KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Béla papa kedvence blend kávékóstoló

Közepes pörkölésű blendünk megalkotásakor egy könnyedebb ízvilágú kávékeverék létrehozása volt a célunk. Gerincét a félig mosott feldolgozású Brazil Bahia alkotja, amely a Progresso farmról érkezett hozzánk. Ez adja a lágyabb, tejcsokoládés vonásokat és az édesség javát. A gyümölcsös ízjegyekért pedig a nedves feldolgozású etióp kávé felel. Utóbbi a Konga szövetkezeti feldolgozó állomás munkájának köszönhető, ami Yirgacheffe szívében található. Végeredményben egy tejcsokoládés kávéitalt kapunk, melyet a florális jegyek mellett némi eper és áfonya egészít ki - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az AVX kávék hazai forgalmazójától, az ATC-Trade Zrt-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Béla papa kedvence blend szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Béla papa kedvence blend

Pörkölés ideje: 2019.04.12, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 8.000.-Ft/1kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Aktuális tesztmintánk igényes, szelepes zacskóban érkezett. A felirat szerint egy arabika blenddel lesz dolgunk. Megnyomva a zacskót az illatok biztatóak: sült kenyérhéjas, mogyorós aromákat érezhetünk. Felbontva a zacskót konstatálhatjuk, hogy a szemek mérete változó, színük nagyjából egységesen középbarna. Töredezett vagy égett szemekkel nem találkoztam. Legjobb formáját nálam 19-20 g-os dózissal (duplánál), standard lefolyási idővel és közepes csapolási hőfokkal hozta a kávé. Ekkor az alap finoman inkább tej-, mint étcsokis, amit kiegészít egy finom diós/mogyorós sütis ízjegy, karamellás édességgel, a korty végén nagyon enyhe savassággal, ami szamócára emlékeztet (ezt azonban sajnos nem mindig sikerült kicsikarni a kávéból, legnagyobb bánatomra). A fent említett értékektől (a dózist leszámítva) bátran eltérhetünk, elég toleráns anyaggal van dolgunk. Az eszpresszó krémje mintázódik, kellően olajos, arabikához mérten a közepesnél vastagabb. Koffeintartalmát alacsonynak, testességét nagyjából közepesnek éreztem. A tesztidőszak alatt nem vettem észre jelentős mértékű öregedést a kávénál. Cappuccinoban is előjön egy kellemes karakter, karamellás és tejcsokis ízeket érezhetünk. Egy finom, észak-olasz jellegű kávét ismertem meg tesztalanyunkban, amit bátran ajánlok minden kávékedvelőnek (bár az újhullámért rajongóknak nem feltétlenül).

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23

 

Zoknee:

Soron következő kávénk az AVX Cafétól érkezett. Csomagolása a jól megszokott, szelepes, simítózáras zacskó. Kibontás után, szép, egyenletesen, közepesen világosra pörkölt babok fogadtak. Ennél a kávénál sem érdemes 18-grammos duplával kezdeni, nekem 19-19,5gramm kellett, hogy megfelelő mennyiség legyen a szűrőben. Ízét tekintve megvan benne a klasszikus vonalat idéző nugátos étcsokis jelleg, és ezt egészíti ki egy kis gyümölcsös, szamócás vonal. Az elkészült ital illata kellemes, édeskés pillecukros. Savasságát közepesnél kicsit erősebbre teszem, de ez nem annyira meglepő ezeknél a kávéknál. A kávé elkészítését érdemes rövidebb lefolyási időhöz belőni, különben kiszőkül, és a gyümölcsös vonal is elbújik. Nekem 19-19,5 gramm őrleménnyel, 15-20mp lefolyási idő vált be, a jokerhez képest picit finomabb őrlő beállítások mellett. Hőmérsékletből az arabika tartomány felső részét javaslom, nekem 94°C-ra volt szükség. Elkészítése során vékonyan, lassan indul meg, de csak kissé krémesedik fel, nem túl vastag cremát várhatunk, és az sem lesz nagyon tartós. Utóízében mokás-keserűcsokis volt, egy kis savassággal. Koffein tartalmát nem éreztem nagynak.

Kávégép: Gaggia Classic / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 6  / Összpontszám: 19

 

Szabiakos:

Heti tesztmintánk az AVX-től érkezett, ami 2 féle komponensből álló blend.  A minta minőségi, igényes, szelepes, visszazárható csomagolásban érkezett. A darálót a jokertől durvább irányba kellett állítani, és tapasztalataim szerint alacsonyabb 5bar körüli nyomás értékkel sokkal jobb eredmény születik, mint magasabb tartományban. A kivonatolási aránynál próbáltam tartani a pörkölő által ajánlott 1:2 körüli értéket, a lefolyási idő pedig hosszabb előáztatással 35mp környékén volt. A krema műfajt tekintve elég jó volt, és nagyon szépen mintázódott. A hőfokot inkább az alacsonyabb tartományba kellett állítanom, ami nálam 87 fok volt. Ízeket tekintve tejcsokis, mogyorós alapon némi bogyósgyümölcsös, epres lecsengést éreztem, emellett közepes test, és közepes savasság jellemzi. Utóíze kellemes tejcsokis enyhén aszalt gyümölcsös, azonban én az összképtől picit több gyümölcsös ízt vártam volna, mert az epres íz közel sem jelent meg minden csészében.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 22

 

Lorien:

Szelepes, simítózáras csomagolásban érkező, közepes pörkölésű, ép egészséges szemek fogadtak bontáskor. Néhány próbálkozás után az őrlő joker állásnál két rcinivel durvábban állt meg. Hőfok tekintetében nem kényes, ahogy várható, az alacsonyabb hőfok a gyümölcsös jegyeknek kedvez, azonban a blend inkább a normál arabikának való tartományban nyújtja tudása javát. Lefolyása szép, egyenletes, krémje enyhén mintázódik, mennyisége átlagos, a szerkezete meglehetősen jó, habár cukorpróbának nem kell alávetni. Már csak azért sem, mert a cukor semmi pluszt nem ad, inkább elvesz. A klasszikus, észak-olasz világ felé húz ízeiben, abból is a kifinomultabbhoz: bársonyosan trüffeles, étcsokoládés jegyek dominálnak, egy kis mogyoróval, nugátossággal, és a korty végét halvány bogyósgyümölcsösség zárja. A csomagoláson jelzett epret igen sokáig keresgéltem, míg alacsony hőfokon, 20 másodperc körüli csapolásnál határozottan jelentkezett is, de a végeredmény ilyenkor kevésbé tetszett, ezért ezt inkább elengedtem. Tejes italban hozza a kötelezőt, de kevesebb tejjel, rövid műfajban érdemes vele próbálkozni. Vagy annyival sem, nekem magában, eszpresszónak tetszett igazán.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23

 

Weinmaker:

Az AVX mintája a szokásos, igényes, szelepes, simítózáras csomagolásban érkezett. A tasakot kibontva kellemes, csokis-mogyorós illatot árasztott. A szemek egészségesek, és egységes pörkölésűek. A címke szerint egy arabika blenddel van dolgunk, így az annak megfelelő beállításokkal, már elsőre elég jó eredményt sikerült elérni. Nem egy háklis kávé. Nálam tökéletesen bevált a normál lefolyás idő és a közepes hőmérséklet kombinációja. A lefolyás szép, semmi rángatózás. A krém mennyisége, minősége és állaga teljesen rendben van. Mintázódásra hajlamos és a csésze oldalát megfestve kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében egy arany középút valahol a klasszikus és újhullámos vonal között. Tejcsokoládés alapon, mogyorós, karamelles jegyek jellemzik. A gyümölcsösség csak a háttérben tűnik fel. A zacskón feltüntetett epret, csak erős képzelőerővel tudtam kivenni, de ettől függetlenül szerethető blendet sikerült alkotni. Testessége jó, utóíze kellemes. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek, így simán fogyasztottam késő délután is. Elsősorban nálam eszpresszónak fogyott, de egész kellemes kapucsínókat is készítettem belőle. Az észak-olasz kávék kedvelőinek bátran ajánlom kipróbálásra.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3,5 8 3,5 8 23
Zoknee 3 7 3 6 19
Szabiakos 4 7 3 8 22
Lorien 4 7,5 4,5 7 23
Weinmaker 4 7 4 8 23

Béla papa kedvence blend szemeskávé teszt kávébabokBéla papa kedvence blend szemeskávé teszt kifolyásBéla papa kedvence blend szemeskávé teszt eszpresszó
Béla papa kedvence blend szemeskávé teszt csapolásBéla papa kedvence blend szemeskávé teszt krémBéla papa kedvence blend szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés:

A minta a szokásos, igényes, szelepes, simítózáras csomagolásban érkezett, amely minden fontos információt tartalmazott a kávéról. Kibontva kellemes illatot árasztott. A kávébabok változatos méretűek, egészségesek, és egységes pörkölésűek. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy nagyjából normál 25 másodperc körüli lefolyást kapjunk. Hőmérséklet tekintetében a közepes, vagy annál picit magasabb tartományban érdemes keresgélni. Nyugodtan lehet próbálkozni a beállításokkal, mert eléggé felhasználóbarát kávé. A lefolyás szép, a krém mennyisége, olajossága, minősége és állaga jó. Mintázódásra hajlamos és a csésze oldalát megfestve kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében leginkább az észak-olasz stílushoz áll közel. Tejcsokoládés alapon, mogyorós, nugátos, trüffeles, karamelles ízjegyek jellemzik, a háttérben némi gyümölcsösséggel, ami leginkább bogyósgyümölcsökre, és eperre emlékeztet. Testessége jó, utóíze kellemes és hosszan tart. Koffeintartalma nem tűnt magasnak, így akár délután is fogyasztható. Elsősorban eszpresszónak vagy risztrettónak ajánljuk, de jól használható tejes italok alapjaként is. Az észak-olasz kávék kedvelőinek bátran ajánljuk kipróbálásra.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!