KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Cornella Barista Pro kávékóstoló

 Cégünk a Pannon Kávé Kft. a 2004. évi megalakulása óta meghatározó szereplője a hazai kávégépes szolgáltató szektornak. A vállalkozásunk magyar tulajdonosai által meghatározott, széles szolgáltatási körben, az ország egész területén végezzük tevékenységünket, kiszolgálva több ezer elégedett partnerünket. Elkötelezettek vagyunk a hazai kávékultúra színvonalának az emelésében, ennek jegyében tevékenységünket szigorú minőségbiztosítási rendszer alapján végezzük, valamint kiemelt figyelmet fordítunk a munkatársaink folyamatos képzésére is. A katalóniai Gironában, tradicionális családi manufaktúraként működő Cafés Cornella, amely jövőre ünnepli fennállásának 100. évfordulóját, most egy egészen különleges minőségű kávékeveréket mutat be a Barista Pro-val, mindazoknak, akik értékelik a kávé tökéletes harmóniáját. A többször is világ legjobb éttermének választott gironai El Cellar de Can Roca is a Cornella Barista Pro 96 kávét kínálja vendégeinek -tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Cornellá kávék hazai forgalmazójától, a Pannonkávé Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


cornella barista pro csomagolasKávé típusa: Cornella Barista Pro

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2021.04 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 12.700.-Ft/1kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Karácsonyi tesztkávénk zacskójának bontása kellemes, csokis-kakaós illatokat hagyott a levegőben. A minta pörkölése közepesnél sötétebb, viszonylag egységes, a babok mérete változó, de főleg közepes és nagy szemekkel találkoztam. 100% arabikának vagy igen alacsony robuszta tartalmú blendnek tippelném. Töredezett vagy égett szemekkel nem találkoztam. A kávé "bolondbiztosnak" ígérkezett a tesztidőszak alatt, nem igazán lehetett elrontani a végeredményt. Ez azt jelenti, hogy bátran kísérletezhetünk a hőfokkal, dózissal, az eredmény kielégítő lesz. Nálam a legjobb arcát, furcsamód közepes, illetve magasabb hőfokon mutatta, standard lefolyási idő mellett, 17,5 g-os dózissal, eszpresszó kimenettel. Ekkor az ital fő ízjegye csokoládés, kakaós, amit jól egészítenek ki csonthéjasok (főleg mogyoró és mandula), megjelenik egy kis marcipánosság, valamint a korty végén néha egy parfümös/virágos ízjegy is. Utóíze kicsit fanyar, mokkás, enyhén fűszeres, viszonylag hosszan marad a szájban. Nem különösebben túlbonyolított ízvilág, de semmilyen bántó ízjegy nincs benne. Az ital krémessége jó, a crema enyhén mintázódik. Testességét jónak, koffeintartalmát alacsonynak éreztem. Savassága csekély, de alacsonyabb hőfokon erősebbnek érezhető: érdemes így is kipróbálni, nálam ebben a tartományban megjelent egy érdekes, ánizsos ízjegy is. Tejben is elég jól megmarad a kávé karaktere. Ajánlom a kávét elsősorban az észak-olasz ízvilágot kedvelő fogyasztóknak.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: / Összpontszám:

 

SicTransit:

Idei utolsó tesztkávénk is szelepes, műanyag zacskóban kapható, ez általában a magasabbra pozícionált termékek jellemzője. Felbontás után sajnos nem túl kedvező illat fogadott: erőteljes füstös, földes, gumis. Ezt részben indokolhatja zacskót töltő védőgáz, azonban pár nappal a bontás után is hasonló illatokat tapasztaltam. A szemek pörkölése egységes: sötét (13/16), olajosan csillogó, amelyben előfordul néhány törött szem. A sötétebb pörkölésű kávéknál bevált őrlőálláson szép lefolyással indult meg a csapolás, gyönyörű mogyoróbarna-csokis színekkel. Kóstolva számomra teljesen meglepő volt: a nem túl kedvező illat alapján várt ízjegyek szerencsére teljesen elmaradtak, semmi bántó ízhiba nem volt a kávéban, csak egy nagyon intenzív, masszív keserűség. Sajnos a kávé egyáltalán nem balanszos, az édes, és a gyümölcsös-savas ízjegyek nem, vagy csak minimálisan jelennek meg. A kávénak kifejezetten jót tett kissé magasabb csapolási hőmérséklet. A kesernyés íze tejes italokban is megmarad, a kávét azoknak javaslom, akik klasszikus, egyenes vonalú keserű desszertkávét keresnek.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 3 / Testesség: 4 / Ár-érték arány:  / Összpontszám:

 

Szabiakos:

A heti mintánk egy olaszosabb, sötét pörkölésű kávé volt. A darálót nálam a durvább irány felé kellett tekerni, ahhoz, hogy normál lefolyást kapjak, és a kosárba átlagos dupla adagot töltöttem. A pörköléshez mérten a PID-et egyből lentebb vettem, de mint kiderült, a kávé inkább a magas hőtartományban hozta a legjobb eredményt, kb. tankönyvi 25-30mp-es lefolyási idő mellett. Az ízek meglehetősen egyszerűek: kakaóporos, diós, pirított magvas, étcsokoládés ízek jellemzik, némi kesernyével, amit a megfelelő beállítással csökkenteni lehetett. Ezek, a nem kívánatos keserű ízek, a napok múltával és a jó magas csapolási hőmérséklettel elég jól a háttérbe szorultak. A kávé természetes édessége alacsony, kis cukor hozzáadásával a rumos-diós vonal került előtérbe. Az elkészített ital savassága, ahogyan a testessége is közepes. A crema arabikához képest elég jó, kitart a fogyasztás végéig, habár hamar veszít a mennyiségéből. Nekem az eszpresszós, azon belül is inkább a rövidebb, már-már risztrettós csapolások jöttek be a leginkább, tejben tompulnak a kesernyésebb ízek, így jó tejes ital alapja lehet, azoknak, akik ezt a vonalat kedvelik.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány:  / Összpontszám:

 

Lorien:

Majdnem egységes, sötét pörkölésű, olajosan csillogó, ép kávészemek. Első blikkre tisztán arabika keveréknek gondoltam, amelyet a teszt elején erősen aztán megkérdőjeleztem, majd végül mégis maradtam az eredeti tippnél. Az őrlést tekintve elég jól be lehet lőni, a jokernél finomabb állásban lesz jó. A hőmérséklettel viszont sokáig tévúton jártam, ugyanis az égett, kesernyés ízek miatt már szinte csak meleg vízzel próbálkoztam, de éppen csak enyhült a helyzet, míg aztán kipróbáltam a szokásos arabika hőmérséklet felett 2 fokkal, és az extrém, már-már sárkányos forróság megoldotta a helyzetet; és egész más arcát mutatva igen jó kávét tudtam így készíteni. Persze mire eljutottam ide, a minta szinte el is fogyott, így tejben nem volt módom lepróbálni, de feltételezem, úgy is jó. Lefolyása egyébként szép egyenletes, mondhatni tankönyvi, krémje arabikához mérten bőséges és jó szerkezetű, a cukrot egy fotózás erejéig simán megtartja. A sötét pörkölés ellenére a klasszikus, észak-olasz vonalat viszi, kellően savas, finom csokoládés, mogyorós, fás-keleti fűszeres ízekkel, marcipánnal és még némi citrusos, bogyósgyümölcsösség is felsejlik, utóízében pedig hosszan megmarad a csokoládésság. A cukor is jót tesz neki, de akkor inkább érdemes risztrettósan rövidebbre fogni, úgy az igazi. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek. Otthonra felhasználásra csak azoknak ajánlom, akik a fentebb említett elkészítési nehézségeken úrrá tudnak lenni.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 22,5

 

Weinmaker:

A kapott minta egységes, sötét pörkölésű, ép, olajosan csillogó kávébabokat tartalmazott. A sötét pörkölés miatt kezdetben alacsonyabb hőfokkal próbálkoztam, mert a végeredményben mindig jelen volt egy kesernyés íz. Amit végül is sikerült szinte teljesen háttérbe szorítani azzal, hogy a hőfokkal felmentem az átlagos arabika tartomány fölé, amin igencsak meglepődtem, de működött. A lefolyással nem volt probléma, az átlagosnál picit finomabb őrlésen, végig szépen folyt le. A krém mennyisége, minősége és állaga nagyon jó, a cukrot süppedősen nyeli el, és végig kitart a fogyasztás végéig. Ízében az étcsokoládés-kakaós vonal dominált, amit pörköltmagvas, marcipános ízjegyek egészítettek ki, háttérben némi fűszerességgel. Cukor hozzáadásával feljön egy kis rumos-diós beütés is. Testessége jó, utóíze csokoládés, mokkás, ami hosszan kitart. Koffeintartalmát nem éreztem vészesnek, én késő délután is simán ittam belőle. Leginkább eszpresszónak és kapucsínónak készítettem el, és mindkettő elég jól működött a megfelelő beállítások után. Az olaszos stílus kedvelőinek ajánlom.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 7,5 4 6 21,5
SicTransit 4 3 4 4 15
Szabiakos 3,5 6,5 3,5 4 17,5
Lorien 4,5 7,5 4,5 6 22,5
Weinmaker 4 7,5 4 6 21,5

cornella barista pro kavebabok2Cornella Barista Pro szemeskávé teszt kifolyásCornella Barista Pro szemeskávé teszt csapolás
Cornella Barista Pro szemeskávé teszt nyitott szűrőCornella Barista Pro szemeskávé teszt krémCornella Barista Pro szemeskávé teszt cukor

Összegzés:

Igényes, szelepes csomagolásban érkezett a Cornell Barista Pro. Bontáskor egészséges, egységesen sötétre pörkölt, olajos csillogású kávébabokkal találkozhattunk. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagnál finomabb irányba érdemes eltekerni, úgy, hogy nagyjából 25 másodperces lefolyást kapjunk. Hőfok tekintetében bármennyire is meglepő, a magasabb arabika tartományban érdemes próbálkozni. Amúgy a kávé igen felhasználóbarát, a megfelelő beállításokkal szinte elronthatatlan. Végig szép lefolyást produkált, arabikához mérten bőséges krémmel, melynek az állaga, olajossága is teljesen rendben volt. A cukrot süppedősen nyelte el, és kitartott a fogyasztás végéig, szépen megfestve a csésze falát. Ízek tekintetében az olaszos stílus köszön vissza: étcsokoládés-kakaós alap, melyet mogyoró, mandula, marcipán aromák egészítenek ki, némi gyümölcsös felhanggal és fűszerességgel a háttérben. Testessége jó, utóíze mokkás, étcsokoládés. Koffeintartalmát nem éreztük jelentősnek, így akár délután is bátran fogyasztható. Elsősorban risztrettónak és eszpresszónak ajánljuk, de tejes italok alapjaként is megállja a helyét. Az olaszos stílus kedvelőinek ajánljuk.

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!