KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Cellini Gran Crema kávékóstoló

A CELLINI Barista Espresso Gran Crema első kortya egy olasz kávézóba visz! Harmonikus, kiegyensúlyozott és testes kávé borostyán színű, tartós cremával. A genovai pörkölő modern olasz kávékompozíciója 85 % Arabica, és 15 % Robusta tartalommal. Kiváló eszpresszó, amelyet különösen szeretnek a kávézókban, vendéglátóhelyeken Észak-Olaszországban. A kiváló keverék kiemeli a Kolumbiából és Costa Ricából származó legjobb Arabica kávék finom savasságát. A legjobb mosott Robusta kávé minimális hozzáadásával, és a lassú pörkölési folyamat révén ez a kávé szép testességgel és kiegyensúlyozott, harmonikus ízzel érkezik a kávéscsészébe. Hamisítatlan olasz eszpresszó, amit mi imádunk Magyarországon! A Cellini Gran Crema kakaó aromáival, kitűnő szárított gyümölcsökkel és virágos jegyekkel örvendezteti meg a szájpadlást. Ezt a blendet önmagában, finom eszpressóként is élvezheti, miközben a Gran Crema tökéletes alapot kínál az eszpresszó és a tej duójához is - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Cellini kávék hazai forgalmazójától, az Espressoshop.hu -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Cellini Gran Crema szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Cellini Gran Crema

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2025.10.15, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 13.830 -Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Csakúgy mint az előző tesztminta, a jelenlegi is egy jelöletlen csomagolásban érkezett. Szemrevételezve a babokat egy kicsivel kellemesebb volt a látvány, mint a múltkorinál: a pörkölés egységesebb, kevesebb a töredezett szem, a méretük itt is változó, az arabika túlsúlyban van. Ízjegyek tekintetében nincs “ordító” különbség, de mindenképpen összetettebb (valószínűleg a frissessége okán is) a kép. Az alap csokoládés, kakaós, majd csonthéjasok (mandula, mogyoró), aztán megjelenik egy jófajta grillázsos édesség, enyhe rumosság és egy kis fanyar savasság, ami néhányszor szőlőmagos ízjegyet mutatott (ezt elviseltem volna permanensen is). Az utóíze mokkás, enyhébben füstös, mint az előző minta. A krémje, testessége jó volt, koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek. Az elkészítésnél ennél a kávénál is kerüljük a magas hőmérséklet, hosszú lefolyási idő kombinációt, mert kellemetlen (égett) ízjegyeket produkálhat. Ezt leszámítva nem volt nehéz a megfelelő eredményt kicsikarni a kávéból. Nálam a 18 g-os dózis (dupla esetén), 25-30 másodperces lefolyási idő, közepes csapolási hőmérséklet és eszpresszónyi italmennyiség hozta a legjobb eredményeket. Tejes italként is teljesen rendben volt, akár cappuccino, akár “rövidebb” változatban is. Ajánlom a kávét elsősorban a klasszikus, olaszos vonal kedvelőinek.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 22

 

SicTransit:

Következő Cellini kávénk picit becsapós volt a tekinteben, hogy eléggé hasonló küllemében, viselkedésében és ízében is az előzőleg tesztelt Cellini Prestigio Bar-hoz, nagyon kellett fókuszálnunk a különbségekre. Azt gondolom, hogy az előzőleg kóstolt kávé és a mostani alapanyagában lehet átfedés, de ezt persze csak a gyártó tudhatja biztosra. A szemek mindenesetre elég eltérőek, szemre és illat alapján robuszta is benne, és éretlen, valamint törött alapanyag is jutott bele, ez alapján valami “lakossági” szegmensre célzott kávéra tippelek. A sötétebb pörkölésű kávéknál bevált őrlőálláson nekem most picit a finomabb irányba kellett állítanom - az előző kávénál használt beállításhoz képest - a szép lefolyáshoz. Viszonylag nehezen kaptam el a jó beállítást, akkor viszont nagyon szép vöröses-mélybarna színnel indult meg a lefolyás, elég hamar kivilágosodott. A kategóriához képest nálam a crema elég vékonyka, hamar elillan. A kávé előnye lehet, hogy nagyon kevés kell belőle a kosár töltéséhez, mindössze 16g a 16-os kosárhoz, ezzel is azt gondolom, hogy a lakossági szegmensre lőnek. Kóstolva egy masszív földes-füstös ízvilág mellett hihetetlenül domináns kakaóporos jegyeket mutat, de nyoma sincs az előző kávé rumos - édes ízeinek. Nálam a legjobban a kotyogós módszerhez idomult, ez egy egyszerű kávé, nem ígér többet, mint amit tud, de azt gyakorlatilag tűzön-vízen át tudja. Nem okozott meglepetést tejes italokban sem, inkább kapucziner csoki ízű (kakaóporos), mint modern, édes kapucsínó. A nagyon klasszikus ízeket keresőknek ajánlom.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Lagom P64 + SSP, Mahlkönig K30, Comandante, Kinu
Pontszám: Krém: 2 / Íz, harmónia: 4 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 14

 

Szabiakos:

Jelen tesztalanyunk, ahogyan az előző is, egy jelöletlen csomagolásban - mint utólag kiderült - a Cellinitől érkezett. Nálam a két minta között hajszálnyi különbség volt csak. Először azt hittem ugyanaz a két tétel, de az őrlő állás egy minimálisan eltért a másik mintától. Nálam a 16gramm kávé 32 gramm ital lett a megfelelő arány. Hőfokkal bőven lehetett játszani közepes és magas hőtartományokban is, ami meglepetés volt számomra, mert az extra világos tételeket szoktam csak 95 fok környékén vallatni, ez meg igencsak sötét volt azokhoz képest. Ahogyan az előző mintánál is, az alap (ét)csokoládés, mogyorós, pörköltmagvas jegy a meghatározó irány. Növényi tejjel készítve hozza a kötelező szintet. A krema nem túl bőséges, valószínűleg a minta nem a legfrissebb volt. A kávé testességét közepesnek, savasságát pedig alacsonynak mondanám. Ajánlani azoknak tudom, akik a dél olasz stílust kedvelik.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 17

 

Lorien:

Eheti tesztmintánk ismét egy Cellini keverék, más egyebet nem tudni róla. Kb. 10-20 % robusztát sejtek benne, a pörkölése sötétbe hajló, nem teljesen egyenletes, és sok törött szemet és törmeléket is találni benne. Őrlés tekintetében a joker állás nagyjából megfelelő volt, körülbelül 20 gramm mennyiség fért a dupla szűrőbe. Bár robusztás keverék, de mégsem volt annyira érzékeny a hőmérsékletre, mint az előző Cellini, habár az alacsonyabb hőfok mindenképpen előnyösebb volt számára. Lefolyása szinte tankönyvi, szép egyenletes, amikor elkezdett szőkülni, már el is lehetett zárni. A krém mintázódik, mennyisége jó, az állaga és olajossága is rendben lévő, a csésze halálra felkerül a krémgyűrű. Ízvilágában hozza az olasz bárkeverékek jellegzetességeit, csokoládés-kakaós, nugátos alapon jól érződik egy enyhe édeskés-robusztás fűszeresség, kis mogyorós nápolyival, határozott savassággal megtámogatva. A robuszta egyáltalán nem lóg ki belőle, sőt inkább kellemes felütést ad neki. Természetes édessége nagyon jó, egyáltalán nem éreztem szükségességét a cukrozásnak. Tejes italokban megkapjuk tőle az igazi klasszikus olasz capuccino-érzést, de rövidebb műfajokban is nagyon jó alapanyag. Koffeintartalmát nem éreztem túl magasnak, de aki erre érzékeny, a délutáni órákban már csak mértékkel fogyassza.

Kávégép: La Scala Butterfly/ Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 21

 

Weinmaker:

Jelenlegi tesztmintánk szintén a Cellini műhelyéből érkezett. Csomagolása 1kg-os szeleppel ellátott, és minden lényegi információt tartalmazott. Bontáskor már illatában is lehetett sejteni, hogy egy robusztás keverékkel van dolgunk. Szerencsére ez kóstoláskor nem okozott problémát, de ne szaladjunk ennyire előre. Az őrlőt úgy állítottamm be, hogy 25 másodperc alatt kapjam meg a megfelelő mennyiséget. Ennek a kávénak nem állt jól a lassú lefolyás. A hőfokot pedig az átlagos arabika tartományban hagytam, nem éreztem semmilyen jelentős különbséget, amikor változtattam rajta. A krém mennyisége átlagos volt, láttam már sokkal jobbat ebben a kategóriában, de végül is elment (valószínűleg egy frissebb minta sokkal jobban szerepelt volna). Enyhén mintázódott, az olajossága és állaga is megfelelő volt. Ízek tekintetében a dél-olasz stílust hozta. Étcsokoládés-kakaós alap, nugátos, mogyorós, pörköltmagvas jegyek, némi fűszerességgel, enyhe savassággal. Semmi extra, de szerencsére a robuszta sem lóg ki belőle. Azt, és úgy tudja, ahogyan valószínűleg tervezték. Testessége jó volt, koffeintartalma még nem a vészes kategória, de aki érzékeny rá, az délután már ne fogyassza. Elsősorban eszpresszónak ittam, de tejes italok alapjaként is hozza a kötelező szintet. A klasszikus olasz stílus kedvelőinek ajánlanám.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Major+Mazzer C151 kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 18,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 8 4 7 22
SicTransit 2 4 4 4 14
Szabiakos 3 7 3 4 17
Lorien 4,5 6,5 5 5 21
Weinmaker 3 6,5 4 5 18,5

Cellini Gran Crema szemeskávé teszt kávébabokCellini Gran Crema szemeskávé teszt csapolásCellini Gran Crema szemeskávé teszt eszpresszó
Cellini Gran Crema szemeskávé teszt kávészemekCellini Gran Crema szemeskávé teszt nyitott szűrőCellini Gran Crema szemeskávé teszt krém

Összegzés:

Következő tesztmintánk is a Cellini kávépörkölő műhelyéből érkezett hozzánk. A szokásos gasztronómiai 1kg-os szeleppel ellátott csomagolásban, amely minden fontos információt tartalmazott. Bontáskor már illatában is lehetett érezni a robuszta jelenlétét. A kávébabok a közepesnél sötétebb, nem teljesen egyenletes pörkölésűek, és előfordult benne sérült, töredezett szem is. A legjobb eredmény érdekében úgy érdemes beállítani az őrlőt, hogy nagyjából tankönyvi, azaz 25 másodperc körüli lefolyást kapjunk. Hőfok tekintetében lehet próbálkozni, mert nem érzékeny kávé. A krém mennyisége átlagos, olajossága és állaga elfogadható, de láttunk már sokkal jobbat is. Ettől függetlenül kitartott a fogyasztás végéig, és megfestette a csésze oldalfalát. Ízek tekintetében nagy meglepetést nem okozott, mivel a dél-olasz stílust hozta. Étcsokoládés-kakaós alapon, nugátos, mogyorós, pörköltmagvas, grillázsos jegyek, némi fűszerességgel, egy kis fanyar savassággal. Szerencsére a robuszta nem „könyökölt” ki belőle. Testessége jó, utóízében mokkás lecsengésű, enyhe füstösséggel. Elsősorban eszpresszónak vagy risztrettónak ajánljuk, de tejes italok alapjaként is hozza a kötelező szintet. A klasszikus olasz stílus kedvelőinek ajánlanánk.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesnél sötétebb pörkölésű
Összetétel: 85% arabika / 15% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

 kávékorzó kávészaküzletA termék partnerünknél megvásárolható!