KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Awaken Aricha kávékóstoló

Magyarország egyik első specialty kávépörkölőjeként a kezdetektől fogva kiemelt célunk, hogy kiváló minőségű, izgalmas kávékat mutassunk be, minél többet feltárva a cserjéktől a csészéig vezető hosszú útból. Ezért szeretjük elmesélni azoknak a gazdáknak a történetét, akikkel együtt dolgozunk, és hasznos tudást átadni vásárlóinknak a kávé feldolgozásával és elkészítésével kapcsolatban. Mindennapi életünk során fenntartható munkamódszerekkel és megoldásokkal igyekszünk a lehető legkisebbre csökkenteni ökológiai lábnyomunkat. Mindemellett hiszünk a folyamatos tanulásban és a partnereinkkel közös fejlődésben, hogy a tudatos kávéimádóknak egyre élvezetesebb élményt nyújthassunk - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az Awaken-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Awaken Aricha

Pörkölés ideje: 2022.12.07, Lejárat ideje: , Csomagolás: 200g-os szelepes csomagolás
Ár: 16990.-Ft/kg (3990/200g) , Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Soron következő tesztkávénk egy természetes feldolgozású, etióp single origin, az igényes, szeleppel, simítózárral ellátott zacskó felirata szerint. A zacskóból finom, “etiópos” aromák áradtak. Látványra egységesen közepesen (talán egy árnyalattal sötétebb) pörkölt kávébabokkal találkoztam, a szemek mérete is csak enyhén volt változatos. Szerencsére, mint az nagy általánosságban kijelenthető az etióp kávéknál, a tesztalany egyáltalán nem viselkedett kényesen, szinte lehetetlen volt elrontani, valamit nagy pluszként értékelem, hogy a csomagoláson megjelölt ízjegyek egy az egyben kinyerhetőek az italból. Ezek a kékáfonya, florális jegyek, fekete tea. Az édessége mézes jellegű volt. Ami kissé zavart, az a korty végén jelentkező enyhe kakaósság, nem kellemetlen, de nekem nem illett annyira a kompozícióba. Utóíze elég hosszan tartott, ami édeskés, fűszeres. Az ital krémje arabikásan vékony, eleinte mintázódott is, vöröses barna színű. Testességét és savasságát közepesnek, koffeintartalmát alacsonynak éreztem. Mint már említettem, a tesztalany nem volt finnyás az elkészítés paramétereire. Legjobban nálam közepes és magas hőfoktartományban muzsikált, hosszabb, akár 35 másodperces lefolyási idővel, viszonylag magas 19-20 g-os (dupla esetén) dózisokkal, risztrettó kimenettel. Tejben is finom volt, még cappuccinoban is megmaradt a karaktere. Természetesen most is ajánlom a zacskó tartalmának kisebb adagokra porciózását. Egy remek kávét ismerhettem meg ebben az etióp single originben, ajánlom minden újhullámos kávé iránt rajongónak.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23

 

SicTransit:

Első téli tesztkávénk az Awaken pörkölőtől érkezett, talán a leghíresebb kávétermő régióból, Yirgacheffe Aricha részéről. A csomagolás, dizájn megújult a pár éve tesztelt szintén etióp kávé óta: teljesen műanyag, aromazáró szeleppel ellátott zacsiban kaptuk a kávét. Felbontás után egy közepesen füstös - pirítósos illattal fogadott. A szemek mérete az őshonos kávéknál megszokott szórást mutatott, az egészen apró szemektől a törötteken át a közepesekig, minden volt. A zacskó sajnos tele volt apró törmelékkel - maradvánnyal. A szemek kb. felén már nem volt meg a két rész közötti hártya maradványa, ez előzetesen egy intenzívebb pörkölést sejtetett. A babok színe közepesen sötét, jónéhányon azonban jelentősen sötét foltok is voltak. Az őrlőn az etióp kávék jellemző (durvább) állását választottam, de később még tovább kellett durvítani. Az adag nálam elég “pazarló” volt, a 16g-os kosarat 17,2g kávéval kellett tölteni a jó lefolyáshoz. A kapott kávé krémessége nem kiemelkedő, de bőven megfelelő, szép tigrismintázódásra is hajlamos. Fogyasztás közben nem túl intenzíven, de megjelentek az etióp kávékra jellemző összetett, izgalmas gyümölcsös (nálam most leginkább édes-pirosgyümölcsös) ízjegyek, jelentős édesség mellett. Pörköléséből adódóan lecsengésében markáns étcsokis - kakaós ízt mutatott. Tejes italokban jól muzsikált a kávé édes, gyümölcsös íze, ezért elsősorban annak fogyasztva javaslom. Önmagában nekem picit túl sötét volt a pörkölés, megkóstolnám világosabb kivitelben is.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 20,5

 

Szabiakos:

Jelenlegi mintánk egy letisztult, a mai trendeknek megfelelő simítózásra csomagolásban érkezett, amin a kávéról minden hasznos adatot megtalálunk. A babok az etióp kávékra jellemzően apró szeműek voltak és egységesen közepesen világos pörkölést kaptak. A darálót ennek megfelelően a szokott „joker” állásba tekertem, ahol a lefolyási idő elsőre megfelelő volt. Hőfokkal annyira nem volt érdemes játszani, mert a közepesen magas tartományon belül állítva a pidet, jelentősen nem befolyásolta a produktumot. A lefolyási időt 30 másodperc köré volt érdemes beállítani, és a dupla kosárba az átlagos adag bőven megfelelt, 1:2 arányok mellett. Az elkészített ital bőséges volt a cremában, szépen mintázódott. A csomagoláson szereplő ízek is szépen megjelentek, úgy mint a bogyós gyümölcsök, áfonya, fekete tea, és nagyon halvány florális jegyek. Utóízében tovább ment a gyümölcsös vonal, csokoládés lecsengéssel. Testességét a közepestől valamivel jobbnak éreztem, savasságát szintén. Tejben hozta a kötelezőt, főleg a rövidebb italokban szerepelt jól. Összességében egy jó újhullámos tételt kóstolhattunk, ettől vannak sokkal jobbak és rosszabbak is, etióp kávé terén, azonban ár/érték arányban könnyen lehet jobb vételt is találni.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 22,5

 

Lorien:

Hosszabb szünet után érkezett az Awaken kávéja, a csomagolása minden igényt kielégítő, egyszerű, de tetszetős, simítózár, szelep, QR-kód, stb. A szemek le sem tagadhatják afrikai kilétüket, változatos méretűek, a pörkölés nem teljesen egyenletes, közepésnél egy árnyalattal sötétebb. Az ilyenkor szokásos, magasabb, 21 grammos dupla dózissal indítottam, az őrlőn egy jó ricnit kellett finomabbra húzni az ideális lefolyáshoz, amely egyébként a tankönyvi 25 másodperc környékén volt a legjobb. Hőmérséklet tekintetében nem kényes, a normál arabika hőtartomány teljesen jó. Lefolyása vékonyan meginduló, majd fokozatos vastagodó, krémje mind mennyiségre, mind minőségre jó, enyhén mintázódik. Igazi kezesbárány, szinte elronthatatlan. Ízeiben hozza a címkén feltüntetett jegyeket, áfonyás, feketeteás a fő vonulat, némi virágos fűszerességgel, kakaós-étcsokoládés lecsengéssel. Nem tartogat különleges meglepetéseket, de amit tud, azt jól tudja. Tejes italokban is jól vizsgázott, akár kapucsínó alapjául is szolgálhat. Koffeintartalmát nem éreztem magasnak, a nap bármely szakában fogyaszthatjuk.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 22

 

Weinmaker:

Dizájnos, simítózárral és szeleppel ellátott csomagolásban érkezett az Awaken tesztkávéja. A csomagoláson minden fontos információt megtalálunk, akinek pedig még több infóra van szüksége, annak ott a QR kód. A tasakot kibontva kellemes illat fogadott. A szemek változatos méretűek voltak. A pörkölés nagyjából egyenletesnek mondható, néhány töredezett szemet azonban találni. Belecsapva a húrokba, a készítés nem okozott nagyobb bonyodalmat, mert egy szinte elronthatatlan kávéval volt dolgom. A lefolyást 25-32 másodpercre állítottam be, míg a hőmérséklet az átlagos arabika hőfok, vagy fölötte az ideális. A lefolyás szép, a krém kategóriájában nagyon jó, szépen mintázódik, állaga, olajossága is teljesen rendben van. Szépen kitart a fogyasztás végéig. Ízében valóban jönnek a tasakon feltüntetett ízjegyek, mint az áfonya, virágos-fűszeres aromák, fekete tea, étcsoki. Egy kellemes, szerethető kávé, nem túl intenzív savakkal, és kellő testességel. Koffeintartalma nem vészes, én simán délután is fogyasztottam. Igazi mindenes ez a kávé, mert eszpresszónak és tejes italnak fogyasztva sem okoz csalódást, és a tejben is megmarad a karaktere. Könnyű elkészíthetősége, és populáris ízvilága miatt bárkinek ajánlom megkóstolásra, nem csak az újhullámos kávékat kedvelőknek.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Major+Mazzer C151 kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 22

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3,5 9 3,5 7 23
SicTransit 3,5 7 3,5 6,5 20,5
Szabiakos 5 8 3,5 6 22,5
Lorien 4 7,5 4 6,5 22
Weinmaker 4 8 4 6 22

Awaken Aricha szemeskávé teszt kávébabokAwaken Aricha szemeskávé teszt csapolásAwaken Aricha szemeskávé teszt eszpresszó
Awaken Aricha szemeskávé teszt nyitott szűrőAwaken Aricha szemeskávé teszt krémAwaken Aricha szemeskávé teszt csésze

Összegzés:

Letisztult dizájnú, egyszerű, fehér, simítózárral és szeleppel ellátott tasakban érkezett az Awaken etióp kávéja. A csomagoláson minden fontos információt tartalmaz, a QR kódot beolvasva pedig további tartalom érhető el. A tasakot felbontva finom illat fogadja a kóstolót. A kávébabok mérete változatos, a pörkölés közepesnél picit sötétebb, nagyjából egyenletesnek mondható, néhány töredezett szemmel. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy nagyjából tankönyvi 25 másodperces, vagy annál némileg hosszabb lefolyást kapjunk. Hőfok tekintetében az átlagos arabika tartományban érdemes (és lehet) próbálkozni, mert egy nagyon toleráns, szinte elronthatatlan kávé. A lefolyás szép, a krém mennyisége nagyon jó, mintázódásra hajlamos, állaga, olajossága jó, kitart a fogyasztás végéig, megfestve a csésze falát. Ízek tekintetében szépen jönnek a csomagoláson feltüntetett ízjegyek, mint az áfonya, florális aromák, fekete tea, étcsoki. Egy kellemes, szerethető kávé, nem túl intenzív savakkal, és kellő testességel. Semmi különleges meglepetés, de cserébe hibáktól is mentes. Koffeintartalmát nem éreztük jelentősnek, utóíze kellemes és hosszan tart, étcsokoládés-kakaós lecsengéssel. Készíthetjük eszpresszónak vagy tejes italnak is, mert tejes italnak fogyasztva is megmarad a karaktere. Nem csak az újhullámos kávékat kedvelőknek ajánljuk.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesnél picit sötétebb pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!