KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Cellini Espressobar Prestigio kávékóstoló

A Prestigio Bar az észak-olasz kávémester Cellini bestseller szemes kávéja. A 100 % Arabica keveréket Közép- és Dél-Amerika 7 különleges kávéja alkotja. A ma egyre több fogyasztó számára fontos, és vásárlásaiban szerepet játszó fenntarthatósági szempontoknak is megfelel. A keverék organikus, bio minősítésű, Fairtrade, Rainforest Allianz, valamint kóser minősítésű, és más élelmiszeripari minősítési, és élelmiszerbiztonsági rendszerekben is tanúsítvánnyal rendelkezik. Az eszpresszóhoz és tejes kávéitalokhoz is tökéletes blend vendéglátóhelyeknek különösen ajánlott. A Cellini signature blendet intenzív aroma, csokoládés és virágos ízjegyek, édes, de lekerekített sima, a szájban hosszan megmaradó finoman intenzív utóíz, és kellemes testesség, arany crema jellemzi - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Cellini kávék hazai forgalmazójától, az Espressoshop.hu -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Cellini Rspressobar Prestigio szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Cellini Espressobar Prestigio

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2025.10.25, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 16.625 -Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Aktuális tesztkávénk átlátszó, jelöletlen zacskóban érkezett. A csomagolást kibontva egy kissé erőteljes, a túlpörköltségre jellemző illatot éreztem. Az azonnal látszott, hogy valószínűleg egy blenddel (arabika túlsúlyos) lehet dolgom, a szemek méretében elég nagy volt a szórás, ahogyan a pörköltéségi szintjükben is, sajnos akadtak égett és töredezett babok is. Erre rímeltek az elkészült eszpresszó ízjegyei is: egy erőteljesen csokoládés, kakaós alapon indulva érezhetünk még csonthéjasokat (mandula, mogyoró), fellelhető egy enyhe savasság, aminek nem tudnék gyümölcsmegfelelőt találni, majd mokkás, füstös lezárás. Az utóíze viszonylag hosszan tart, és szintén mokkás. A műfajon belül azért vannak ennél sokkal összetettebb ízvilágú kávék. Talán egy kicsit túlszellőzhetett az anyag, mert szőkülés jellemezte a lefolyást már a 15-17. másodperctől. A krémje jó vastagságú volt (bár az olajossága nem volt különösebben jó), testességét is jónak éreztem. Elkészítésekor kerülni kell a magas hőfokot, hosszú lefolyási idővel kombinálva, ekkor egy kellemetlen, égett ízjegy köszönt be. A legjobban alacsony vagy közepes hőfokon “működött”, 17-18 g körüli dózissal (dupla esetén), 25-30 másodperces lefolyási idővel, eszpresszónyi kimenettel. Tejben viszont kellemes csalódást okozott, cappuccinoban is karakteres tudott maradni. Ezért elsősorban a tejes italok kedvelőinek ajánlanám a kávét.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19,5

 

SicTransit:

Következő tesztkávéink nem gyári csomagolásban érkeztek. Ez, valamint a doboz bontásakor fogadó “olaszkávés” robusztás illat alapján az olasz kávéknál használt beállításokat vettem elő a gépeken: Elő a Mazzer Major őrlő, a kávégép hőfoka picit lejjebb, vízből mehet az erősebben visszasózott. A kávészemek teljesen eltérő mérete és alakja alapján valami - talán a vendéglátószektornak célzott - (bár)kávékeverék lehet. A szemek pörkölése egységes, a közepesnél sötétebb (12/16), elvétve találtam benne törött darabokat és égett felületű szemeket is, de olajos kicsapódás nemigen volt rajtuk. A sötétebb pörkölésű kávéknál bevált őrlőálláson még a durva irányba kellett mennem, hogy szép lefolyással indult meg a csapolás, gyönyörű mogyoróbarna-csokis színekkel. Kóstolva az étcsokoládés-kakaóporos ízvilág, közepes rumos-fermentált ízjegyű édességgel, mérsékelt savasság mellett inkább a keserű alapíz dominált. A különböző csapolási hőmérsékletek nem nagyon befolyásolták az elkészült kávékat, e tekintetben is egy "felhasználóbarát" kávé, nem túl érzékeny a hő hiányára, vagy a túl meleg vízre. Durvább őrlemény mellett kotyogóban próbálva is szépen hozta a korábban megismert ízjegyeket. Talán risztrettóban működik a legjobban az alacsonyabb savassága miatt, és tejes italnak (kapucsínónak vagy tejeskávénak) elkészítve is klasszikus, kerek, harmonikus ízeket kapunk.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Lagom P64 + SSP, Mahlkönig K30, Comandante, Kinu
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 4,5 / Összpontszám: 17

 

Szabiakos:

Soron következő mintánk jelöletlen csomagolásban a Cellinitől érkezett. Pontos típust a teszt időszak elején nem tudtam meg. A kávészemek a közepestől sötétebb pörkölésűek voltak, méretüket tekintve elég vegyesek. A darálót joker álláson használva kaptam az ideáli lefolyási időt, amivel bátran lehetett játszani, mert tapasztalatom szerint a kávé különböző arcát mutatta meg 20-35 másodperces kivonatolási időkkel. A pidet inkább a közepes vagy a magasabb tartományban állítottam. A dupla kosárba elég volt az átlagos vagy az alatti mennyiséget tölteni, e felett nálam hamarabb bekeseredett. Én leginkább rövidebb eszpresszót, illetve risztrettót készítettem belőle. A lefolyás sötét barnán indult majd hamar elkezdett kiszőkülni. A crema mennyisége a kategóriát tekintve közepesnek mondható. Az elkészült italban a hagyományos ízvilág köszönt vissza. Szokásos keserű csokis alapon, mogyorós, marcipános, grillázsos elemekkel fűszerezve. Utóíze nem túl intenzíven, de kesernyés, hosszan lecsengő, némi étcsokoládéval kiegészülve. Az ital testességét közepesnek mondanám, savasságát pedig enyhének. Tejes italokban hozta a kötelezőt. Ezt a tételt a hagyományos ízek kedvelőinek tudnám ajánlani.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 17

 

Lorien:

Újabb klasszikus a tesztpadon, annyit tudni róla, hogy Cellini keverék. A szemek többnyire épek, fényesen csillogóak, sötétbe hajló, nem teljesen egyenletes pörköléssel. Valószínűleg csak kevés vagy talán semennyi robuszta sincs benne. Őrlése joker körüli, a dózisa a pörkölési szinthez képest extrém magas, a dupla szűrőbe 20 gramm gond nélkül belefért, és szükséges is volt. Hőfok tekintetében nem vagy alig tudok olyan értéket mondani, ahol jól viselkedett volna, volt olyan is már, hogy hidegvizes borogatással hűtöttem az E61-et, ez azért sok mindent elárul. Mindent összevetve a hűvösebb tartomány kívánatos. Egyszer sikerült csak olyat húzni belőle, ahol nem volt bántóan keserű (eltüntetni ekkor sem sikerült), valahol 91.5 fok körül csapoltam, amit végig sikerült konstans tartani. Ez egyszer volt szép mintás a krém is, amelyre egyébként nem volt sohasem panaszom, mennyiség tekintetében is rendben volt, és olajossága, állaga sem hagyott kívánni valót, a csésze falára felhúzott a krémgyűrű. Lefolyás tekintetében a tankönyv szerintiek megfelelőek, a szőkülésre viszont érdemes odafigyelni, de ez is kezelhető. Igazából a hőfokkal voltam állandó harcban, ha túl hűvös géppel jött le, akkor a csersavassága végett borult fel a balansza, egyébként pedig előfordult, hogy a gyógyszeres keserű mellékíz miatt cukor nélkül nem is tudtam meginni. Ízvilága egyébként a dél-olasz stílust hozza, keserűcsokoládés-kakaóporos, mandulás-marcipános, égetett cukros-karamellás, füstös-fűszeres jegyekkel, a végén némi bogyósgyümölcsösségre emlékeztető savassággal, kesernyés-mokkás utóízzel. Tejes italokban is jól szelídült, akár hosszabb műfajokba is használható. Koffeintartalmát közepesnek éreztem.

Kávégép: La Scala Butterfly/ Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 18

 

Weinmaker:

Legújabb tesztünkhöz az Espressoshop biztosította a mintát, méghozzá az olasz Cellini műhelyéből, amely 1kg-os szelepes „bar” kiszerelésben érkezett. A zacskó bontáskor a közepesnél sötétebb kávébabok fogadtak. A pörkölés nagyjából egységes, de azért akadt néhány töredezett és megégett szem is. Ez azért annyira nem lep meg az olasz gyártóktól. Az elkészítés nem igényelt nagy varázslatot, mert nagyjából a joker környéki őrlőbeállítással tankönyvi 25-30 másodperces lefolyást kaptam. A hőfok szintén az átlag arabika tartományban teljesen rendben volt. A krém mennyisége és minősége átlagos, ebben a műfajban ennél láttam már sokkal jobbat, de azért a kötelező szintet tudta, és kitartott a fogyasztás végéig. A lefolyás amúgy szépen indul, de a csapolás vége felé jelentősen elkezd szőkülni. Ízek tekintetében nagy meglepetés nem történt, a tipikus olaszos ízvilág étcsokoládés-kakaós alapon, egy kis mogyorós, mandulás, marcipános, grillázsos jegyekkel, mokkás lecsengéssel, és némi füstösséggel a háttérben. Savassága minimális. Testessége jó, utóízében a mokkás jelleg megy tovább. Koffeintartalmát nem éreztem vészesnek. Elsősorban eszpresszónak fogyasztottam, de tejes italban is hozta az elvárható szintet.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Major+Mazzer C151 kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 18,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 6,5 4 5 19,5
SicTransit 3 6,5 3 4,5 17
Szabiakos 3 7 3 4 17
Lorien 4 5 4 5 18
Weinmaker 3 6,5 4 5 18,5

Cellini Rspressobar Prestigio szemeskávé teszt  kávébabokCellini Rspressobar Prestigio szemeskávé teszt csapolásCellini Rspressobar Prestigio szemeskávé teszt lefolyás
Cellini Rspressobar Prestigio szemeskávé teszt nyitott szűrőCellini Rspressobar Prestigio szemeskávé teszt krémCellini Rspressobar Prestigio szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés:

Legújabb tesztünkhöz 1kg-os szelepes tasakban érkezett a minta. Ezt a keveréket elsősorban vendéglátóhelyekre szánja a Cellini, amelynél a kiszerelésből és a csomagoláson megtalálható „Barista Pro” feliratról is lehet következtetni. A csomagolás amúgy minden fontos információt tartalmazott. A kávébabok a közepesnél sötétebb pörkölésűek, de a szemeken olajkiválás nem volt látható. A pörkölés nagyjából egységes, de egy-egy világosabb és töredezett szem azért előfordult. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy tankönyvi lefolyást kapjuk, nagyjából 25 másodperc környékén. Hőfok tekintetében az átlagos arabika tartomány teljesen megfelel, bár lehet próbálkozni, mert eléggé toleráns a kávé. A lefolyás szépen indul, majd a vége felé elkezd szőkülni. A krém állaga és olajossága közepes, de nincs vele probléma, és kitart a fogyasztás végéig, megfestve a csésze oldalfalát. Ízek tekintetében a klasszikus olaszos ízvilág jellemzi: kakaóporos-étcsokoládés alapon, mogyoró, mandulás-marcipános, grillázsos, rumos jegyek fedezhetőek fel, minimális savasság kíséretében, egy kis kesernyével és füstösséggel a háttérben, mokkás lecsengéssel. Testessége jó, utóíze mokkás jellegű. Elsősorban eszpresszónak vagy risztrettónak ajánljuk az olasz kávék kedvelőinek, de tejes italokban is hozza a kötelező szintet.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesnél sötétebb pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

 kávékorzó kávészaküzletA termék partnerünknél megvásárolható!