KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Roastopus Squid - Kolumbia kávékóstoló

A Roastopus 2018 tavaszán indult útjára, ekkor láttunk hozzá modern pörkölőüzemünk megvalósításához. Kínálatunk magas minőségi elvárások szerint gondosan szelektált, így csak a legjobb tételek jutnak el a kávéfogyasztókhoz, méghozzá frissen pörkölve. A minőség egyik alappillérének az állandóságot tartjuk, ehhez pedig a kávépörkölés teljes folyamatának alapos és folyamatos ellenőrzése szükséges. Ezért a zöldkávé beszerzéstől a pörkölésen át a csomagolásig minden egyes fázist magunk végzünk, a zöldkávé hűtött raktárban pihen, pörkölést követően kézzel válogatjuk át a szemeket, mindezzel biztosítva az állandó minőséget és kiszámíthatóságot. Ez egy izgalmas tétel, most a Finca La Palmeraról, Ignacio Rodriguez farmjáról. Ezúttal sem egy átlagos kávéval van dolgunk, a száraz feldolgozás egy igazán érdekes arcát mutatja meg ennek a tételnek. Az „embrujo” elnevezés a „varázslat” spanyol megfelelője. Ignacio Rodriguez apja több mint 50 évvel ezelőtt vásárolta meg a Finca La Palmera első 12 hektárját. Fáradhatatlan munkával folytatta a gazdaság bővítését, így mire Ignacio megörökölte azt, területe elérte a 170 hektárt. Ignacio ugyanezzel a lendülettel dolgozik azon, hogy specialty minőségű kávék kerüljenek ki a farmról. A Squid egy száraz feldolgozású kolumbiai tétel, melynek a fő ízjegyei a készőlő, narancs, dió - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Roastopus kávék hazai forgalmazójától kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Roastopus Squid - Kolumbia kávéteszt csomagolásKávé típusa: Roastopus Squid - Kolumbia

Pörkölés ideje: 2022.09.16, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 17990.-Ft/kg (4690/250g), Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Igazi (erdei) gyümölcsös illatáradat fogadott soron következő tesztkávénk zacskójának (szelepes, simítózáras) bontásakor, ami a feliratok szerint egy száraz feldolgozású, kolumbiai single origin. A babok mérete enyhén változó, de főleg közepes és nagyméretűek jellemzik, a pörkölés elég egységes, nagyjából közepes szintű. Töredezettséggel, égett szemekkel nem találkoztam. Ez egy izgalmas, újhullámos anyag lesz, gondoltam, és szerencsére egyáltalán nem tévedtem! Ami azonnal “jön” az eszpresszóból az a frenetikus gyümölcskavalkád, amit az illatában is érezhettünk: erdei gyümölcsök, szamóca, áfonya, emellett kékszőlő, narancs vannak jelen a korty elején, jó közepes savasság mellett, utána érezhetünk egy kevéske diós, mogyorós vonalat, finom fűszerességet és megjelenik a kávé természetes édessége is. Az utóíze édeskés, mogyorós, egész hosszan tart. Testességét jónak éreztem, a krém arabikához mérten szintén jó volt, nagyobb dózissal és lassabb lefolyással készítve mintázódott is. Koffeintartalmát nem éreztem számottevőnek. Szerencsére, újhullámos anyaghoz mérten, egyáltalán nem volt kényes az anyag az elkészítés paramétereire: 19-20 g-os dózis (dupla esetén), közepes vagy magasabb hőmérséklet, 30-32 másodperces lefolyási idővel, eszpresszó és risztrettó közötti kimenettel stabilan jó eredményeket hozott. Gondolom, már említeni sem kell, hogy bontás után a kávét porciózva tároljuk a mélyhűtőben, hogy a lehető legtovább élvezhessük. Tejben is fantasztikus volt, még cappuccinoban is hozta a karaktert. Ajánlom a kávét az újhullámos vonal kedvelőinek.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25,5

 

SicTransit:

A sors úgy hozta, hogy következő tesztkávénk újra a Roastopus pörkölőtől érkezett, a korábbi - náluk - belépő “SEAHORSE” valamint az egyedibb, “SIREN” kategória után egy igazi egyéniség, a “SQUID” érkezett, amely mindig a kínálat legizgalmasabb, jellemzően valamilyen fermentált feldolgozású tétele. A csomagolás természetesen - az adatokat tartalmazó matricától eltekintve - teljesen megegyezett a korábbiakkal. A kávé ezúttal egy, a leírás alapján száraz feldolgozású kolumbiai 100% arabica volt. A kávészemek közepes ill. nagyobb méretűek, jellemzően épek, töröttet elvétve láttam közöttük. A pörkölés színe közepes: 11/16, ugyanakkor jónéhány szemen olajos kiválás volt látható, pedig közel sem volt olyan sötétre pörkölve a kávé, mint ezt indokolta volna. Lehet, hogy csak a tomboló hőség okozta szállítás közben. Érdekes egy kávé lesz, az biztos! A zacskó bontásakor azonnal megcsapott a száraz feldolgozású kávékra sokszor jellemző erjedt illat, azonban szinte teljesen hiányzott mellőle a “szokásos” gyümölcsös-rumos vonal. A korábbi kávéhoz képest még tovább kellett finomítanom az őrlőn a jó lefolyás érdekében, egészen finom szemcséjű állásra. A kávé csapoláskor gyönyörű mogyoróbarna színben indult meg, vastag, bőséges sugárban, mely a készítés végére nálam eléggé elhalványult. A krema normál mennyiségű: vastag, apróbuborékos réteget képez a csésze falán, normál eszpresszó csapoláskor jellemzően mintázódott is. Az elkészült kávét kóstolva nálam száraz feldolgozású kávékra jellemző ízek helyett a tiszta fermentált ízvilág nehezen leírható jegyei mutatkoztak: szépen-izgalmasan erjedt íz, hatalmas citrusos savassággal, amely a fogyasztás végére nálam azt idézte, amikor házi zserbót ettünk: étcsokival, saját főzésű kajszibarack lekvárral, aromás dióval. Önmagában, feketén fogyasztva ajánlom, nálam most a tejes italokkal nem adott olyan szép harmóniát, mert mindig átütött a vad, izgalmas karaktere.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25,5

 

Szabiakos:

Soron következő mintánk is Kaposvárról, a Roastopustól érkezett, a szokásos dizájnos csomagolásban. A bontáskor azonnal megcsapott a csomagoláson is jelzett kellemes kékszőlős illat. A babok mérete elég vegyes volt, a pörkölés szép, egységesen világosnak mondható. A darálót viszonylag finom irányba kellett tekerni és a normál adagolás elég volt a duplaszűrőbe. A pidet közepes hőtartományba állítottam és a lefolyási időt is a normál 25-30 másodperc környékére lőttem be. Ilyenkor szép mogyoróbarna krémmel folyt le az ital. A krém minősége is nagyon jó volt minden tekintetben. A kávé ízvilágát igazán különlegesnek és összetettnek mondanám. Egyfelől szépen hozza az alap csokoládés, diós ízeket, de az előtérben a már említett kékszőlő, rumos-mazsolás „funkys” íz dominál, ami számomra az egyik legjobban preferált vonal. A kávé testességét közepesnek mondanám, savassága boros, eleinte elég domináns majd a napok előrehaladtával csökken, a pont jó kategóriáig. Utóíze is igazán kellemes, hosszan lecsengő, szőlős ízből a sportszeletes csokoládéba hajlik. Rövid tejes italként készítve is megmarad a karaktere, kapucsínóban azonban már elveszik, ettől eltekintve úgyis nagyon kellemes, finom italt kapunk. Ajánlanám az újhullámos kávék kedvelőinek..

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 10 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 26,5

 

Lorien:

Ismét Kolumbia és ismét Roastopus, ez már látatlanban is jó kombinációt ígér. A csomagolásra szinte kár szót vesztegetni, a szokásos “polipos”, szelepes és simítózáras zacskó. Bontáskor már nagyon izgatott voltam, mert nagyon kellemes illat fogadott, amely őrléskor még tovább fokozódott. A szemek egyébként többnyire épek, csak 1-2 töredezett volt az egész negyedkilónyi mennyiségben. Nagyjából hasonló méretűek, pörkülésük közepesnél egy fokkal sötétebb árnyalatú, néhány kávébabon kezdődő olajkicsapódás nyomát láttam. Elsőre talán lehetne ezen aggódni, hogy túl sötét lesz, de majd, mint később látjuk, egyáltalán nem így lett. Őrlése a jokertől majdnem két ricnivel finomabb irányba lett megfelelő, dózis tekintetében 20 gramm elegendő volt a dupla szűrőbe. Hőfok szempontjából egyáltalán nem kényes, a normál arabika tartomány a legjobb. Lefolyása vékonyan meginduló, majd fokozatosan felvastagodó, krémje mind mennyiségre, mind minőségre jó, nálam enyhe mintázódást mutatott. Ízvilágában a csomagoláson feltüntetett információk helytállóak, de azt nem is gondoltam volna, hogy ennyire harmonikusan egyben lesz a kávé: narancsos gyümölcsösséggel indít, majd a diós, virágos-fűszeres jegyek és a kékszőlő jönnek, amelyek megmaradnak a korty végén is decens kakaós lecsnegéssel vegyítve. Természetes édessége is megfelelő. Tejes italban jó alapanyag, habár szerintem vétek összetejezni, kötelező magában kóstolni. Számomra ez volt az utóbbi hónapok egyik legizgalmasabb tétele.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 25,5

 

Weinmaker:

Ilyen sem volt még, hogy egy szériában három Roastopus kávét is teszteljünk, de úgy látszik, hogy ennek is el kellett jönnie. A csomagolásról már sok szót nem ejtenék, hajszálra megegyezik a korábban teszteltekkel, simítózár és szelep pipa. Bontáskor eszméletlen finom illat fogadott, így alig vártam, hogy megkóstoljam a mintát. A szemek egészségesek (talán egy-két töredezett szemet láttam), a pörkölés egyenletes, közepesnek mondanám. Az első meglepetés akkor ért, mikor a joker álláson átszaladt az első próbálkozás, így jóval finomabbra kellett állítanom az őrlőt. A lefolyást tankönyvire lőttem be. A krém mennyisége jó volt, állagára sem mondhatok egy rossz szót sem, kitartott a fogyasztás végéig. A hőmérsékletnél nem volt semmi extra, a bevált arabika tartományban bátran lehet próbálkozni, egyáltalán nem kényes portéka. No és ekkor jött a második meglepetés! Az íze nagyon rendben van: vibrálóan gyümölcsös. Kékszőlő, bogyós gyümölcsök, narancs, ahogy a csomagoláson is fel volt tűntetve. Jött a dió, az étcsokoládé és finom fűszeresség, a kávé természetes édességével kiegészülve. Igazán kellemes és élvezetes anyag. A testessége jó, utóíze finom és hosszan tart. A koffeintartalmát egyáltalán nem éreztem jelentősnek, én még késő délután is legurítottam egy-egy eszpresszót belőle. Tejes italban is nagyon kellemes volt, de én elsősorban ezt a tétel „tisztán” fogyasztva ajánlanám. Bátran próbáljátok ki!

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Major+Mazzer C151 kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 9,5 4 8 25,5
SicTransit 4 9,5 4 8 25,5
Szabiakos 4,5 10 3,5 8,5 26,5
Lorien 4 9 4 8,5 25,5
Weinmaker 4 9,5 4 8 25,5

Roastopus Squid - Kolumbia kávéteszt kávébabokRoastopus Squid - Kolumbia kávéteszt csapolásRoastopus Squid - Kolumbia kávéteszt eszpresszó
Roastopus Squid - Kolumbia kávéteszt lefolyásRoastopus Squid - Kolumbia kávéteszt krémRoastopus Squid - Kolumbia kávéteszt csésze

Összegzés:

A csomagolás a már jól ismert „polipos”, dizájnos darab. Természetesen erről sem hiányzik a szelep és a simítózár. Bontáskor finom illat fogadja a kóstolót. A kávébabok nagyjából egyenletes méretűek, egészségesek, töredezett szemet nem nagyon látni. A pörkölés is egyenletes, nagyjából közepesen sötétnek mondható. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagostól a finomabb irányba kell állítani, úgy, hogy lassan meginduló lefolyást kapjunk. A hőmérséklettel bátran lehet próbálkozni az arabika tartományon belül, egyáltalán nem háklis kávé. A lefolyás szép, a krém mennyisége arabikához mérten jó, állaga és olajossága is rendben van. Szépen kitart a fogyasztás végéig, megfestve a csésze oldalfalát. Ízek tekintetében a gyümölcsök dominálnak: kékszőlő, narancs, erdei gyümölcsök, amiket szépen egészít ki az étcsokoládés, diós, fűszeres vonal, a kávé természetes édességével karöltve. Testessége jó, utóízében is végigvonulnak a korábban megismert jegyek. Koffeintartalmát nem éreztük jelentősnek. Elsősorban eszpresszónak ajánljuk, de tejes italok alapjaként is nagyon szépen megállja a helyét. Érdemes kipróbálni!

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!