KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Cracker Jack Ethiopia - Mansa Experimental kávékóstoló

A Mansa Experimental nevét arról a dél-etiópiai körzetről kapta, ahol a kávét termesztik. A tétel 65-85 termelő kávéjából áll össze, akiknek a jellemzően 3-5 hektáros farmjai 1900-2200 méteres tengerszint feletti magasságban, agyagos talajon helyezkednek el. A kávét félárnyékban termesztik más növényekkel, például enset (hamis banán), kukorica és borsó mellett. Az állomásra történő beszállítás után csak az érett vörös cseresznyét választják ki feldolgozásra. Abiyot Boru, az állomás tulajdonosa szigorú minőségi és környezetvédelmi politikát követ – például a folyamat melléktermékeit trágyaként használja fel, és ezt visszaosztja a gazdáknak, valamint gondoskodik az egyéb maradékanyagok megfelelő ártalmatlanításáról. A tulajdonosként eltöltött két év alatt felügyelte a szárítóágyak és a raktári szolgáltatás bővítését, valamint olyan szociális munkálatokba kezdett, mint az útépítés és a termesztők számára a betakarítás előtt nyújtott hitel szolgáltatás. A tervek között szerepel az itteni műveletek javítása és bővítése, valamint különböző feldolgozási technikák kikísérletezése és alkalmazása - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Cracker Jack kávék hazai forgalmazójától kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Cracker Jack Ethiopia - Mansa Experimental kávéteszt csomagolásKávé típusa: Cracker Jack Ethiopia - Mansa Experimental

Pörkölés ideje: 2021.10.05, Lejárat ideje: , Csomagolás: 200g-os szelepes csomagolás
Ár: 14590.-Ft/kg (3290.-Ft/200g), Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Aktuális tesztkávénk egy száraz eljárással feldolgozott, etióp single origin, az igényes, simítózáras, szelepes zacskó felirata szerint. Az anyag kézhez vételekor még elég friss volt a pörkölés, így pár napos nyitogatás/szellőztetés után kezdtem el a tesztelést. A kávébabokat szemrevételezve konstatáltam, hogy a pörkölés a világos felé húz, nagyon egységes. A szemek mérete enyhén változó, jobbára kis és közepes méretűek, töredezett, égett szemek nem jellemzőek. A zacskóból áradó illat tipikusan az etióp kávék jellemzője, mennyei! Alig vártam, hogy eszpresszót készíthessek belőle, és nem kellett csalódnom. Az anyag kezdetben, érdekes módon, egy frenetikus, muskotályos szőlős ízorgiával kápráztatott el, de későbbi csapolásokkor már képbe jött a sárgabarack is, mézes édesség, enyhe citrusosság és mogyoró, mindez közepesnél visszafogottabb savasság mellett. Az utóíze nem tartott különösebben hosszan, de az is édeskés, mogyorós volt. Testességét közepesnek, koffeintartalmát alacsonynak éreztem. Az ital kellően olajos volt, noha a csapolás vége felé hajlamos volt szőkülni, vizesedni. A krém arabikához mérten közepes volt, kezdetben mintázódott is. Az elkészítésnél 19-20 g-os dózis (dupla esetén), közepes vagy magasabb hőmérséklet, és 30-35 mp-es lefolyási idő vált be leginkább, risztrettó kimenettel, de ez egy meglehetősen “megbocsájtó” minta volt, tehát bátran kísérletezhetünk a kivonatolási paraméterekkel. A tesztidőszak alatt a kávé nem öregedett számottevően, ettől függetlenül érdemes porciózni. Tejben is finom volt, akár cappuccino formájában is tudta hozni a karaktert. Ajánlom a kávét az újhullámos anyagok és a tejes italok kedvelőinek.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22

 

SicTransit:

Újra magyar pörkölő kávéját kaptuk kóstolásra: a korábban már kétszer tesztelt Cracker Jack Mansa Experimental tételét Etiópiából. A korábban már megismert dizájnnal érkezett a zacskó: szuper grafika, szépen a háttérbe simulóan díszítve az ízjegyekkel, valamint - természetesen - a kávéval kapcsolatos fontos információkkal: eredet, termőterület, termesztők, variáns, a termőterület tengerszint feletti magassága, feldolgozás. Jelen kávénk is őshonos fajták természetes keveréke, a termőterületről kapott elnevezést. A kívül papír - belül műanyag, szeleppel ellátott zacskóban közepes méretű babokat találunk, világos-közepesre pörkölve (10/16). A kávét először a szokásos érzékszervi kóstolással (cupping) vallattam, szuper barackos-teás ízjegyeket villantott, némi virágos illattal kísérve. A csomagolás szerint egyaránt megfelelő a pörkölési profil filter-, és presszókávéhoz, így a csomag felét filternek, másik felét presszónak készítettem el. A presszóhoz az őrlőt a világos pörkölésű etióp kávékhoz általában használt, picit durvább tartományra állítottam, de még tovább kellett durvítanom, hogy normál lefolyású eszpresszó kávét kapjak. A csapolás szép vörösesbarna színben indult meg, mely a végére egészen kivilágosodott. A crema - arabika kávéhoz mérten - szép, közepesen sűrű volt. Kóstoláskor megjelentek benne a megismert barackos - teás ízek, mellettük halványan bergamott, és narancshéj. A kávét jó minőségű, izgalmas savak mellett közepesen édesnek éreztem, megfelelő testtel. Filterkávénak készítve mutatja meg szerintem igazi szépségét, presszónak készítve újhullámos recept szerinti módszert javaslok: 16-22g kávéból 34-50 g ital. Risztrettónak szerintem még túlságosan aluloldott, olyankor nagyon intenzíven savas, míg teljes italban a finom ízjegyei sajnos elhalványulnak.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7  / Összpontszám: 23

 

Szabiakos:

A Cracker Jack száraz Etióp mintája a már megszokott dizájnos csomagolásban érkezett. A babok egységesen közepestől világosabbra voltak pörkölve. A darálót inkább a finomabb irányba tekertem és a dupla szűrőbe a normál világosabb kávés adagolás jól működött. A lefolyási időt 35 másodperc köré lőttem be, folyamatosan és lassan emelkedő nyomásgörbével. A crema átlagosnak mondható. A kávé ízjegyei a szokásos száraz etióp jegyek, mint a barack, eper, édes karamella, a savasságát közepesnek mondanám, amiben a citrusok dominálnak. Érdemes kicsit várni fogyasztás közben, hogy hűljön az ital, mert más ízek kerülnek előtérbe. A kávé édessége kiemelkedően jó. Utóíze kellemes marcipános csokis lecsengésű. Rövid tejes italokként készítve is kifejezetten ízlett nem veszett el a kávé karaktere. Érdemes kiadagolni, vagy lefagyasztani a csomagot, mert a minta igaz, hogy frissen érkezett, de az ízek pár nap után azért alábbhagytak.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 22,5

 

Lorien:

Újabb Cracker Jack kávé a teszten, ezúttal egy etióp single origin tétellel. A csomagolás a már jól ismert, egyedi dizájnos, simítózáras, szelepes zacskó, a legfontosabb információkkal ellátva. Talán az angol felirat helyett lehetne magyar, mert nem biztos, hogy mindenki érti, habár a kiemelni szándékozott fontosabb ízjegyek le is vannak rajzolva. A szemek szokás szerint épek, közepes pörkölésűek. Már az elején látszott, hogy ismét magas dózisra lesz szükség, a dupla szűrőbe 21 gramm belefért, őrlése joker vagy annál egy kicsit finomabb állásnál volt ideális. Hőmérséklet tekintetében a normál arabica tartomány teljesen megfelelőnek bizonyult. Lefolyása vékonyan meginduló, majd fokozatosan felvastagodó, a krém mennyisége afrikai mérték szerint jó, a fogyasztás végig épp kitart, állaga jónak mondható. A grafikán szemléletesen ábrázolt és a leírásban szereplő ízjegyek többé-kevésbe megvannak, leginkább a kristálytiszta és hangsúlyos őszibarackot emelném ki, amely a kedvencem volt, de a datolyaszilva és a narancsvirág is megvoltak, igaz, kevésbé hangsúlyosan, illetve szőlőre emlékeztő jegyeket is felfedeztem, a korty vége pedig enyhe csokoládés-teás kesernyésséggel zárt. Tejes italban inkább a rövidebb műfajokban tetszett, egyébként pedig kár lenne összetejezni, mert magában, dupla eszpresszónak az igazi.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23

 

Weinmaker:

A Cracker Jack ezen mintája is az előző tesztekben megismert szelepes, simítózárral ellátott csomagolásban érkezett. Személy szerint nekem nagyon tetszik a dizájn, divatos és modern. A tasak felbontásakor fantasztikusan finom illatot árasztott. A szemek egyenletes, közepes pörkölésűek, töredezett, sérült, égett szemet egyáltalán nem láttam. Az őrlőt az átlagosnál finomabb irányba kellett tekernem a megfelelő lefolyáshoz, amit én a tankönyvinél picit lassabbra lőttem be, olyan 30 másodperc környékére. Hőfok tekintetében az átlagos arabika tartományban érdemes próbálkozni, ott teljesen jól működik, egyáltalán nem háklis kávé. A lefolyás szép, a krém mennyisége arabikához mérten jó, bár a csapolás végén egy picit szőkül. Állagára, olajosságára nem lehet panasz, és mintázódásra hajlamos, kitart a fogyasztás végéig. A lényeg viszont most jön, mert ízek tekintetében igen szépet villantott. A csokoládés, mogyorós alap mellé kapunk egy barackos, szőlős gyümölcsösséget, narancsos-citrusos savassággal, ami nem bántó, és nagyon jó természetes édességgel. A korty végén megjelenik még némi teás jelleg, amely megmarad az utóízben is, a csokoládéval karöltve. Elsősorban eszpresszónak, vagy risztrettónak ajánlanám, mert nálam a tejben tompultak az ízek.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3 9 3 7 22
SicTransit 3,5 8,5 4 7 23
Szabiakos 3,5 8,5 4 6,5 22,5
Lorien 4 8,5 3,5 7 23
Weinmaker 3,5 9 4 7 23,5

Cracker Jack Ethiopia - Mansa Experimental kávéteszt kávébabokCracker Jack Ethiopia - Mansa Experimental kávéteszt csapolásCracker Jack Ethiopia - Mansa Experimental kávéteszt eszpresszó
Cracker Jack Ethiopia - Mansa Experimental kávéteszt nyitott szűrőCracker Jack Ethiopia - Mansa Experimental kávéteszt krémCracker Jack Ethiopia - Mansa Experimental kávéteszt csésze

Összegzés:

Modern, dizájnos, simítózárral és szeleppel ellátott csomagolás. Bontáskor nagyon finom illat fogadja a kóstolót. A kávébabok egészségesek, egyenletes közepes pörkölésűek, sérült, töredezett szemet nem látni. A legjobb eredmény érdekében érdemes az őrlőt az átlagosnál finomabb irányba beállítani, úgy, hogy lassan meginduló, 30-35 másodperc körüli lefolyással érjük el az eszpresszó mennyiséget. Hőfok tekintetében a bevált arabika tartományban érdemes kísérletezni. A lefolyás szép, a krém mennyisége a műfajhoz mérten jó, csakúgy, mint az állaga és olajossága. Mintázódásra hajlamos, és kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében a tasakon felsorolt jegyek köszönnek vissza: csokoládé, mogyoró, karamell, szőlő, barack, narancsvirág, eper, némi citrusos savasság kíséretében, ami egyáltalán nem bántó. Nagyon szép, komplex ízvilágot varázsolt nekünk a Cracker Jack. Testessége jó, utóíze kellemes, csokoládés, teás lecsengéssel. Koffeintartalmát nem éreztük jelentősnek. Elsősorban risztrettónak, eszpresszónak érdemes elkészíteni, mert tejes italban tompulnak az ízek. Az újhullámos kávék rajongóinak ajánljuk.

.

.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!