KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

KTRL Coffee Brazil Siti Osorio kávékóstoló

KTRL (kənˈtrōl, kontrol): a Kontakt kávézó és Roland, a pörkölő, neveinek mozaikszava. A kávé, a termesztéstől a pörkölésen át egészen a végső ital elkészítéséig, a folyamat kézben tartásáról szól. Igyekszünk egyre több ilyen változót kontrollálni, hogy egyszerűbbé tegyük egy nagyszerű csésze kávé elkészítését, minden alkalommal. Célunk, hogy bármilyen elkészítési módhoz kiváló kávét biztosítsunk, így minden kávénkat “omni roast” profillal pörköljük, tehát filterre és espressora is ajánljuk. Hiszünk abban, hogy a specialty kávé komplex kell, hogy legyen, de nem komplikált, ahhoz, hogy ez válhasson a kávézás új mércéjévé - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

KTRL kávék hazai forgalmazójától kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


KTRL Brazil Siti Osorio szemes kávéteszt csomagolásKávé típusa: KTRL Coffee Brazil Siti Osorio

Pörkölés ideje: 2021.11.15, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 11000.-Ft/kg (4000 Ft/250g), Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Igényes, simítózáras zacskóban érkezett soron következő tesztkávénk, ami a felirat szerint brazil single origin. A brazil kávék nem elsősorban a különleges, egyedi ízvilágukról híresek, de mivel ez egy közepes (szerű) pörkölés, így akár meglepetés is érhet, gondoltam, amikor kibontottam a csomagolást. Az illatok tipikusan arabikásak, a babok egységesek, nagyjából közepes méretűek jellemzően. Töredezett, égett szemekkel nem találkoztam. Bevallom, kissé meglepett a kávé változékonysága: kevésszer sikerült ugyanazt kihoznom belőle ugyanolyan készítési paraméterekkel. Talán a csapolási hőmérsékletet vehetném nagyjából állandónak, közepesnél alacsonyabb értéken nálam elég “üres” volt a kávé, a magasabb tartományt ajánlanám inkább, megégetni 96 fokon sem tudtam. Magas, 20 g-os dózissal (dupla esetén), és 30-35 másodperces lefolyási idővel, risztrettónyi kimenettel volt a legcélravezetőbb elkészíteni. Legjobb formáját mutatva az ital nálam (kezdetben) elképesztően dominánsan mogyorós ízjegyekkel nyitott, némi tejcsokival karöltve, ami átment édeskés, mézes/grillázsosba, majd egy “elegáns”, nem túl erőteljes savasság következett, amit talán citrusosként jellemeznék. Az utóíze kellemesen hosszan tartott, és szintén mogyorós volt. Testessége jó volt, koffeintartalmát alacsonynak éreztem. Az ital krémje kezdetben közepes vastagságú volt, mintázódott is, de pár nappal a tesztelés megkezdése után már vékonyodott és a mintázódás is elmaradt. Ezért ajánlom az adagonkénti porciózást. Tejben nem mutatott semmi kirívót, cappuccinonyi tej már sok volt neki, a rövidebb, maximum cortadonyi tejmennyiség ajánlott. Ajánlom a kávét azoknak, akik valami átmenetet szeretnének kóstolni a klasszikus és az újhullámos vonal között.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 21,5

 

SicTransit:

Idei utolsó tesztkávénkat nagy izgalommal bontottam ki: A KTRL-től érkezett, akik a Kontakt kávézó “házi” pörkölője. A Kávé Napja 2021 rendezvényen ittam tőlük nagyon finom, és közepes kávét is, kíváncsi voltam, ez a brazil single origin mit mutat. A csomagolás mindenesetre engem rögtön megfogott, visszazárható, belül aromazáró, szelepes, a 80-as évek videokazetta dizájnjában: klassz! Bontás után édes süteményes - grillázsos illat fogadott. A szemek pörkölése közepes-világos (9/16), azonban a felületük közel sem egységes, a szemek egyes részei jóval sötétebbek, míg más részei egészen világosak, törött mindenesetre nem volt közöttük. Az őrlőt könnyen sikerült beállítani, a szemek mérete alapján megszokott álláson jól működött a kávé. A csapolás a világos pörkölésre jellemző arany-rozsda színekkel indul meg, a csapolás végére karamellába világosodik. A krema nálam elég vékony volt, nem öltöztette szépen a kávét. Ízekben a brazil kávékra jellemző csokoládé - mogyoró mellett egy nagyon intenzíven jelentkező fás - ázott papíros mellékíz is jelentkezett. Az édessége meggyőző, a keserűsége enyhe, teste alacsony - közepes. Még risztrettónak működött a lehetőségekhez mérten a legjobban, presszóban már túlságosan hangsúlyos volt a fás íz, tejes italokban hiányoztak tej édességét kiegészítő izgalmas savai.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 3 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 3  / Összpontszám: 12

 

Szabiakos:

Soron következő mintánk egy brazil tétel volt, mely nagyon igényes csomagolásban érkezett. A babok egységesen a közepestől egy árnyalattal világosabbra voltak pörkölve. A dupla kosárba átlagos mennyiség elegendő volt, a darálót a jokerállástól valamivel finomabb irányba tekertem. A lefolyást kb. 30 másodperc köré érdemes belőni. A krém átlagosnak, vagy az alattinak mondható. Eléggé fakó, nem mintázódik, és a fogyasztás végéig sem tart ki. Az elkészített ital testessége közepes, ahogy a savassága is. Az ízeket tekintve sem tudok semmi kiugrót mondani, szokásos brazil ízek (csoki-mogyoró) némi kellemetlen fás ízzel, ami az első napokban nagyon bántóan mutatkozott, majd a kávét kiszellőztetve egyre inkább a háttérbe szorult, de vele együtt a test a krém minősége is csökkent. Megjelent benne még egy halvány citrusos, gyümölcsösebb vonal is. Tejes italként készítve hozza a kötelezőt. Sajnos ajánlani nem igazán tudom senkinek, főleg az ára miatt, mert a negyed kilós zacskó prémium speciality árban mozog.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 2,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 3 / Összpontszám: 14,5

 

Lorien:

Aktuális tesztalanyunk a KTRL coffe brazil single origin tétele. A csomagolás simítózáras szelepes, a dizájn egyszerű, de igencsak tetszetős, épp csak a legszükségesebb információkkal látja el a fogyasztót. A szemek változatos méretűek, épek, a pörkölés nagyjából egységes és közepes, néhány szemen azonban sötétebb foltok, vélhetően enyhe égésnyomok láthatóak. A jokertől egy ricnivel finomabb állásban érdemes őrölni, a dupla szűrő pontosan 21 grammos dózissal működött jól. Hőmérsékletet tekintetében az átalagos arabika hőfok jónak bizonyult, feljebb nem volt érdemes próbálkozni. Lefolyás rendben lévő, vékonyan meginduló, majd hamar felvastagszik és végig egyenletes, szőkülést nem tapasztaltam. A krém a műfajt tekintve mind mennyiség, mind állag tekintetében jónak mondható, a krémgyűrű vékonyan, de megvolt, és a fogyasztás végéig kitartott. Brazilsága okán ízek tekintetében nem számítottam tűzijátékra, de a csomagoláson ígért almacsipsz, mogyoró és teás jelleg valóban szépen átjött, természetesen az elmaradhatatlan kakaós-csokoládés ízvilág is, a korty végén játékos savassággal. Csak az utóízében megjelenő, hosszan tartó és erős mokkás-kakaós kesernyésséggel nem tudtam igazán megbarátkozni, ez talán összefügghet a korábban említett, a szemeken található apró égésnyomokkal. Tejes italban jó alapanyag, hozza a braziloktól elvárható szintet.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20,5

 

Weinmaker:

Letisztult, minimalista csomagolásban érkezett a KTRL Coffee tesztmintája, ami egy brazil single origin volt, A tasak visszazárható és szelepes. Bontáskor nagyon finom talán grillázsra emlékeztető illat fogadott. A pörkölés közepes, vagy picit világosabb, egyenletesnek mondható, töredezett szemet nem láttam. Az őrlőt úgy állítottam be (az átlagosnál egy picit finomabb irányba), hogy a tankönyvinél lassabb, 30 másodperc körüli lefolyást kapjak. Hőfok tekintetében nálam az alap arabika hőmérséklet, vagy kicsit felette volt a legjobb. A krém mennyisége átlagos, minősége jó, és éppen, hogy kitart a fogyasztás végéig. Ízében a csokoládés-mogyorós alap mellett jött a csomagoláson is feltüntetett teás jegy, mézes édességgel és csipetnyi grillázzsal, de alma chips-el nem találkoztam. Helyette egy kis citrusos savasságot éreztem. Nem túl bonyolult, de szerethető ízvilág, ami hozza a brazil kávékra jellemző ízjegyeket. Testessége közepes, utóízében megjelenik némi mokkás jelleg. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam, mert a tejben kissé elveszett.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 19,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3 8 4 6,5 21,5
SicTransit 3 3 3 3 12
Szabiakos 2,5 6 3 3 14,5
Lorien 4 7 3,5 6 20,5
Weinmaker 3 7 3,5 6 19,5

KTRL Brazil Siti Osorio szemes kávéteszt kávébabokKTRL Brazil Siti Osorio szemes kávéteszt csapolásKTRL Brazil Siti Osorio szemes kávéteszt eszpresszó
KTRL Brazil Siti Osorio szemes kávéteszt nyitott szűrőKTRL Brazil Siti Osorio szemes kávéteszt krémKTRL Brazil Siti Osorio szemes kávéteszt csésze

Összegzés:

A KTRL tesztkávéja, szép, letisztult dizájnú, szeleppel és simítózárral is ellátott tasakban érkezett. Bontáskor finom csokoládés, grillázsos illatot árasztott. A pörkölés egyenletesnek mondható, de akadtak benne olyan babok, amiken sötétebb vagy világosabb foltok voltak. Töredezett, sérült szemekkel nem találkoztunk. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az „joker” ponthoz képest picit finomabb irányba kell tekerni, hogy a tankönyvinél hosszabb, nagyjából 30 másodperc körüli lefolyást kapjunk. Hőmérséklet tekintetében pedig az átlagos arabikatartományban érdemes próbálkozni. A lefolyás szép, a krém mennyisége jónak mondható, de éppen, hogy csak kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében nagy meglepetés nem éri a kóstolót. A brazil kávéknál megszokott kakaós-csokoládés, mogyorós alap egészül ki némi grillázsos, teás jegyekkel, jó természetes (mézes) édességgel, némi citrusos savassággal. Koffeintartalmát nem éreztük jelentősnek, így akár késő délután is bátran fogyasztható. Testessége jó, utóízében mokkás jellegű. Elsősorban eszpresszónak és risztrettónak ajánljuk, mivel tejben kevésbé maradt meg a karaktere.

.

.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!