KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Goriziana Grand Cru 50 kávékóstoló

Goriziana Grand Cru 50 szemekávé teszt A Kávégourmet webáruház 2015 óta szolgálja ki az olasz eszpresszó kávé kedvelőit. Több saját beszerzésű kávémárkánk van, amelyeket közvetlenül a pörkölő cégektől szerzünk be. Fontos számunkra, hogy termékeink kitűnő ár-érték aránnyal rendelkezzenek. Sokat dolgozunk azon, hogy minél magasabb szinten szolgáljuk ki vevőinket, és azon is hogy ügyfélszolgálatunk is kiemelkedő legyen. A Goriziana pörkölő kávéit egy éve forgalmazzuk. A cég nagy hangsúlyt fektet a legjobb minőségű alapanyagok beszerzésére. Bár a Goriziana pörkölő ma már nem csak egy kis manufaktúra, ennek ellenére a kézműves szellemű hozzáállás, a minőségi pörkölt kávé előállításának szeretete érezhető minden egyes zacskó kávéjukban. Természetesen a teljes gyártási folyamat során folyamatosan ellenőrzik termékeik minőségét, de a legfontosabb számukra a vevő elégedettsége. Szívesen megkínálják a boltjukba betérő vásárlót egy csésze kávéval, de oktatásokat is szerveznek, ahol bárki fejlesztheti eszpresszó készítési tudományát. A Goriziana pörkölő az egyszerűség, a letisztultság, a magas minőség szinonimája - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Goriziana kávé hivatalos forgalmazójától, a Kávégourmet Webáruház -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Goriziana Grand Cru 50 szemekávé teszt csomagolásKávé típusa: Goriziana Grand Cru 50

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2020.01.15 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 5790.-Ft/1kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Heti tesztkávénk első blikkre egy kicsit megtréfált: nagyrészt méretes arabikababok, elvétve egy-egy kisebb szem, közepesnél kicsivel sötétebb, egységes pörkölés. Ez valami izgi, újhullámba hajló anyag lesz! Nem... Illatok terén az első zacskóbontáskor nem voltam elragadtatva. Hosszabb kitérő nélkül rögtön össze is foglalnám kezdeti negatív tapasztalataimat: túl friss volt még az anyag, ezért pihentettem pár napot (időnként kinyitva a zacskót, szellőztetve a tartalmát). Így már eltűnt a kellemetlen illat, a helyét egy klasszikus, csokis, kakós aroma vette át. Ez a kávé ízvilágára is igaz: legösszetettebb formájában is az alap egy kakós, csokis ízjegy, amit jól kiegészítenek csonthéjasok (főleg mandula, mogyoró). Megjelenik még egy kellemes, de nem túl markáns rumos/likőrös ízjegy is, a vége pedig enyhe savassággal zárul. Útóíze mokkás, fanyar. Ennyit az újhullámról...De viccet félretéve, amit egy klasszikus olaszos ízvilágtól elvárunk, az megvan. A kávé krémessége jó, mintázódik is az ital felülete. A testességét közepesnél jobbnak, koffeintartalmát alacsonynak éreztem. Az elkészítésnél furcsamód jobban érezte magát a kávé a közepes vagy annál magasabb hőtartományban. A lefolyás idő pedig a standard, 25 mp feletti értékeknél, 30-35 mp, hozott jó eredményt. Szerette a magasabb dózisokat: ez szimplánál 9,5-10 g, duplánál 18-19 grammot jelentett. Tejben is hozta a klasszikus csokis vonalat, finom volt cappuccinoként vagy rövidebb tejes formában (cortado, macchiato). Ajánlom a kávét mindenkinek, aki szereti a klasszikus olaszos vonalat, ami árban is meglehetősen kedvező.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 21,5

 

Zoknee:

Az eheti tesztkávénk Olaszországból érkezett. Felbontás után közepesen sötét pörkölésű babok fogadtak. Jobban megnézve fel lehet fedezni benne robuszta szemeket is, de ennek ellenére nem éreztem a kóstolás során erős koffein tartalmat. Az első csapolást a szokásos középértékeimen kezdtem, 92°C körül, joker őrlő beállítások mellett. Elsőre egész jól sikerült, igaz kicsit lassú lefolyást kaptam, de a szépen mintázódó krém ezt ellensúlyozta. Az egyetlen problémám egy fura mellékíz volt, nyers-savanykás, de szerencsére ezt az idő megoldotta. Az első napokban hiába próbáltam hidegebb és melegebb hőfokon is, egyedül a pár nap pihenés segített rajta. Ezek szerint rendkívül friss pörkölést kaphattunk tesztelésre. Ízvilágában az olasz kávéktól várható ízeket kaptam, étcsokis mandulás jegyekkel. Egy hajszálnyi aszalt szilvát is véltem felfedezni az ízében, de az illatában mindenképp jól érezhető volt ez az édeskés, szilvás jelleg. Az elkészült italtól több testességet vártam eredetére való tekintettel. Nincs vele gond, utóíze kellemes, hosszan tartó mokkás ízt hagy a szájban, csak én kedvelem a rendkívül testes italokat. Kipróbáltam kapucsínóban, de talán az előbbiek miatt, nem éreztem annyira testhez állónak neki. Visszatérve a beállításokra, a kávé nem annyira érzékeny a hőfokra, nekem 91-93°C között ízlett a legjobban, azaz nem kell nagyon alacsonyra menni, mint egyes olaszos blendeknél. A darálót a szokásos jokernél egy hajszálnyival durvábbra kellett csak állítani. Nem volt szükség nagyon emelni a dózisokon, a dupla 18-18.5gramm között, a szimpla 9,2 gramm körül volt megfelelő. A kávé krém könnyen mintázódó, hajlamos a "tigrismintára". Összességében egy könnyen elkészíthető, klasszik olasz kávét kaptam, ami kevésbé érzékeny a precíz beállításokra. A nap bármely szakában nyugodtan lehet fogyasztani.

Kávégép: Gaggia Classic / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 23,5

 

Szabiakos:

E heti tesztmintánk egy olaszosabb blend volt. A babok szépen egységesen a közepestől sötétebbre voltak pörkölve. A minta nagyon frissen érkezett, így a legjobb eredményt a bontás után 4-5 nappal kaptam, mikor már valamennyit kiszellőztek a babok. A daráló a joker állás körül volt megfelelő, hőfok tekintetében nálam az alacsonyabb tartományban mutatta meg a kávé a legjobb arcát. A robuszta tartalma kevés, és semmi bántó ízt nem mutatott. A koffeintartalmát sem éreztem magasnak. Testessége szerintem nagyon jó, a savassága pedig egy olaszosabb blendhez mérten teljesen rendben van. A krém vastag és lefolyása sűrű, a cukrot jól tartja, szépen mintázódik és kitart a fogyasztás végéig. Ízében kakaós, étcsokoládés ízvilágot hordoz, visszafogottan mokkás, és marcipános ízeket éreztem benne. Kapucsínóként nagyon finom „csokis-karamellás” italt kaptam. Ajánlom azoknak, akik szeretik a hagyományosabb blendeket.

Kávégép: Gaggia Baby Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 23

 

Lorien:

Egyenletes, sötétbe hajló pörkölésű, többnyire ép szemekből áll a minta, kb. 20 százaléknyi robuszta lehet benne. Aránylag egyszerű vele bánni, hamar megtalálhatók az ideális beállítások, az őrlés valahol joker környékén, a hőmérséklet tekintetében pedig még némi mozgásteret is enged az alacsonyabb régióktól egészen a normál tartományig. Látszik, hogy friss, mert a lefolyása szép, egyenletes, bébiegérfarok-szerű vékonysággal nyit, majd fokozatosan felvastagodik, és épp csak a végén szőkül egy keveset, de ekkor már érdemes elzárni. Egyébként is jobban áll neki, ha a szokásos eszpresszó mennyiségnél kicsit rövidebbre vesszük. A krémre nem lehet panasz, noha nem krémbajnok, de mind mennyiség, mind minőség tekintetében megállja a helyét, mintázódik és a cukrot is megtartja. Klasszikus közép-olasz iskola, csokoládés, nugátos, mogyorós dominancia, némi fás fűszerességgel, mandulás, marcipános, rumos kísérettel, a korty végén enyhe savas lecsengéssel, ami a hőfok csökkentésével fokozható, némi bizonytalansággal már majdnem gyümölcsösnek is gondolható. Utóíze mokkás, enyhén kesernyés, de csak pont annyira, ahogy ez ebben a műfajban várható. Érdemes barnacukorral kipróbálni, így akár desszertkávénak is ajánlható. Tejes italban szintén hozza a kötelezőt. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek, így még a délutáni órákban is bátran lehet vele risztrettózni.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21

 

Weinmaker:

Közepesnél kissé sötétebb, szép, egyenletes pörkölésű kávébabok alkotják a kapott mintát. Túl sok kísérletezést nem kívánt, mert nagyjából a „joker” álláson az őrlőnél, illetve közepesnél alacsonyabb hőfokon, egészen jókat sikerült csapolnom. A frissességre nem lehetett panasz, mert még egy kis pihentetés is kellett neki, annyira friss volt a minta. A lefolyás szép, a krém bőséges, mennyisége, állaga, olajossága nagyon jó. Szépen mintázódott, a cukrot süppedősen nyelte el, és kitartott a fogyasztás végéig. Ízében a klasszikus olasz stílus köszönt vissza, szépen megkomponálva. Kakaós, étcsokoládés, mogyorós, marcipános, nugátos ízjegyek, egy kis rumos likőrösséggel megbolondítva. Semmi bántó robuszta, semmi kellemetlen mellékíz. Testessége nagyon jó, utóíze mokkás lecsengésű. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek, így simán késő délután is fogyasztottam, minden kellemetlen tünet nélkül. Nálam nem csak esszpresszónak, hanem tejes ital alapjaként is nagyon finom volt. Bátran ajánlom a klasszikus stílus kedvelőinek.

Kávégép: Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Catler CG8030 / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 7 3,5 7 21,5
Zoknee 4 8 3 8,5 23,5
Szabiakos 4,5 7 5 6,5 23
Lorien 4,5 6,5 5 6 21
Weinmaker 4,5 7,5 4 7 23

Goriziana Grand Cru 50 szemekávé teszt kávébabokGoriziana Grand Cru 50 szemekávé teszt kifolyásGoriziana Grand Cru 50 szemekávé teszt csapolás
Goriziana Grand Cru 50 szemekávé teszt krémGoriziana Grand Cru 50 szemekávé teszt cukorGoriziana Grand Cru 50 szemekávé teszt eszpresszó

Összegzés: Egészséges, a közepesnél picit sötétebb, egyenletes pörkölésű kávébabok. A legjobb eredmény érdekében a lefolyást úgy célszerű belőni, hogy lassan, vékonyan induljon meg. Ez az őrlő beállításnál nagyjából a joker fokozat környéke, míg hőfok tekintetében az átlagos, vagy inkább az alatti tartományban érdemes keresgélni. Ha mindent jól állítottunk be, akkor szép lefolyást kapunk, kellőképpen vastag krémmel, amely szépen mintázódik és a cukrot is tartja. Állagára és olajosságára sem lehet panasz, kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében étcsokoládés, kakaós, mokkás, marcipános, nugátos, mogyorós aromákat fedezhetünk fel, vagyis a klasszikus olaszos ízvilág köszön vissza, mindenféle hibától mentesen. Tisztességesen összerakott blend. Testessége nagyon jó, utóíze mokkás jellegű. Egyaránt ajánljuk eszpresszónak és tejes italok alapjaként is.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesnél sötétebb pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!