KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Black Sheep Guatemala Finca Joyabaj Natural kávékóstoló

A Popol Vuh-ban, K 'ich 'e könyvében a falu neve Xolab ́aj, ami azt jelenti, hogy hely a kövek között. A falu 1433 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik. Az éghajlat többnyire szubtrópusi időjárás jellemzi. Területe 304 négyzetkilométer. A város arról ismert, hogy a híres guatemalai hagyomány a Palo Volador bölcsője. A Joyabajban található nedves malom a kávét pergamenné alakítja át, amelyet a Joyabajban található száraz malomba FECCEG quetzaltenangói szárazmalmába szállítanak. A természetes kávét nedves malomban dolgozzák fel, a cseresznyekávét üvegházszerű szerkezetekben helyezik el, amelyeket egy speciális átlátszó műanyaggal borítanak, amely átengedi a napsugarakat és ez lehetővé teszi a kávé természetes száradását. Ez egy száraz feldolgozású édes kávé, mangóra emlékeztető trópusi jegyekkel, valamint mazsolával. Összetett, teljes, édes, jó testtel és közepesen magas savassággal - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Black Sheep kávék hazai forgalmazójától Tóth Gábortól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Black Sheep Guatemala Finca Joyabaj Natural szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Black Sheep Guatemala Finca Joyabaj Natural

Pörkölés ideje: 2022.02.22, Lejárat ideje: , Csomagolás: 200g-os szelepes csomagolás
Ár: 14950.-Ft/kg (2990/200g), Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Aktuális tesztkávénk, az előző heti mintákhoz hasonlóan, szintén specialty minősítésű, száraz eljárással feldolgozott, szelepes, simítózáras csomagolásban érkezett, Guatemalából származó single origin. Bontáskor azonnal kellemes illatok fogadtak, a kávébabok nagyjából közepes pörkölésűek, elég egységesen, a szemek méretében sincs nagy szórás. Égettség, töredezettség nem jellemezte a mintát. Az utóbbi 3 specialty kávé közül ez az anyag minősült számomra a legkönnyebben kezelhetőnek, és legélvezhetőbbnek. Az elkészült eszpresszó első körben az etióp kávék ízvilágát idézte: egy finom, epres, szamócás vonalon indult, amit jó édesség egészített ki, közepes savassággal, majd megjelent egy kevés mogyorósság, az utóízében még érezhettem egy kis grépfrútot, mangót, de ez ritkábban jött elő. Sajnos az ízjegyek illékonysága itt is jelen volt, de az eredmény a tesztnapok múlásával is jó volt. A testességét közepesnél jobbnak éreztem, az utóíze nem tartott túl hosszan. A kávé krémje közepesnél vastagabb volt, kezdetben mintázódott is. Az ital koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek. Mint említettem, az elkészítése sem volt különösebb kihívás: 19-20 g-os dózis (dupla esetén, 30-35 másodperces lefolyási idő, közepes csapolási hőmérséklet, risztrettó/eszpresszó kimenettel már stabilan jó eredményeket adott. Persze, mint az előző specialty mintákat, ezt is érdemes kisebb adagokra bontva mélyhűtve tárolni. Tejes italként nagyon meglepett: cappuccinoban is nagyon jól megmaradt a kávé karaktere. Ajánlom a kávét az újhullámos vonal és a tejes italok kedvelőinek.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 24

 

SicTransit:

Következő tesztkávénk is a debreceni Black Sheep pörkölőtől érkezett, most is egy 100% arabica tételt kóstolhattunk, a múltkori déli után most egy közép-amerikai kávét: Guatemalából kaptunk egy száraz feldolgozású ültetvénykávét. Nem egyféle fajta szemeit rejti tehát a zacskó, hanem az ültetvényen éppen érő szemeket összeválogatva kapunk egyfajta természetes blendet. A csomagolás teljesen megegyezett a múltkorival, műanyag, szelepes fehér zacskó, rámatricázva a fontosnak ítélt adatokkal. Bontáskor rögtön megcsapott a száraz kávék jellemző édes-nehéz-fanyar (túlérett gyümölcsöket idéző) illata. A szemek nagyjából egységes méretűek voltak, közepesen világos pörköléssel (8-9/16), voltak bennük sötétebb és világosabb szemek is, de még törött is előfordult. A legutóbbi Black Sheep kávénál is használt, ilyen méretű szemeknél jellemző örlőálláson próbálva rögtön szép lefolyást kaptam, pici finomításra volt csak később szükség. A crema mennyisége megfelelő, nem túl bőséges, nálam sokszor szépen mintázódott is. Kóstolva nagyon szép képet kapunk az újhullámos kávékról: Édes, szirupos test mellett jó minőségű, izgalmas savak, ízjegyeiben pedig valóban visszaköszönnek a túlérett déligyümölcsök: mangó , passiógyümölcs, aszús mazsola. Sajnos ezt a vad, izgalmas oldalát csak a bontás utáni pár napig mutatta, utána hamar elmúlt, kár érte. Tejes italként is nagyon jól működött amíg az izgalmas oldala megmutatkozott, de utána sem okozott csalódást.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 8,5  / Összpontszám: 25

 

Szabiakos:

A Black Sheep-től érkezett második mintánk nagyon ígéretesnek tűnt a csomagoláson feltüntetett ízjegyek alapján. Nagyon szeretem az ilyen típusú száraz feldolgozású, fermentált ízek terén hangsúlyos kávékat. A babok nagyon kellemes édes, gyümölcsös illatot árasztottak magukból. A pörkölés egységesen világosnak mondanám, így a darálót is ehhez megszokott finomabb irányba kellett beállítani. A hőfokkal érdemes volt játszani, de inkább a közép tartomány hozott jó eredményt (91-93 fok). A lefolyási időt 30 másodperc köré lőttem be, aki teheti, bátran kísérletezzen hosszú előáztatással, alacsony nyomásprofillal is. A kapott krém a világos műfajt tekintve kiváló, szépen mintázódik, a fogyasztás végéig kitart. Az ízeket tekintve elég változatosságot mutatott a kávé. A bontást követő első napokban a trópusi ízvilág dominált, amit a 3. naptól nem mindig sikerült előcsalnom. Emellett extrán édes gyümölcsök, mint az áfonya, eper, eperlekvár mutatkozott meg. Komplex finom savasság, hosszan lecsengő csokoládés, aszalt gyümölcsös utóíz jellemzi. Tejes italokban is szépen működött, a kávé alap ízei szépen megmaradtak. Számomra nagyon izgalmas minden téren jól szereplő (test, ízek, balance) tételt ismerhettem meg. Ajánlanám mindenkinek, aki szereti ezt az édes gyümölcsös, picit „funky”-s vonalat.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25,5

 

Lorien:

Ismét Black Sheep került terítékre, ezúttal egy guatemalai single origin. A csomagolás hagyományosan egyszerű, letisztult, szelepes és simítózáras, bontáskor intenzív, gyümölcsös kávéillat fogad. A szemek épek, nagyjából egységes méretűek és egységesen közepes pörkölésűek, tejcsokoládé árnyalatúak. A dózist nem kell sajnálni, nálam 21 gramm körül fogadott be a dupla szűrő. Őrlésekor a darálót a jokernél közel 2 ricnivel finomabb kellett állítani, habár nem feltétlenül muszáj itt végeznie, mert a 20-22 másodperces csapolások is nagyon jó eredményt adtak, de először mindenképpen a tankönyvi lefolyást érdemes becélozni, és onnan folytatni a további kísérletezést. Hőfok tekintetében a normál arabika tartomány irányadó. A csapolás cseppekre szakadóan indul meg, majd fokozatosan felvastagszik. Krémje arabikához mérten megfelelő mennyiségű, és igen jó állagú, a fogyasztás végéig kitart. Ízeiben a trópusi gyümölcsös-mangós, őszibarackos vonulat a domináns, mazsolás édességgel, a korty végét pedig tejcsokoládé zárja. Ez így nagyon kerek egész, nem szívesen raktam bele tejet, pedig aki úgy szereti, ebben sem fog csalódni. Szinte észrevétlenül elfogyott a 20 dekás adag, ebből még biztosan szerezni fogok, annyira tetszett.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 25

 

Weinmaker:

A már korábban megismert fehér csomagolásban érkezett a Black Sheep specialty minősítésű mintája, amely ezúttal egy Guatemala kávét rejtett. A tasak természetesen simítózárral és szeleppel ellátott, csakúgy, mint a korábbi tesztnél, és minden fontos információt tartalmaz. A kávébabok nagyjából egységes méretűek, és egyenletes, közepes pörkölést kaptak. Égett, töredezett szemmel nem találkoztam. Az őrlőt úgy állítottam be, hogy tankönyvi, vagy picit lassabb lefolyást kapjak. Hőfok tekintetében pedig az átlagos arabika hőmérsékleten teljesen jól muzsikált, de bátran lehet vele kísérletezni, mert egyáltalán nem háklis anyag. A krém mennyisége jó, állaga és olajossága szintén, és szépen kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében egy igazán izgalmas kávéval van dolgunk. Édes trópusi gyümölcsök, eper, őszibarack, mazsola, tejcsokoládés köntösbe bújtatva, finom savakkal. A kávé természetes édessége nagyon jó. Utóíze hosszan tart, csokoládés, gyümölcsös lecsengéssel. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek. Elsősorban eszpresszónak fogyasztottam, de nagyon szépen működött flat white-ként is.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3,5 8,5 3,5 8,8 24
SicTransit 4 8,5 4,5 8 25
Szabiakos 4,5 9 4 8 25,5
Lorien 4 8,5 4 8,5 25
Weinmaker 4 9 4 8 25

Black Sheep Guatemala Finca Joyabaj Natural szemeskávé teszt kávébabokBlack Sheep Guatemala Finca Joyabaj Natural szemeskávé teszt csapolásBlack Sheep Guatemala Finca Joyabaj Natural szemeskávé teszt eszpresszó
Black Sheep Guatemala Finca Joyabaj Natural szemeskávé teszt nyitott szűrőBlack Sheep Guatemala Finca Joyabaj Natural szemeskávé teszt krémBlack Sheep Guatemala Finca Joyabaj Natural szemeskávé teszt csésze

Összegzés:

Egyszerű, letisztult, fehér csomagolásban érkezett a Black Sheep legújabb tesztmintája. A csomagolás szelepet és simítózárat is tartalmazott, illetve minden fontos információt a kávéval kapcsolatban, ahogyan az manapság már elvárható ettől a kategóriától. Bontáskor finom illatot árasztott. A kávébabok nagyjából egységes méretűek voltak. A pörkölés egységes, közepes szintű, sérült, töredezett szemmel nem találkoztunk. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy tankönyvi, vagy picit lassabb lefolyást érjünk el, míg hőfok tekintetében az átlagos arabika tartományban érdemes próbálkozni. Bátran meg lehet tenni, mert nagyon felhasználóbarát, és könnyen elkészíthető kávé. A lefolyás szép, a krém a kategóriához mérten nagyon jó, olajosságára és állagára sem lehet panasz, továbbá enyhén mintázódik és szépen kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében egy igazán izgalmas tétellel van dolgunk. Finom tejcsokoládés alapon édes trópusi gyümölcsök köszönnek vissza a csészében. De érezhetünk emellett epret, őszibarackot és mazsolát is. A kávé természetes édessége nagyon jó, savai izgalmasak. Testessége nagyon jó, utóízében szépen tovább megy a csokoládés, gyümölcsös vonal. Koffeintartalma nem vészes, így bármikor fogyasztható. Akár eszpresszónak, akár tejes italnak elkészíthető, mert gyakorlatilag minden műfajban nagyszerű végeredményt kapunk. Érdemes kipróbálni.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!