KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Musetti Midori Bio kávékóstoló

Musetti Midori Bio szemeskávé teszt A Musetti pörkölőt családi vállalkozásban alapította Luigi Musetti 1934-ben, a Milano-hoz közeli Piacenza-ban „Kávé háza” néven. Az azóta eltelt 80 évben a tulajdonosok kitartóan és szenvedélyesen hisznek az előállított kávé minőségének fontosságában, ezért folyamatosan szem előtt tartják a gyártósorok technológiai és higiéniai fejlesztését, eleget téve a mindenkori legmagasabb minőségi követelményeknek. A nyers kávét közvetlenül az ültetvényekről vásárolják három kontinensről: Közép- és Dél-Amerikából, Afrikából és Ázsiából. Saját pörkölőüzemükben pörkölik, saját receptúra szerint állítják elő a különféle keverékeket a zöld kávétermés minőségének figyelembe vétele mellett. Az így készült, Musetti márknéven piacra hozott kávékeverékeket a világ valamennyi kontinensén, több mint 50 országban forgalmazzák. Nem elégszenek meg a nyers kávé hitelesített minősítésével. Mielőtt a termés a pörkölőbe, majd pedig a csészénkbe kerülne, minden egyes zsáknyi nyers kávéból mintát kérnek. A mintákat bevizsgálják, pörkölik, majd a mindent eldöntő kóstolásos teszt alá vetik. Mielőtt azonban a behajózott szállítmányt beengednék a gyárba, újra mintát vesznek, és újból elvégzik a teljes minőségi vizsgálatot. A Musetti Midori Bio egy 75% arabika és 25% robuszta összetételű pörkölt kávé. Édes és zamatos ízvilágú kávé enyhén savanykás utóízzel. Alacsony koffein tartalmú. BIO minősítésű: a termőterület nincs műtrágyázva, rovarirtózva, az ültetvény telepítéséhez nem irtottak ki erdőket - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Musetti kávé hivatalos forgalmazójától, a Szamila Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Musetti Midori Bio szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Musetti Midori Bio

Pörkölés ideje: 2017.05.13, Lejárat ideje: , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 10.660.- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Heti tesztkávénk, mint a néhány héttel ezelőtti, ugyancsak a Musettitől érkezett, és egy kis túlzással élve, mintha ugyanazt a mintát kóstoltam volna! A hasonlóság sajnos a frissességében is jelentkezik, valószínűleg egy legalább fél éve pörkölt anyaggal lehet dolgom.
Szemrevételezve a babokat megállapítható, hogy a pörkölési szint elég egységes, a közepesnél sötétebb, itt-ott akad égett végű szem, töredezettség azonban nem jellemzi. Olajkiválás nincs a felületükön, méretük változó, akadnak kisebb robusztaszemek és nagyobb arabikák is, ránézésre 70/30-as keverék lehet. A babok illata kellemes, csokis, kakaós, mokkás, szerencsére az előző Musetti kellemetlen aromája itt nincs jelen. Meglehetősen finomra kellett őrőlnöm a megfelelő eredményhez. Az alsó hőtartományból indultam: itt egy klasszikus, csokis, kakaós ízjegypáros az alap, némi füstös, dohányos, fűszeres kombinációval, és enyhe, fanyar savassággal a végén. Az utóíze is dohányos, mokkás, elég hosszan tart. Közepes hőtartományban már jobban megnyílik a kávé: belép egy finom, mézes, grillázsos, diós sütis ízjegy is, ami aztán karamellává édesedik, a korty végén pedig megjelenik egy fanyar, egresre emlékeztető savasság. A füstösség itt már háttérbe szorul. Feljebb lépve már nem tudtam többet kihozni az ízspektrumból, kerülném is a sötétebb pörkölés és a robusztatartalom miatt. Közepes dózisokat használtam, szimpla LM-szűrővel 8,5-9 g -ot, duplával 16,5-17 g-ot. Standard vagy annál kicsivel hosszabb extrakciós idő vált be a leginkább, risztrettó és eszpresszó kimenettel, ilyenkor a testessége a közepesnél picivel jobb volt. A lefolyás vizuálisan alátámasztotta a frissességgel kapcsolatos kételyeimet: ugyan szépen, egérfarkasan indul a lefolyás, de a közepétől már elkezd szőkülni, vizesedni. A közepesen vastag krém még így is tud mintázódást mutatni, némi világosbarna foltozódással karöltve. Koffeintartalmát közepesnek éreztem. Tejes italban nálam jól szerepelt, noha általában (90 %-ban) eszpresszót/risztrettót fogyasztok. Lágy, csokis, karamellás ízjegyek jellemzik cappuccinoban, csökkentve a tej mennyiségét (cortado, macchiato) ez a karakter tovább erősödik. Egy széles tartományban csapolható, kellemes kávét ismerhettem meg ebben a Musetti-keverékben, alapvetően mindenkinek ajánlom, aki kedveli az észak-olasz stílusú kávékat, egy doppioban reggeli ébresztőként vagy egy finom vacsora után, risztrettóként is élvezetet nyújthat.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20

 

Zoknee:

Az aktuális tesztkávénk újra egy olaszos blend volt. A zacskóba belenézve szép pörkölésű, de változatos méretű szemek néztek vissza. Robuszta tartalomra engedett következtetni a kis szemek jelenléte. Töredezett, hibás darabokat nem találtam. A kávé illata őrlés után sem volt nagyon jellegzetes, keserű csokoládés jegyeket véltem felfedezni. A crema nem volt ennél a kávénál sem bőséges, a robuszta tartalomtól többet vártam. Viszont nagyon szép, tigrismintás eszppresszókat sikerült csapolni. Meglepően sokat kellett keresni a megfelelő hőfok és daráló beállítást ehhez a kávéhoz. Az alacsony hőfok (88,5°C) és elég finom őrlő beállítás mellett sikerült a számomra legjobb ízeket megtalálnom. Az elkészült eszpresszó testessége megfelelő, ízében a mandula és a keserű csoki dominált, de nem mondanám túl karakteresnek. Cappuccinoban is jól teljesített, megfelelően harmonizált a tejjel, nem veszett el benne. Cukorral próbálva a keserű ízjegyeket emeli inkább ki, de még megvolt benne az amit egy olaszos kávéban ilyenkor keresek: ugyan nem túl karakteresen, de hozza a mandulát és a keserű csokit, szép tigrismintás cremával.

Kávégép: Gaggia Classic / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 19

 

SzuMe:

Pár héttel ezelőtt volt már lehetőségem Musetti kávét tesztelni. Akkor az sajnos nem győzött meg. A pörkölés nem volt már igazán friss. Sajnos ezt a mostani kávéról is elmondható. Szép, töredezéstől mentes babok mosolyogtak rám a kibontás után. Méretük kicsit változó, pörkölésük egységes, közepesnél kicsit sötétebb, de olajkiválás nincs. Kibontáskor sajnos nem tapasztaltam a szokásos fokozott illatélményt. Szokásos őrlőállásnál aránylag gyors lefolyást és vizes italt produkált. Az őrlő finomabbra állításával már a megfelelő lefolyást kaptam, ami az ízben is javulást hozott. Kicsit több crema-t is sikerült csapolnom, mint a legutóbbi Musetti-nél. Közepes hőmérsékleten muzsikált igazán jól, ahol a hagyományos csokis-kakaós ízvilág mutatkozott, némi fűszerességgel, szilvás, pörkölt gabonás beütéssel. Utóíze hosszan tartó, mokkás-dohányos. Savassága alacsony, testessége magas dózissal megfelelő. Kellemetlen keserűség nem mutatkozott magasabb hőmérsékleten sem, csupán jellegtelenné vált. Alacsony hőmérsékleten sem volt savanyú, csupán üres. Közepes koffeintartalmú italnak éreztem. Tejes italként az izek komplexitása jelentősen csökkent, de kellemes ital maradt akkor is. Sajnálom, hogy nem tudtam friss korában kipróbálni.

Kávégép: Bezzera Mitica E61 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 19

 

Lorien:

Majdnem egységes, sötétbe hajló pörkölésű, selymesen csillogó, egészséges ép szemek, törmeléknek nyoma sincs. Olajkicsapódás nyoma nem látható. Úgy tippelem, maximum 20% robuszta lehet benne. Volt néha olyan érzésem, mintha ez a minta sem lenne a legfrissebb, de technikai problémák most nem merültek fel, könnyen megtalálhatóak hozzá az ideális beállítások. Jokernél 1-2 ricnivel finomabb őrlés, alacsony hőmérséklet, de nem kell semmi extremitásra gondolni. Lefolyására sem lehet panaszom, cseppekre szakadóan megindul, majd hamar átvált egérfarkasba, a csapolás második felétől pedig rendszeresen szőkülni kezdett. A krém mennyiség rendben van, a cukrot egy rövid ideig megtartja, állaga és olajossága szintén jó, ennek megfelelően keverés után záródik és a fogyasztás végéig kitart. Az előző Musettihez hasonlóan klasszikus észak-olasz ízvilág számítsunk, csak jóval visszafogottabb kiadásban: rumos-kakaós, mogyorós, pörkölt magvas, enyhén fűszeres jegyek említhetőek. Az igazat megvallva, kicsit határozottabb, egyedi karaktert hiányoltam belőle, ami lehet, hogy frissen még megvan, de az is előfordulhat, hogy a pörkölőmesterek szándéka szerint ilyen: hibáktól mentes, mindenki által elfogadhatónak való blendet szerettek volna kreálni. Ha így volt, sikerült is. Tejes italban hozza a kötelezőt, minél kevesebb a tej, annál jobb. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19,5

 

Weinmaker:

Közepesnél sötétebb, teljesen egységes pörkölésű, egészséges kávébabok, töredezett, sérült szemek nem találhatók. Olajkiválás nem látható a babok felületén. A joker beállításhoz képest a finomabb irányba kellett elmennem, hogy a lefolyás jó legyen. Itt jegyezném meg, hogy sajnos ez a minta sem a legfrissebb (vagy mi vagyunk nagyon elkényeztetve). Ettől függetlenül azért annyira nem vészes. A lefolyás jó, akárcsak a krém mennyisége és állaga is. A cukrot szépen süppedősen nyeli el és kitart a fogyasztás végéig. Hőfok tekintetében is az átlagosnál alacsonyabb tartományban próbálkoztam. Ízében eléggé visszaköszönt a korábban kóstolt Musetti minta. Itt is a klasszikus olaszos ízvilágot kapjuk: csokoládés-kakaós alapon, pörölt magvas, mokkás, karamellás, rumos aromák egy kis dohánnyal és némi fűszerességgel a háttérben. Testessége jó, utóíze hosszan tart, és leginkább mokkás lecsengésű. Kellemes, hibáktól mentes ízvilág, meglepetések nélkül. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam, de kapucsínóként elkészítve is egész jó volt.

Kávégép: Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E, Catler CG8030 / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3,5 7 3,5 6 20
Zoknee 3,5 6 3,5 6 19
SzuMe 3 6,5 3,5 6 19
Lorien 4 6 4,5 5 19,5
Weinmaker 4 6 4 6 20

Musetti Midori Bio szemeskávé teszt kávébabokMusetti Midori Bio szemeskávé teszt kifolyásMusetti Midori Bio szemeskávé teszt csapolás
Musetti Midori Bio szemeskávé teszt krémMusetti Midori Bio szemeskávé teszt eszpresszóMusetti Midori Bio szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Közepesnél sötétebb, egészséges babokból álló, egyenletes pörkölés jellemzi a Musetti mintáját. Sérült vagy töredezett szemeket nem látni. Illata bontáskor kellemes. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagosnál finomabb irányban érdemes állítani, úgy hogy vékonyan induljon meg a lefolyás. A krém állaga és olajossága jó, mennyisége megfelelő. A cukrot rövid ideig tartja és kitart a fogyasztás végéig, megfestve a csésze oldalfalát. Nagyjából a lefolyás felénél már tapasztalhatjuk, hogy szőkül, ezért nem érdemes nagyon hosszúra engedni, mert ilyenkor már erősen vizesedik. Ízek tekintetében az észak-olasz stílus köszön vissza. Csokoládés, kakaós, rumos-diós, pörköltmagvas aromák jellemzik, amit mokkás, dohányos, fűszeres ízjegyek tesznek kerekebbé. A hőfokkal felfelé haladva kiüresedik, így nem érdemes nagyon magas hőmérsékleten készíteni. Testessége jó. Utóíze mokkás, dohányos jellegű, viszonylag hosszú lecsengéssel. Fogyaszthatjuk eszpresszónak, risztrettónak elkészítve, vagy akár tejes italok alapjaként is, mert úgy is elég jól szerepelt.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesnél sötétebb pörkölésű
Összetétel: 75% arabika - 25% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!