KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

illy ESE pod-os kávégép bemutató

Nem olyan régen, az illy kihozta saját e.s.e podos kávégépét, ami több szempontból is érdekes. Mostanában, ezt szerintem kijelenthetjük, hogy a kapszulás kávékat keresik, akik nem vágynak csúcsminőségre, hanem egyszerűen, gyorsan szeretnének egy elfogadható eszpresszót kapni. Erre a kapszulás kávégép tökéletesen meg is felel, ha jó minőségű kapszulával etetjük.

Még vagy 10 éve nagyon futottak az e.s.e podos kávégépek és kávék (akkor még csak a Nespressonak volt kapszulás megoldása), és azért is voltak népszerűek, mert elég jó kávét lehetett kinyerni ebből a technikából, és mivel szabvány, így szinte az összes nagy kávés cég kínált hozzá kávépárnát. Vagyis nagyon széles választékból lehetett választani.

A dolog érdekessége, hogy az illynek is volt már akkor podja, de csak most rukkoltak elő olyan géppel, amely erős alternatívája lehet a Nespresso kompatibilis gépeknek, vagy egyéb kapszulás kávéfőzőknek.

illy csomagolas

Miért is mondom ezt? A gép kísértetiesen hasonlít a Krups kapszulás gépéhez (ami nekem is van), csak kicsit nagyobb méretben, és persze az illy által annyira kedvelt piros színben.

A készülék kezelése nagyon egyszerű, mondhatni bolondbiztos, és tele van apró, de ötletes megoldással. Nagyon gyorsan üzemkész, amit a két első lámpa villogásának megszűnése jelez, és amikor kész enged ki egy kis vizet is, amivel átöblíti a rendszert.

A podot, a lapos kar felnyitásánál lehet beletenni. A leírásban benne volt, hogy az illy logós felének kell befelé állnia. Viszonylag nehéz lenyomni, de azért bárki meg fog vele birkózni. Aztán kiválaszthatjuk, hogy risztrettót, vagy normál eszpresszót szeretnénk fogyasztani. Automatikusan leáll, de természetesen kézzel is le lehet állítani a kívánt mennyiség elérésekor.

illy podok

A risztrettót egy kis előáztatással oldják meg, rövidebb csapolási idővel, míg az eszpresszónál folyamatosan megy a pumpa. A végeredmény meglepően jó. bár nyilván nem éri el a karos gép és külön őrlő kombót, de teljesen rendben van. Jobb a végeredmény, mint amit a kapszulás kávénál kapunk, bár kevésbé sűrű, krémes, de az ízek karakteresebbek, jobban kivehetőek.

illy kave

A kar újbóli felnyitásával a lefőzött pod beleesik a tartóba, ugyanúgy, mint egy kapszulás gépnél. Egyértelmű, hogy ezzel erős alternatívát kíván támasztani a gyártó. Olyan okos kis ötletek vannak, mint a lehajtható pohártartó az eszpresszós csészének. Ha pedig nagyobb poharat szeretnénk alátenni, akkor visszahajtjuk és már alá is fér egy nagyméretű csésze, vagy pohár is.

Aki most gondolkodik ilyesmi megoldáson, annak érdemes megfontolni a podos alternatívát is, főleg ha valamiféle csomagakcióban árulják (jelenleg több ilyen is létezik).

Én háromféle poddal kóstoltam, természetesen az illy választékából: piros-normál pörkölésű, fekete-sötétebb pörkölésű, és koffeinmentes változatban. Mindhárom ízlett, és a minőséggel semmi problémám nem akadt. A gép is tökéletesen és hibamentesen dolgozott a tesztidőszak alatt. Szóval tényleg csak annyit mondhatok, hogy megfontolandó alternatíva.