KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Red Baggies Abyssinia kávékóstoló

Red Baggies Abyssinia szemeskávé teszt Red Baggies: az elnevezés Piros Rövidnadrágot akar jelenteni, ami még bartender koromból maradt, amikor is az utolsó, két évemet egy ilyen nadrágban dolgoztam le. Miért? Poénból, mert nem szeretek beállni a sorba. Persze kaptam a megjegyzéseket a kollégáktól, de az ilyesmi sosem zavart (mindenki más valami sötét cuccban tolta). Azon kívül, meg amikor elhatároztam, hogy szeretnék saját márkát, nem akartam semmilyen hangzatos olasz nevet kitalálni, mert szerintem nekik kevésbé van közük a mai kávés trendhez, meg amúgy is tele van a piac az ilyen nevekkel. Nekem a kávé élvezete a fontos és nem az, hogy mi a márkája, de mivel kellett egy név így lett Red Baggies. Erről az etióp kávéról annyit mondanék, hogy általában minták alapján választom ki a rendelni való kávéimat, melyeknek csak kis része nyeri el a tetszésemet, mert mindig valami különlegeset keresek bennük. Na, ez a kávé egy kivétel volt, ugyanis rá volt írva, hogy száraz etióp: ennyi elég is volt, illetve a kávé neve, mert ez Etiópia régen használatos neve. Ami viszont meglepő volt számomra,hogy az általában száraz etiópoktól eltérően ebben találtam egy plusz ízt, nevezetesen az érlelet rumot, vagy ahogy páran mondták, inkább a csokis konyakmeggyet - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Red Baggies kávé forgalmazójától, Gál Miklós-tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Red Baggies Abyssinia

Pörkölés ideje: 2017.11.30, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 8000.-Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Itt az év vége, ennek megfelelően egy ünnepi kávéval zárjuk a tesztszezont (legalábbis, az újhullámos kávékat szeretők számára). A zacskó egy Yirgacheffe-területről származó mintát rejt... illetve nem igazán tudja elrejteni, mert a szelepen keresztül azonnal megérezhetjük a jellegzetes gyümölcsös aromákat. Mennyei! A babok közepes pörkölésűek, akad egy-két világosabb szem is, méretük közepes és kisebb szemek keveréke. Őrlés után az illatok tovább fokozódnak, leginkább egy epres, szamócás joghurthoz tudnám hasonlítani, némi mogyorós, csokis tónussal. Amit a kávé eszpresszóként produkál, szerintem egyedülálló. Nem találkoztam még ennyire sok ízjegyet megcsillantó SO-val, pedig akadt sok igencsak kedvemre való. A fajtajelleg az ízjegyekben abszolút érződik: az erdei gyümölcsös alap (főleg eper, szamóca, áfonya) megvan, de kiegészül még őszibarackkal, egy számomra egészen érdekes rumos, brandys tónussal is. Érezhető még egy finom marcipánosság is, mogyoró, édes fűszerek, valamint a korty vége felé egy enyhe kakaós, csokis ízjegy is. Hihetetlenül összetett! Mindezt közepes savasság mellett produkálja, ami jó hír lehet az erre érzékenyeknek. Az utóíze meglehetősen sokáig a szánkban marad, további kellemes gasztroperceket okozva. A testessége is igen jó, nem volt szükség extra magas dózisokra az imént leírt ízjegyek előcsalogatásához, beérte 18 g-os adaggal dupla esetén. Szerencsére az elkészítésnél sem volt különösebben szeszélyes a kávé, de nálam a közepes hőtartományban hozta a legjobb formáját. Lefolyási idő tekintetében a standard, 25 mp és afeletti értékek hoztak jó eredményt, az ital mennyisége pedig a risztrettóhoz közelítve. A crema arabikához mérten közepesnél jobbnak mondható, mintázódásra hajlamos. Koffeintartalmát alacsonynak éreztem. A teszthét alatt nem veszített jelentősen a formájából az anyag, noha a bontás utáni 3 napban volt a legintenzívebb. Tejben is jót mutatott a kávé, még cappuccinoban is érezhető egy finom, erdei gyümölcsös tónus, a lágy, karamellás vezéríz mellett. Mindenkinek ajánlom a kávét, aki szereti az újhullámos vonalat, biztosan nem fog csalódni, ennyire összetett és remek ízjegyeket mutató anyaggal ritkán találkozni. Ha tehetném, kivételesen 11 ízponttal jutalmaznám ezt a remek kávét, de valószínűleg ezt a Főszerkesztőnk majd 10-re módosítja. :)

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 10 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 27

 

Zoknee:

Az idei év utolsó tesztkávéja Etiópiából érkezett, a Red Baggies jóvoltából. Kibontva a szelepes zacskót, egészséges, apróbb kávészemek fogadtak. Pörkölése a közepesnél kicsit sötétebbnek tűnt, kellemes, de nem túl erős illattal. A tesztelésnél a darálót a szokásos közép állásba állítottam, és az első próba meglepetésemre be is fulladt. Ehhez képest lényegesen durvábbra darálva is még szép lassan, csöpögősen indult meg a későbbiekben a lefolyás, ami viszont jól állt a kávénak. Az első cseppek után olyan érzésem volt, mintha csokiszirup jött volna a kávégépből, és nekem a kicsit hosszabb, 35-40mp közötti lefolyások ízlettek. Hőfokot tekintve a közepes tartományban kezdtem a próbálkozást, de itt még nagyon előtérben volt a keserű csokis jelleg. Egészen alacsony, 87°C-ig lementem a hőmérséklettel, de nekem a gyümölcsösség és a keserű csoki egyensúlya 89°C körül állt be. Itt kaptam egy bogyósgyümölcsös, meggyes ízvilágot, aminek a hátterében ott volt a keserű csoki és egy kis mélyről jövő édesség. Utóíze markánsan a csoki-mandula volt. A hőmérsékletre ebben az alsóbb tartományban már nem volt olyan kényes, a gyümölcsös - keserű csokis arányt könnyen lehetett tologatni ízlés szerint. A savassága nem is kiegyensúlyozott, hanem szinte nem is volt észrevehető. Én aránylag vékony cremát kaptam, mintázódásra kevésbé volt hajlamos, de a testessége nagyon jó volt.Többször készítettem kapucsínót is belőle, kifejezetten jól állt neki a tejes ital, így ezt is bátran ajánlom.

Kávégép: Gaggia Classic / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

Szabiakos:

A minta igényes és szép papírborítású, többrétegű zacskóban érkezett. A szelepet megnyomkodva nagyon kellemes illat bújt elő a zacskóból. A babok kb. közepesen voltak pörkölve, akadt valamivel sötétebb és világosabb szem is. Kicsit küzdöttem a megfelelő lefolyás beállításával, mert a darálót az előző mintákhoz képest jóval durvább állásra kellett tekerni. A pidet pedig meglehetősen lejjebb kellett tenni, 83 fok körül volt nálam az ideális. Extrém hosszú, közel egy perces extrakciós idővel, ami magába foglalt kb. 10 mp-es előáztatást, sikerült a legfinomabb ízeket előcsalogatni. Nagyon érdekes rumos-brandys, piros gyümölcsös ízeket mutatott, leheletnyi csokival a háttérben. Savassága közepesnek mondható és a komplexitása is elég jó az elkészített italnak. A krém mennyisége és minősége a műfajt tekintve rendben van, de ilyen különleges ízvilágnál ki is figyel erre?! A kávé önmagában is elég édes, és a textúrája is jó összhangban van az ízekkel. A zacskó jelzése szerint a minta alkalmas filterezésre is. A kisebb tétel miatt kísérletezésre nem volt lehetőség, így a bomba biztos cupping-ot választottam. Az alap ízek jöttek itt is, azonban, ez a pörkölési profil nem alkalmas filterre, ahhoz szerintem ez túl sötét, így inkább ennél a kávénál maradnék a hagyományos eszpresszó vonalon. Világosabbra pörkölve lehet, hogy jó lenne filterhez is. Nekem elsőre kicsit érdekesnek és furának tűnt ez a „rumos” ízvilág, kávénál ilyet még nem éreztem, de a zacskó végére eléggé megszerettem. Ajánlanám azoknak, akik különlegesebb íz élményre vágynak.

Kávégép: Gaggia Baby Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25,5

 

Lorien:

Egyenletes, a közepesnél egy árnyalattal sötétebb pörkölésű, ép kávészemek, bontáskor kellemes erdei gyümölcsös illat lengi be a konyhát. Őrléskor annyira intenzívvé és kívánatossá erősödik, hogy szinte kiszippantanám az egészet az adagolóból, - de azért csak ráveszem magamat, hogy inkább a szűrőbe kerüljön. Beállítások tekintetében nem különösebben háklis, mindenesetre a legjobb eredmény érdekében az extremitások irányában kell keresgélni, durva őrlés, és nagyon-nagyon alacsony hőfok, kb. annyira hűvösen, ahol a színtiszta robusztát kell készíteni. Szinte inverz módon viselkedett: ahogy csökkent a hőmérséklet, egy idő után ismét kezdett picit sötétedni a krém és egy csokis vonal is megjelent, na ez az a pont, amit már nem érdemes elérni. Lefolyása szép, egyenletes, akkor a legjobb, ha a tankönyvinél egy kicsit hosszabb. Krémje rendben van, mennyiségre és állagra egyaránt. Mintázódik, a cukrot nagyon rövid időre megtartja, még ha fényképes bizonyítékot nem is sikerült róla produkálnom, a fogyasztás végéig kitart. Nagyon szép, komplex ízvilágot mutatott, a főbb jegyek a csomagoláson haladó hagyomány szerint fel vannak tüntetve (talán a vörösborra nem mertem volna gondolni magamtól). Alapvetően gyümölcsös ízeket mutat, erdei gyümölcsökkel, határozott érett, édeskés őszibarackkal, egy kis rumos, tejcsokis beütéssel, és valóban, egy kis vörösboros érzet is ott van benne. Tejben nagyon jól megmutatja magát. Túl hamar elfogyott.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25,5

 

Weinmaker:

A szokásos, szelepes zacskóban érkezett a Red Baggies kávéja. Kibontva isteni illatot árasztottak a közepesnél egy picit sötétebbre pörkölt kávébabok. A pörkölés nagyjából egységes, de elvétve akadt egy-két világosabb és sötétebb szem is. Ugyan Miki jelezte, hogy inkább alacsonyabb hőfokon domborít, de azt nem gondoltam, hogy ennyire le kell mennem vele. Viszont azt kell, hogy mondjam, hogy megérte a próbálgatást, mert végül parádés italokat tudtam készíteni belőle. De ne szaladjunk ennyire előre. Őrlés tekintetében is ért meglepetés, mert az átlagostól a durvább irányba kellett elmozdulni. A lefolyás vékony egérfarkasan indult meg, és szinte végig így is maradt. A krém mennyisége nem túl sok, de az állaga és olajossága jó, mintázódásra hajlamos. A cukrot csak tompítja, viszont a tartóssága jó és kitart a fogyasztás végéig. Végre rátérhetek az ízekre, ami ennél a kávénál garantáltan nem okoz csalódást. Lágy tejcsokoládé, őszibarackkal, konyakmeggyel (amit először nem tudtam hová tenni), és bogyós gyümölcsökkel. Nagyszerű, komplex ízvilág kerekedett ki ebből a single origin kávéból, amit öröm fogyasztani. Utóíze hosszan tartott és nagyon finom tejcsokoládés lecsengésű volt. Kiváló eszpresszókat készítettem belőle, de tejes italban is nagyon jól szerepelt nálam. Részemről nagyon ajánlott kategória!

Kávégép: Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Catler CG8030 / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 10 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 26,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3,5 10 4,5 9 27
Zoknee 4 8 4 8 24
Szabiakos 4 8,5 4 9 25,5
Lorien 4 8,5 4 9 25,5
Weinmaker 3,5 10 4 9 26,5

Red Baggies Abyssinia szemeskávé teszt kávébabokRed Baggies Abyssinia szemeskávé teszt kifolyásRed Baggies Abyssinia szemeskávé teszt csapolás
Red Baggies Abyssinia szemeskávé teszt eszpresszóRed Baggies Abyssinia szemeskávé teszt risztrettóRed Baggies Abyssinia szemeskávé teszt krém

Összegzés: Egyszerű, de kulturált, szelepesen csomagolás, amely minden fontos információt tartalmaz. A tasak kibontásakor nagyon finom illatot áraszt. A kávébabok pörkölése nagyjából egyenletes, és egészséges szemeket tartalmaz. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagostól picit durvábbra érdemes állítani, hogy vékony, „egérfarkas” lefolyást kapjunk. A legtöbb single origin arabika kávékkal ellentétben kifejezetten alacsony hőfokon érzi jól magát, így ezt célszerű megcélozni. A lefolyás szép, a krém vastagsága közepes, de állaga, olajossága jó, és kitart a fogyasztás végéig. Mintázódásra hajlamos. Ízek tekintetében nem lehet okunk panaszra: selymes tejcsokoládé, finom gyümölcsösséggel kiegészülve, melyben leginkább az édes őszibarack, konyakos meggy, bogyós gyümölcsök fedezhetőek fel. Háttérben a rumos, vörösboros aromák is feltűnnek. Rendkívül komplex, nagyon finom kávé. Testessége jó, utóíze hosszan tart, melyben a kóstoláskor megismert ízjegyek csengenek le. Nagyon jó eszpresszókat készíthetünk belőle, de bátran próbáljuk ki tejes italok alapjaként is, mert abban is tökéletesen megállja a helyét.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesnél picit sötétebb pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!