KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Moak Ambrosia kávékóstoló

A szicíliai kávémester MOAK bestseller 100 % Arabica prémium szemes kávéja válogatott Arabica fajtákból álló keverék. A minőségi kávézók, bárok kedvelt választása ez a csúcs blend, melyet hét nyerskávé alkot Közép-, Dél-Amerika és Afrika országaiból: Brazília, Honduras, Etiópia, Costa Rica, Kolumbia, Kongó, Peru, főként mosott, a brazil kávé esetében szárított feldolgozási módszerrel. Édes és fanyar egyszerre, gyümölcsös jellegű kávé, de a lassú, hosszú, közepesen erős pörkölésnek köszönhetően a citrom mellett kakaó és mandula jegyekkel, kellemes cremával. A széles aromaspektrumnak, kézműves, lassú pörkölésnek köszönhetően a keverék kellemesen, közepesen testes, fantasztikus eszpresszónak, de nem veszik el a tejes kávéitalokban sem a hansúlyosan kakaós, közepes savasságú, mandulás, kellemesen friss, édes íz, amit különlegessé tesz a kifinomult etióp kávé citrusos illata és utóíze. A 100%-os Arabica tartalom kellemes savasságot kölcsönöz a kávékeveréknek. A mandula aromája és a kakaó finom, fanyar édessége teszi teljessé az ízprofilt. Kiegyensúlyozott testességének köszönhetően az Ambrosiából készített eszpresszó ideális egy hosszú étkezés csúcspontjaként vagy reggeli ébresztőként - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Moak kávék hazai forgalmazójától, az Espressoshop.hu -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Moak Ambrosia szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Moak Ambrosia

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2025.02 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 16.625 -Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Újabb jelöletlen mintával folytatódott kávétesztelésünk. A csomagolás bontása után egy egyenletes, nagyjából közepes pörkölésű, enyhén változó méretű babokból álló anyag tárult a szemem elé. Találtam benne robusztának látszó szemeket, de alapvetően az arabika jellemezte. Olajkiválást nem láttam, de enyhe égési nyomokat igen, töredezettséggel nem találkoztam. A kávé meglehetősen durva őrlést igényelt a normál, eszpresszós lefolyáshoz. Az elkészült ital crema-ja kezdetben mintázódott, közepesnél vastagabb volt. Az ízjegyei az olaszos vonalon helyezkednek el: jellemzően csokis, mogyorós, nápolyis az alap, amit egy markáns mandulás, marcipános édesség kísér, éreztem egy kis rumos ízjegyet is, a korty vége enyhén fanyar, nagyon minimálisan savas, mokkás. Utóíze elég hosszan tartott, mogyorós, mokkás volt. A testességét jónak, koffeintartalmát alacsonynak éreztem. A jó eredményt szinte bármilyen beállításon hozta, így bátran kísérletezhetünk a paraméterekkel. Nekem a legjobban 18-19 g-os dózis mellett (dupla esetén), 28-30 másodperces lefolyási idővel, eszpresszó kimenettel ízlett. Tejben megmaradt a karaktere még cappuccinoként is. Ajánlom a kávét az olaszos vonal kedvelőinek.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 20,5

 

SicTransit:

Téli tesztsorozatunkat megkezdő darab igazi “zsákbamacska”, hozzánk a gyári csomagolás nélkül érkezett, így ezúttal gyártói információ befolyásolása nélkül, igazi tesztelői módszerekkel próbálhattunk értékelni. A kimért csomag bontásakor fogadó illat alapján én egy olasz stílusú arabica bárkávéra tippeltem: kakaópor, pirított magvak, némi füstös jeggyel. A szemek jellemzően épek voltak, de kevés törött is volt benne, az olaszoknál ez általában belefér. A szemeken olajkiválás nem tapasztalható, a pörkölés színe egységesen közepes körüli (10-11/16). Az őrlőt így az olasz kávékhoz használt durvább szemcseméret irányába állítottam, a gép hőfokát pedig a használt közepes tartományba. Csapoláskor mély, sötétbarna színnel indult meg, és közel tankönyvi idő alatt rögtön klassz végeredményt produkált, később picit tovább állítottam az őrlőt a durva irányba úgy még jobb lett az eredmény. Szép, közepesen vastag, gyűrűs kremájú kávét csapoltam, nálam jellemzően mintázódott is a kifolyó nélküli karral. A lefolyás a végére is megmaradt közepes barna színű, nem fakult ki. A kávé a kosarat jól töltötte: eszpresszó készítéshez nekem a 16 grammos “dupla” kosarat nekem pont 16 gramm kávéval használva adott legjobb eredményt. Az elkészült kávé kóstolásakor számomra legintenzívebben a fanyar bonbonos ízek jelentkeztek: trüffel, párizsi kocka, étcsoki, hosszan lecsengő pörkölt magvas jegyekkel. Savai mérsékeltek, nem túlzóak, édessége nem kiemelkedő. Tejes italokban klasszikus olasz vonalat mutatott, nekem picit édesebb és savasabb kávéval még klasszabb lett volna, én önmagában, feketén javaslom fogyasztani.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Lagom P64 + SSP, Mahlkönig K30, Comandante, Kinu
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 19

 

Szabiakos:

Jelen mintát jelöletlen csomagolásban kaptam meg, így nem tudni mit rejtett pontosan a zacskó. Ami biztos, hogy a babok pörkölése közepesen sötét volt. A darálót durvább irányba kellett álltani a megfelelő lefolyás elérése végett, ami kezdetben sötétbarna színben kezdődött, majd szép mogyoró barnává változott, ami utalhat arra, hogy a kávé nem a legfrissebb állapotában érkezett. A pidet közepes, és közepesen magas tartományba állítottam, és 1:2 arány környékén állapítottam meg a legoptimálisabb arányt. Az elkészült ital testessége, édessége és savassága is közepesnek mondható, ízek tekintetében az észak olasz iskola dominált, megjelent a szokásos csokoládé- mogyoró, karamellás ízekkel kiegészítve. Tejes (mandula) italként készítve hozta a kötelezőt. Egy teljesen alap kávét sikerült megismerni, ami finom volt a maga egyszerűségében.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 4,5 / Összpontszám: 17,5

 

Lorien:

Eheti tesztmintánk kilétéről keveset tudni, mint a régi időkben, szinte bizonyosan kilós csomagból lett porciózva. A szemek közepesen sötét pörkölésűek, többnyire épek, olajkicsapodás nyomai nem láthatóak, azt tippelném, hogy tisztán arabica blend. A kóstolások ezt a feltételezést erősítik, és az is valószínű, hogy dél-olasz a kiléte. A pörköléshez képest meglehetősen magas, 20 grammos dupla dózist kellett használnom, szinte túltöltve a szűrőt, mert alatta szinte alig volt teste és krémje. Az őrlést az átlaghoz képest egy picit durvábbra kellett venni, de csak alig, és a teszt végére már majdnem jó volt a joker is. Hőmérséklet tekintetében a sztenderd arabica tartomány megfelelő, de 92-97 fokos fejhő között bármit elviselt, teret adva a próbálkozásoknak, de inkább a magas hőfok a jobb. Lefolyása nem volt a legszebb, kicsit rángatott, megpettyezve a csésze oldalát. Leginkább a tankönyvi megoldáson túli, csepegősen meginduló, 40 másodperces risztrettó volt a kedvencem, másfél-két mokkáskanál cukorral. Bőséges krémmel nem kényeztet, csak egy vékony réteget kaptam, ami kavargatás után épp csak zárul, de egyébként igen jó szerkezetű, mert ennyiből is felkúszik a csésze falára a krémgyűrű, és szép tigrises mintázódást mutat. Hozza a klasszikus dél-olasz arabika blendek jegyeit, erősen étcsokoládés-kakaós, kis füstös fűszerességgel, mandulával, marcipánnal, égetett cukorral, a végén felsejlő citrusos gyümölcsösséggel. Utóíze kakaóporos, majd mokkásba vált. A cukor jól áll neki, igazi csokoládébomba desszertkávé lesz belőle, kiemelve a marcipánt, és némi mazsolás-aszalt gyümölcsösséget felhozva. Tejes italban nekem kicsit eltűnt a karaktere, minél kevesebb a kevesebb tej, annál többet ér. Maradjunk inkább a nádcukornál és a dupla risztrettónál.

Kávégép: La Scala Butterfly/ Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 5,5 / Összpontszám: 24,5

 

Weinmaker:

A tasak bontásakor viszonylag egyenletesnek mondható pörkölésű kávébabok fogadtak. Töredezett szemek nem jellemezték, de egy-két égettebb előfordult. Összességében biztatóan indult az ismerkedés. Az őrlőt át kellett állítanom a durvább tartomány felé, mert az első próbálkozás alig folyt le. Aztán helyreállt a rend, ami jelen esetben tankönyvi 25-30 másodperces lefolyást jelentett. A krém mennyisége és minősége jónak mondható, kitartott a fogyasztás végéig és szépen mintázódott is. Hőfok tekintetében bátran lehet próbálkozni az arabika tartományban, mert egyáltalán nem kényes kávé, így bátran lehet kísérletezni, hogy kinek, hogy ízlik a legjobban. Ízek tekintetében egyértelműen az olasz stílushoz áll a legközelebb. Kakaós-csokoládés alapon, mandula-marcipán, pici mogyoró, némi füstösséggel a háttérben, és egy kis citrusos savassággal. Természetes édessége jó, savassága visszafogott. A koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek. Lecsengése hosszú, amely a végén mokkás jellegbe fordul. Egy nem túl bonyolult, de szerethető ízvilág, amit az olasz kávék kedvelői biztosan értékelni fognak. Én elsősorban eszpresszónak fogyasztottam, de tejes italban is teljesen jól viselkedett.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Major+Mazzer C151 kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 7,5 4 5 20,5
SicTransit 3 7 3 5 19
Szabiakos 3 7 3 4,5 17,5
Lorien 3,5 7,5 3,5 5,5 20
Weinmaker 3,5 7,5 3,5 5 19,5

Moak Ambrosia szemeskávé teszt kávébabokMoak Ambrosia szemeskávé teszt csapolásMoak Ambrosia szemeskávé teszt csésze
Moak Ambrosia szemeskávé teszt nyitott szűrőMoak Ambrosia szemeskávé teszt krémmoak ambrosia eszpresszo2

Összegzés:

A Moak tesztkávéja szelepes, kilós kiszerelésű zacskóban érkezett, amin minden fontos információt feltüntetett a gyártó. Bontás után egészséges, nagyjából egységes, közepes pörkölésű kávészemek fogadtak, amelyek között minimális töredezett szem volt csak. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagos beállításnál durvább irányba kell beállítani, úgy, hogy nagyjából tankönyvi vagy annál picit lassabb lefolyást kapjunk. Hőfok tekintetében az arabika tartományon belül bátran megkereshetjük a nekünk tetsző beállítást, mivel nagyon toleráns kávéval volt dolgunk, és szinte bármilyen hőmérsékleten jó végeredményt adott. A lefolyás szép, a kávé krémje arabika viszonylatban jó. Lefolyáskor szépen mintázódik, és kitart a fogyasztás végéig, továbbá állaga és olajossága is megfelelő volt. Ízek tekintetében az étcsokoládés-kakaós alap dominál mandulás-marcipános jegyekkel megspékelve, de felfedezhetünk mogyorót és pörkölt magvakat is, némi fűszeresség, füstösség, és enyhe gyümölcsösség kíséretében, amely leginkább egy kis citrusos savasság formájában jelenik meg. Testessége jó, koffeintartalmát nem találtuk magasnak, így akár délután is fogyaszthatják, akik nem érzékenyek rá. Utóíze kellemes, hosszan tart, mokkás lecsengésű. Elsősorban eszpresszónak ajánljuk, de tejes italban is hozza a kötelezőt, bár picit csökken a karaktere.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

 kávékorzó kávészaküzletA termék partnerünknél megvásárolható!