KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Contador Kávémanufaktúra: Donas do Café - Brazil kávékóstoló

Cégünk családi vállalkozásként működik Szolnokon. A világ főbb termőhelyeiről válogatjuk a felhasznált zöldkávékat, melyeket nagy odafigyeléssel és heti rendszerességgel, frissen pörkölünk. Pihentetés után, több évtizedes receptúrák szerint keverjük a legkedveltebb Contador blendeket, majd kézzel csomagolunk minden egyes terméket, ami a boltunk polcaira kerül. Az a célunk, hogy vásárlóink elérhető áron, a kommersz kávéktól jobb minőségű terméket vihessenek haza, és ízekben, aromákban gazdag italt készíthessenek belőle otthon. A jövőben igyekszünk a világosabb pörkölést kedvelőknek is bemutatni egy-egy különlegesebb tételt, és folyamatosan fejleszteni eszközparkunkat, szakmai tudásunkat. A kávék minőségét folyamatosan ellenőrizzük és nyomon követjük a zöld kávé raktározásától kezdve, a pörkölt blendek megfelelő tárolásán át, a szakszerű csomagoláson keresztül. Célunk, hogy hosszú távon elégedett kávé kedvelőkkel gazdagodjunk, és örömmel térjenek vissza webshopunkba, vagy mintaboltunkba. Első speciality tételünk! Donas do Café - Brazil száraz feldolgozású single origin kávénk a Minas régió déli részéről származik, a Piedade ültetvényről. 1100 méter magasságban terem, és a száraz eljárásnak köszönhetően különlegesen gyümölcsös ízei, kerek, nem tolakodó savakkal párosulnak. Francia pörkölést kapott - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Contador kávék hazai forgalmazójától, a Contador Kávé Manufaktúra-tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Contador Donas do Café - Brazil szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Contador Kávémanufaktúra: Donas do Café - Brazil

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 9.000.-Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Szelepes, simítózáras csomagolásban érkezett aktuális tesztkávénk, az anyagról egyéb információ nem volt feltűntetve. A szelepen kiáramló illatok kellemesek voltak, tipikusan arabikásak, finom, sült kenyérhéjas, mogyorós aromák. A babok szemrevételezésekor tovább erősödött bennem a meggyőződés, hogy egy 100% arabika kávéval van dolgom: a pörkölés nagyjából közepes, egységes, ahogy a szemek mérete is. Égettség, töredezettség nem jellemezte. A jó kezdés után ugyanezt vártam el a folytatástól, és nem kellett csalódnom: az anyag egy szerethető és könnyen elkészíthető, tipikus desszertkávé. Ízjegyeiben kiugrót nem mutatott: csokoládés alapon indulva érezhetünk csonthéjasokat (mogyorót, mandulát), egy kis marcipánosságot, majd ez kiegészül egy enyhe savassággal, amit én citrusosnak éreztem. Testességét közepesnek éreztem, utóíze mokkás, nem tart sokáig. Az ital krémje meglehetősen masszív volt és mintázódott is. Az elkészítésnél bolondbiztosnak mutatkozott, valamint a teszthét alatt számottevő öregedés sem jellemezte. 18-19 g-os dózissal (dupla esetén) már beérte a kávé, lefolyási idő tekintetében a standard vagy kicsivel hosszabb, hőmérséklet tekintetében a közepes, illetve annál magasabb vált be. Tejben is finom volt, cappuccino-ban is érezhető volt a kávé karaktere. Az anyagot bátran ajánlom minden kávészeretőnek.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 24,5

 

SicTransit:

Soron következő tesztkávénk megint egy hazai tétel: brazil, 100% arabica kávékeverék a szolnoki Contador Kávémanufaktúrától. A csomagolás kívül papírral borított, szelepes műanyag zacskó, a pörkölő megnevezésével, és logójával matricázva, azonban a kávéról semmit nem tudtunk meg előzetesen. Felbontás után azonnal érződik a babok brazil kávéra jellemző nápolyis, csokis illata. A szemek pörkölése egységes, a közepesnél picit sötétebb (11/16), nem találtam benne törött szemeket. A joker őrlőálláson szép lefolyással indult meg a csapolás, gyönyörű mogyoróbarna-csokis színekkel. Kóstolva a brazil kávék tipikus ízjegyein felül (nápolyi-tejcsoki-mogyoró) jól felismerhetően megjelent a száraz feldolgozású kávékra jellemző “funky” ízvilág: rumos-sziruposan édes-melaszos. A főiskolán bajai szobatársam hozott otthonról olyan kakaós-rumosdiós töltelékű házi ostyát, amit most megidézett ez a kávé. Durvább őrlemény mellett kotyogóban próbálva is szépen hozta a korábban megismert ízjegyeket. Risztrettóban szinte már tolakodóan savas, szirupos, de tejes italnak (cappuccinonak vagy latténak) elkészítve kerek, harmonikus ízeket kapunk.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7,5  / Összpontszám: 22,5

 

Szabiakos:

Heti mintánk a Contadortól érkezett, a zacskó nem árulta el mit kóstolunk, de az biztos, hogy egy közepes pörkölésű arabika fajtával volt dolgunk. A daráló jokerállás köré beállítva volt jó. Az elkészült italt 1:2 és 1:3 arány közt készítve igen jó eredményt kaptam közepes dózis mellett. Harminc másodperces lefolyási időt érdemes megcélozni, ami mellett 3-4 másodperces alacsony nyomású előáztatás sokat javít a lefolyáson és a kioldódáson. A krema mennyisége és minősége nagyon jó, szép tigrisminta rajzolódott csapolás közben. Ízek tekintetében inkább a klasszikus iskola köszönt vissza a csészéből, úgy mint az étcsokis kakaóporos, mandulás ízek, háttérben nagyon halvány csonthéjas gyümölcsös lecsengéssel. Utóíze kakaós és hosszan lecsengő, savassága csekély mégis enyhén szárító. A kávé természetes édessége közepes, testessége pedig kiemelkedően jó. Kapucsínóként készítve nem túl izgalmas, de itt is hozta a kötelezőt. Ajánlom a klasszikus vonal kedvelőinek.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 23

 

Lorien:

Egyszerű, fekete, szelepes, simítózáras csomagban érkezett a Contador mintája, a zacskón ezúttal csak a logó és a pörkölő neve, címe szerepel, s hogy mit rejt a csomag, azt – egyelőre – nem tudni, tippem szerint dél-amerikai, talán brazil single origin lehet. A szemek épek, egészségesek, közepesnél egy árnyalattal sötétebb pörkölésűek. A jokernél egy ricnivel finomabb állásban, dupla szűrővel az ilyenkor szokásos 20-21 gramm közötti mennyiséggel volt érdemes nekifutni, hőmérséklet tekintetében pedig nem kényes, de a legjobbat normál arabika tartományban adta. Lefolyása szép, szinte tankönyvbe illő. A krém mennyisége jó, enyhén mintázódik, állaga és olajossága szintén jó, a sok benne lévő buborék pedig mutatja, mennyire friss. A bontás utáni első napokban egészen másképp viselkedett, mint később, eleinte a savas-enyhén citrusos-naracsos vonalra ült fel a csokoládés, trüffeles-kakaós, mogyorós vonulat, majd ahogy teltek a napok, úgy megfordultak az arányok, a savasság a háttérbe, illetve a korty végére szorult, és ezzel előbbre került a klasszikus, csokoládés ízvilág, talán így jobban is tetszett, de lehet, hogy csak a megszokás miatt éreztem így. Természetes édessége megfelelő, így a cukor nem szükséges hozzá, nem ad hozzá semmi pluszt. Tejes italnak szintén megfelelő alapanyag, a rövidebb, és a hosszabb műfajokban egyaránt jól működött.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23,5

 

Weinmaker:

A Contador tesztmintája egyszerű, fekete, simítózáras tasakban érkezett. Vélhetően nem ez a végleges csomagolás, csak a teszt miatt küldték ebben. Bontáskor nagyon kellem illat fogadott. A pörkölés egységes, a közepesnél egy árnyalatnyit sötétebb. A kávébabok épek, töredezett szemet nem látni. A darálót úgy állítottam be, hogy a tankönyvinél picit lassabb lefolyást kapjak. Igazából már az első próbálkozás is nagyon jó eredményt hozott. A lefolyás szép, a krém mennyisége arabikához mérten jó, és olajosságára, állagára sem lehet panasz. Mintázódásra hajlamos, és szépen kitart a fogyasztás végéig. Ízében tejcsokoládés alapon, mogyorós, mandulás, nápolyis, rumos? aromák egészülnek ki némi visszafogott, citrusos savassággal. Az összkép így elég kellemesre sikeredett. Gyakorlatilag a hagyományos stílus jegyei (észak-olasz) ötvöződnek az újhullámos vonallal. Testessége nagyon jó, utóíze hosszan tart. Nagyszerű eszpresszókat és kapucsínókat készítettem belőle. Ideális lehet olyanoknak, akik nyitnának a gyümölcsösebb kávék felé, de nem szeretik a nagyon savas tételeket.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 8 3,5 9 24,5
SicTransit 3 8 4 7,5 22,5
Szabiakos 4 7 4,5 7,5 23
Lorien 4 8 4,5 7 23,5
Weinmaker 4 8 4 8 24

Contador Donas do Café - Brazil szemeskávé teszt kávébabokContador Donas do Café - Brazil szemeskávé teszt csapolásContador Donas do Café - Brazil szemeskávé teszt eszpresszó
Contador Donas do Café - Brazil szemeskávé teszt nyitott szűrőContador Donas do Café - Brazil szemeskávé teszt shotContador Donas do Café - Brazil szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés:

Heti mintánk egyszerű, fekete, simítózárral és szeleppel ellátott tasakban érkezett. Bontáskor finom illatot árasztott. A kávébabok nagyjából egységes méretűek, egyenletes, a közepesnél picit sötétebb pörkölésűek. Sérült, töredezett szemet nem látni. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy tankönyvi, vagy annál kicsit lassabb lefolyást kapjunk. Hőmérséklet tekintetében az átlagos arabika tartományban érdemes keresgélni. Nyugodtan lehet próbálkozni, mert teljesen felhasználóbarát kávé. A lefolyás szép, a krém mennyisége arabikához mérten jó, állaga és olajossága is rendben van, mintázódásra hajlamos és kitart a fogyasztás végéig. Ízeknél az észak-olasz iskola ötvöződik az újhullámos stílussal. Csokoládés alapon, mogyorós, mandulás, nápolyis, rumos aromák egészülnek ki citrusos, narancsos ízjegyekkel, visszafogott savasság kíséretében. Testessége jó, utóíze kellemes, hosszan tart. Elsősorban eszpresszónak ajánljuk, de tökéletes alapja lehet tejes italoknak is. Olyanoknak is érdemes kipróbálni, akik szeretnének elkalandozni az olasz vonalról, de az újhullámos kávék nem annyira nyerték el tetszésüket.

Jellemzők
Pörkölés: közepesnél sötétebb pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!