KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kapucziner Kávémanufaktúra Modica Blend kóstoló

A Kapucziner Kézműves Kávépörkölő 1993-óta a győri Sarló köz 9. szám alatti üzletben, napi rendszerességgel pörköli a világ minden tájáról érkező kávékülönlegességeket. 12kg-os Probat kávépörkölő berendezésünk a kezdetek óta a lehető legjobb minőségű pörkölt kávét készíti, közel 30 éves tapasztalatunk segítéségével. Az évek során a berendezés érzékelőkkel és számítógépes pörkölésellenőrzéssel egészült ki, hogy még pontosabb munkát végezhessünk. Igyekszünk lépést tartani a kávépörkölés világtrendjeivel, a minőség iránti elkötelezettségünk azonban 28 éve változatlan. Bizonyára Ti is jártatok úgy hogy ittatok egy nagyon finom kávét és ízvilágát évek múltán is kerested. Így voltam Szicíliában egy igazi barokk városban, ahol tőlük teljesen szokatlan nem sötét pörkölésű és különleges muskotályos ízvilágú kávét kóstolhattam. Azóta kísérletezgettem és most bátran ajánlom a kávé ínyenceknek is. 100% single origin arabica minőségi gourmet kávé keverék, azaz blend. Ízét nehéz egységesen meghatározni, mert a hőfok változással más-más arcát mutatja meg - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Kapucziner Kávémanufaktúra tulajdonosától, Németh János -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


kapucziner modica blend csomagolasKávé típusa: Kapucziner Kávémanufaktúra Modica Blend

Pörkölés ideje: 2021.03.01, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 9.600.-Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

A szokásos, igényes csomagolásban (szelepes, simítózáras) érkezett a Kapucziner új blendje, amiről csak annyit lehetett megtudni a zacskóról olvasva, hogy közepes pörkölésű. A minta még elég friss volt, amikor megkezdtem a tesztelést, ennek ellenére a zacskóból csodás illatok jöttek, etióp beütéssel... Szemrevételezve a babokat konstatáltam, hogy a pörkölés egy kicsivel talán sötétebb a közepesnél, de nagyon egységes, a szemek mérete enyhén változó, 100% arabikának tippeltem. Töredezett, égett babok egyáltalán nem jellemzik. A mintából készült eszpresszó igazolni látszott a gyanúmat az etióp összetevőt illetően: a finom, tejcsokis, mogyorós alap mellett megjelent az ízjegyek közt egy epres/szamócás/áfonyás aszalt gyümölcsös vonal (~ közepes savasság mellett), ami nagyon finom desszertkávévá alakította az italt. Az utóíze azonban nekem kissé kakaósba ment át, némi dohányossággal, ez annyira azért nem illett a képbe, de semmiképpen sem kellemetlen. Az utóíze nem tartott különösebben hosszan, a testességét jónak találtam. A krém enyhén vöröses barna volt, mintázódott is, mennyisége, állaga jó volt. A jó eredményhez nem volt szükség szokatlan készítési paraméterekre: 19 g-os dózis (dupla esetén), közepes vagy magasabb hőfok, 30-35 mp-es lefolyási idő risztrettó kimenettel. Mivel elrontani nem tudtam, bátran lehet kísérletezni hőfokkal, dózissal, lefolyási idővel. A teszthét alatt nem öregedett számottevően a minta, de nagyobb mennyiség esetén célszerű kisebb adagokra bontva tárolni. Tejben is nagyon jól muzsikált, még cappuccinoként elkészítve is hozta a karaktert. A gyümölcsös kávék kedvelőinek ajánlom elsősorban a kávét, de a hagyományos vonalat favorizálók is bátran megkóstolhatják.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 26

 

SicTransit:

A hazai piacon elterjedt, teljesen műanyag csomagolásban érkezett következő tesztalanyunk: a Kapucziner pörkölő új Modica Blendje. A csomagolásról a Kapuczinernél megszokott módon nem túl sok hasznos infó derül ki: közepes pörkölésű szemes kávékeverék, valamint a pörkölés és a csomagolás ideje. Szeretek utánaolvasni a kávéknak, honnan ered, milyen kávé alkotja, mi volt a pörkölő célja, stb. Sajnos most a teszt megkezdésekor semmilyen infó nem állt rendelkezésre, így a kávét kellett válaszokért vallatnom: A kávészemek épek, töröttet nem láttam közöttük, közepesnél picit nagyobb méretű szemek alkotják a keveréket, a pörkölés színe inkább a sötétebb tartományban van: 13/16. A csomag felbontásakor kellemes, fanyar, enyhén füstös-földes illattal fogadott a zacskó, mely rögtön visszarepített gyerrekkoromba, felidézve valamelyik akkori kávéillatot. A korábbi kávéhoz képest nekem a finomabb tartomány felé kellett állítanom az őrlőt, a joker állásnál egy picit finomabbra. A kávé csapoláskor mélybarna színben indul meg, nálam elég vékonyan, a kremája nem túl markáns, de azért arabicához mérten rendben van. Az elkészült kávét kóstolva egy nagyon harmonikus kép rajzolódik ki: Nekem rögtön a klasszikus olasz bárkávék ugrottak be: nem túlzó, de izgalmas édes savak, balanszos, szinte szirupos csokoládés keserűség, melyet a hangsúlyos, édes-gyümölcsös jellegű édesség zár kerek egésszé. Önmagában, feketén fogyasztva is nagyon kellemes ízvilágú. Tejes italokban is jól működik, klasszikus édes kapucsínó vagy latte készíthető belőle.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9,5  / Összpontszám: 25

 

Szabiakos:

Soron következő teszt mintánk a Kapuczinertől érkezett a megszokott, visszazárható simítózáras csomagolásban. A csomagoláson az alap infókból megtudhatjuk, hogy egy közepes pörkölésű blenddel lesz dolgunk. A zacskót kinyitva és a babokat darálva, árulkodó nagyon kellemes, édes illatot érezhettem. A darálót finomabb irányba, a kávéfőző PID-jét közepes hőtartományba állítottam be, ami már az első csapolások alkalmával is jó eredményt adott. Leginkább a hosszabb előáztatással és a magasabb dózissal készített 1:2 arányú italt ízlett számomra a leginkább, amit a megszokottól hosszabb lefolyási idővel készítettem (35 másodperc). A krema a műfajt tekintve szerintem kiváló, felkúszik a csésze falára, és mintázódásra hajlamos. A kapott ital testessége az átlagtól jobb. Az ízek eléggé komplexek, az édes, tejcsokoládés vonal mellett a bogyós gyümölcsös jegyek is szépen megjelentek a kávéban, háttérben némi trópusi gyümölcsös és rumos aromák kíséretében. Utóíze kellemes és hosszan lecsengő, édes-csokoládés majd visszafogottan gyümölcsös. Savassága lágy, kiegyensúlyozott a természetes édessége is elég jó, cukorral én nem rontanám el. Kapucsínóként készítve tompulnak a gyümölcsös és savas ízek, és egy kellemes csoki- karamellás, édes italt kapunk, bár én mindenképp eszpresszóként ajánlom, úgy mutatja meg a kávé a legjobb arcát. Szívesen kipróbálnám egy minimálisan világosabbra pörkölve is, bár azt gondolom ezzel a pörkölési szinttel is nagyon kellemes és komplex, mindenki számára „érthető” kávé keveréket sikerült a Kapuczinernek készíteni.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24,5

 

Lorien:

A Kapucziner jól megszokott fekete, simítózáras, szelepes csomagolásban érkezett legújabb mintánk, ezúttal egy újabb blend. Bontáskor friss illat terjeng, nagyjából egységes, közepesnél kissé sötétebb pörkölésű, ép arabica szemek fogadnak. Érdemes nagyobb dózist használni, a dupla szűrőbe 21 gramm körüli mennyiség kényelmesen elfért, őrlését pedig joker környékén, esetleg egy ricnivel finomabb álláson végezni. Hőfok tekintetében egyáltalán nem bizonyult kényesnek, bőségesen teret adva a kísérletezgetésnek, nekem a standard arabica tartomány és alatt fél fokkal bizonyult a legjobbnak. Krémje mintázódik, mennyisége arabikához mérten jó, állaga és olajossága is kiváló, a csésze falára felkúszik a krémgyűrű, viszont annyi nincs belőle, hogy a cukorpróbának megfeleljen. Cukrot egyébként szükségtelen kérni hozzá, mert a természetes édessége eleve nagyon jó. Számomra az elegáns, észak-olasz stílus köszön vissza benne, csokoládés-kakaós alapon mandulás, bizonyos hőfokon nugátos-mogyorós, illetve diós jegyekkel, keleti fűszerességgel, amit szépen ellenpontoz a diszkrét gyümölcsösség, leginkább szőlőre, bogyós gyümölcsökre emlékeztetve. Tejes italokban szintén jól vitézkedett, különösen a rövidebb műfajban, de azért mégis eszpresszónak az igazi. Abból pedig szinte korlátlan mennyiségben, mert koffeintartalmát sem éreztem magasnak.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25,5

 

Weinmaker:

A már jól ismert fekete, simítózáras és szeleppel ellátott tasakban érkezett a Kapucznier kávéja. Bontáskor nagyon finom illatot árasztott, és ez egy jó jel volt. Szép, egységes, közepesnél kicsit sötétebb pörkölés, melyben sérült, töredezett szemek nem találhatók. Az elkészítse sem igényelt különösebb ráolvasásos varázslatot. A tankönyvinél kicsit lassabb lefolyással, az átlagos arabika hőmérsékleten egyből kellemes eredményt produkált. A krém mennyisége, állaga, olajossága jó, és kitartott a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében, a lágy, tejcsokoládés, mogyorós alapot a bogyós gyümölcsös aromák tették kerekké, visszafogott savasság mellett. Nagyon kellemes, szerethető, komplex ízvilág kerekedett ki, amely nekem nagyon tetszett. Testessége jó, koffeintartalmát egyáltalán nem éreztem vészesnek. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam, de természetesen kipróbáltam kapucsínónak is, amelyben szintén nagyon finom lett a végeredmény. Egy igazi desszertkávét sikerült alkotnia a Kapuczinernek, amit bárkinek bátran merek ajánlani, mert nagyszerű átmenet az olaszos és újhullámos vonal között.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 26

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 9 4 9 26
SicTransit 3,5 8 4 9,5 25
Szabiakos 4,5 8,5 3,5 8 24,5
Lorien 4 8 4,5 9 25,5
Weinmaker 4 9 4 9 26

Kapucziner Kávémanufaktúra Modica Blend szemeskávé teszt kávébabokKapucziner Kávémanufaktúra Modica Blend szemeskávé teszt csapolásKapucziner Kávémanufaktúra Modica Blend szemeskávé teszt eszpresszó
Kapucziner Kávémanufaktúra Modica Blend szemeskávé teszt nyitott szűrőKapucziner Kávémanufaktúra Modica Blend szemeskávé teszt krémKapucziner Kávémanufaktúra Modica Blend szemeskávé teszt kávébabok2

Összegzés:

A Kapuczinertől megszokott, igényes, fekete, szeleppel és simítózárral ellátott tasakban érkezett a minta. Bontáskor nagyon kellemes illatot árasztott. A kávébabok a közepesnél kicsit sötétebbre vannak pörkölve, sérült, töredezett szemet nem látni. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy a lefolyás „tankönyvi” 25 másodperc vagy annál picit hosszabb legyen. Hőfok tekintetében érdemes kísérletezni, de az átlagos arabika tartományban mindenhol jó eredményt ad, és más-más ízek kerülnek előtérbe. Érdemes vele próbálkozni, mert elrontani nem nagyon lehet. A lefolyás szép, a krém mennyisége arabikához mérten jó. Állagára és olajosságára sem lehet panaszunk, mintázódásra hajlamos, és kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében egy finom csokoládés alapon, a mogyorós, mandulás, diós, aromákat szépen ellensúlyozza a bogyós gyümölcsös, szőlős gyümölcsösség, visszafogott savakkal, és a háttérben némi keleti fűszeresség is megbújik. Nagyon kellemes, komplex, szerethető blendet sikerült alkotni. Testessége jó, és utóíze is kellemes. Koffeintartalma egyáltalán nem vészes, így akár késő délután is fogyaszthatunk belőle. Elsősorban eszpresszónak ajánljuk, de kiváló kapucsínó vagy tejes ital is készíthető belőle.

Jellemzők
Pörkölés: közepesnél sötétebb pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!