KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Lollo Caffe Oro kávékóstoló

 A Lollo Caffé, egy a Nápolytól mindössze pár kilométerre fekvő kisvárosból importált kávé. Karakteres ízvilágú blend, amely a robuszta energiájával tölti meg a csészét. A dél-olasz hagyományokat követő, őszinte kávé, ami felébreszti, és ébren tartja összes érzékét, ellenállhatatlan krémességével, és hosszú utóízével. A Lollo Caffe Oro-t már nem csak szemes kávé formájában kóstolhatja meg, hanem podos, és kapszulás kivitelben is elérhető webshopunkban - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Lollo Caffé kávé hivatalos forgalmazójától, a Vending Hungary Kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Lollo Caffe Oro szemes kávé teszt csomagolásKávé típusa: Lollo Caffe Oro

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 3.895.-Ft/1kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Aktuális tesztmintánk feliratok nélküli zacskóban érkezett. Az elmúlt évek alatt már tapasztaltam, hogy ilyenkor általában egy "olaszos vonalú" mintát találok a csomagolásban. Így volt ezúttal is. Bontáskor nem a legkellemesebb illat csapta meg az orromat, a (szemre) robuszta túlsúly, valamint a sötét pörkölés egyvelege rögtön rányomta bélyegét az első kontaktusra. A babok olajosak, sok helyen töredezettek, változó méretűek és színűek... Történt már velem olyan a tesztelések során, noha elég kevésszer, hogy az első pillantásra gyengének tűnő anyagból remek kávé kerekedett, de ezúttal sajnos nem így volt. A kávé ízjegyeivel még nem is volna baj: egy kellemesen csokis/kakaós alapvonal, némi nugátossággal, dióssággal, enyhe fűszerességgel. Azonban ott van a háttérben az eltüntethetetlen gyógyszeres keserűség. Ezt háttérbe lehet szorítani valamelyest alacsony hőfokon történő csapolással, rövid lefolyási idővel, cukrozhatjuk az italt stb. De! Könyörgöm, azért egy prémium terméknél ne kelljen ízesítéshez folyamodni, hogy el tudjuk fogyasztani az italt! Sokan szeretik az ilyen jellegű kávékat, mert szicíliai "recept" szerint csapolás után már megy is bele a cukor. Nekik tudom ajánlani ezt a kávét. Az ital krémje kellően vastag, enyhén mintázódik, fogyasztás végéig kitart. Testességét jónak, koffeintartalmát közepesnek éreztem. Tejben némileg szelídült a kávé, noha így sem mutatott sokkal többet.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 4 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 16

 

Zoknee:

A soron következő tesztkávénkról már a csomagolás megbontásakor látszik, hogy dél-olasz jellegre kell készülni. A kávészemek sötét pörkölésűek, felszínük olajosan csillogó. Első próbálkozásra közepes hőfokon készítettem el a kávét, de rögtön jelezte, hogy itt lényegesen lejjebb kell menni a hőfokkal, és az őrölt kávé mennyiségét is 18gramm alatt kell belőni. Csökkentve a hőfokot, 87°C környékére a füstös, túlpörkölten kesernyés ízek szelídülnek, egy erősen olaszos, kesernyés, mokkás, étcsokis ízt kaptam, kiegészítve egy kis mogyorós, mandulás világgal. Sajnos egy kis zavaró füstös keserűség megmaradt, amelyet nem a kellemes keserűségbe soroltam, talán a pörkölés lett kicsit erős. Lefolyását tekintve inkább gyorsat javasolok, nekem 15mp körüli idővel volt a legjobb, és ennél hosszabb idővel már elkezdett szőkülni. Joker környéki daráló beállítással, és 17-17.5gramm őrleménnyel. Így kaptam egy sűrűn, étcsokiként meginduló, majd felkrémesedő, mintázódó jelleget, vastag krémmel a csészében. Ez a krém egész sokáig megmarad, és mintázódásra is hajlamos. Reggeli kávénak jó volt, de este nem ajánlanám, koffeinesnek éreztem. Erős, testes kávé, a fogyasztás után a mokkás, kesernyés íz sokáig megmarad. Kapucsínóban kóstolva az erős keserűcsokis-mogyorós ízek dominálnak, kellemes összhangban a tejjel. Aki szereti a sötét, dél-olaszos pörkölésű kávékat, érdemes megpróbálnia, nem mondanám, hogy kiemelkedő, kicsit túlpörköltnek is mondanám, de a műfaj kedvelőinek izgalmas lehet.

Kávégép: Gaggia Classic / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6  / Összpontszám: 20

 

Szabiakos:

Heti tesztmintánk egy olaszosabb keverék, amely meglehetősen sötétre lett pörkölve, a babokon jócskán tapasztalható olajkicsapódás. A keverék illata és íze alapján jócskán tartalmaz robusztát, és abból is sajnos a rosszabb fajtát. A darálót a szokásosnál durvább állásba kellett állítani, és a tankönyvinél jóval rövidebb, 18-20 mp-es lefolyással és rövidebb espressoként készítve lehetett kapni egy jónak közel sem mondható produktumot. A pidet is olaszosabb keverékhez mérten kellett lentebb venni, de sajnos még úgyis a keserű, füstös ízek domináltak az elkészült kávéban, ami cukorral ízesítve égetett cukros, grillázsos, sportszeletes, cukor nélkül számomra nem igazán volt értékelhető, mert nagyon keserű és füstös, égett volt az íze. A crema minősége és mennyisége jó volt, olykor mintázódott, és kitartott a fogyasztás végéig. Testessége is elég jó volt, de mindhiába, ha a kész ital elég gyenge volt. Kapucsínónak készítve sokat enyhült a kávé füstös ízvilága.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 4 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 17

 

Lorien:

Igazi dél-olasz, majdnem egyenletesen sötét pörkölésű, többnyire ép, olajosan csillogó szemek, van benne robuszta is bőven, kb. 30-40 százaléknyit tippelek. Illata masszívan ropis. Joker állás környékén, finom őrlést kíván a műfajban szokásos normál dózissal. A robuszta miatt érdemes az egészen alacsony hőtartományban kalandozni, egészen addig mehetünk le, míg éppen csak mintázódik a krémje. Úgy tapasztaltam, hogy a gyorsabb, 20-22 mp-es lefolyások álltak jól neki, risztrettót csak akkor célozzuk meg, ha barátságban vagyunk a kesernyés ízekkel, ha lassan csöpögősre fogjuk, alaposan fel tudnak erősödni, noha számomra így sem ihatatlan. Lefolyása sűrű, olajfestékszerű, szinte csak krém érkezik a csészébe. Mennyisége annyira bőséges, hogy a fogyasztás végén ki kell kanalazni. Állagára nem panaszkodhatunk, a cukorpróbát természetesen állja. Ízekben is a déli klasszikust hozza, nugátos, kakaós, csokoládés jegyek, robusztás-virágos fűszerességgel, a jobban sikerült csapolások esetén masszív marcipánnal megerősítve. A cukor jól áll neki, habár a természetes édessége megfelelő, anélkül is élvezhető. Utóíze mokkás, kakaóporos. Tejes italnak jó alap, tökéletesen hozza az autogrilles érzést.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21,5

 

Weinmaker:

A minta fényesen csillogó, olajos, sötét pörkölésű szemekből áll. Illatában sem annyira kellemes, mint egy világosabb pörkölés esetén. Az első találkozásunk sem volt felhőtlen, de szerencsére a beállítások finomhangolásával sikerült megszelídíteni. A tankönyvi lefolyásnál picit gyorsabb vált be a legjobban, míg hőfok tekintetében az egészen alacsony tartomány. Ha nem sikerül jól belőni, akkor a sötét pörkölés, és a magas robosztuta tartalom közös bosszújaként kellemetlen keserű ízekkel büntet. A krém természetesen jó, mennyisége bőséges, és a cukrot is lazán tartja. Kitart a fogyasztás végéig, szinte szét sem lehet oszlatni. Ízek tekintetében, ha sikerül jól belőni, akkor egy tipikus dél-olasz stílusú kávét kapunk. Az étcsokoládés, kakaós, nugátos alap, rumos, marcipános, grillázsos aromákkal egészül ki, és a keserűség-füstösség vállalható szinten a háttérbe szorul. A cukor hozzáadása tovább szelídíti az összképet, és gyakorlatilag mintha egy sportszeletet fogyasztana a kóstoló. Testessége jó. Én leginkább eszpresszónak fogyasztottam, de tejes italban is hozta a kötelező szintet.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 4 4 4 16
Zoknee 4 6 4 6 20
Szabiakos 4 4 4 5 17
Lorien 5 6 4,5 6 21,5
Weinmaker 4 6 4 6 20

Lollo Caffe Oro szemes kávé teszt kávébabokLollo Caffe Oro szemes kávé teszt csapolásLollo Caffe Oro szemes kávé teszt krém
Lollo Caffe Oro szemes kávé teszt kifolyásLollo Caffe Oro szemes kávé teszt cukorLollo Caffe Oro szemes kávé teszt eszpresszó

Összegzés:

A Lollo Caffe mintája nagyjából egyenletes, sötétre pörkölt, olajosan csillogó kávébabokból áll, jól kivehető robuszta hányaddal. A legjobb eredmény érdekében érdemes az őrlőt úgy beállítani, hogy a tankönyvi időnél kicsit gyorsabb lefolyást kapjunk. Hőfok tekintetében leginkább az átlagos alatti tartományban érdemes keresgélni, mert magasabb hőfokon könnyen megég, és a kellemetlen ízek előtérbe kerülnek. Nem igényel extra adagolást. A magas robuszta tartalomnak köszönhetően a lefolyás szép, a krém mennyisége bőséges. Állaga és olajossága jó, a cukrot könnyedén megtartja, kitart a fogyasztás végéig, megfestve a csésze oldalát. Ízek tekintetében a dél-olasz iskola jelenik meg: étcsokoládés, kakaós, nugátos alapon, rumos, grillázsos, marcipános jegyekkel kiegészülve, háttérben némi füstös keserűséggel. A keserűséget a jó beállításokkal szépen háttérbe lehet szorítani, amin tovább javíthatunk némi cukor hozzáadásával. Testessége jó. Elsősorban eszpresszónak ajánljuk, de tejes italban is hozza a megfelelő szintet.

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: 70% arabika - 30% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!