KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Bristot Bio 100% kávékóstoló

Bristot Bio 100% szemeskávé teszt A Bristot-nál a keverés és a pörkölés művészete egyike a feldolgozás legfontosabb, kifinomult szakaszainak. Miután a kávészemeket átlagosan 15 perc hevítésnek teszik ki, hirtelen lehűtik, hogy előcsalogassák és megőrizzék a legfinomabb aromák jellegzetes karakterét. Végül a kávét pihenni hagyják legalább egy héten át egy módosított légkörű silóban annak érdekében, hogy fokozzák és tovább finomítsák a keverék ízvilágának jellegzetességeit, mielőtt aromamegőrző zacskóba csomagolják. Bristot 100% Bio kávé termesztése vegyi rovarirtók és mesterséges műtrágyák nélkül történik , így megakadályozzák a talaj , a víz és a levegő fertőzését. Ez egy vadonatúj papírcsomagolású termék, úgy tervezték, hogy lezárja ezt az intenzív, Közép –Amerikai , gyümölcsös kávé keveréket. Az egyedülálló, félreismerhetetlen stílusa felidézi a föld színeit és ízeit - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Bristot kávé hivatalos forgalmazójától, a Zamatik Kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Bristot Bio 100% szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Bristot Bio 100%

Pörkölés ideje: 2017.06.16, Lejárat ideje: 2019.06.16 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 8200.-Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Idei első tesztalanyunk egy biokávé, azaz a termesztésnél nem használtak mesterséges növényvédő szereket. Ez önmagában még nem mérvadó a kávé minőségét illetően, noha vannak sztereotípiák ezzel kapcsolatban. A zacskó nyitásánál azonnal szembeötlik, hogy egy magas arabikahányadú (főleg közepes és nagy méretű szemek), közepesnél sötétebb pörkölésű (nagyrészt egyforma színű, égésmentes babok) kávéval van dolgunk. Ez valami klasszikus vonalat erősítő anyag lesz, gondoltam. Nem tévedtem! A hőfoktartomány alsó szegmensében kezdtem a tesztelést, azonban itt még nem sokat mutat a kávé, inkább a közepes és felső tartományban mutatja meg komplexebb "arcát". Azonban ne várjunk semmi egetrengetőt: klasszikus, étcsokis, kakaós alapon csonthéjasok, némi mandula és mogyoró, ezt kíséri egy kicsi fanyar savasság, amit, ha nagyon megerőltetem magam, nevezhetek citrusosságnak... Utóíze dohányos, mokkás. A természetes édességét gyengének éreztem, a testessége közepes. Krémje a teszt első napjaiban még jó volt, aztán közepesre esett vissza, csak enyhe mintázódást mutatva. Tehát sajnos észrevehetően öregszik a kávé már a bontás után pár nappal is. Csapoláskor érdemes magasabb dózisokkal próbálkozni, én a duplához 18-19 g-ot, a szimplához 9-10 g-ot használtam. Lefolyási idő tekintetében érdemes a standard, 25 mp-es idő fölé menni, akár 35-ig is, szerencsére nem büntet a kávé keserű ízekkel. Koffeintertalmát alacsonynak éreztem. Tejben kissé elveszett az anyag, enyhe tejcsokis ízeket mutatott cappuccinoban, de kellemes volt. Bajban vagyok az ajánlást illetően, hiszen rengeteg hasonló kávé van a piacon, ráadásul jóval kedvezőbb áron. Talán azoknak ajánlanám, akiknek még nem volt szerencséje biokávéhoz, egy próbát mindenképpen megér.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 18,5

 

Zoknee:

Az idei első, tesztelésre érkezett kávé az olaszos vonalat képviselte. A csomagot kibontva közepesen sötét, apró szemű babok vártak. Erős, karakteres illatot nem éreztem. Az olaszos jellegből kiindulva az első tesztkávét alacsonyabb hőfokon (89°C) próbáltam. Meglepett, hogy milyen erősen tiltakozik ez ellen a kávé, rendkívül hőhiányos volt, és volt valami fanyarú mellékíze is. Végül több lépéssel értem el a SO arabicácra jellemző, 95°C környékét. Ezzel a magas hővel együtt is megkaptam a keresett keserű csokis, mandulás íz szerkezetet. Siekrült az égett karamellre hasonlító fanyarú mellék ízt is szinte teljesen eltüntetni, de egy picit ott maradt. Utóízében viszont hosszan tartóan megvolt a keserű csoki. Emelt dózissal (duplában 19,5gr körül, szimplában 9,5gr), a jokerhez képest lényegesen finomabbra őrülve, 30-32mp lefolyással sikerült legjobban az eszpresszó. A lefolyása viszont még ebben az állásban is kissé ideges volt, durvábbra darálva pedig táncolt. A crema is kicsit későn kezdett megérkezni, a csapolás első harmadában csak a fekete, szinte csokisan csöpögő kávé jött. Nem is kaptam vastag cremát, és mintázódásra is kevésbé volt hajlamos. Kapucsínóban is kipróbáltam, ott is megállja alapvetően a helyét, jól harmonizál vele. Összességében a nem tankönyvi lefolyás mellett egy jó olaszos ízvilágot kaptam, némi fanyarú mellékízzel.

Kávégép: Gaggia Classic / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 21

 

Szabiakos:

Idén az első tesztmintánk egy bio blend, azaz keverék kávé. Pörkölési szintje a közepestől valamivel sötétebb, ez tükröződött a babok kissé füstös illatán. Az őrlőt meglehetősen finom irányba kellett tekerni, hogy ne zubogjon gyorsan át a víz a kávéágyon. A lefolyás gyorsan és sötéten indult meg, majd szaggatottan lassan folytatódott, sajnos ez arra utalt, hogy a kávé nem volt friss. A frissesség hiánya végig látszódott a lefolyáson, és a kapott ital kinézetén, illetve állagán. A krém meglehetősen gyenge, nem tartott ki a fogyasztás végéig nem is mintázódott. Az ízek is meglehetősen egyszerűek, klasszikusak voltak. Étcsokoládés, pörkölt magvas, füstös, visszafogottan dohányos ízeket éreztem, nagyon halvány szinte jelentéktelen gyümölcsös ízekkel. Savassága nagyon enyhe, sajnos a testessége is a közepes alatt van. Kapucsínóként nálam többet mutatott, habár nem szoktam tejes italokat fogyasztani. Összességében egy nagyon egyszerű klasszikusnak mondható kávét kóstolhattam bántó íz nélkül, azonban frissen biztosan többet lehetett volna belőle kihozni.

Kávégép: Gaggia Baby Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 2,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 2,5 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 18,5

 

Lorien:

Majdnem egyenletes, sötétbe hajló pörkölésű, ép, egészséges, aránylag nagyméretű arabika szemek. Átlagosnál valamivel finomabb őrlést kíván, a hőigénye pedig az átlag arabikánál 1-2 fokkal fentebb találtam meg. Úgy tűnt, hogy a minta a fáradás jeleit mutatja, nagyon nehéz volt mintaszerű, egyenletes lefolyást kierőszakolni belőle, és az ízspektruma is viszonylag szűkösebb volt. Magas, 19 grammos dupla dózissal, némi előáztatással azért lehetett bébiegérfarkasan meginduló, majd szépen felvastagodó csapolást kicsiholni belőle, de egy-két prüsszentés ilyenkor is előfordult. Krémet nagyon szűken adott, épp csak egy vékony réteget, ami viszont jött, az kiváló állagú volt, mind felkúszott a csésze oldalára, megvolt a klasszikus krémgyűrű. Elegánsan visszafogott, észak-olasz ízvilágot adott, csokoládés-kakaós, marcipános alapon kellemes szedres, feketeribizlis gyümölcsös ellenpontozással, mogyorós, karamellás, égetett cukros lecsengéssel. Ha nem megfelelően magas hőfokkal készítjük, hajlamos a vége elkeseredni, szintúgy, mint amikor túl forrófejűen esünk neki. Ha nem keserű a vége, akkor megvan az ideális készítési módja. Tejes italban kicsit elkenődik, minél kevesebb tejet kap, annál jobb.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám:20,5

 

Weinmaker:

Nagyjából egyenletes, a közepesnél kissé sötétebb kávébabok alkotják a kapott mintát. Az őrlőt az átlagosnál finomabbra kellett állítani, mert nagyon gyors volt az első lefolyás. A frissességét sem éreztem kiemelkedőnek, ami a lefolyáson is látszott. Hőfok tekintetében az átlagos tartomány fölé érdemes felmenni, viszonylag magas hőmérsékletig, de vigyázzunk, mert túl magas hőfokon keserűvé válik. A dózis megemelésével, és a kellő hőmérséklet megtalálásával nagyjából helyre állt a rend. A krém mennyisége közepes, állaga jó és kitart a a fogyasztás végéig. A cukrot csak tompítja, de nem tartja meg. Ízében leginkább az észak-olasz stílus a felfedezhető: kakaó, csokoládé, mogyoró, marcipán aromák, amiket egy enyhe gyümölcsösség ellenpontoz, némi mokkás lecsengéssel. Testességét közepesnek éreztem. Leginkább eszpresszónak készítettem, nálam tejes italban kissé elveszett.

Kávégép: Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Catler CG8030 / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 19,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3,5 6,5 3,5 5 18,5
Zoknee 3 7 4 7 21
Szabiakos 2,5 7 2,5 6,5 18,5
Lorien 4 6,5 3,5 6,5 20,5
Weinmaker 3 7 3,5 6 19,5

Bristot Bio 100% szemeskávé teszt kávébabokBristot Bio 100% szemeskávé teszt kifolyásveronesi edizione rossa szemeskávé teszt csapolás
Bristot Bio 100% szemeskávé teszt krémBristot Bio 100% szemeskávé teszt eszpresszóBristot Bio 100% szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Papírtasakos, környezetbarát csomagolás, amely jól illik a bio kávé koncepcióhoz. A közepes szintnél sötétebb, nagyjából egyenletes, egészséges szemek alkotják a mintát. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt a „joker” fokozattól finomabb irányba érdemes beállítani, míg hőfok tekintetében az átlagosnál magasabb tartományt célszerű megcélozni. Arra vigyázzunk, hogy csak addig emeljük a hőfokot, hogy ne égjen meg a kávé, mert akkor keserű lesz a végeredmény. Nem érdemes spórolni az adagolással, mert határozottan jobb végeredményt kaptunk az emelt dózissal. Lefolyáskor a krém mennyisége közepes, de az állaga és olajossága jó. A cukrot csak tompítani tudja, de kitart a fogyasztás végéig. Ízében a csokoládés, kakaós, mogyorós, marcipános, karamellás aromák fedezhetők fel, amiket egy halvány gyümölcsösség és egy kis dohányos beütés egészít ki. Gyakorlatilag az észak-olasz stílus köszön vissza. Testessége közepes, utóíze mokkás lecsengésű. Leginkább eszpresszónak ajánljuk, bár a tejben is hozza a kötelező szintet, de egy picit beleolvad.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesnél picit sötétebb pörkölésű
Összetétel: 90% arabika 10% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!