KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Impresso Brazil Chácara Recanto - robuszta egy picit másképp

Számunkra a specialty kávé egy eszme és egy szenvedély, mely szigorú odafigyelést kíván még a legapróbb részletek terén is, hiszen a minőség csak így maradhat állandó. Pörkölőnkben nem szokványos területekről, régiókból érkező különleges, komplex ízvilágú kávékkal dolgozunk, melyből akár otthonra, akár kávézójába is szívesen szállítunk. Saját utunk világított rá arra azonban, hogy nemcsak az a fontos, hogy a szakma elismerését elnyerjük, hanem az is, hogy úgy dolgozzunk, hogy végül kávéinkat otthoni körülmények között is élmény legyen fogyasztani. Célunk a konzisztens minőség biztosítása a szezonális megújulás mellett. Közös munkánk kapcsán pedig missziónk, hogy az ne érjen véget a megrendelés leadásával, hanem egy közös fejlődés, tanulás induljon útnak. A Robusta cuppinghoz minden előítéletünket magunkkal vittük, amit csak erről a fajtáról tudni lehet. Kisebb-nagyobb csodálkozások után azonban jött a teljes döbbenet: ez a tétel. Édes, kellemes, különleges karaktere akkor is megnyert minket, amikor még nem is tudtuk, mennyire jól áll neki a presszó. Idei talán legkülönlegesebb tételünkké vált ez a kávé, legyen szó akár presszóról, akár filterről - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az Impresso Micro Roastery-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Impresso Brazil Chácara Recanto szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Impresso Brazil Chácara Recanto

Pörkölés ideje: 2022.08.23, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 15750.-Ft/kg (4500/250g) , Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Valódi unikum került tesztelésre soron következő kávénknál: egy 100% robuszta, specialty minősítéssel, Brazíliából. Már a zacskóból (szelepes, simítózáras) áradó illatok is meglehetősen különlegesek, semmiképpen sem robusztára tippelnék. A következő meglepetés a pörkölés, ami közepes, elég egységes, a babok mérete enyhén változó, akadnak nagyobb szemek is. A csomagolás meglehetősen informatív módon nemcsak az ízjegyekről, hanem az elkészítési paraméterekről is ír. Az őrlőt meglehetősen sokat kellett a finomabb irányba állítanom, amire megfelelő lett a lefolyás. Az elkészült eszpresszó számomra igen különleges volt. Az ízjegyei nagyjából fedték azt, amit a zacskón láttam: egy frenetikus whiskys, vaníliás ízjegykombó volt nálam az uralkodó, ezen kívül némi csokoládé, puncs!, és “rumos szilva” vonalat is felfedeztem. Ami kicsit furcsa volt számomra, hogy a testessége közepesnél alig volt jobb, az utóíze sem tartott túl hosszan. Ettől függetlenül meg kellett néznem a csomagolást, hogy nem egy ízesített kávéval van-e dolgom, annyira “tiszták” voltak az ízjegyek. Az eszpresszó krémje vastag volt, mintázódott is. Az ital koffeintartalma elég magas, így az esti órákban óvatosan kell bánni a fogyasztásával. Savasságát nem éreztem jelentősnek. Az elkészítésnél adott tippek nem teljesen váltak be: 16-17 g-os dózissal (dupla esetén), 20-22 másodperces lefolyási idővel, ~90 fokon, eszpresszó kimenettel tudtam a legjobb eredményeket elérni. Persze, ez ízlés dolga is. Cappuccinoban is remekelt a kávé, nagyon szépen átjött a karaktere még sok tej esetén is. Minden kávérajongónak ajánlom ezt a remek anyagot, igazi kuriózumban lesz része annak, aki kipróbálja.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23,5

 

Szabiakos:

Egy igazán érdekes tétellel indítottuk ezt a szezon, ami számomra egy nem ismeretlen kávé volt, ugyanis a teszt csomag érkezése előtti napokban volt szerencsém egy rendezvényen kóstolni, mind presszó mind filterkávés italként készítve. A csomagolás nekem nagyon impozáns, minden fontos dolog szerepelt rajta és az egész egy ízkerékkel van megspékelve. A babok egységesek voltak, nagyon kellemes és nem megszokott aromákat árasztott a zacskó, ami már előre árulkodott, hogy nem mindennapi csomaggal lesz dolgunk. A darálót extrém finom állásba kellett állítani, a kések összeérése előtt tudtam aránylag gyors 18-20 másodperc környéki lefolyási időt összehozni. (Így akinek nincs egy stabil presszó őrlője, bele se vágjon a kísérletezgetésbe.) Az adagolásnál nem volt szükséges 16 grammnál többet a dupla szűrőbe tenni a jó eredmény végett. A krém a 100% robusztának megfelelően bőséges és jó minőségű volt, azonban egész gyorsan csökkent a mennyisége. Testességre nem lehet panasz, ahogy az ízekre sem. Robuszta ellenére az ízek igazán különlegesek voltak, a száraz aromák jelentek meg a csészében is, mint a szilva, (szilvapálinka), jó minőségű skót viszki, csokoládés, karamellás lecsengéssel. Az utóízben is a karakteres ferment jegyek jelentek meg hosszas lecsengéssel. Tejes italként készítve is jó eredményt kaptunk, bár nekem már picit sok volt ez az ízorgia. Filterként kóstolva inkább a viszkis-alkoholos ízek kerültek előtérbe, ami igazán szürreális élményt mutatott egy kávé tekintetében. Koffeintartalma érezhető, késő délután már nem annyira ajánlott fogyasztani. Összességében egy nagyon különleges fine robuszta kávét ismerhettem meg, hardcore ízjegyekkel, kellemetlen robusztás íz mentesen, ami egyáltalán nem igényelt nehéz előkészületet, csupán egy jó őrlőt és viszonylag gyors lefolyást.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 25

 

Lorien:

Ezen a héten egy igazán különleges kávét vallattunk, igen ritka vendég nálunk a specialty minősítésű robuszta, az Impresso pörkölőtől érkezett. Bontáskor már igen intenzív illatot áraszt, mintha a kávét több hónapig tölgyfahordóban (vagy akár hordóban, whisky-ben áztatva) érlelték volna. Ez persze csak érzés, a csomagoláson erről nem szól a fáma. Az elején sokat kínlódtam vele, mert a hőfokot ugyan könnyű belőni – mégpedig a standard robusztás hőfok a jó, de felette sem ég meg. Az őrlőt viszont szinte a végletekig kellett kínozni, a joker állástól közel 5 ricnivel finomabbra lett meg az optimum, nagyon közel ahhoz a ponthoz, ahol a kések már összeérnek. A tankönyvi lefolyás sem rossz, de úgy éreztem, hogy sokkal jobban áll neki, amikor a standard espresso mennyiség már 18-22 mp alatt lejön. Lefolyása szép, egyenletes, szinte végig krémfolyam dől a csészébe. A krémmel egyébként nem voltam maradéktalanul elégedett. Mennyiségre bőséges, ám a szerkezete nem túl jó, hamar összeesik a felére, emellett bőrösödésre is hajlamos. Mindezzel együtt a fogyasztás végéig kitart, sőt ezen túl is, a csésze falára vastag hurkákban feltapad, a cukorpróbát is állja. Ízvilágában nagyon különleges élmény, ilyen intenzíven ritkán tapasztalni a tölgyfahordós-vaníliás fűszeres, whiskys ízeket, és persze a csokoládéról, a kakaós-mogyorós nápolyiról, és az aszalt szilváról sem feledkezhetünk meg. Utóízében a kissé fanyarkás-tölgyfahordós aromák sokáig megmaradnak. Néha már majdnem úgy érzem, hogy ez így túl sok nekem, de aztán legközelebb megint csak vártam, hogy csapolhassak belőle, mert mindig mást és mást lehet kihozni belőle, és soha sem megy túl a jó ízlés határain, soha sem lesz gejl. Mivel nagyon erős a koffeintartalma, ezért csak mértékkel fogyasztottam, így több, mint egy hétig kitartott a negyed kilós csomag. A végére pedig pont annyira kiszellőzött, hogy nekem sokkal élvezhetőbbé, sokkal inkább kerek egésszé vált. Tejben is jól viselkedik, cukrozni is lehet, csak épp nem érdemes egyiket sem, mert magában, eszpresszónak a legjobb. Aki érzékeny a koffeinre vagy csak már nagyon beleszokott az arabikás világba, óvatosan fogyassza, mert a koffeinje tényleg ütni tud, de azért érdemes megkóstolni, mert efféle tétel ritkán akad horogra.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 23,5

 

Weinmaker:

Egy igazán különleges tétel érkezett az Impresso-tól, ami nem más, mint egy specialty robuszta. Bevallom, hogy ilyenről eddig nem hallottam, és nagyon kíváncsian vágtam bele a tesztelésbe. A csomagolás dizájnos, minden jóval ellátott, de ezt már el is várom manapság egy ilyen kategóriájú tételnél. Bontáskor is kellemes illat fogadott. A meglepetés akkor ért, amikor az alap őrlő beállítás mellett konkrétan átzubogott a kávé. Azt hittem, hogy én rontottam el valamit, de nem. Jóval finomabbra kellett állítanom a Majort, hogy megfelelő eredményt kapjak. Aztán szépen helyre álltak a dolgok és végre normális lefolyást kaptam. A krém mennyisége jó, állaga is rendben volt, bár a kezdeti mennyiség azért picit összébb esett, de még így is jónak mondanám. A kóstolásnál viszont nem akartam hinni a szememnek, akarom mondani a nyelvemnek. Mintha nem is kávé lenne, hanem valami finom viszki. De olyan jól kivehetően, mintha valami aromával érték volna el, de természetesen nem így van. A viszki mellett vanília, csokoládé, szilvalekvár színesítette az összképet, ami nekem eszméletlenül tetszett. Az utóíze is kellemes volt, bár ott megbújva a lecsengésben már fel tudtam fedezni a robusztákra jellemző malátás ízjegyet, de csak nagyon halványan és egyáltalán nem zavaróan. A testessége jó, viszont a koffeintartalma érezhető volt. Ettől függetlenül én még kora délután is ittam belőle. Annyira ízlett, hogy eleinte csak sima eszpresszónak fogyasztottam, aztán mégis csak bepróbáltam kapucsínónak, és legnagyobb meglepetésemre abban is nagyon jó volt. Nekem nagyon tetszett ez a kávé, így bátran ajánlanám mindenkinek kóstolásra, mert ilyen érdekes tételhez már nagyon régen volt szerencsém.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Major+Mazzer C151 kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 10 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: / Összpontszám:

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 9 3,5 7 23,5
Szabiakos 4 9 5 7 25
Lorien 4 7 5 7,5 23,5
Weinmaker 4 10 4 8 26

Impresso Brazil Chácara Recanto szemeskávé teszt kávébabokImpresso Brazil Chácara Recanto szemeskávé teszt csapolás
Impresso Brazil Chácara Recanto szemeskávé teszt eszpresszóImpresso Brazil Chácara Recanto szemeskávé teszt krém

Összegzés:

Elegáns dizájn és minőségi, szeleppel és simítózárral ellátott csomagolás jellemzi az Impresso-tól kapott tesztmintát. A címke alapján egy specialty robuszta tételről van szó, továbbá a tasakon megtalálható az összes fontos információ is. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt jóval finomabb irányba kell állítani, mint az átlagos, nagyjából úgy, hogy olyan 20 másodperc körüli lefolyást kapjunk. Hőfok tekintetében az átlagos arabika beállítás elég jól működik, de lehet próbálkozni más beállítással is. A lefolyás szép, a krém mennyisége jó, állaga és olajossága is rendben van. Az ízek meghatározása nem bonyolult feladat, mert rendkívül intenzíven tűnnek fel a csomagoláson is megjelölt aromák. Ha jól készítjük el, akkor szinte olyan, mintha egy finom viszkibe kortyolnánk bele. Emellett szépen jön a vanília, csokoládé, mogyorós nápolyi, aszalt szilva (szilvalekvár, rumos szilva), hogy kerek egésszé tegye a kompozíciót. Igen szerethető a végeredmény, ami jó testességgel, és kellemes utóízzel párosul. Egyedül a koffeintartalma, amire érdemes figyelni, hogy késő este már fogyasszuk, mert az bizony érezhető. Különleges eszpresszót készíthetünk belőle, de a tejes italok kedvelőinek sem kell szomorkodni, mert abban is nagyon jól átjön a kávé karaktere. Ha valami különleges tételt keresnél, akkor ezt érdemes kipróbálni


Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel:100% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!