ami pár nappal később már inkább konkrétan cseresznyés illattá idomul. Az őrlőt sokkal finomabbra kellett állítanom a szokásosnál, valamint a kosár jelentősen több őrleményt igényelt a kívánatos lefolyás érdekében. Frissességét kibontás után aránylag gyorsan veszítette, de nem hagytam neki túl sok időt :) Több hőmérsékleten is kipróbáltam, nem volt igazán kényes a változásra, közepes hőfokonlesz igazán komplex az eredmény. Szép arabikára jellemző, mintázódó, de azért nem egy brutális robusztás kanáltartó krém mutatkozik a csapolás végére. Közepes savasságú, erősen gyümölcsös kávé, cseresznyés, enyhén szilva aroma mellett édes, csokoládés ízzel veszi le az embert a lábáról. Az ízeket igazán ristrettoként adja ki, akkor lesz igazán testes. Kellemesen édes, cukor nélkül könnyedén fogyaszthatják a megrögzött cukrozók is. Lágy ízei tökéletes desszertkávévá teszik espresso és tejes formában is. Cortado vagy flat white az igazán jó tejes ital, mert ekkor még a jellemző gyümölcsössége nem tompul annyira. Latte már nagyon sokat tompít a karakterén. Alacsony koffeintartalma miatt a nap bármely szakában ajánlom fogyasztását.

Kávégép: Bezzera Mitica E61 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24,5

 

Lorien:

Egységes, közepes pörkölésű, ép kávészemek, illatuk megnyerő, darálás után különösen. Alapvetően felhasználóbarát alapanyag, toleráns fajta, akár több profil is kinyerhető vele, de azért a legjobb eredmény érdekében érdemes magasabb hőtartományban és joker őrlés közelében keresgélni, illetve nap mint nap folyamatosan követni a beálításokkal a kávé természetes korosodását. Nem szabad sajnálni a mennyiséget sem, e tekintetben még extrémnek is mondható, hiszen a dupla szűrő 22 grammot szó nélkül elnyelt. Lefolyása szép, egyenletes, egérfarkas, ahogyan kell. Nem krémbajnok, ez műfaji sajátosság, nem is várható el tőle. Színe mély okkersárgás, majdnem homogén. Mennyiség tekintetében meglehetősen szűkmarkú, de jó szerkezetű, kevergetés után záródik, sajnos nem mindig tart ki a fogyasztás végéig. Cukorpróbának nem érdemes alávetni. De a lényeg az ízeken van, abban pedig parádésat nyújt. Mézes-nektáros, jázminos-virágos nyitány után gyümölcsorgia, amelynek legdominánsabb eleme a cseresznye, mellette némi meggyes, pirosbogyós és narancsos gyümölcsösség is megbújik a háttérben. A háttérben felfedezhetők mandulás, csokoládés, pörköltmagvas és mokkás jegyek is. Tejes italban ugyancsak jól vizsgázott, szuper kapcsínót készítettem belőle. Igazán jól eltalált pörkölés a kiváló alapanyaghoz, bátran javaslom kipróbálásra azoknak is, akik még csak most kacérkodnak a gyümölcsösebb kávék kipróbálásának gondolatával.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 2,5 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23

 

Weinmaker:

A fekete Kapuczineres zacskót felbontva kellemes, mogyorós, csokoládés illat fogadott. A szemek épek, sérült, töredezett kávébabbal nem találkoztam. A pörkölés teljesen egyenletes, közepes. Az őrlési beállítást fokozatosan finomítva, a megfelelő értéket, az átlagosnál finomabb irányban találtam meg. A jó lefolyáshoz azonban magas dózist kellett alkalmazni a La Marzocco szimpla szűrőnél, ami 9,5-10g-ot jelentett. A lefolyás így már elfogadható, de a krém még ebben az esetben sem acélos. Viszonylag vékony, a cukrot csak tompítja, és ki-ki villan alóla a kávé. Szerencsére az ízek tekintetében már sokkal jobb a helyzet. Itt az átlagnosnál magasabb tartomány vált be a legjobban. Lágy csokoládé és mogyorós alapon, nagyon kellemes cseresznyés gyümölcsösség nyugszik, amit további gyümölcsök tesznek komplexé, a háttérben egy csipet fűszerességgel. A természetes édesség mézes, nektáros formában jelenik meg. Egy pici cukrot hozzáadva, talán leginkább aszalt szilvára lehet asszociálni. A hőfokkal érdemes játszadozni, mert elég jól bírja, és más-más arcát mutatja meg a kávé. Testessége elég jó, utóíze hosszan tart. Nekem egyformán ízlett eszpresszónak vagy kapucsínónak elkészítve is. Ez a Mexikó Huixtla egy nagyon finom single origin kávé, és csak ajánlani tudom, hogy kóstoljátok meg.

Kávégép: Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E, Catler CG8030 / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 2,5 9 4 8 23,5
Zoknee 3,5 6,5 4 7,5 21,5
SzuMe 4 8 4,5 8 24,5
Lorien 2,5 8,5 4 8 23
Weinmaker 3 8,5 4 8 23,5

Kapucziner Mexikó Huixtla szemeskávé teszt kávébabokKapucziner Mexikó Huixtla szemeskávé teszt kifolyásKapucziner Mexikó Huixtla szemeskávé teszt Gaggia
Kapucziner Mexikó Huixtla szemeskávé teszt csapolásKapucziner Mexikó Huixtla szemeskávé teszt krémKapucziner Mexikó Huixtla szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Közepes, egyenletes pörkölésű kávébabok alkotják a kapott mintát. Illata bontáskor mogyorós, cseresznyés, csokoládés, amely az ízekben is visszaköszön, de ne szaladjunk előre. A legjobb eredmény érdekében az átlagosnál finomabb őrlési beállítással érdemes próbálkozni, hőfok tekintetében pedig az átlagnál magasabb tartomyány a nyerő. A hőfokkal érdemes kísérletezni, mert különböző beállításoknál más-más arcát mutatja a kávé. A minta frissessége ellenére a krém vékony, a cukrot csak tompítani tudja. Érdemes a megszokottnál kicsit magasabb dózisokkal próbálkozni, mert úgy határozottan javul a végeredmény. Ízében egy nagyon kellemes, gyümölcsös single origin kávé, melyben a finom, lágy csokoládé, mogyoró aromákat szépen ellenpontozzék a gyümölcsök. Cseresznye, meggy, narancs, és bogyós gyümölcsök amiket felfedezhetünk, de beállítás függvényében az aszaltszilva is megjelenik. Nektáros, virágos, mézes édesség és egy csipet fűszeresség teszi kerekebbé a képet. A kávé testessége jó, utóíze hosszan tart, mogyorós lecsengéssel. A természetes édességre sem lehet panaszunk, így cukor nélkül is tökéletesen fogyasztható, de egy keveset hozzáadva sem borul fel az összkép. Akár önmagabán risztrettónak, eszpresszónak készítjük el, vagy tejes ital alapjaként használjuk, garantáltan nem fog csalódást okozni ez a single origin kávé.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!