KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kapucziner Tanzánia Kilimanjaro kávékóstoló

Kapucziner Tanzánia Kilimanjaro szemeskávé teszt Hogyan került a kávé a Kilimandzsáróhoz? Katolikus misszionáriusok vittek először kávét a hegyre, 1898-ban. A híres Kilimandzsárón terem ez az értékes növény, de azért ne a hegycsúcsot képzeljük el kedvenc helyének. A hegy lankáin 1700 és 1850 m közötti magasságon termesztik. 20 éve került először erről a területről kávé a Kapucziner kínálatába. Azóta megvan a vásárlói törzsközönsége. A tesztelt kávé friss augusztusi szüretből került vizes eljárással feldolgozásra. Ezúttal egy világosabb pörköléssel a Tanzániai kávé gyümölcsös ízvilágát hangsúlyoztuk a pörköléssel - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Kapucziner Kávémanufaktúra tulajdonosától, Németh János -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Kapucziner Tanzánia Kilimanjaro

Pörkölés ideje: 2018.10.31 , Lejárat ideje:  , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 8.000.-Ft/1kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Heti tesztkávénk szelepes zacskóban érkezett, a felirat szerint egy tanzániai single origint rejt a csomagolás, a Kilimanjaro környékéről. A zacskót felbontva rögtön megérezhetjük a jellegzetes, mogyorós, csokis illatot, ami a közepes pörkölésű SO-kra jellemző. A babok mérete elég változó, vannak nagyobb és egészen kicsi szemek is. A pörkölés nagyjából egységes, közepesnél kicsivel sötétebb. A kávé újhullámos kávékhoz mérten egyáltalán nem viselkedett rakoncátlanul a tesztidőszak alatt, nem is öregedett számottevően, noha egy kis szórás azért volt a végeredményben, amit főleg a szemek méretbeli változatosságának tudnék be. Legjobb arcát mutatva a kávé közepes savasságú, fő ízjegyei is ezen a vonalon mozognak: főleg meggy/cseresznye, ezek aszalt (vagy kompótos) változata érezhető, némi likőrösséggel, amit egy kis tejcsokisság és mogyorósság egészít ki. Utóízében enyhe kakaósság is tetten érhető. Egyetlen problémám, hogy nem annyira markánsak az ízjegyek, még a dózis emelésével sem, ami dupla esetén megkívánja a 20 g-ot is. Testességét közepesnek, koffeintartalmát alacsonynak éreztem. Hőmérsékletre inkább a közepes és a magas tartományt célozzuk meg, a lefolyási idő a standardnál lassabb, 30-35 mp. körül ideális. Ne engedjük túl hosszúra az ital mennyiségét, inkább a risztrettót közelítsük, mint az eszpresszót. Tejben is kellemes volt az eredmény, akár cappuccinoban is hoz egy finom karaktert a kávé. Egy "barátságos" desszertkávét ismertem meg ebben a tanzániai SO-ban, amit bátran ajánlok minden újhullámot kedvelő kávészeretőnek.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 22

 

Zoknee:

A soron következő tesztkávé a Kapucziner manufaktúrából érkezett. Csomagolása a már szokásosnak mondható, visszazárható, szelepes zacskó volt. Kibontás után rögtön friss kávéillat csapta meg az orromat, szép, egészséges szemek bújtak meg benne.
Az első kóstolásnál először csak kb. 19 grammot daráltam le, de ez még elveszett a szűrőben, így rögtön 20 grammal kezdtem. A közepesnél finomabb beállítás mellett volt az első próba, és a következőben is a sokásosnál kicsit finomabb őrleményt állítottam be. Ekkor egy elég lassú, csöpögős lefolyást kaptam eredményül, ami viszont látványilag gyönyörű volt, mintha sűrű csoki szirup jött volna a gépből. Ízét tekintve is a lassabb lefolyást éreztem jónak. Grapefruitos keserűcsoki mellett nekem nagyon tetszett a datolyás, aszalt fügés íz, amit követett egy méy, édes jelleg. Testességét tekintve közepesen testes, kóstolás után nem marad erős utóíze a kávénak. Koffeintartalmát nem éreztem erősnek, reggel fogyasztva bőven hagy még lehetőséget további kávék elfogyasztására. A csapolási hőmérséklet az arabika tartomány alsóbb részében volt jó, 91-92°C körül. A próba során, ami közel 1,5 hét volt, viszont észrevehetően változott a kávé, amit egyrészt az ízén is észlelni lehetett, kicsit háttérbe szorult az édes vonal. Másrészt a darálón is durvább irányba kellett korrigálni. Az első benyomásom egy kellemes desszertkávé volt, és ez végig ki is tartott a tesztelés alatt.

Kávégép: Gaggia Classic / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 22

 

Szabiakos:

A minta a már jól megszokott szelepes és simítózáras csomagolásban érkezett. A babok szépen és egységesen közepesen vannak megpörkölve. Nálam az átlagnál 1g-mal többet kellett tölteni a kosárba és az őrlőt a szokotthoz képest durvább állásba kellett tekernem. Hő tekintetében az első napokban igen alacsony tartományban húztam a legjobbakat, majd a hét vége felé az őrlőn finomítani, a hőfokon pedig emelni kellett (90 fok). Ez valószínűleg a minta frissessége miatt volt így. Pár másodperces előáztatás, 35 mp lefolyás és 1:2 arány körül kaptam a számomra legideálisabb italt. A crema minősége, mennyisége és mintázódása tökéletes volt, a kávé testessége is rendben volt. Az ízekkel különösebb problémám nem akadt azonban lehetett volna valamivel komplexebb és balanszosabb az édes-keserű-savas ízek tekintetében. Leginkább a klasszikus ízjegyek mint az étcsokoládé, pörkölt mandula, égetett karamell jelentek meg benne, a citrusok, kiváltképp a grapefruit kíséretében. A kávé savasságában is dominálnak a citrusok, egy pid nélküli géppel könnyen mellé lehet lőni és kellemetlenné is válhat a nem megfelelő hő beállítása. Utóíze is inkább az étcsokoládés íz felé hajlik. Ajánlanám azoknak, akik inkább a közepes pörkölésű, hagyományosabb ízvilágú de mégis picit savasabb kávékat kedvelik.

Kávégép: Gaggia Baby Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23,5

 

Lorien:

Közepes pörkölésű, ép, egészséges szemek fogadnak a Kapuczíner saját dizájnú simítózáras csomagját kibontva. Illata kellemes, gyümölcsös, csipkebogyós, ami csak tovább fokozódik őrléskor. A pörkölőtől megszokott módon, érdemes magas dózist használni, esetünkben 22 gramm körül nyelt el a dupla szűrő. Hőfok tekintetében nem túl kényes, mindazonáltal a normál vagy annál kicsivel magasabb hőmérsékletet érdemes megcélozni. Az átlagnál valamivel durvább őrlés szükséges, nagyjából a 25 másodperces tankönyvi lefolyást elérve. Krémje átlagos mennyiségű, szépen mintázódik, állaga és olajossága nagyon jó. Az elkészült ital inkább az újhullámos ízvilághoz áll közelebb, így a szeder, az erdei bogyósgyümölcsök, a csipkebogyó, a citromhéj a főbb jellemzők, amelyet szépen egészítenek ki csokoládés, fűszeres, amaretti kekszes jegyek. Úgy tapasztaltam, hogy megéri várni vele a pörköléstől számított két hetet, mert a harmadik héten mutatta a legjobb formáját. Hogy tovább bírta volna-e, arról már nem tudok beszámolni, mert hamar elfogyott. Tejes italokban szintén nagyon jól használható, akár kapucsínóról, akár cortádóról vagy macchiátóról van szó.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

Weinmaker:

A Kapucziner mintája a már megszokott igényes, szelepes csomagolásban érkezett. A kávébabok változatos méretűek, a pörkölés egyenletes, a közepestől picit sötétebbnek mondanám. Bontáskor nagyon kellemes csokoládés illatot árasztott. Az őrlést úgy lőttem, be, hogy a tankönyvi 25 másodpercnél kicsit lassabban jöjjön le, ez nagyjából a Joker szint környékén volt. A hőmérséklet is nagyjából az átlagos zónában működött a legjobban. A lefolyás szép, a krém mennyisége és minősége nagyon jó a single origin kávékhoz viszonyítva. Az adagoláson ennél a kávénál sem érdemes spórolni, mert a végeredménynek jót tesz egy pici túladagolás (duplánál akár 20-22g is lehet). Mintázódásra hajlamos és szépen kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében a csokoládés, mogyorós ízeket szépen egészítik ki a bogyós gyümölcsös, meggyes, szilvakompótos aromák, némi grapefuitos kesernyésséggel. Összességében igen kellemes az összkép. Testessége jó, utóíze hosszan tart, koffeintartalma nem vészes, így délután is fogyasztható. Leginkább eszpresszónak és kapucsínónak fogyasztottam, és mindkét változatban nagyon jó végeredményt kaptam.

Kávégép: Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3 8 3 8 22
Zoknee 3,5 7 3 8 22
Szabiakos 4 7 3 8 22
Lorien 4 8 4 8 24
Weinmaker 4 8 4 8 24

Kapucziner Tanzánia Kilimanjaro szemeskávé teszt kávébabokKapucziner Tanzánia Kilimanjaro szemeskávé teszt kifolyásKapucziner Tanzánia Kilimanjaro szemeskávé teszt csapolás
Kapucziner Tanzánia Kilimanjaro szemeskávé teszt krémKapucziner Tanzánia Kilimanjaro szemeskávé teszt eszpresszóKapucziner Tanzánia Kilimanjaro szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés:

Közepesnél picit sötétebb, egyenletes pörkölésű, egészséges, vegyes szemcseméretű kávébabok lapulnak a már megszokott, igényes, szeleppel és simítózárral ellátott Kapuczineres tasakban. Bontáskor kellemes illat fogadja a kóstolót. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy a tankönyvitől picit lassabb lefolyást kapjunk 30 másodperc környékén. Hőfok tekintetében pedig az átlagos, vagy annál kicsit magasabb tartományban érdemes próbálkozni. A kávé frissességének köszönhetően a lefolyás szép, a krém mennyisége, minősége és állaga nagyon jó, mintázódásra hajlamos és kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében a bogyós gyümölcsök, meggy, cseresznye egészülnek ki csokoládé, pörkölt mogyoró aromákkal, háttérben egy kis fűszerességgel és grapefruitos kesernyésséggel. A kávé testessége jó, utóíze kellemes és hosszan tart. A koffeintartalma nem túl magas, így akár délután is lehet fogyasztani. Ajánljuk risztrettónak vagy eszpresszónak, de tejes italok alapjaként is bátran lehet vele próbálkozni.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!