KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Tonino Lamborghini Classic kávéteszt

tonino lamborghini classic kávétesztA Tonino Lamborghini kávé 80 % arabica, 20 % robusta tartalmú kávészemekből áll. Öt helyről származnak: az arabica: Brazilia, Közép Amerika, Etiópia, míg a robusta szemek: India és Java területéről. Tíz különböző típusú kávé keveréke, melyet 1200-1600 méterrel a tengerszint felett termelnek. A termelés során olyan „fazende”(ültetvény)-ről származó kávészemeket használnak, melyek művelése során nem alkalmaztak kártevők elleni vegyszereket.
Nagyon lényeges a Lamborghininél, hogy a kávészemeket kézzel szedik, szedés közben az ágak végén nőtt kávészemeket részesítik előnyben, majd természetes módon 20 napig szárítják.
Szárítás után- hogy állandó minőséget tudjanak adni-, fontos a szemek pörkölésében az idő és a hőfok. Pörkölés során mintavételezéssel mérik a páratartalom szintjét, melyet meleg levegő befújásával semlegesítenek. Ezt a meleg levegőt a szemek között finoman és lassan áramoltatják egy meghatározott ideig. Így a pörkölési idő hosszabb, de a végeredmény egy sokkal magasabb minőséget és színvilágot eredményez.
Ezután egy fontos eljárás következik, mégpedig a kávészemek hűtése, melyet 4 perc alatt hajtanak végre. Ennyi idő alatt hűlnek le a kávészemek 210 C fokról.
A pörkölés után egy ventilátorral továbbítják a szemeket a válogatógép felé, mely egyesével leméri szemeket. Amely szem nem üti meg a 0,3 grammos szintet, az nem kerül felhasználásra.
Ezután a kávészemek 5-6 napra egy érlelő tartályba kerülnek. Csomagolás előtt egy befejező gőzölésen esnek át. Ezután vagy 1 kg-os aromazáró, de lélegeztető szeleppel ellátott csomagolásba kerülnek a kávészemek, ami közvetlenül a darálóba önthető; vagy pedig a teljesen zárt professzionális gasztronómiai felhasználásra ajánlott 3 kg-os alumínium tartályba kerülnek, mely egy speciális közdarabbal közvetlenül, a darálótartály kiiktatásával a darálóra van csatlakoztatva.
Így ezzel a technológiával az aromaveszteséget szinte teljesen ki lehet zárni, tudtuk meg a forgalmazótól.

A Tonino Lamborghini kávé hivatalos forgalmazójától a Kollár Pince Kft.-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Tonino Lamborghini Classic

Ár: 6900 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 tonino lamborghini classic kávé

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
2
8
3
5
18
Monyesz/ Solis SL90
2
7
2
4
15
Blaze/Gaggia Evolution-Iberital Challenge
3
8
4
6
21
Jobog/Saeco Crema bronzbojlerrel, OPV-vel ellátva, nyomásfokozó nélküli kar+Iberital őrlő
3
8
3
6
20
SiD/Olympia Express Club + Anfim Best, Quick Mill 0650 + Gaggia ipari őrlő
4
9
4
8
25


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi Krémje viszonylag kevés, a cukrot éppenhogy megtartja, és már el is merül. Keverés után záródik. Harmónikus, lágy ízvilág jellemzi a kávét, semerre sem ugrik ki. Jól esik fogyasztani, igazi desszertkávé. Nem tudnék hiányosságokat felróni. Talán annyit, hogy kicsit háklis volt a lefőzés hőmérsékletére. Alacsonyabb hőfokon savanykás, magasabban kesernyésbe ment át. Helyesen eltalálva szép mintás krém és kicsit karamellás, de inkább mandulás íz kíséri. Kapucsínónak kiváló.
Monyesz

A babok szépek, olajosak, válogatottak, közepes pörkölésűek. Közepesen vastag crema, a cukrot ha rövid ideig is, de tartja, süllyedése után záródik. Nagyon elvékonyodva ugyan, de azért végig megmarad, színe mogyoróbarna. A csésze falán a fogyasztás végére épp hogy marad belőle. Alapvetően egy lágy arabicás ízvilág tapasztalható, enyhe étcsokis jelleggel, mindenből érezhető egy kevés, de semmi nem kap hangsúlyos jelleget. Nagyon kifinomult kávé, amely finomra darálva adja ki teljes ízvilágát. A robuszta tartalom az ízben elenyészően jelentkezik, és az arabicákra jellemző gyümölcsösebb ízek sem erősek. A kávét kellemesen egészíti ki egy kis sütemény, ugyanakkor aki a teltebb ízeket kedveli, csalódni fog benne. Mindenképp igényli a finom darálást ! A crema semmilyen esetben nem erős, de szép márványos mintával főzhető le. Kapucsínóként kellemes, de itt jót tenne több gyümölcsösség, hogy kiemelkedjen a tejből a karaktere.

Blaze

A kávébab pörkölési színe közép barna, főként arabica szem van benne. (9) Olaj nincsen a felületükön.  Az örlemény illata enyhén édeskés, a kávé krémje közepesen vastag , mogyoró barna színű.  A cukrot megtartja, kevergetés után záródik : a csésze oldalán nyomot hagy.  A kávé ízeben az étcsokis-kakaós vonulat érezhető, a marcipán íze is igen domináns. A kávé risztrettóként és  eszpresszóként is  egyaránt kiváló, kapucsinóban közepesen szerepelt nálam:  igazi „énjét” inkább a eszpresszó kávéként mutatja meg. Utóíze enyhén kakaós, füstös - viszonylag sokáig érezhető.

Jobog

A keverék sok különböző fajta kávét tartalmaz, egyenletesen pörkölt, kezdődő zsíros fénnyel a babok felszínén. A krém közepes, vastagságával és tartósságával megfelel de nem tüntet. Hasonló a testessége is: megfelelő. Az ízélmény kiegyensúlyozott. Az ízspektrumban nincsenek kiugró hegycsúcsok, sem beszakadások. Édeskés, egyenletesen finom kávéíz. Az ital átlagosnál olajosabb, az erős olajtartalom és a bársonyos ízek egybeolvadva rendkívül jó fogyasztási élményt adnak. Feleségem megfogalmazását idézve aromás, könnyed kávé. Az olajtartalom okán a kávé élménye sokáig a számban marad, és önkéntelenül vigyázok is rá. A keverék különleges izgalmakat nem kínál, nem forróvérű latin szerető, hanem elegáns angol lady. Annak viszont nagyon jó. A keverék összeállítói nyilvánvaló gonddal dolgoztak, és örömmel tapasztalom, hogy sokkal többet kívántak elérni, mint, hogy egy más területen jól bejáratott márkanevet aprópénzre váltsanak. Ristrettónak nálam nem vált be, nincsenek olyan domináns ízei, amelyeket érdemes volna koncentrálva fölerősíteni, a fogyasztás kiváló élményét pedig miért rövidítenénk le? Tejbe sem az igazi, korrekt, de beleolvad a tejbe, erre a célra is van nála gyengébb minőségű kávé, ami tejbe mégis jobban megfelel. Ez a kávé egy elegáns presszókávénak lett kitalálva, használjuk annak.

SiD Egy kellemesen markáns eszpresszó bár keveréket ismertem meg ebben a kávéban, de a kiismeréséhez kellett pár nap aktív játszadozás. A keverék szemrevételezés alapján nagyobb százalékban Arabika szemeket tartalmaz, közte pici Robusztákkal, a szemek felülete még nem olajos, az illata kellemes karamellizált, édeskés. Az elkészített eszpresszó íze markánsan kakaós, étcsokoládés, marcipános jegyekkel, enyhe füstös, gabonás utóízzel, gyorsabb lefolyás esetén kevés gyümölcsösséggel. Krémje homogén mogyoróbarna, a cukor szép lassan süllyed alá benne. A kávét elkészítettem hagyományos karos presszógéppel is és a keverék itt csillant meg csak igazán: ugyan krémje lényegesen szerényebb lett, mint a vízpumpás géppel készítve, de már a frissen csapolt eszpresszó illata is bódítóan mandulás, marcipános lett, ízében pedig az eddig csak nyomokban érezhető mandulás aroma vette át a dominanciát. Már-már szinte azt gondoltam, hogy egy ízesített kávét iszom. Kapucsínónak is kellemes, de eszpresszónak vagy risztrettónak ajánlom inkább. A legjobb eredményt az átlagosnál finomabbra őrölve sikerült kinyernem, kb 30s-es lefolyási idővel.

lamborghini kávébablamborghini kávé csapoláslamborghini classic espresso
tonino lamborghini eszpresszó kávélamborghini espresso és cappuccinotonino lamborghini kapucsínó 

Összegzés: Szép egészséges, édeskés illatú kávébabok, látszik hogy valóban betartják amit a beharangozóban említettünk. Közepes krém, amely a cukrot megtartja, és a fogyaztás végéig kitart. Látszik, hogy nagyon figyeltek az ízharmóniára, egy nagyon kifinomult, kakaós, étcsokis, marcipános vonulatú. Profi géppel készítve illatában felbukkan a mandula, ami az ízben is előtérbe kerül. Egy elegáns, kifinomult, kiegyenlített, harmónikus kávé, amely méltóan tükrözi a márkanevet. A legtökéletesebb élmény eléréséhez ajánlatos, hogy kifejezetten finomra daráljuk, és nem kell megijedni a 25 másodpercnél picit hosszabb lefolyási időtől sem (akár 30s). A pontozásból is jól kiolvasható, hogy profi gépen lehet kihozni belőle a maximumot. Kapucsínónak elkészítve is kellemes, de igazából eszpresszónak vagy risztrettónak csillog.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!