KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Ébresztő! Most mindenkinek jár a "feketeleves"!

kávé tisztán és kávéitalokA kávéhoz, - bár sokan finom íze mellett élénkítő hatása miatt fogyasztják,- elválaszthatatlanul hozzátartozik egy különleges kultúra, amiről a rohanó hétköznapokon sem érdemes elfeledkezni. Kávézni bárhol lehet, az igazi kávéélmény mégis a kávéházakhoz kapcsolódik. A kávé fogyasztásához ugyanis nemcsak megfelelő technikai feltételekre van szükség - bár ezek többsége sem adott minden háztartásban -, hanem arra a társasági környezetre is, amely éppen olyan serkentően hat, mint maga a koffein.


Tisztán vagy keverve

A kávézás kultúrája évezredes hagyományokra tekint vissza, és bár felfedezéséhez számos különböző legenda kapcsolódik, annyi bizonyos, hogy a kávécserje egy etióp tartományból, Kaffából származik. Innen terjedt el Jemenbe, Perzsiába, Arábiába és Egyiptomba. A kávét hosszú ideig az arabica fajta jelentette, amely ízesebb és illatosabb a később felfedezett robusztánál. Az ősi fajta alacsonyabb koffeintartalma és sokkal kisebb tűrőképessége miatt az egyébként olcsóbb robuszta igen elterjedtté vált annak ellenére, hogy alacsonyabb rendűnek tekintik az arabicánál.

A legtöbb kávé ma a két fajta keverékét tartalmazza, minősége alapvetően annál jobb, minél nagyobb százalékban áll arabica kávéból. De ne írjuk le a robusztát sem, igazi eszpresszó például csak ezt is tartalmazó keverékből nyerhető.

Kávéitalok és -ételek

Különleges kultúrája alakult ki a kávé más finomságokkal együtt fogyasztásának is. A legkülönfélébb keverékek terjedtek el a tejjel, tejhabbal, szirupokkal kevert változatoktól az alkoholos kávékoktélokig.

De a kávé jellegzetes ízét nem csak italokban élvezhetjük. A csokoládéba mártott pörkölt kávészemek egyszerűségétől a valódi cukrászremekekig terjed a kávés édességek spektruma. Alapvetően tejes, tejszínes alapanyagokhoz, vaníliás készítményekhez illik a legjobban.

Korábban, míg a kávé a gazdagok kiváltsága volt, a kávés sütemények igazi különlegességnek számítottak, de egyes klasszikusok a mai napig a cukrászdák kínálatában maradtak.

A nehezebb vajas sütemények helyett ma a könnyebb tészták divatosak, de a magyar kedvencek közé került a könnyed, olasz tiramisu is, melynek egyik legfontosabb alapanyaga egy igazi, finom fekete.

Forrás:Piac és Profit