KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kapucziner Nicaragua La Bendicion kávékóstoló

A Finca La Bendicion a Dipilto-Jalapa hegységben található, a Nueva Segovia megyétől északkeletre, és körülbelül 1300 méter magasan fekszik. Összességében a gazdaság 252 hektáros, és körülbelül 105 hektár kávét ültetnek rajta. A Finca La Bendición laza, homokos talajú, bőséges humuszú, éves csapadékmennyisége 1400 és 1600 mm között van. Ezenkívül a gazdaság biodiverzív faunával és flórával rendelkezik, rengeteg széles levelű fával és tűlevelű fajjal. Mindez együttesen optimális kávétermesztési körülményeket teremt. Az ebben a gazdaságban feldolgozott minden tétel gondozása és feldolgozása felülmúlhatatlan, minden szakaszban körültekintő részletességgel, kezdve az optimális cseresznyeszedéssel. A megmosott kávéket 20-25 napig, a mézeset 20-25 napig, a naturált 30-35 napig szárítják! A gazdaság Luis Alberto tulajdonában van, egy családi vállalkozás része, amely négy generáció óta termeszt kávét. Lánya, aki segít az üzletben, az ötödik generációt nyitja meg. Luis és családja 2007-ben kezdett részt venni a Cup Of Excellence megmérettetéseken, ahol 2018-ban felért a csúcsra, hiszen 91,80 pontos kávéjukkal az 1. helyet szerezték meg - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Kapucziner Kávémanufaktúra tulajdonosától, Németh János -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kapucziner Nicaragua La Bendicion szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Kapucziner Nicaragua La Bendicion

Pörkölés ideje: 2021.10.02, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 11.800.-Ft/kg (2950.-Ft/250g), Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Meglehetősen kellemes illatok kíséretében bontottam fel soron következő tesztkávénk csomagolását, ami a felirat szerint nicaraguai single origin. Ez meglepő volt számomra, a szamócás/epres illatok után afrikai kávéra számítottam. A babok egységesek pörkölés (közepes) és méret szempontból is, töredezett, égett szemekkel nem találkoztam. Őrléskor a mennyei illatok tovább erősödtek, sajnos az elkészült eszpresszó ízjegyeiben már nem volt annyira markáns. Legjobb formáját mutatva a kávé közepes savasság mellett bogyós gyümölcsöket villant, amiből a szamóca karaktere a legerősebb. Finom, mézes édesség követi a gyümölcsöket, majd a korty végén enyhén kakaós, mogyorós csokoládés ízjegyeket érezhetünk. Lecsengése is mogyorós, édes. Alapvetően ez így rendben van, de vártam még valami pluszt, ami kicsit kiemeli a kávét a nem túl szűk újhullámos mezőnyből. Testességét közepesnél kicsivel jobbnak, koffeintartalmát alacsonynak éreztem. A kávé krémje közepes vastagságú, mintázódik is.
Az elkészítéskor szerette a magas, 20 g-os dózist (dupla esetén), a 30-35 másodperces lefolyási időt és a rövid, risztrettónyi “kimenetet”. Tejben nagyon barátságos volt, cappuccinoban is bőven megmaradt a karaktere. Ajánlom a mintát az újhullámos kávét és a tejes italokat kedvelőknek.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 23,5

 

SicTransit:

A győri Kapucziner pörkölőtől érkezett következő mintánk egy közép-amerikai single origin Nicaraguából. A pörkölőnél elérhető kétféle kiszerelés közül a drágább verzióban kaptuk a kávét: 250 g-os teljesen műanyag, simítózárral ellátott szelepes zacskóban érkezett. A zacskón sajnos minimális információt kapunk a kávéról (fajta: arabica, pörkölés: közepes, őrlés: szemes), a design legutóbbi tesztelésünk óta nem változott: fogalmazzunk úgy, hogy oldschool :) A csomag bontáskor kellemes édes-füstös illat fogadott, a szemek között törött nem volt jellemző. A pörkölési szint a kávébabok színe alapján (12/16) közepes, néhány égett felületűt láttam, ez mindenképpen furcsa. Az első, érzékszervi vizsgálat (cupping) után úgy döntöttem, csak eszpresszónak fogom kipróbálni a kávét, és a hőfokkal a világos kávék tartománya alá megyek, kb. 90 C° környékére. A dupla (16g-os) kosarat 16,5g kávé töltötte optimálisan, tehát nem egy “pazarló” alapanyag. Az őrlőt jelentősen a finom szemcseméretű tartomány felé elmozdítva kaptam a legjobb eredményt. A kávé lefolyása mindig viszonylag vastagon, bőségesen indult meg (jellemzően mogyoróbarna-karamell színben) és viszonylag hamar világosodott a csapolás alatt. A krema arabica kávéhoz mérten bő, vastag olajos rétegben kúszott fel a pohár falára. Kóstoláskor legintenzívebben bődületes-szirupos édessége okozott meglepetést, amely szépen változott át kakaós-csokis karakterbe. Savassága alacsony-közepes maradt, a keserűsége minimális volt. Ez az édes karakter tejes italokban is szépen megmaradt, szinte már gyermeki itallá változtatva a kapucsínót.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9  / Összpontszám: 25

 

Szabiakos:

A szezon soron következő mintája a Kapucziner manufaktúrától érkezett a már jól megszokott csomagolásban. A csomagolás közepes pörkölésű szemeket rejtett. A darálót közepes szemcseméretre állítva, a duplaszűrőbe átlagos mennyiséggel kaptam a megfelelő lefolyást. A gépen a hőfokot inkább a közepesen magas, vagy magasabb tartományba kellett beállítani. A lefolyási idővel nyugodtan lehetett játszani, de nekem a tankönyvi 30 másodperc körüli jött be a leginkább. A krém mennyisége és minősége hibátlan, még a bontást követő 6. napon is bőséges, ahogy az ízek sem tompultak. A klasszikus csokoládés mogyorós alapon citrusok, kellemes karamellás édes ízek figyelhetőek meg, háttérben bogyós gyümölcsökkel, epres ízzel kiegészítve. Savassága borra hajaz. A kávé önmagában is meglehetősen édes, testessége is rendben van. Az ízek szerintem nagyon harmóniában vannak, nincs benne semmi kiugró, kedvelem az ilyen balanszos tételeket. A kávé kapucsínóként készítve is nagyon finom, lágy és krémes.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 27,5

 

Lorien:

Eheti tesztalanyunk a győri Kapucziner pörkölőből érkezett, a tőlük megszokott dizájnú, szelepes, simítózáras zacskóban. Bontáskor nagyon kellemes illat árad. Pörkölése közepesnél egy kicsit sötétebb és egységes, leginkább tejcsokoládé árnyaltúra emlékeztető. A szemek épek, méretükben nincs nagy szórás, általában közepesek. A dózist nem kell sajnálni, 20-21 grammot simán befogadott a dupla szűrő. Őrlése az átlagosnál egy kissé finomabb irányban az ideális, hőfok tekintetében pedig nem kifejezetten kényes, de legjobb formáját az arabica tartomány felső részében érdemes keresni. Lefolyása egyenletes, a krém mennyisége jó, állaga és olajossága is rendben lévő, a fogyasztás végéig kitart, szőkülést nem tapasztaltam. Ízeiben szépen balanszozik a klasszikus és az újhullámos határán. Sokáig gondolkoztam, milyen gyümölcsökkel lehetne legjobban jellemezni, mert ilyet nem sűrűn tapasztalni, mígnem beugrott, hogy leginkább görögdinnyére emlékeztet, illetve határozott trópusi gyümölcsös vonulat is felfedezhető benne. Mindezt nagyon jól kiegyensúlyozzák a finom kakaós-csokoládés jegyek. Tejes italban is jól vitézkedett, még kapucsínóban sem tűnt el. Ennek ellenére magában szerettem a legjobban, eszpresszónak, duplán. Érdemes azoknak is kipróbálni, akik inkább a klasszikus stílust szeretik, de nem fognak csalódni az újhullámos kávék kedvelői sem.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 25

 

Weinmaker:

A már megszokott csomagolásban érkezett a Kapucziner single origin mintája, szelepes, simítózárral ellátott tasakban. A csomagoláson ugyan nincs feltüntetve a feldolgozás, régió és egyéb információk, viszont a weblapon ott van minden, így én ennek nem érzem hiányát, hiszen nem csak úgy berepül az ablakon, hanem a webshopról lehet megrendelni, vagyis látja a vásárló, hogy mit vesz. Bontáskor nagyon finom epres, csokoládés illat fogadott. A szemek közepes méretűek, egyenletesnek mondható, közepes pörkölést kaptak. Sérült, töredezett szemmel nem találkoztam. Az őrlőt az átlagosnál finomabb irányba kellett állítani, hogy szép lefolyást kapjak. A krém mennyisége arabikához mérten bőséges, állaga és minősége is nagyon jó, mintázódásra hajlamos és kitart a fogyasztás végéig. Hőfok tekintetében a szokásos arabika tartomány teljesen jól működött. A kapott ital finom csokoládés, mogyorós, epres, bogyós gyümölcsös, meglepően jó természetes mézes jellegű édességgel. Nekem kifejezetten tetszett az összkép, nagyon szerethető karakterű kávé. Testessége nagyon jó, koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek, így simán, késő délután is fogyasztottam belőle. Természetesen tejes italban is kipróbáltam, és csak ajánlani tudom, mert a tejben sem veszti el a karakterét, és az édes jelleg is tökéletesen megmarad. Részemről bátran ajánlott kategória.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 26,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 8 3,5 9 23,5
SicTransit 4,5 7,5 4 9 25
Szabiakos 5 9 4,5 9 27,5
Lorien 4 8,5 4 8,5 25
Weinmaker 4,5 9 4 9 26,5

Kapucziner Nicaragua La Bendicion szemeskávé teszt kávébabokKapucziner Nicaragua La Bendicion szemeskávé teszt csapolásKapucziner Nicaragua La Bendicion szemeskávé teszt eszpresszó
Kapucziner Nicaragua La Bendicion szemeskávé teszt nyitott szűrőKapucziner Nicaragua La Bendicion szemeskávé teszt csészeKapucziner Nicaragua La Bendicion szemeskávé teszt krém

Összegzés:

A márkától megszokott dizájnú csomagolásban érkezett a Kapucziner mintája, szeleppel és simítózárral ellátott tasakban. Bontáskor nagyon finom illatot árasztott. A kávébabok méretre közepes, míg pörkölési szintet tekintve közepes, vagy annál picit sötétebbe hajló, egyenletes pörkölést kaptak. Sérült, töredezett szemeket nem látni. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagosnál finomabb irányba érdemes eltekerni, úgy, hogy a lefolyás tankönyvi, vagy annál picit hosszabb legyen (25-30 másodperc környéke). Hőfok tekintetében a bevált arabika tartományban érdemes kísérletezni, ott is inkább a felső tartományban. Ha mindent jól csináltunk, akkor nagyon szép lefolyást kapunk, szokatlanul bőséges krémmel, melynek állaga és olajossága is nagyon jó, mintázódásra hajlamos, és simán kitart a fogyasztás végéig. Ízében a finom csokoládés-kakaós alapot szépen egészíti ki a bogyós gyümölcsös, epres-szamócás savasság, és a mézes-nektáros természetes édesség. Ezek mellett a mogyoró, a karamell, és gyümölcsös vonalon a citrusok és a görögdinnye is felbukkan, nagyon kellemes, kiegyensúlyozott összképet alkotva. Valahol félúton a hagyományos és az újhullámos vonal között. Testessége nagyon jó, koffeintartalma nem túl magas, így akár késő délután is fogyaszthatja, aki nem érzékeny rá. Nagyszerű eszpresszó, risztrettó készíthető belőle, de tejes italok alapjaként is kiválóan megállja a helyét, mert megmarad a tejben a karaktere. Bátran ajánljuk kipróbálásra.

.

.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!