KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

A 2021-2022es kávészüret tapasztalatai Etiópiában

Az Ethicoffee a 2021-22es szüreten nagy nehezen, de részt tudott venni. Sajnos az országban zajló fel-fellángoló polgárháború miatt a szüret elején nem tudtunk itt lenni, de a szüret végére és az etióp karácsonyi időszakra beköszöntött a béke. A száraz és anaerob eljárású kávék megtekintésére még pont ki tudtunk jönni és a kései mosott kávékat is pont elkaptuk. A szüret novembertől januárig tart. Novemberben az alacsonyabb fekvésű területek kávéit szüretelik, és ahogy telik az idő egyre magasabban lévő cserjék gyümölcseit szüretelik január közepéig.

Az idei csapadékmennyiség és napsütéses órák száma, pont megfelelő volt a legtöbb kávérégióban így Yirgacheffében és Gujiban is. Sok 90 pont feletti kávéremekre számítunk az idei évben. Több kísérleti programot is támogattunk, hogy izgalmas fermentációs kávékat is kóstolhasson a hazai közönség.

A kávétermelésben a gedeo népcsoport a legjártasabb. Nélkülük elképzelhetetlen lenne a kávétermelés a déli videékeken. Ők ilyenkor ünneplik az új évüket, nem véletlenül a kávészüret végére esik a Gedeo új év.

De hogy néz ki a kávé útja, farmertől a pörkölőig?
Amikor a kávé cseresznyék elérik a mély piros érett állapotukat, a farmerek, családjukkal, de néha külső segítség bevonásával kosarakba, zsákokba gyűjtik a gyümölcsöket. Innentől 24 órájuk van, hogy a kávét eljuttassák a legközelebbi feldolgozó állomásra, ahol a kávé súlya és homogenitása alapján kapnak fizetséget, illetve egy prémium kártyát, amelyet pénzre tudnak váltani később a kávé minősége alapján.

ethi erett kave

Mivel a kávé a legvadabb legmeredekebb hegyoldalakban érzi a legjobban magát, sokszor lovak szamarak, motorok és autók bevonásával jut el a kávé a feldolgozóállomásra.

ethi kave lohaton

A feldolgozó állomáson több féle módszerrel állnak neki a kávé feldolgozásának/fermentálásának a fermentálás lehet aerob vagy anaerob ezeken belül is rengeteg eltérő módszert használnak ma már Etiópiában is. A feldolgozás lehet száraz vagy mosott. Illetve ismert még élesztős és honey eljárás is. Ezekről most nem írnék bővebben, de akit érdekel annak ajánlanám oldalunkon és youtube-csatornánkon fellelhető anyagokat.

ethi fermentalas

De lássunk egy egyszerű mosott eljárást:
a kávét a szürettől számított 24 órán belül bekerül egy hántoló gépbe, amely eltávolítja a kávégyümölcs héját. A gyümölcshússal borított kávébabok bekerülnek jól elkülönített mosótankokba, amelyben általában 72 órát állnak (ez módosulhat az időjárás függvényében). A mosótankban a kávébabok és a gyümölcshús együtt fermentálódik, itt ér át a gyümölcsben rejlő ízanyag a kávébabba. Azok a szemek amelyek a víz tetejére emelkednek hibásak és így kikerülnek a rendszerből.

ethi mosotankok

72 óra elteltével leeresztik a kávét egy mosó csatornába. Ebben a csatornában kézi mozgatással eltávolítják a maradék gyümölcshúst a kávébabokról.

ethi kavemosas

A megtisztított kávébabokat, afrikai bambuszágyakra helyezik, ahol hagyják kiszáradni. A bambuszágyak mind be vannak sorszámozva, hogy továbbra is követhető legyen, mely kávé mely gazdaságról érkezett. Ez még nem a végleges állapota a nyerskávénak, ezt úgy hívják pergamen kávé. A pergamen még egy roppanós héj, amely a nyers kávét védi, ezt majd közvetlenül az export előtt fogják roppantással eltávolítani.

ethi kave valogatas

A pergamen kávét megjelölt zsákokba helyezik. A zsákokat leplombált teherautókra teszik és így jutnak el a fővárosba Addis Abebába a szortírozó üzembe.

A szortírozó üzemben, először eltávolítják a pergamenborítást a mosott kávékról, majd gépekkel szortírozzák méret, sűrűség és szín szerint. A teljesen homogén méretű, színű, és sűrűségő szemeket 60 vagy 30 kilós zsákokba teszik. Egy utolsó ellenőrzés után ezek a zsákok felkerülnek egy repülőre vagy egy konténerhajóra, hogy eljussanak hozzánk, a Budapesti raktárunkba. A raktárból újabb mintákat küldünk ki a pörkölőmestereknek, akik megbizonyosodnak róla, hogy a megfelelő kávé érkezett meg.

Ezután a kávét eljuttatjuk a pörkölőmestereknek akik izlésük szerint pörkölik a kávét és adják át baristáknak akik a megfelelő módszerrel és gondos odafigyeléssel készítik el azt a csodás csésze kávét amelyért minden nap visszatértek kedvenc kávézótokba.