KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Sage BES990 – avagy The Oracle Touch Kávégép bemutató

Sage The Oracle Touch BES990 kávégép bemutatóA Sage hazai forgalmazója elküldte pár hétre próbálgatni a márka zászlóshajóját az Oracle Touch kávégépet. Aki ránéz a képre, azonnal rávágja, hogy ember ez nem Sage, hanem Catler, Breville vagy Gastroback és még sorolhatnánk. A lényeg az, hogy hazánkban a korábban Catler néven ismert termékek a továbbiakban Sage márkanév alatt futnak tovább. Ugyanaz a forgalmazó, szervizháttér, minden, egyedül a márkanév változott.


A Sage-nél semmit sem bíztak a véletlenre a csúcsmodell kialakításakor, és egy roppant egyszerű megoldást választottak. Fogták a legjobb kávégépet, kávéőrlőt, bepakolták egy rendelkezésre álló házba, amit a kisebb szériánál is alkalmaznak, ahol együtt van az őrlő a kávégéppel. Az egészet megfejelték egy érintőképernyős nagy kijelzővel, és egy elég jól kezelhető, logikusan felépített szoftverrel, és már kész is az össze legózott csúcskészülék.

Persze a kép kicsit árnyaltabb, mert az őrlőt felvértezték automata egyengetővel és tömörítővel (ebből is látszik, hogy a Sage-nél igencsak követik a legújabb trendet), illetve próbálták a korábbi esetleges hiányosságokat átdolgozni, és javítani. Gondolok itt például olyanra, hogy a korábbi modellnél az automata gőzölés csak a saját, hozzáadott tejkiöntőjével működött, mert a szenzor az edény alján mért, míg az új típusnál már használhatjuk bátran a saját kedvenc kiöntőnket is, mert a hőmérséklet mérését beleintegrálták a gőzcsőbe.

A dizájnba most nem mennék bele, mert az teljesen szubjektív, de általában tetszik az embereknek (nekem is). Illetve szintén nem vesézném ki újra a jól átgondolt tervezést és ötletes megoldásokat (vízbeöntés, csepptálca, végtelenül felhasználóbarát kezelés), hanem inkább nézzük az új dolgokat.

Az őrlő a már korábban is bemutatott Catler CG830 továbbfejlesztett változata, amely képes már automata tömörítésre is. Ezt egy olyan „tárcsával” teszi, amit manapság egyre többen használnak, és sok néven lehet vele találkozni. Azonban részben picit butább is mivel az adagmennyiséget nem lehet állítani (vagy csak én nem találtam), hanem azt lehet kiválasztani, hogy szimpla vagy dupla szűrőbe szeretnénk őrölni, és a készülék a gyárilag beállított mennyiséget adagolja az adott szűrőkosárba. Persze a nagy kijelzőn folyamatosan tájékoztat az éppen aktuális folyamatról. Az őrlés után egyengeti és tömöríti a kávét, és ha levesszük a kart, akkor egy tökéletesen előkészített, sima felületű kávéőrleményt kapunk.


Ilyenkor már csak fel kell tenni a kart és megérinteni a „főzés” ikont, és a készülék már teszi is a dolgát, a korábban kiválasztott profilnak megfelelően. A számos gyári „alap” kávéital mellé természetesen elmenthetjük saját variációnkat is. Ez valójában az adott italhoz választott kávéhossz (szimpla/dupla) kávémennyiséget, a készítéshez előirányzott időt (hogy hány másodperc alatt folyjék le a kávé) takarja, illetve ha tejes italról van szó, akkor az automata tejhabosító beállításait takarja, hogy mennyi levegőt vigyen bele, és milyen hőmérsékletű legyen a tej.

Sage The Oracle Touch BES990 kávégép kijelző


Ha szigorúan nézzük, akkor ez a gép majdnem egy automata, mivel gyakorlatilag a kar áthelyezésén és a megfelelő ikon megérintésén kívül mindent megcsinál maga, mindenféle hozzáértés nélkül. Ami kiemeli talán ezek közül, hogy szabványos 58mm-es kart használ és igazán jó minőséget tud produkálni, egyáltalán nem a megszokott automatás szinten, hanem inkább egy nagyon jól összehangolt otthoni rendszer szintjén, ami azért nem kis teljesítmény.

Sage The Oracle Touch BES990 kávégép nincs szükség baristára


Persze ennek ugye ára van, mégpedig többféle értelemben is. A fixen beállított őrlemény mennyiség, és természetesen az árcédulán is.

Érdekes azonban, hogy az adagmennyiség állításának hiánya messze nem volt akkora probléma, amekkorának gondoltam, mert gyárilag elég jól meghatározták a készülékhez adott szűrőkosarakhoz. Akkor lehet problémásabb, ha saját szűrőkosarat szeretnénk használni, és ott esetlegesen lehet gond, bár a saját La Marzoccoval is teljesen jól funkcionált.

Az Oracle Touch beprogramozható, hogy mikor kapcsoljon be (autostart), így nem kell semmilyen külső eszközzel bíbelődni, hogy ébredés után már bekapcsolt, üzemmeleg kávégép várjon. Ha pedig egy megadott ideig nem használjuk, akkor automatikusan kikapcsol.

A kávékészítésnél beállíthatjuk a készítési hőmérsékletet, mivel természetesen PID vezérelt, és 1 celsius fokonként lehet állítani 86-96 fok között, ami tökéletesen működött, és precízen be tudjuk lőni az adott kávéhoz szükséges hőfokot. Továbbá módosíthatóak az előáztatás paraméterei is.

Sage The Oracle Touch BES990 kávégép előáztatás


A kávénkhoz adhatunk forró vizet (americano), úgy, hogy a csészét meg sem kell mozdítanunk, mert ügyesen van elhelyezve a forró víz kifolyója. Persze apróság, de az ilyen pici nüanszokból is látszik, hogy mennyire odafigyeltek a tervezők a legapróbb részletekre is.

A tejgőzölés működhet teljesen automatizált formában, ahol az előre beállított hőmérsékletig melegíti a tejet, és a levegőbevitel is a meghatározott értékig történik. Természetesen van lehetőség a kézi tejgőzölésre is. Nekem kézi üzemmódban jobb tejhabot sikerült készíteni, de ez valahol természetes is. A folyamat végén a gép automatikusan megtisztítja a gőzkart 5 spricceléssel, ami a csepptálcába megy. Természetesen ettől kívülről át kell törölni.

Sage The Oracle Touch BES990 kávégép automata tejhabosítás


Ha már a tisztítást említettem, akkor a kávégép természetesen figyelmeztet az aktuális tisztítási ciklusokra, és az érintőképernyőn részletes instrukciókkal lát el a művelettel kapcsolatosan.

A nálam töltött pár hét alatt nagyon megszoktam az Oracle Touch kényelmét, és számomra is meglepő minőségű kávékat készítettem vele, amely felülmúlta a várakozásomat. Minden funkciója egyszerűen és tökéletesen működött, és egy gyerek is tökéletes kávét tud vele készíteni.

Nagyon jó a gyors készenléti idő, ami után valóban lehet rendes kávét készíteni, illetve a dual bojler, ahol egy időben készülhet a tejhab a kávéval. Ennél egyszerűbben kezelhető gép már egy csak egy szuperautomata lehet, vagy valami kapszulás, de ott a minőség lényegesen elmarad a Sage készülékétől. A gyári csomagban gyakorlatilag megkapunk mindent, amire csak szükségünk lehet, a zacckiütőtől kezdve, a gőzölő edényt is belértve.


Mielőtt azonban elrohansz vásárolni egyet, érdemes figyelni, hogy a bankkártyádon legyen bőven pénz, mert gondolom, nem árulok zsákbamacskát azzal, hogy nem csak a készülék prémium, hanem az árkategória is.