KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Mobstery Peru kávékóstoló

Magyarországon egyedülálló módon csak csajokként vágtunk bele a kávé pörkölésbe sok évnyi kávéhoz köthető tapasztalattal a hátunk mögött. Csajként igazgatjuk márkánk útját. A kávé hivatásunkká vált, ezért fontos számunkra, hogy specialty kávé alapanyagainkból kihozzuk a legtöbbet. Gondos odafigyeléssel pörköljük őket. Minden nyers kávéra a saját termőterületére jellemző ízeket igyekszünk kihangsúlyozni. A perui single origin kávénk mosott eljárást kapott, amiből mi eszpresszó pörköléssel próbáltuk kihozni a fajtára jellemző ízjegyeket - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Mobstery kávék hazai forgalmazójától kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Mobstery Peru szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Mobstery Peru

Pörkölés ideje: 2021.06.03, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 12.500.-Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Soron következő tesztkávénk egy mosott eljárással fermentált, specialty minősítésű, perui single origin, a csomagolás megjelölése szerint. A zacskóból mennyei illatokat éreztem, gyorsan fel is bontottam az igényes, simítózárral és szeleppel ellátott csomagot. A babok mérete enyhén változó, a pörkölés nagyjából közepes, egységes. Töredezett, égett szemek nem jellemezték. Az elkészült eszpresszó ízjegyei méltóak a specilaty minősítésre: csokoládés vonalon indul (70-80%-os kakaótartalmú étcsokoládé), majd érkezik egy édes, földimogyorós ízjegy, de olyan tisztán, hogy meg kellett néznem a zacskót, nem egy ízesített kávéval van-e dolgom? Szerencsére nem. Emellett még egy virágos ízjegy és mandula/marcipán is beköszön, a korty végén pedig érkezik a savasság, ami nem jelentős, leginkább citrus/grépfrút érezhető, ami üdítően hat, kerekké teszi az ízélményt. Az utóíze is csokis/mogyorós, meglehetősen hosszan tart. Az ital krémje jó, kellően olajos, mintázódott is, testességét jónak, koffeintartalmát alacsonynak éreztem. Az elkészítés nem volt különösebben nehéz: 19-20 g-os dózissal (dupla esetén), a standardnál hosszabb lefolyási idővel, közepes vagy magas hőmérsékleten, risztrettó/eszpresszó kimeneti mennyiséggel jó eredményeket adott. Tejben is nagyon szépen működött, cappuccinoban is megmaradt a karaktere. Összességében egy nagyon jó, so-hoz képest igen összetett ízvilágú anyaggal volt dolgom, ajánlom minden kávészeretőnek.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 24

 

SicTransit:

Soron következő tételünk már a Mobstery-s lányok “saját néven” kiadott perui single origin kávéja. A csomagolás a tavalyival összehasonlítva határozottan előrelépett: letisztultabb megjelenés, nagyobb betűk jellemzik a friss arculatot. A kiszerelés szelepes, műanyag zacskó, 250 g kávéval töltve, a szokásos hasznos infókkal ellátva (eredet, variáns, feldolgozás, stb.). Felbontás után a szemeket szemrevételezve egységes, kb. közepes-világos pörkölésű, gyönyörű, kizárólag ép szemeket láttunk. A presszós joker álláson nekem rögtön szép lefolyást adott a kávé. Így gyönyörű rozsdásvörös tónussal indult meg a csapolás, amely a végére is alig-alig, okkerre világosodott. A krema megfelelő mennyiségű volt, gyönyörű vöröses réteget képezett a pohár falán, amely kavarás után, és fogyasztás közben is kitartott. Az elkészült kávé annyira izgalmas “funky” ízjegyeket mutatott, hogy nehezen hihető leírt mosott feldolgozási eljárás, vagy ha igen, akkor közben jelentős fermentáció is végbement. Határozottan rumos-kakaós, “sportszeletes” ízjegyek érezhetők, jelentős savasság és hangsúlyos édesség mellett. Utóízében is markánsan megjelenik ez a fajta erjedt, fűszeres-likőrös ízvilág. Tejes italokban számomra nagyon harmonikus képet mutatott: szépen egészítette ki a tej masszív édessége a kávé izgalmas jegyeit.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 7  / Összpontszám: 22

 

Szabiakos:

Soron következő mintánk is az előző heti pörkölőtől érkezett, ami egy nagyon különleges perui tétel volt. Közepesen világos pörkölésű kávéval volt dolgom így a darálót a finomabb irányba tekerve kaptam a legideálisabb lefolyást. A dupla kosárba érdemes volt az átlagtól 2 grammal többet tölteni. A hőfokszabályzóval inkább a magasabb hőtartományban tekerve kaptam a legjobb eredményt. A lefolyási idővel és a nyomással bátran tudtam játszadozni, azonban leginkább a 30 és valamivel afölötti másodpercek hozták meg a kívánt végeredményt. A kávé krémessége a világosabb műfajt tekintve átlagosnak mondható azonban itt nem is ez volt a lényeg, hanem az összetett ízvilág, amit mutatott. Mint az érett piros gyümölcsök, ribizli, grapefruit, háttérben édes csoki mellett élénk citrusos savasság mutatkozott. Testessége nagyon jó, utóíze csokoládéba hajló. Igazán balanszos kávéval volt dolgom. Tejes italként készítve is nagyon kellemes, azonban ahogy a legtöbb világos tételnél úgy itt is a gyümölcsös és savas ízek, a háttérbe szorulnak. Így én leginkább eszpresszóként vagy nagyon rövid tejes italként ajánlom.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 24

 

Lorien:

Eheti mintánk a Mobsterytől érkezett, egy perui single origin. A dizájnos, szelepes, simítózáras csomagoláson szinte minden szükséges információt feltüntettek. Bontáskor kellemes illat fogad, a különféle nagyságú szemek épek, közepes pörkölésűek. A szokottnál egy kissé finomabb őrlést kíván, hőfok tekintetében pedig a normál arabika hőtartomány megfelelő. Érdemes kísérletezni vele, mert nem lehet elrontani, nekem úgy tetszett a legjobban, hogy a tankönyvinél épp csak kissé hosszabbra engedtem, 30 mp körül volt a legjobb. Lefolyása egyenletes, bébiegérfarkasan meginduló, majd szépen felvastagodó. Krémje mogyorószínű, enyhén mintázódik, mind a mennyisége, mind a minősége jó, a csésze falára felül a vékony krémgyűrű. A cukrot még épp nem tartja, de nincs is rá szükség, kár elrontani. Ízekben nagyon harmonikus: decens csokoládé viszi a prímet mogyoróval, pirított dióval, némi bogyósgyümölcsösséggel, és a háttérben megbúvó finom mandulás, kakaós jegyekkel, amelyek az utóízében is megmaradnak. Tejes italokban is jól vizsgázott, különösen a rövidebb fajtákban, mint pl. a cortádó vagy a macchiátó. Koffeintartalmát mérsékeltnek éreztem, bármikor szinte korlátlan mennyiségben tudtam fogyasztani.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7,5/ Összpontszám: 24,5

 

Weinmaker:

Igényes, letisztult csomagolásban érkezett a Mobstery Peru single origin tesztkávéja. Bontás után rendkívül finom illat fogadott. A kávébabok egészségesek, különböző méretűek, pörkölési szintjük közepesnek mondható. A nálam bevált őrlési finomság nagyjából a joker állás környékén, picit finomabbra véve volt megfelelő. A lefolyás vékonyan indult meg és nagyjából 25-30 másodpercig tartott. A hőmérsékleti tartomány az átlagos arabika hőfok, vagy kicsit felette. Igazából bátran lehet kísérletezni, mert nehéz elrontani az elkészítést. A kávé krémje jó, a cukrot, ha tennénk bele süppedősen nyeli el, mintázódásra hajlamos és kitart a fogyasztás végéig. Ízében nagyon harmonikusnak találtam: minőségi csokoládé, mogyoró, bogyós gyümölcsök, enyhe citrusos beütéssel. A kávé természetes édessége nagyon jó, koffeintartalmát alacsonynak éreztem. Nekem nagyon tetszett tejes italban is, mert kiváló kapucsínókat készítettem belőle, ahol megmaradt a kávé karaktere, és feltűnt egy halvány karamellás jelleg. Nagyon gyorsan elfogyott. Bárkinek ajánlom, nekem kifejezetten tetszett.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 24

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 9 4 7 24
SicTransit 3,5 8 3,5 7 22
Szabiakos 4 9 4 7 24
Lorien 4 8,5 4,5 7,5 24,5
Weinmaker 4 9 4 7 24

Mobstery Peru szemeskávé teszt kávébabok közeliMobstery Peru szemeskávé teszt csapolásMobstery Peru szemeskávé teszt csésze
Mobstery Peru szemeskávé teszt nyitott szűrős csapolásMobstery Peru szemeskávé teszt üvegpohárMobstery Peru szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés:

A tesztkávé letisztult, igényes, szeleppel és simítózárral ellátott tasakban érkezett. A csomagot felbontva nagyon finom illat fogadja a kóstolót. A kávébabok vegyes méretűek, a pörkölési szint közepes, és szépen egyenletesre vannak pörkölve, sérült, töredezett szemet nem látni. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagosnál picit finomabb irányba kell beállítani, úgy, hogy normál, vagy kicsit lassabb lefolyást kapjunk. A krém mennyisége jó, minőségére és állagára sem lehet panasz, enyhén mintázódik, és kitart a fogyasztás végéig. Hőfok tekintetében a bevált arabika tartományban érdemes próbálkozni. Bátran lehet kísérletezni a beállításokkal, mert nagyon felhasználóbarát kávé. Ízében a csokoládés-kakaós alapot egy jól kivehető mogyorós vonal erősíti, háttérben egy kis mandulávlal-marcipánnal, amit a bogyós gyümölcsös, és némi citrus ellenpontoz, kimondottan harmonikus egyveleget alkotva. Testessége jó, koffein tartalma nem vészes, így gyakorlatilag bármikor fogyasztható. Utóízében szépen megmaradnak a kóstoláskor analizált jegyek. Nagyszerű eszpresszónak, de érdemes kipróbálni tejes ital alapjaként is, mert szépen megmarad a kávé karaktere, és nagyszerűen harmonizál a tejjel. Minden kávékedvelőnek bátran ajánljuk kóstolásra..

.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!