KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Mombacho Coffee Las Lajas - Costa Rica kávékóstoló

 Zöld nyerskávénkat a világszerte méltán elismert Per Nordby svéd kávépörkölő mester barátunk közvetlenül a termőterületre utazva a legjobb termések közül helyben cuppingolva szerezte be. Most az a megtiszteltetés ért minket, hogy velünk is megosztotta a Costa Ricaból származó Las Lajas nagyszerű nyerskávét, amit büszkén pörkölünk saját elképzeléseink szerint világos pörkölési fokra, hogy a termőterületi ízek teljes valójukban bontakozhassanak ki a kávéscsészékben.

Origin: Los Angeles, Sabanilla de Alajuela, Poás, Central Valley, Costa Rica
Wet/dry mill: Las Lajas, located in Los Angeles, Barrio Calle Lajas. Managed by Francisca Cubillo Sálas.
Farm; lot ID: Las Lajas (Plantations: El Guachipelín, La Mirella, La Julia, Calle Liles, Calle Lajas, Sabana
Redonda, El Chilamate, Cumbres del Poás);
Termelő: Oscar Chacón Solano

Tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az Mombacho kávék hazai forgalmazójától, Közösségi Kávétermelő Kft.-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Mombacho Coffee Las Lajas - Costa Rica

Pörkölés ideje: 2019.06.02, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 15.200.-Ft/1kg (3800.-Ft/250g), Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Aktuális tesztkávénk barna, simítózáras-szelepes csomagolásban érkezett, a felirat szerint egy costa ricai SO-t találunk a zacskóban. Fel van tüntetve továbbá, többek között, a pörkölési szint is, ami világos a felirat szerint. Megbontva a zacskót azonban azt tapasztaltam, hogy a közepesnél is egy kicsivel sötétebbek a babok. Az illatuk kellemes, csokoládés, mogyorós, méretük változó. Szerencsére a kávé meglehetősen konstansan viselkedett, nem volt háklis szinte semmilyen paraméterváltoztatásra. Legjobb arcát nálam közepes hőfokon, normál vagy kicsivel lassabb lefolyással, 19-20 g-os dózissal (dupla) és eszpresszó kimenettel mutatta. Ekkor a krém vékonyka, enyhén mintázódik, mogyoróbarna színű. Ízjegyek terén nem voltam túlságosan elkényeztetve: egy csokis, mogyorós alapot egészít ki egy finom fűszeresség, majd egy kis meggyes jellegű gyümölcsösség a korty végén. Lecsengése nem tart túl hosszan, testességét nagyjából közepesnek éreztem. Koffeintartalma és savassága alacsony, így bármikor fogyasztható. Tejben is jó volt az eredmény, de elsősorban "rövidebb", cortado vagy macchiato italok esetén. Alapvetően semmi bajom sem volt a kávéval, egy finom, bármikor fogyasztható anyag, azonban a csomagolás alapján valami újhullámosabbra számítottam, így az ilyen műfaj kedvelőinek nem feltétlenül ajánlanám.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19,5

 

Zoknee:

Legújabb nyári tesztkávénk is egy jó minőségű, visszazárható, szelepes zacskóban érkezett. Felbontás után szép, egészséges, közepesbe hajlóra pörkölt kávészemek fogadtak. Az első pár próba után a mennyiséget a 20.5 grammra lőttem be a dupla adaghoz, ami igazából a hasonló kávéknál teljesen elfogadott. A darálót a szokásos beállításhoz képest egy osztással finomabbra kellett állítani, és az így kapott ital, ami mennyiségileg az eszpresszó és a risztrettó között van, 25mp alatt készült el. Hőmérsékletből az arabika tartomány középső részét javaslom, nekem 92-93°C között volt ideális. A kávé ízében a kezdeti keserűcsoki mellett felbukkan egy gyümölcsös, egreses ízvilág trópusi gyümölccsel, és kiegészíti egy kis mély édeskés jelleg. Utóízében a gyümölcs jelleg dominált, a savasságát mérsékeltnek érzetem. Szép, vékony egérfarkas lefolyással indul, és utána kezd el felkrémesedni. Érdekessége volt a kávénak, hogy tigrismintás krém a teszt első felében volt rá jellemző, ezt követően már nem volt ennyire hangsúlyos a crema mintázódása. A kávét összességében nem mondanám nagyon karakteresnek, nem éreztem benne a meghatározó összességet, amitől egyedi lenne a kávé.

Kávégép: Gaggia Classic / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 5  / Összpontszám: 18,5

 

Szabiakos:

Heti tesztmintánk egy costa ricai kávé, ami igényes szelepes, visszazárható csomagolásban érkezett. Sajnos a csomagoláson megjelölt világos pörkölési szint helyett a babok a közepestől sötétebbre lettek pörkölve, amit a kinyitás közben beleillatozva is éreztem. Így a kávégép pid-jét is egyből az alsó tartományba állítottam. A pörkölési szinthez képest a dupla kosár kb. 2g-mal többet igényelt, és a darálót inkább a finomabb irányba kellett tekernem. A krema minősége, mennyisége és mintázódása arabikához képest elég jó volt. Sajnos az ízekről nem tudok ilyen jól nyilatkozni, mert azok igen egyszerűek voltak és inkább a klasszikus iskolát képviselik, a várva várt újhullámos ízek helyett, amire a pörkölő a pörkölési szint megjelölésével utalt. Csokoládés mogyorós alapon, kakaós, visszafogottan marcipános ízeket éreztem benne, nagyon minimális gyenge savassággal, közepesnél gyengébb édességgel. Testessége megfelelő, de hiába, ha az ízek faék egyszerűek. Utóíze keserűcsokoládés, amely elég sokáig kitart. Önmagában nagy hiba nincs benne, viszont aki világos pörkölésű single origin kávét keres, annak ez sajnos csalódást fog okozni.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 3,5 / Összpontszám: 15,5

 

Lorien:

Szelepes, simítózáras, mutatós csomagolásban érkező, közepesen sötét pörkölésű, ép, egészséges szemek fogadtak bontáskor. Hamar megtalálni az optimális beállításokat, joker környéki beállás az őrlővel, és hőmérséklet tekintetében a normál arabika tartomány alsó széle, bár aki szereti a kesernyésebb, égetett cukros, erősen pörkölt ízeket, feljebb is próbálkozhat. Nem kell sajnálni a dózist, a dupla szűrő 21 gramm őrleményt gond nélkül elnyelt. Lefolyása egyenletes, krémje arabikás viszonylatban bőségesnek mondható, mintázódik, állaga és olajossága is jónak mondható, viszont kicsit hajlamos a bőrösödésre. Sajnos kicsit kevesebbet kaptam ízekben, mint amire számítottam, talán egy fokkal világosabb pörkölés ennél többet meg tudna mutatni az alapanyagból: így csak egy izgalommentes, hagyományosan klasszikus stílusú SO kávéról tudok beszámolni, csokoládés, pirított magvas, karamellás ízvilággal, szinte csak egy halvány bogyósgyümölcsös jegy vehető ki a háttérben, számottevő savasság nélkül. A krém próbához teszteltem cukorral, amit végül nem tartott meg, de az ízekhez sem adott semmi pluszt. Tejben hozza a kötelezőt, de inkább csak a rövidebb műfajokban érdemes kísérletezni vele, kapucsínóban számomra nagyon eltűnt.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19

 

Weinmaker:

A tesztkávé natúr színű, szelepes csomagolásban érkezett. Az adatok szerint világos pörkölésű single origin costa ricai kávét rejt a tasak. Kibontva meg is lepődtem, amikor a közepesnél sötétebb kávébabok pislogtak vissza. A szemek amúgy egészségesek, és a pörkölés nagyjából egyenletesnek mondható. A beállítás viszonylag könnyen ment. Átlagos őrlési beállítás és szintén átlagos, vagy picit alatta lévő hőmérsékleti tartományban kaptam a legjobb eredményt. Úgy a jó, ha a lefolyási idő normál 25 másodperc közeli, vagy kicsit lassabb. Az adagolással nem szabad fukarkodni, a dupla simán elkéri a 21g-ot is. A lefolyása szép, egyenletes, arabikához mérten jó. Állagára és olajosságára sem lehet panasz, szépen mintázódik, kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében csokoládés, mogyorós, pörköltmagvas aromákat fedezhetünk fel, némi bogyós gyümölcsös jegyekkel kiegészülve. Visszafogott savasság, és jó testesség jellemzi. Leginkább risztrettónak vagy eszpresszónak ajánlom. Tejes italban is ki lehet próbálni, de nálam a tej túlságosan elnyomta.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 18,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3 7,5 3,5 5 19,5
Zoknee 4 6 3,5 5 18,5
Szabiakos 3,5 5 3,5 3,5 15,5
Lorien 4 6 4 5 19
Weinmaker 4 6 3,5 5 18,5

Mombacho Coffee Las Lajas - Costa Rica kávéteszt kávébabokMombacho Coffee Las Lajas - Costa Rica kávéteszt  kifolyásMombacho Coffee Las Lajas - Costa Rica kávéteszt  eszpresszó
Mombacho Coffee Las Lajas - Costa Rica kávéteszt  csapolásMombacho Coffee Las Lajas - Costa Rica kávéteszt  krémMombacho Coffee Las Lajas - Costa Rica kávéteszt  kapucsínó

Összegzés:

A Mombacho Coffee single origin kávéja szelepes, simítózáras csomagolásban érkezett. Kibontva a közepesnél kissé sötétebb, egyenletes pörkölésű, egészséges kávébabok fogadtak. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagos (joker), vagy valamivel finomabb irányba érdemes tekerni, úgy, hogy a lefolyás normál, vagy picit lassabb legyen. Hőfok tekintetében is az alsó arabika tartományban érdemes kísérletezni, bár a kávé nem háklis, és nem büntet, ha picit mellélövünk. A lefolyás szép, a krém mennyisége jó, állaga és olajossága megfelelő, kitart a fogyasztás végéig és mintázódásra hajlamos. Ízek tekintetében a kakaós-étcsokoládés alap a domináns, amit mogyorós, pörköltmagvas és visszafogott gyümölcsös jegyek egészítenek ki. Savassága visszafogott. Közelebb áll a hagyományos stílushoz, mint az újhullámos verzióhoz. Testessége jó, koffeintartalmát nem éreztük jelentősnek, így akár délután is bátran fogyasztható, ha valaki nem érzékeny a koffeinre. Tejes italban egy picit elveszik, így leginkább risztrettónak vagy eszpresszónak ajánljuk.

Jellemzők
Pörkölés: közepesnél sötétebb pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!