KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

R Coffee & Roastery Double Diamond Costa Rica kávékóstoló

Amikor a világ lelassult, mi felgyorsultunk. A Covid idején megálmodtuk és megvalósítottuk saját pörkölőüzemünket. Gonda Gábor, aki mi saját pörkölőmesterünk, felügyeli és irányítja a pörkölési folyamatokat, minden egyes babot úgy kezel, mintha a legértékesebb kincs lenne. Büszkék vagyunk arra, hogy kávéinkat a legnagyobb gondossággal válogatjuk és pörköljük, hogy kihozhassuk a legjobb ízeket minden egyes szem kávébabból. Nespresso© kompatibilis kapszuláinkkal azt szeretnénk bizonyítani, hogy a minőségi kávé nem csak egy távoli kávézóban érhető el, hanem akár a saját otthonodban is. Oscar és Francisca Chacón a kávétermesztés harmadik generációját képviselik, azonban a kávé számukra nem csupán családi örökség: ez számukra szív és lélek kérdése is. A család kiemelten elkötelezett a minőség és az innováció mellett, ők azok közé a termelők közé tartoznak, akik elsőként állítanak elő Honey és Natural feldolgozású kávét Costa Ricában. A "Double Diamond" eljárás a Las Lajas által kifejlesztett anaerob erjesztési eljárás, amely a kávénövények cseresznyéinek gondos kiválogatásával kezdődik. A cseresznyéket 72 órán át zárt tartályokban tárolják. Itt az anaerob erjesztési folyamaton megy keresztül, amíg a Brix-érték és a pH-érték a kívánt értéket el nem éri. Ezután a cseresznyét egy fedett helyiségben szárítóágyakra helyezik, hogy az érlelés a lehető leghosszabb ideig tartson anélkül, hogy gátolná a fokozatos száradást. Az eredmény egy édesebb, tisztább és világosabb csésze kávé. Fontos megjegyezni, hogy ez a kávé szándékosan anaerob erjesztéssel készül, amely magasabb gyümölcs- és savintenzitással rendelkezik - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

R Coffe kávék hazai forgalmazójától, az R Coffee & Roastery-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


R Coffee & Roastery Double Diamond Costa Rica szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: R Coffee & Roastery Double Diamond Costa Rica

Pörkölés ideje: 2024.01.12, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os csomagolás
Ár: 4490 -Ft/250g, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Soron következő tesztkávénk igényes, simítózáras, szelepes csomagolásban érkezett. A feliratok szerint egy anaerob fermentálású, costa ricai, farmszelektált, single origint rejtett a zacskó. Bontáskor rendkívül édes, gyümölcsös illatok fogadtak, a kávészemek egyenletes, világosba hajló pörkölésűek, a méretükben sem volt nagy szórás, töredezettség egyáltalán nem jellemezte. Őrléskor felerősödött az illatorgia, sok izgalmat sejtetett a kávé! És valóban, az elkészült eszpresszó egy igazi, újhullámos ízorgia! A csomagoláson megjelölt ízjegyek szinte teljesen egybevágtak az általam tapasztaltakkal. Egy finom, áfonyás/szamócás ízjeggyel nyit a kávé, közben érezhető édességgel, amit rögtön követ egy markáns, vörösborokra jellemző savasság és ízjegy, ami a korty végén finoman “áttranszformálódik” kakaós, tejcsokisba. Biztos vannak hasonló anyagok, de számomra ez rendkívül egyedi volt, egy kuriózum. Az utóíze nem tartott túl sokáig, de kellemes érzetet hagyott, testességét jónak éreztem. Az ital krémje arabikához mérten szintén jó volt, kezdetben mintázódott is. Koffeintartalmát nem éreztem magasnak. A tesztidőszak alatt nem tapasztaltam jelentős öregedést a kávén, de nem is volt ideje öregedni... :) Az elkészítése nem volt különösebben nagy kihívás: 19-20 g-os dózis (dupla esetén), közepes vagy magasabb csapolási hőmérséklet, 30-35 másodperces kivonatolási idő, risztrettó kimenettel stabilan jó eredményeket adott. Tejben is brillírozott, cappuccinoként is teljesen érezhető volt a finom, gyümölcsös karaktere. Noha a viszonylag markáns savasság sokakat elriaszthat, azért egy próbát mindenképpen ajánlanék az ettől a vonaltól idegenkedőknek, mert ez egy ízig-vérig különleges, újhullámos anyag. Akik utóbbiért lelkesednek, azoknak viszont egyenesen kötelező!

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 10 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 26,5

 

SicTransit:

Újabb magyar pörkölőt tesztelhettünk: soron következő tételünk a Rétsági “The R COFFEE & ROASTERY” costa ricai single origin kávéja. A csomagolás a hazai piacon megszokott, teljesen műanyag, szelepes zacskó, az összes lényegi információval (származási hely, variáns, termőhely, feldolgozás, stb.) rámatricázva. Nekem a megjelenés picit harsány, zajos, de nézzük a kávét, mit mutat. A zacskó bontása után a szemeket szemrevételezve közel egységes, közepes-világos pörkölésű, gyönyörű, kizárólag ép szemeket láttunk. Az apró színbeli eltéréseket vélhetőleg a farmon termesztett kétféle variáns okozta. Az ekkora szemeknél megszokott presszós álláson nekem még picit a finomabb irányba kellett állítanom az őrlőt a jó lefolyáshoz. Gyönyörű rozsdásvörös tónussal indult meg a csapolás, amely a végére is alig-alig, okerre világosodott. A krema megfelelő mennyiségű volt, gyönyörű vöröses réteget képezett a pohár falán, amely kavarás után, és fogyasztás közben is kitartott. Az elkészült kávé izgalmas, elég összetett ízjegyeket mutatott, nálam berobbanóan piros bogyósgyümölcsös, lecsengésében szépen hosszan elnyúlóan kakós- elegáns étcsokis. Utóízében is tényleg szépen megjelenik egy fűszeres vörösboros íz, nagyon élveztem. Tejes italokban számomra nagyon harmonikus képet mutatott: szépen egészítette ki a tej masszív édessége a kávé izgalmas jegyeit.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Lagom P64 + SSP, Mahlkönig K30, Comandante, Kinu
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 24

 

Szabiakos:

Jelen mintánk már a bontást követően nagyon izgalmas illatot árasztott magából így nagyon kíváncsian indult ez a teszt időszak. A babok egységesen, közepesen világosra voltak pörkölve. Közepesen magas hőfokon (93-95) kaptam a legjobb eredményeket, amikor is az őrlőt nagyon finom állás irányába kellett tekerni. Érdemes volt kísérletezgeti az előáztatással és a különböző nyomás profilokkal, de természetesen egy fix nyomású géppel is nagyon jó eredményeket lehet kapni. A lefolyás szép egységesen mogyoróbarnás árnyalattal indult. A krém mennyisége, minősége és állaga a kategóriát tekintve kiváló volt. A kávé ízvilágát, aromáját tekintve meglehetősen összetett. Illatában erőteljesen jelentkezik egy erdei gyümölcsös illat. Ízében megjelenik az áfonya, érett trópusi gyümölcsök, a ferment kávékra jellemző rumos, alkoholos ízek, amiket a háttérben egy nagyon jó minőségű édes tejcsokoládé tesz kerekké. A kávé savassága elég intenzív és egyben kifinomult, egy jó vörös borra hajaz. A kiegyensúlyozott ízek mellett a testességét tekintve sincs gond, ami azért ritka kombó. Az ital utóíze hosszan lecsengő. Tejes italként készítve (növényi) is teljesen megmarad a kávé karaktere, nagyon szépen jönnek itt is a ferment ízek és a finom érett gyümölcsök, a komplex savakkal együtt. Ez a tétel kapucsínóként készítve biztosan benne van a top 3-ban, amit valaha fogyasztottam. Összességében én nagyon elégedett voltam ezzel a tétellel és bátran ajánlom mindenkinek, aki valami különlegesebbre vágyik.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 10 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 27

 

Lorien:

Egyszerű, de ötletes dizájnú, simítózáras, szelepes csomagolás, minden szükséges információval ellátva. Bontáskor intenzív gyümölcsös illat fogadott, a szemek épek, egészségesek, közepes pörkölésűek, nagyjából egy átlagos tejcsokoládé árnyalatában pompáznak. Olajkicsapódás, égés nyomai nem láthatóak. Kb. 21 grammos dózisra volt szükség a dupla szűrőben, az őrlést az átlagnál finomabbra kellett venni, és nem ártott odafigyelni, mert minimális állításokkal könnyen átkerültem a ló túloldalára, azaz „még nem jó, már nem jó”. Nekem úgy tetszett a legjobban, amikor tankönyvi módon vagy annál 1-2 másodperccel rövidebben csapolva érkezett az eszpresszónyi mennyiség. Hőmérséklet tekintetében nem kényes, a magasabb arabika hőtartományban szinte bárhol jó. Lefolyása egyenletes, habár néha hajlamos kicsit eltáncolni, amikor pedig szőkülne, már lehet is elzárni. Krémje nem túl acélos, de azért hozza az ebben a műfajban elvárhatót, habár mennyisége csak közepes, állaga és olajossága elég jó. A csomagoláson feltüntetett ízek helytállóak, sőt jóval komplexebb és kifinomultabb is ennél, a vörösáfonyán kívül tökéletes pirosbogyós gyümölcsorgia (szinte már tutti-frutti) jellemzi, amelyet szépen ellenpontoz a decens kakaós-csokoládésság, illetve - főképp a bontás utáni napokban - erősen jelen volt a marcipán, és mindezt szépen kíséri a lágy vörösboros savasság. Tejes italban is helytáll, de szerintem vétek összetejezni, így magában a legjobb. Bontás után több mint egy héttel sem tapasztaltam öregedés jeleit, inkább csak változás, az ízek közötti hangsúlyeltolódás volt érzékelhető.

Kávégép: La Scala Butterfly/ Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24,5

 

Weinmaker:

Egyszerű, de mégis tetszetős és informatív csomagolásban érkezett az R Coffee mintája. A tasakról nem hiányzott sem a simítózár, sem pedig a szelep sem, és minden szükséges információt megkaptunk a címkéről. Bontáskor kellemes illat fogadott, a kávébabok egységes, nagyjából közepes pörkölésűek voltak. Sérült, töredezett szemmel nem találkoztam. A lefolyást úgy állítottam be, hogy nagyjából 25-30 másodperc környékén kapjak eszpresszónyi kimenetet. Hőfok tekintetében nálam az átlagos arabika tartomány teljesen jól működött. A lefolyás szép, a krém mennyisége és minősége nagyon jó, szépen megfestette a csésze oldalfalát és kitartott a fogyasztás végéig. Ízében valóban a hozza, amit a csomagoláson feltüntettek. Minőségi csokoládé, egy finom, gyümölcsös vörösborral, röviden így lehetne jellemezni. A váz a csokoládés alap, amely szépen kiegészül bogyós gyümölcsös aromákkal, vörösboros savassággal, nagyon jó természetes édességgel. Volt már szerencsém korábban hasonló kávéhoz, de ez a kávé nagyon kellemes meglepetés volt, és nagyon tetszett. Testessége jó, utóíze kellemes, csokoládés lecsengéssel. Koffeintartalmát nem éreztem vészesnek, így én még késő délután is bátran fogyasztottam, de én amúgy sem vagyok érzékeny rá. Összességében azt mondanám, hogy egy igen különleges tétel, amely azoknak fog örömet okozni, akik kedvelik ezt az „újhullámos” ízvilágot. Én elsősorban eszpresszónak fogyasztottam, de tejes italban is hozza a kötelezőt. Érdemes kipróbálni!

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Major+Mazzer C151 kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 10 4 8,5 26,5
SicTransit 4 9 4 7 24
Szabiakos 4,5 10 4.5 8 27
Lorien 4 8,5 4  8 24,5 
Weinmaker 4 9 4 8 25

R Coffee & Roastery Double Diamond Costa Rica szemeskávé teszt kávébabokR Coffee & Roastery Double Diamond Costa Rica szemeskávé teszt csapolásR Coffee & Roastery Double Diamond Costa Rica szemeskávé teszt lefolyás
R Coffee & Roastery Double Diamond Costa Rica szemeskávé teszt nyitott szűrőR Coffee & Roastery Double Diamond Costa Rica szemeskávé teszt krémR Coffee & Roastery Double Diamond Costa Rica szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés:

A tesztminta egyszerű, modern dizájnú, szeleppel és simítózárral is rendelkező tasakban érkezett, ahogy manapság már elvárható. A csomagolás minden fontos információt tartalmazott a kávéról. Bontáskor kellemes illatot árasztott. A kávébabok egységes, nagyjából közepes pörkölésűek, sérült, töredezett szemet nem találtunk. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy nagyjából tankönyvi, 25 másodperc körüli lefolyást kapjunk. Hőmérséklet tekintetében az átlagos arabika hőmérséklet tartományban érdemes próbálkozni. A lefolyás szép, a krém állaga, olajossága, minősége nagyon jó, szépen megfesti a csésze oldalfalát és kitart a fogyasztás végéig. Ízében egy üde, pirosbogyós gyümölcsös (áfonya, szamóca, erdei gyümölcsök) ízjegyek, finom étcsokoládés kísérettel, vörösboros savassággal, pici fűszerrel a háttérben. Rendkívül komplex, különleges ízvilágú kávé. Abszolút hozza a csomagoláson feltüntetett jegyeket, sőt... Testessége jó, utóíze kellemes, és hosszan tart, melyben a finom csokoládéé a főszerep. Koffeintartalmát nem éreztük jelentősnek. Elsősorban eszpresszónak ajánljuk, de tejes italok alapjaként is hozza a tőle elvárhatót. Ajánljuk az újhullámos kávék kedvelőinek, de igazából bárkinek, aki megkóstolna valami különlegeset.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.