KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Comandante C-40 kézi kávéőrlő – amikor a dizájn és funkció találkozik

Comandante C-40 kézi őrlő bemutatóAz Expolygon Kft-től Márk felhívott, hogy lenne-e kedvem kipróbálni a legújabb beszerzésű kézi őrlőjüket, a Comandante C-40-et. Mondta, hogy nekik nagyon tetszik, és érdemes lenne bemutatni a Kávékorzó olvasóinak is. Az igenlő választ követően, a GLS már hozta is a csomagot, amit kibontva egy nagyon hosszúkás Comandante feliratú doboz fogadott. Kibontva pedig lementem hídba, hogy milyen kulturáltan van az egész csomagolva, elrendezve, igazi németes precizitással.

Maga az őrlőtest még külön selyempapír csomagolást is kapott. Sehol semmi műanyag, vagy nejlon, csakis környezetbarát anyagot használtak a csomagoláshoz.

Comandante C-40 kézi őrlő bemutató csomagolásComandante C-40 kézi őrlő bemutató dobozComandante C-40 kézi őrlő bemutató kivitel


A kidolgozásról és dizájnról is csak szuperlativuszokban tudok nyilatkozni, mert ilyen minőségű kézi őrlő még nem járt nálam. Egyszerűen gyönyörű, mint valami műalkotás. Öröm ránézni, megfogni, minden elemében a professzionalizmus tükröződik.

Comandante C-40 kézi őrlő bemutató készülékház


Műszaki adatok:
Kések anyaga: szabadalmaztatott nitrogén ötvözetű rozsdamentes acél
Test: rozsdamentes acél, fa
Tengely: rozsdamentes acél
Fogantyú: rozsdamentes acél
Forgó gomb: 100% természetes tölgyfa
Fa felületkezelés: természetes alapú viaszolaj
Csapágyak: 2x rozsdamentes acél golyóscsapágy gumi tömítéssel

A készülékben szabadalmaztatott NItro Blade kések dolgoznak a tökéletes őrlemény minőségért, speciális csapágyazással. Még legfinomabbra állítva is elviselhető volt a tekerés nehézsége, a minőségi csapágyazásnak köszönhetően.

 


Az őrlési finomság beállítása az összes ilyen kialakítású őrlőhöz hasonlatos, de itt nagyon jól láthatóan jelölik, hogy melyik irányba finomodik, vagy durvul a szemcseméret, és az állításért felelős tekerő is határozottan, pontosan kattan a helyére. A fokozatok is kellően finomak, tökéletesen alkalmas eszpresszó készítéshez is, nem csak filterhez.

Comandante C-40 kézi őrlő bemutató őrleményfinomságok


Eszpresszó beállításnál már egész könnyű tekerni, és elég gyorsan le is lehet őrölni egy szimplányi mennyiséget. A durvább beállítás felé haladva pedig egyre könnyebb lesz tekerni.

Nagyon jó a fogása, az anyagminőség valami zseniális, bár akinek kicsi a keze, annak esetleg nehezebb lehet fogni, mint mondjuk egy Hario Mini Millt, de szerintem mindenki megbirkózik vele. Tekerni pedig jóval könnyebb.

Amibe az őrlemény szóródik sem műanyag, hanem üveg. Persze sérülékenyebb, bár nekem a Hario műanyaga is sikeresen elreped már az első nap, amikor véletlen a padlón landolt. Ha netán baleset történne, akkor lehet hozzá külön kapni póttartályt.

Comandante C-40 kézi őrlő bemutató finomság beállításComandante C-40 kézi őrlő bemutató dizájn
 

Az üveg alsó rész arra is tökéletes, hogy abban mérjük ki az őrlésre szánt kávét, majd beleöntve a C-40-be leőröljük, és ellenőrizzük a kapott mennyiséget. Ugye mondanom sem kell, hogy ami itt bemegy, az tizedgramm pontosan ki is jön. Nincs pangó őrlemény, pofon egyszerűen lehet váltogatni a kávék között.
Készítettem néhány eszpresszót a Comandantéval, és maradéktalanul elégedett voltam a kapott minőséggel. Az olcsóbb elektromos őrlők nem nagyon ellenfelek, de a komolyabb őrlők mellet sem kell szégyenkeznie.

Mint megtudtam, hamarosan raktárról 2-3 féle színben lesz elérhető, 50.000+áfa körüli áron az Expolygonban, ami nem kevés, de ezért a pénzért egy extra minőségű és kivitelő őrlő tulajdonosai lehetünk.

Comandante C-40 kézi őrlő bemutató színvariációkComandante C-40 kézi őrlő bemutató tölgy


A Comandante C-40 egy vérbeli home barista őrlő, amely szerintem minden igényt kielégít. Kellően gyorsan lehet vele dolgozni, viszonylag könnyű tekerni, atompontos adagmennyiség, nincs veregetés és pangó őrlemény. Egyszerűen nem tudok róla rosszat mondani. az első olyan kézi őrlő, amit minden szívfájdalom nélkül mernék ajánlani az elektromos változatok helyett. Legszívesebben megtartottam volna.