KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Best Mixer Barista tanfolyam közvetlen közelről - 5. rész

Az ötödik óra volt, az utolsó előtti óránk a Best Mixernél, és egyben úgy az utolsó óra, hogy ezen még valami újat fogunk tanulni. Most tejkrémes italokat készítettünk el, pontosabban cortadot, flat white-ot és végül cafè lattét. Orsi ma is tökéletesen elkészítette nekünk ezeket az italokat, továbbá azt is elmondta, hogy a kemény tejhab után ez egy kicsit lehet nehezebben fog menni. Nincs mit tagadni igaza is lett. Most is megkaptuk az instrukciókat, hogyan kell pontosan jó tejkrémet készíteni. Nem sokban különbözik, de a végeredménynek teljesen másnak kell lennie, úgy ahogy a neve is mondja krémesnek, könnyűnek. Minden ugyanaz a legelején, a kiöntőbe a csücsök aljáig öntjük a tejet, először kiengedjük a gőzt, beletesszük a csövet a bal felső negyedbe és párhuzamosan tartjuk a pulttal, megnyitjuk a gőzcsapot, és elkezdjük gőzölni a tejet mindaddig míg a kezünknek kellemetlen nem lesz a hő, a különbség abban rejlik, hogy nem kell lentebb engednünk a kiöntőt, hanem végig ott tartjuk és talán egy kicsit többet elegyítjük a tejet.

Párokban kezdtük el ismételten a feladatot, ami tényleg nehezebben ment, mint ahogy mi azt gondoltuk. Furcsa, és egyben nehéz volt áttérni a tejkrém készítésére. Legelőször cortadot készítettünk. Egy tökéletes espresso alappal indítottunk, aztán jöhetett az öntés. Számomra az volt ebbe a legnagyobb nehézség, hogy ezt egy kis pohárban kell elkészíteni és kevés idő vám úgymond arra, hogy szépen bele kerüljön minden, gondolok itt a tejkrémre, mert persze csak nagyon sokadik próbálkozásra és akkor sem mindig jött össze az 1 ujjnyi vastagság. A képeken láthatjátok ezt majd.

Még ha sikerül is a tejkrém elkészítése, előfordult az is, hogy nem sikerült elég jól kiönteni a kiöntőből, mert nem döntöttem meg eléggé.

Ezután következett a flat white, ami már egy kicsit nagyobb pohárba készítünk el, ennek az alapja egy dupla ristretto, ami összesen 30 milliliter kávé és erre jön a majd a tejkrém. Ez már nagyobb arányban sikerült, mert a pohár nagyobb és több idő van kiönteni a tejet.

barista5 00002barista5 00004

Az utolsó tejkrémes ital nem más, mint a café latte. Ez az ital sokunkat megviccelt, valamiért ennek az elkészítése ment a legnehezebben, ugyanis ez egy nagy pohárba készül, egy espresso alappal. A tejkrém elkészítésének a folyamat ugyanaz, csak annyiban különbözik, hogy ehhez egy nagyobb kiöntőt használunk. De itt is a lényeg a fényes buborékmentes tejkrém.

Mehet ebbe a nagy pohárba az espresso, majd a cremát kicsit megtörjük, megdöntjük a poharat és elkezdjük kiönteni a tejet ismételten egy pontba, a végén pedig kicsit jobban megdöntöm a kiöntőt, hogy a krém is kijöjjön ne csak a tej. Nem is kell mondanom ezeket az italokat is annyiszor készítettük el, amennyiszer csak tudtuk, hogy legyen némi gyakorlatunk benne.

Őszintén szólva nem volt egyszerű ez az óra, de megérte, mert amikor látod, hogy jól sikerült az italod, annál nincs is jobb dolog. Csakis azt tudom mondani, hogy gyakorolni kell, amennyit csak lehet.

barista5 00005barista5 00007

Legközelebb már az utolsó órám lesz, ami kicsit rossz érzéssel tölt el, hogy ez a fantasztikus "utazás" véget ér. A képek pedig beszéljenek magukért!