KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kapucziner Mexico Finca El Olmo kávékóstoló

 A Mexikói "El Olmo" ültetvényen olyan kávét állítanak elő, amely nem csak fenntartható, hanem pozitív környezeti lábnyomot hagy maga után. Ez egy filozófia, amely El Olmót nemzetközi környezetvédelmi úttörővé tette. A babot árnyékban termesztik, amely olyan termesztési módszer, ahol a talaj maximális mennyiségű CO2-t vesz fel. Ez azt jelenti, hogy hosszú távon biztosíthatják, hogy a kávé ital CO2-semlegessé váljon. Ezen túlmenően a szárítás során a saját napenergia parklukból származó természetes napsugárzást és energiát használják fel, tehát elkerülik az áram és a szállítás együttes használatát, amely nagyban különbözik a hagyományos kávétermesztéstől. A Teocelo környék magasságából adódó hűvösebb hőmérséklet és az árnyék összhatása azt eredményezi, hogy a kávébabok lassabban érlelődnek, és ezáltal a bab sűrűbbé válik. A nagyobb sűrűségű bab komplexebb ízeket és kiváló aromát eredményez. Ebből a régióból származó mexikói kávé kitűnő diós/mogyorós íz, selymesség, könnyű test, jellemzi csokoládé és vanília, valamint esetenként zöld alma ízjegyekkel - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Kapucziner Kávémanufaktúra tulajdonosától, Németh János -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Kapucziner Mexico Finca El Olmo

Pörkölés ideje: 2020.11.07, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 9.600.-Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Egy mexikói single origint ígér aktuális tesztkávénk csomagolásán a felirat, ami közepes pörkölésű, és még igen friss a dátum szerint, így néhány napos pihentetéssel és a zacskó szellőztetésével kellett előbb foglalkoznom. Miután kellően kiengedte a széndioxidot az anyag, nekiláthattam a tesztelésnek. A szelepes/simítózáras zacskóból kellemes, "arabikás" illatok áradtak. A babok mérete enyhén változó, a pörkölési szint egyenletesen közepes. Töredezett, égett szemekkel nem találkoztam. A mintából készült eszpresszó egy finom desszertkávénak ígérkezett az ízjegyei alapján: lágy csokoládéssággal nyit, amit kiegészítenek csonthéjasok (mogyoró, dió), ezt követően kibontakozik a savassága, ami aszalt meggy/cseresznye formájában érezhető, a korty vége is enyhén csokoládés, kicsit dohányos. Természetes édessége jó, utóíze nem tart túl hosszan, de kellemes. Testességét közepesnél jobbnak éreztem, koffeintartalma nem jelentős. A kávé krémje arabikához mérten a közepesnél jobb, még kezdetben mintázódott is. Az elkészítési paramétereket tekintve nem volt különösebben kényes az anyag. Az egérfarkas lefolyás 30-35 másodperces idővel, 19-20 g-os dózissal, közepes vagy magasabb hőfokon, risztrettó kimenettel stabilan nagyon jó eredményeket hozott. Mivel a pörkölés igen friss volt, az idő előrehaladtával a minta csak javult, ettől függetlenül mint minden kávét, ezt is érdemes adagokra porciózva tárolni. Tejben sem okozott csalódást, hozta a karaktert még hosszabb tejes italokban is. Egy finom, kiugró különlegességektől mentes kávét ismertem meg a tesztanyagban, mindenkinek ajánlom.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23,5

 

SicTransit:

A győri Kapucziner pörkölőtől érkezett másik mintánk egy közép-amerikai single origin, amely arabica kávét tartalmazott. A drágább kiszerelésben kaptuk a kávét: 250 g-os teljesen műanyag, simítózárral ellátott szelepes zacskóban érkezett. A zacskón sajnos minimális információt kapunk a kávéról, és a design sem felel meg a mai kor kívánalmainak. Bontáskor kellemes kenyérhéj illat fogadott, a szemek között törött nem volt jellemző. A pörkölési szint a kávébabok színe alapján (12/16) közepes, néhány égett felületetűt láttam, ez mindenképpen furcsa. Az első, érzékszervi vizsgálat (cupping) után úgy döntöttem, csak eszpresszónak fogom kipróbálni a kávét. A dupla (16g-os) kosarat 16,5g kávé töltötte optimálisan, tehát nem egy “pazaraló” alapanyag. Az őrlőt kb. joker álláson használva értem el a legjobb eredményt. A kávé lefolyása mindig viszonylag gyorsan, erőteljesen indult meg, (jellemzően karamellre emlékeztető színben) és hamar világosodott a csapolás alatt. A krema arabica kávéhoz mérten megfelelő, szép, nem túl olajos volt. Kóstoláskor legintenzívebben olajos magvak (napraforgó, dió, földimogyoró) jelentek meg, elég intenzív savasság mellett, a keserűsége minimális volt. Ez a karakter tejes italokban is megjelent / megmaradt, nem mutatott újat a kávé. Nekem rövidebb eszpresszó csapolás (1:2 tömegarány) mellett ízlett a legjobban.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7  / Összpontszám: 21,5

 

Szabiakos:

Idei utolsó tételünk a Kapuczinertől érkezett, ami egy mexikói SO kávé volt. A minta szelepes, visszazárható csomagolásban érkezett, amin a legfontosabb adatok voltak feltüntetve. A pörkölést közepesnek mondanám. A darálót a finomabb állás irányába kellett tekerni a megfelelő lefolyási időhöz, ami nálam 30 mp körül volt optimális. A dupla kosárba az átlaghoz képest 1-1.5 grammal többet töltöttem és így próbáltam 1:2 arány körüli csapolásokat készíteni közepes arabika hőtartományban. A krém minőségét és mennyiségét elég jónak mondanám arabikához méreten. Az ízekben kezdetben leginkább a csoki, magvak (pl. dió és mogyoró), dominálnak, citrusokkal kiegészülve. A kávé testességét a közepesnél valamivel jobbnak mondanám, savassága közepes, citrusos. A korty végén az utóízben megjelenik egy nem túl markáns, de érezhető fás-fűszeresség. Tejes italként készítve igen kellemes, a savak és a fás jegy eltűnik. Én nem éreztem annyira különlegesnek ezt a duplán fermentált tételt, de igazán rosszat sem tudok róla mondani, ajánlanám azoknak, akik a klasszikus ízek mellett szeretik az enyhén savasabb kávékat is.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 21

 

Weinmaker:

A korábban már megismert, fekete, szeleppel és simítózárral ellátott kapuczineres tasakban érkezett a kávé, amely el van látva szeleppel és simítózárral is. Bontáskor kellemes illatot árasztott. A szemek szép egészségesek, egyenletes, közepes pörkölésűek, töredezett, sérült szemmel nem találkoztam. Az őrlőt úgy állítottam be, hogy a lefolyás a tankönyvi 25 másodperces helyett picit lassabb, inkább 30 másodperc környéki legyen. Hőmérsékletet tekintetében pedig az átlagos arabika tartományt céloztam meg. A lefolyás szép, a krém arabikához mérten elég jó, enyhén mintázódik és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a csokoládé mellett megjelenik a dió és a mogyoró, amiket citrusos savasság tesz kerekké, némi halvány fűszerességgel a háttérben. Testessége jó, utóíze közepesen hosszú. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek. Elsősorban eszpresszónak fogyasztottam, de kapucsínóban is kellemes volt, és hozta a karakterét. Az elkészítésnél bátran lehet kísérletezni, mert elég toleráns kávé.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3,5 8,5 3,5  8 23,5
SicTransit 4 6,5 4 7 21,5
Szabiakos 4 7 3,5 6,5 21
Weinmaker 4 8 4 8 24

Kapucziner Mexico Finca El Olmo kávéteszt kávébabokKapucziner Mexico Finca El Olmo kávéteszt csapolásKapucziner Mexico Finca El Olmo kávéteszt eszpresszó
Kapucziner Mexico Finca El Olmo kávéteszt nyitott szűrőKapucziner Mexico Finca El Olmo kávéteszt shotKapucziner Mexico Finca El Olmo kávéteszt krém

Összegzés:

A Kapucziner mintája a már jól ismert igényes csomagolásban érkezett, amely egyaránt tartalmaz szelepet és simítózárat is a mai igényeknek megfelelően. Bontáskor finom illat fogadja a kóstolót. A kávébabok szép, egyenletes, közepes pörkölésűek, sérült, töredezett szemet nem látni. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy az átlagosnál kicsit lassabb, nagyjából 30 másodperc környéki lefolyást kapjunk, míg hőfok tekintetében a közepes arabika tartományt érdemes megcélozni. Ettől függetlenül bátran lehet próbálkozni, mert elég toleráns kávé. A lefolyás szép, a krém mennyisége nagyon jó, állaga és olajossága is teljesen rendben van. Mintázódásra hajlamos, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a csokoládé mellett az olajos magvaké a főszerep. Dió, mogyoró, napraforgó tűnik fel, némi gyümölcsös savasság kíséretében (citrus, cseresznye), a háttérben egy pici fás, fűszeres jegyekkel. A testessége nagyon jó. Koffeintartalmát nem éreztük jelentősnek, így aki nem érzékeny rá akár késő délután is fogyaszthatja. Elsősorban eszpresszónak és risztrettónak ajánljuk, de tejes italok alapjaként is tökéletes választás lehet.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!