KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Extra Coffee Vintage Italian Espresso kávékóstoló

Hivatásos zenészekként, kávéőrültekként, mániákus koffeinistákként koncertturnéink alkalmával végigkóstoltuk a Nagyvilágot. Kerestük az erős, intenzív, testes kávét, amire rámondhatjuk, igen ez az, ezt kerestük! Volt sok kávé közeli élményünk, de az igazit most tudtuk csak megkapni. A saját kávénk, az Extra Coffee lett a mi méregerős Feketénk. A világ legerősebb kávéfajtáiból válogattunk, olasz, spanyol pörkölőmanufaktúrákban kísérleteztünk. A végeredmény elégedettség, büszkeség és öröm. Nekünk a kávé több, mint egy ital. Minden termékünk kiváló minőségű kávészemekből és egyedi pörköléssel készült, a legelhivatottabb olasz mesterek gondos munkájának felügyelete alatt. Lászlót a kávéhoz nem csak az ital szeretete fűzi, hiszen családi vonalon édesanyjának volt saját kávézója, majd időközben egy barista és egy "Coffee Expert" képzést is elvégzett, hogy mélyebbre ássa magát a témában, így széles rálátása nyílik a klasszikus olasz és divatos specialty kávék világára is. Mindezek mellett pedig a századfordulós és századeleji kávéházi kultúra lelkes rajongója és kutatója. Csikány Tamás “ Fácán" nyitása a minőségi gasztronómiára a villányi borvidéken kezdődött a kétezres évek elején. Gere Attila-Bock József-Tiffán Zsolt-Gere Tamás négyese nagy hatással volt rá. A baráti szálaknak köszönhetően közvetlenül a Nagyágyúktól kapott szakmailag hasznos iránymutatásokat. A szolnoki Tiszavirág fesztivál zenei szervezőjeként pedig 15 éve sikeresen csiszolja a gasztronómiai kiállítók, a szórakoztatók és.a nagyérdemű közönség hármasának gyémántját. Vintage Italian Espresso kávénk eredeti olasz receptúra alapján készül, egy igazi extra erős eszpresszó. Lágy de mégis ütős, aranyszínű krémmel a tetején, közepes pörkölésű testes kávékeverék, első osztályú brazilia-i arabica (20%), valamint vietnam-i és uganda-i robuszta (80%) kávéból - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az Extra Coffee forgalmazójától, az Extra Coffee Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Extra coffee Vintage Italian Espresso szemskávé teszt csomagolásKávé típusa: Extra coffee Vintage Italian Espresso

Pörkölés ideje: 2020.10, Lejárat ideje: , Csomagolás: 500g-os szelepes csomagolás
Ár: 10.800.-Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Jelöletlen, átlátszó zacskóban érkezett aktuális tesztkávénk. A csomagot felbontva nem túl kellemes "illat" csapta meg az orrom, szúrós, szénás jellegű. A babok sokféle méretűek (valószínűleg blenddel van dolgunk), meglehetősen sötét pörkölésűek, enyhén fénylenek. Akadtak töredezett és égett szemek is. A nem túl bíztató kezdet után, gondoltam, majd a csészében bizonyít a tesztalany (volt már rá precedens bőven). Sajnos most nem így történt. Az elkészült eszpresszó nálam az ihatatlan kategóriát súrolja (cukor nélkül), ez valószínűleg a markáns robuszta túlsúlynak köszönhető, ami, ha nem bánunk csínján a hőmérséklettel és a lefolyási idővel, igen kellemetlen, gyógyszeresen keserű ízt eredményez. Ezért az első, 90 fok körüli próbálkozások után radikálisan csökkentettem a hőmérsékletet (86-87 körülire), a lefolyási időt pedig 20 másodpercre, a dózis 16-17 g között volt (duplához). Így már egy masszívan kakaós, szotyis fővonalú italt kaptam, amiben egy picinyke vanília és erős füstösség jelent meg. Azonban a keserűséget sajnos nem sikerült teljesen száműzni. Pedig ha ez nem jellemezné, egy szerethető, dél-olaszos stílusú kávé is lehetett volna belőle. A krém masszív, nem igazán tudtam annyira lemenni a hőmérséklettel, hogy ne bőrösödjön. Az ital koffeintartalma érezhető, ezért maximum a kora délutáni órákban ajánlom az ital fogyasztását. A testessége maximális, az utóíze nem kellemes, sokáig a szájban marad. Savassága nem számottevő. Tejben sem sokkal jobb az eredmény, noha tompul a keserűsége. Inkább a hosszabb verziókat ajánlanám hozzá, pl. latte. Sajnos nem győzött meg a minta, így inkább csak azoknak ajánlanám, akik minden esetben cukorral fogyasztják kávéjukat, és rajonganak a dél-olasz stílusú eszpresszóért.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 4 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 3 / Összpontszám: 17

 

SicTransit:

Tesztjeinket téli álmukból két, igazán brutális koffeinlöketet adó kávéval ébresztjük: A hazai EXTRA COFFEE forgalmazó észak-olaszországi Vignolában pörkölt robusztás blendjeik igazi rosszfiúk, bontás után illatukkal, kinézetükkel egyértelműsítik, hogy itt bizony a klasszikus olasz iskola két vásott kölykével állunk szemben. Elsőként a jólfésültebb, 20% arabicát azért tartalmazó “Vintage Italian Espresso” került terítékre. Az illata rögtön mutatja, hogy mire számítsunk: masszív robuszta-jelleg: füstös-földes-gyógyszeres illatjegyek fogadnak. A többnyire hatalmas szemek között sok törött, jónéhány égett is található, masszív olajkicsapódással. A pörkölési szint egyébként olasz mértékkel mérve meglepően “világos”, azért még nem a déli iskola (12/16). Az olasz kávéknál megszokott őrlőálláson szép lefolyással indult meg a csapolás, gyönyörű mély mogyoróbarna, csoki színekben. Hatalmas, áthatolhatatlan, szinte már zsíros kremát kapunk, nálam a kanalat is simán megtartotta. Kóstolva egy nagyon intenzív, masszív keserűséggel nyitott, minimális édességgel, masszív keserűcsokis ízt mutatott. A fogyasztás végére átfordul gyógyszeres keserűségbe, nagyon markáns utóízt hagyva maga után. Tejes italokban is markánsan megjelenik az íze. Akik ezt a klasszikus, nem túl komplex ízvilágot szeretik biztosan fognak benne csalódni.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 3 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 3  / Összpontszám: 16

 

Szabiakos:

Soron következő mintánk egy meglehetősen sötét, robusztás cucc volt. Apró törött szemektől az egész nagyokig vegyesen található benne minden. A babok meglehetősen olajosak, a darálóból igen nehezen jöttek ki. Az őrlőt a jokerállás köré tekertem, ahol megfelelő lefolyást kaptam, 20-22 másodperc környékén. Efölé nem is volt érdemes menni, mert nagyon megégett és megkeseredett az ital. A hőfokszabályzót kezdetben alacsony, majd a közepes hőtartományba lőttem be, ami nálam 90 fok. Itt mutatta a kávé a legjobb arcát. A crema bődületes mennyiségű, vastag és buborékos, szinte az egész ital krémként folyt le. Az ízek a sötét pörkölés és magas robuszta tartalom mellett elvártak: égett, magvas, grillázsos, keserű, kakaóporos ízek voltak, kesernyés utóízzel. Ha a lefolyás a fent javasolt idő fölé ment a keserű, égett ízek tovább erősödtek. Egy-két kanál cukorral a keserűség háttérbe szorul, ahogy kapucsínóként készítve is, talán nekem tejjel élvezhetőbb is volt ez a blend. A kávé savasságát alacsonynak, ellenben koffein tartalmát igen magasnak éreztem. Így aki nem bírja késő délután már csak mértékkel fogyassza. Testességre sem lehetett panasz. Kiváló reggeli ébresztő, illetve tejes ital alap a reggelink mellé, aki szereti ezt a karakteres stílust.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 3,5 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 3 / Összpontszám: 16,5

 

Lorien:

Idei első tesztalanyunk egy robuszta-bomba, pörkölése nem egyenletes, de általában sötét, a szemek olajosan csillogóak. Van közöttük több töredezett is, a zacskó alján törmelék is található. Normál dózis mellett joker körüli őrlő beállítás, és olyan hűvös gép kell hozzá, amilyenre csak be lehet állítani, a pidet végül 3.5 fokkal alacsonyabbra lőttem be a megszokottnál. Érdemes a tankönyvinél rövidebb, kb. 20-22 másodperc alatt lehúzni. Szinte végig olajfesték-szerűen sűrű krémfolyam dőlt a csészébe, viszont már itt is látszott, hogy a krém erősen hajlamos összeesni, illetve bőrösöni, a malacorrú kifolyó egyik ága többször is “eldugult” a csapolás végére. Ettől függetlenül valóban brutálisan sok a krém, mintázódik is, és a cukrot is tartja, de a szerkezetével a leírtak miatt, illetve mert a csészében is jelentősen összeesett, nem voltam teljesen elégedett, így nem tudtam maximális ponttal díjazni. Ízvilágában pont azt adja, amit egy délies, robusztás keveréktől várhatunk, nugátos, csokoládés, pörkölt olajosmagvas jegyek fedezhetőek fel, kakaós-nápolyis beütéssel, robusztás édességgel és fűszerességgel, megfelelő savassággal, a végén hosszan tartó mokkás-kakaóporos kesernyésséggel. Cukorral is érdemes kipróbálni, kicsit szelídebbé teszi, mint ahogy a tej is jó társ hozzá, igazi klasszikus kapucsinó készíthető belőle. Koffeintartalma jelentős, aki szereti a reggeli ütős koffeinbombát, feltétlenül próbálja ki.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 4 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 3 / Összpontszám: 16

 

Weinmaker:

A tasak bontásakor nem túl kellemes illatú, sötét, olajosan csillogó kávébabok fogadtak. A szemek között bőven volt sérült, töredezett szem is, és a pörkölés sem volt teljesen egységes. Őrléskor hajlamos sztatikusan feltöltődni, ezért egy-két pofonnal kellett előcsalogatnom az őrlőből. Mivel tudtam, hogy nagyon magas robuszta tartalmú blendről van szó, így a hőfokot lejjebb vettem. A krém mennyisége orbitális, de mit is lehet várni 80% robusztától? Viszont elég gyorsan össze is esik és bőrösödésre hajlamos. Persze a cukrot lazán megtartja és kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében a dél-olasz stílus köszön vissza. Keserűcsoki, kakaó, pörkölt magvas, nugátos aromák jellemzik, némi füstösséggel és száműzhetetlen keserűséggel, amit cukor hozzáadásával lehet tompítani. Jelen esetben a cukor sokat javít az élvezhetőségen, mert én anélkül nem tudtam meginni. Testessége nagyon jó, utóíze hosszan tart, de nem olyan kellemes, mert kesernyés lecsengésű. Koffeintartalma jelentős, de ezt fel is tüntették a csomagoláson. Én elég jól tolerálom, de ennél a kávénál azonnal éreztem a hatást. Tejes italban hozza a klasszikus jegyeket és a nem kívánt kesernyésség is egészen háttérbe szorul. Aki nagyon markáns, dél-olasz stílusú, nagyon koffeines kávét keres, az próbálja ki, de nekem ez kevésbé jött be, mert én a finom ízek miatt és nem a magas koffeintartalom miatt fogyasztom a kávét.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 3 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 3 / Összpontszám: 15

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 5 4 5 3 17
SicTransit 5 3 5 3 16
Szabiakos 5 3,5 5 3 16,5
Lorien 4 4 5 3 16
Weinmaker 4 3 5 3 15

Extra coffee Vintage Italian Espresso szemskávé teszt kávébabokExtra coffee Vintage Italian Espresso szemskávé teszt csapolásExtra coffee Vintage Italian Espresso szemskávé teszt eszpresszó
Extra coffee Vintage Italian Espresso szemskávé teszt nyitott szűrős csapolásExtra coffee Vintage Italian Espresso szemskávé teszt krémExtra coffee Vintage Italian Espresso szemskávé teszt cukor

Összegzés:

Igényes szelepes, de nem visszazárható csomagolásban érkezett az Extra Coffee kávéja. Már a tasakon feltüntették, hogy nagyon magas koffeintartalmú blendről van szó, és ez teljes mértékben fedi is a valóságot. A kávébabok változatos méretűek, sötét, de nem teljesen egységes pörkölésűek, olajos csillogással a felületükön. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy a tankönyvinél gyorsabb, 20 másodperc körüli lefolyást kapjunk. Hőfok tekintetében pedig a nagyon alacsony hőmérséklet a legjobb, mert úgy szorítható vissza legjobban a kesernyés íz. A krém bőségesen hömpölyög a csészébe, de viszonylag hamar összeesik, bőrösödésre hajlamos. Ennek ellenére a cukrot könnyedén megtartja, és kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében a dél-olasz iskola köszön vissza: kakaóporos, keserűcsokoládés, pörkölt magvas, nápolyis, nugátos jegyekkel és némi fűszeres, füstös, kesernyés aromákkal a háttérben. A kesernyésséget alacsony hőfokkal és cukor hozzáadásával tompíthatjuk, illetve a tej is jó barátja lehet ennek a kávénak. Testessége nagyon jó, utóíze hosszan tart, kesernyés lecsengéssel. Elsősorban reggeli ébresztő eszpresszónak, vagy tejes italnak tudjuk azoknak ajánlani, akik kedveli ezt a stílust.

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: 20% arabika - 80% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!