A Sagetől mondhatni méretes dobozban érkezett a BES920-as kávégépük, aminek a legfontosabb ismertetőjele, hogy dual bojleres, ami azt jelenti, hogy egyszerre lehet kávét készíteni és tejet gőzölni, mert a két funkciót két külön bojler látja el. De ne szaladjunk ennyire előre.
A doboz kibontása után a mondhatni a szokásos Sage dizájn fogadott, mivel gyakorlatilag az összes kávégépük hasonló házban van, annyi különbséggel, hogy van amelyikben kávédaráló van, van amelyik érintőképernyős, vagyis a belső tartalom eltérő, de a külső szinte azonos (persze vannak színes modellek is). Vélhetően egyszerűbb, és olcsóbb így gyártani, illetve esetleges alkatrész pótolni, ha szükséges.
A gépet beállítottam a saját tuning Gaggia Classic gépen és a Mazzer Super Jolly kávéőrlőm közé. Éppen, hogy csak felfért a pultra, és jól látható, hogy nem kis mérettel rendelkezik. Igazából a belső tartalom elfért volna egy kisebb házban is, de a korábban leírt dolgok miatt fogadjuk el, hogy ez ilyen.
Ízlések és pofonok, de véleményem szerint a dizájnra nem lehet panasz. Csakúgy, mit a sok apró okos ötletre (tartozéktároló a csepptálca mögött, mágneses tömörítő tartó, első-hátsó vízbeöntés), és rengeteg apróság, ami ugyan csekélységnek tűnhet, de a mindennapokban nagyon kényelmessé teszi a gép használatát.
Miután feltöltöttem vízzel, be is kapcsoltam.
Nem egészen 2 perc alatt üzemkész, és lehetne kávét készíteni, de azért én gyorsan lebeszélnék erről mindenkit. Ugyanis attól, hogy „bejelentkezik” a gép, még nem hőstabil, nem tökéletesen üzemmeleg, hiába van benne fejfűtés, és tripla fűtőrendszer. Működik, meg minden, de a kapott kávé azért kívánni valót hagy maga után, amit legegyszerűbben abból vehetünk észre, hogy a crema színe sápadt, és a kávé aromái gyengébbek, vizes jellegűek.
Mellesleg nincs ezzel baj, mert a saját Gaggia Classicomnak is kell vagy 20 perc, hogy használható legyen (de inkább 30). Szóval én ezen nem lepődtem meg. Vagy hagyjuk egy picit melegedni még a gépet, vagy lehet úgy trükközni, hogy elindítunk egy-két üres csapolást egy csészébe, amitől gyorsabban átmelegszik a szűrőtartó kar is.
Ne égesse meg a kezét senki, de azért óvatosan meg lehet nézni, hogy mennyire meleg, a Gaggiáét meg sem lehet fogni, és rendesen süt, ha hozzáér az ember. Itt is akkor jó, ha elég melegnek érezzük magát a kart is, illetve a gép csészemelegítő része is átmelegszik.
A kezelés pofon egyszerű. Nagyon könnyen használható, igazán felhasználóbarátra sikeredett. Alapból a kiválasztott hőfokot látjuk, de a menü gombot megnyomva feltárulnak a beállítási lehetőségek. Kiválaszthatjuk, hogy 1, illetve 2 csészés kávét szeretnénk készíteni (ehhez külön időtartam rendelhető), illetve beállíthatjuk a hőmérsékletet egészen 96 celsius fokig (egy robusztás, olaszos kávénak alacsonyabb, míg egy 100% arabika kávénak általában magasabb hőmérséklet kell), továbbá az időt, vagy az időzítést.
Én az egycsészés üzemmódod használtam saját La Marzocco filterkosarammal, de természetesen a géphez kapunk mindent, ami szükséges. Sima, illetve dupla szűrőt, tömörítőt, vízlágyító patront…stb.
Nem programoztam be a gombokat, hanem a manuális módot használtam, vagyis a gomb megnyomására elindul, majd következő nyomásra megáll a szivattyú.
A nyomásmérőn jól látható, hogy valami előáztatás van gyárilag benne, ezt a menüben nem láttam, de nem kizárt, hogy állítható, és a nyomás szépen, lassan épül fel, majd felmegy 9,5 bar-ig. Ilyenkor a kijelzőn láthatjuk, hogy hány másodperce tart a készítési folyamat.
A megfelelő előmelegetítés után nagyon kellemes kávékat sikerült készítenem a géppel, de ami különösen tetszett, az a gép extrája, a dual bojler. Vagyis azonnal tudtam tejet gőzölni, és nem is akárhogyan. Véleményem szerint nagyon könnyen elsajátítható a tökéletes tejhab elkészítése, mert jól van kialakítva a gőzkar, és a fúvókák mérete, elrendezése is kiváló. A gőz kellőképpen erős, nem vizes, egyszerűen tökéletes. Nagyon jó latte artos mintákat sikerült öntenem vele.
Külön szuper a kar, amivel el lehet indítani a gőzölést és megállítani. Csak azt vesszük észre, hogy minden tökéletesen kézre esik, minden ott van, ahol keresné az ember. Nagyon jól átgondolt tervezés.
Lehetőség van forró víz vételére is, amit a baloldalon lévő tekerőgombbal tudunk elindítani, és megállítani. A csepptálca nagyon jó méretű, figyelmeztető jelzéssel ellátva, hogyha tele van, és itt említeném meg a víztartály megvilágítását is.
Ami még nagyon fontos lehet annak, aki tökélyre törekszik (és egy ilyen géppel miért ne tenné?), hogy szabványos 58mm-es szűrőtartó jár a géphez, amibe rengeteg féle szűrőkosarat lehet vásárolni, kinek-kinek igénye szerint (IMS, Reneka, La Marzocco…stb).
Ha nem használjuk a gépet, akkor egy idő után automatikusan kikapcsol, szóval nem lehet bekapcsolva felejteni.
A tesztidőszak alatt kimondottan szívesen használtam a gépet, és semmi problémába nem ütköztem.
A gépet ugyan nem szereltem szét, így a belső tartalomról nem tudok nyilatkozni, de ismeretségi körben többen is használnak ilyet, és nem igazán hallottam bármi problémáról, illetve ha akadt is a Sage gyorsan megoldotta. Az viszont úgy gondolom, hogy megnyugtató lehet bárki számára, hogy 3 év teljeskörű garanciát vállalnak a készülékre.
Hogy kinek ajánlanám? Elsősorban olyannak, aki sok tejes italt fogyaszt, és kihasználja a dual bojler adta lehetőséget és kényelmet. Érdekli a kávékészítés folyamata, és saját maga szeretné elkészíteni, magának a tökéletes kávét, és hozzá a tökéletes tejhabot.
Műszaki paraméterekről a Sage weboldalán olvashat bővebben.
Kávéfőzők, kávégépek, kávékészítési eszközök bemutatói
- Józsa János
- Kávéfőző tesztek, bemutatók