KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Rocket R Nine One Teszt

Rocket R Nine One kávégép bemutatóMár nagyon izgatott voltam, amikor szeptemberben megkerestek, hogy teszteljem a Rocket legújabb nyomásprofilozós kávégépét. Az első hazai Rocket R Nine One tulajdonosa és az Expolygon Kft (a forgalmazó) is úgy gondolta, hogy nekem szavaznak bizalmat elsőként a gép tesztelését illetően.

A gépet úgy hirdeti a Rocket, hogy az előző generációra épített, és ez igaz is, hiszen a R9One duál bojlerrel, nyomásprofillal és telített fejjel (gyorsabb felfűtés, mint az E61) is el lett látva. Mindemellett nem feledkezhetünk el az érintő képernyőről, ami modernné és rendkívül felhasználóbaráttá teszi a gép használatát. Az R9 One-t a piaci visszajelzések, valamint a forgalomban lévő kereskedelmi gépekre alapozott újításokkal alkották meg. A készülék egy 1,9 l-es inox kávévíz kazánnal és egy szintén rozsdamentes 3,6 l-es gőz bojlerrel rendelkezik.

A gép beállítási repertoárjába tartozik az 5+1 beállítást biztosító nyomás profil rendszer, a beállított profilokhoz rendelhető volumetrikus mennyiségszabályozás és a PID szenzorral ellátott fej. Ezt a gépet a cég már nem csak home baristáknak szánta, a kisebb fogyasztó közönséggel rendelkező, minőségi vendéglátás iránt elkötelezett helyeket is ragyogóan kiszolgálja.

Első pillantásra egy tekintélyt parancsoló méretű és persze súlyú (maga a gép 47,5 kg) fadobozt láttam meg, amikor megérkeztem a Rocket R NineOne espresso kávégép tesztelésére. A kibontást csavarok nehezítették, biztosra mentek…  A Rocket korábbi modelljeinél már jól megszokott karton doboz tartalmazta a használati utasítást, a dupla és szimpla szűrőtartó karokat illetve a Naked változatát is, emellett fejtisztító kefét és vakszűrőt is rejtett a csomag.

Rocket R Nine One kávégép bemutató fadobozRocket R Nine One kávégép bemutató kicsomagolás


A gép pultra helyezése után benéztünk a burkolat alá és bizony minden négyzetcentimétert kihasználtak. Mágneses térfogatszivattyút és a potenciómétert is találtunk a bojler mellett. A víztartály is viszonylag nagyméretű, de ha mégsem akarnánk kihasználni a mobilitás előnyeit, vízhálózatra is köthető.
Külseje a cégtől már megszokott eleganciát tükrözi, A rozsdamentes burkolat ferdített elemei megtörik az egyszerű kockaalakot. A fejen található nyomásprofil szabályozó karon is az R betű díszeleg. Baloldalon található a főkapcsoló és a forróvízcső illetve a gőzölő is, a gőz erősségét pedig a gép oldalán található karral szabályozhatjuk.


A tálca kialakítása ennél a típusnál kifejezetten praktikus, a mérete maradt, ugyanolyan nagy űrtartalommal, mint az R60V, de a zaccos vizet könnyedén kiengedhetjük a lefolyóba az erre kialakított összefolyónak köszönhetően. Ez megkímélhet bennünket a reggeli kapkodás közbeni esetleges balesetektől.
A készülék egyik legfontosabb jellemzője a digitális érintő képernyő, amely a gépfej mellett jobb oldalon található. Itt állíthatjuk be az elkészíteni kívánt kávénk paramétereit.

Az érintőkijelzőn 5+1 programozható nyomásprofil közül választhatunk (A,B,C,D,E) plusz a manuális mód. Továbbá itt állíthatjuk be a profilok paramétereit, a kávénkhoz megfelelő vízhőfokot, valamint az I és II adaghoz tartozó adaghosszt.

Rocket R Nine One kávégép bemutató kijelző


Fontos, hogy a gép akkor veszi figyelembe a beállított mennyiségi értéket (I-II adag) és akkor áll le a program automatikusan, ha a kijelzőről indítjuk el a kávékészítést.

Manuális karral indított program esetén a karral is kell leállítani az átfolyást.
A különböző mentett nyomásprofilok szerkesztése is könnyen megoldható a kijelzőn látható nyilak segítségével.

Rocket R Nine One kávégép bemutató nyomásprofil


Személy szerint úgy gondolom, hogy a menü rendkívül felhasználóbarát, mivel könnyen és gyorsan állítható. Külön plusz pont a kijelzőnek, ahol a kiválasztott profil diagramját láthatjuk a kijelzőn és így nyomon követhetjük az elkészítés mely fázisában tartunk éppen.

Rocket R Nine One kávégép bemutató folyamat


Köszönhetően a 3.6 literes gőzkazánnak, a tejhabosítás rendkívül gyorsan elvégezhető és gyönyörű levegőbuborékoktól mentes tejkrém gőzölhető. Természetesen a teljesen szeparált kazánoknak köszönhetően egyszerre készíthetünk espressot és gőzölhetünk tejet.

Rocket R Nine One kávégép bemutató kapucsínóRocket R Nine One kávégép bemutató tejgőzölés


Összességében ez a gép egy újabb mérföldkő az espressogépek történelemben. Alap felhasználásra is megfelel, de ha a kávénkból a legtöbbet szeretnénk kihozni, akkor élvezzük leginkább a funkciókat. Ezt a gépet leginkább speciality rajongóknak ajánlom, hiszen tapasztalással az adott standardok mellett egészen más szinten élvezhetjük italunkat.

A tesztet Járdi Ildikó készítette.