Az illy komoly hírnevet szerzett már a kávékutatás, és technológiai fejlesztés területén. Egyedülálló csomagolástechnikát fejlesztettek ki a kávé minőségének megőrzése érdekében. A kávékeverék különböző földrajzi területekről származó de kizárólag arabica kávéfajtákból kerül összeállításra. A legjobb minőségű nyerskávék kiválasztása után a leszüretelt és gondosan tisztított zöldkávét nagyteljesítményű gépek válogatják át szemenként, kiszűrve az éretlen, vagy más okból nem tökéletes szemeket. A válogatást követően a kávét pörkölik, majd levegő segítségével hűtik le, korlátozva ezzel a kávé nedvességtartalmát. A friss pörkölt kávét az illy cég saját szabadalma szerint túlnyomáson, a levegő oxigénjének kizárásával csomagolják, így az az elkészítésig megőrzi pörköléskori frissességét. A túlnyomásos csomagolás lehetővé teszi, hogy a pörkölést követően a kémiailag rendkívül instabil aroma anyagok nem távoznak a felszabaduló gázokkal, mint más csomagolási technológiáknál, hanem a felhasználáskor megjelennek a csészében. Az illy összes termékénél ugyanazt a keveréket használja, eltérés csupán a pörkölés erősségében adódik, amely közepes vagy sötét. Elsőként a piros jelölésű közepes pörkölésű kávékeverékét vettük górcső alá.
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: Illy Espresso közepes pörkölésű (piros)Ár: 8230 Ft/kg, Forgalmazó adatai |
Név/konfiguráció
|
A krém egységessége és tartóssága
|
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
|
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
|
Ár/érték arány
|
Összpontszám
|
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
|
2
|
3
|
2
|
0
|
7
|
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
|
2
|
3
|
2
|
0
|
7
|
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
|
2
|
5
|
3
|
3
|
13
|
Jobog/Faema Familyr+Iberital őrlő
|
3
|
5
|
2
|
3
|
13
|
SiD/La Pavoni Europiccola+Olympia Express Club+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
|
1
|
2
|
1
|
1
|
5
|
Név | Szöveges értékelés, konklúzió |
Luigi |
Nagyon nehéz róla írnom, nekem nagy csalódás volt. Aránylag sokat kellett vele kísérleteznem, hogy valami értékelhetőt ki tudjak belőle sajtolni. A hőfokra viszonylag kényes, kőkeményen előmelegített főzőt kíván. A Marzocco szűrő által igényelt finomabb örlésre túl kesernyésen reagált és előfordult, hogy megégett. Az ezzel készített eszpresszókat csak tejjel bírtam elfogyaszthatóvá tenni. Ha nem elég meleg a főző nagyon savanyú és savas lesz, mintha citrompótló lenne benne. Gyári 58 mm-es Faema dupla szűrővel és a hozzá igazított kicsit durvább örléssel, 25 másodperc alatti lefolyási időtartalommal és fortyogó főzőfejjel sikerült a legjobb eredményt elérnem. Ekkor a savanyú fő ízt sikerült etompítani, kiegészült kesernyésséggel, mellette halvány földimogyorós háttérrel. A krém nem túl vastag, a cukrot nem tartja, de kevergetés után zárul, és a csészén is megtapad. Fogyasztás végéig azonban nem tart ki. Utóízben az erős arabikás keverékekre jellemző kesernyés savanykássággal zár. Tejjel kapucsínóhoz nem volt elég markáns, viszont eszpresszó macchiatonak finom volt. Igazából az a véleményem, hogy az aránylag friss csomagolási dátum ellenére kellően elfáradt volt a doboz tartalma. Fenék nélküli szűrővel sem volt látható a szépen központosodott lefolyás. |
Monyesz |
A csomagolás profi, kellemes illat árad ki a dobozból bontás után, a babok szépek, a pörkölés elég világos. Mint később kiderült erről a kávéról nagyjából ennyi az összes, ami pozitívumként elmondható ! A crema olyan 100% arabicás: a színe még rendben van (színe világosabb mogyoróbarna), de a cukrot már nem állja, azonnal süllyed, a cukrot elkeverve ki-ki villan a kávé, a crema nem elég olajos. Az első lefőzéstől kezdve jelen van a savanyú íz, amit csak enyhíteni lehet főzési trükközéssel. Legjobb formáját nagyon finom darálás és csöpögő lefőzés mellett adja - tegyük hozzá, hogy ilyenkor csak risztrettó mennyiségű italt kapunk - a savanyúság fanyarsággá enyhül, ami viszont jelen van az utóízben is. Ezt aztán cukorral sem lehet kiküszöbölni, sőt annál kellemetlenebb lesz, minél több cukrot adunk hozzá. A vízhőfok felfelé emelésével sem sikerült sokat javítani az ízeken, enyhült ugyan a bántó jelleg, de élvezhetővé nem vált a kávé. Kapucsínóként a tej elveszi a kellemetlen ízt, viszont egyben el is laposodik a kávé, egy átlagos ízű tejes italt ad. Semmiképp nem ajánlom ezt a kávét érzékeny gyomrúaknak, mert hamar savproblémáik lehetnek… |
Blaze |
A kávébab közepes pörkölésű, olaj nincsen a felületükön, illata kellemes mokkás, enyhén fűszeres. Az örlemény illata is hasonlóan kellemes mokkás. A krémje elég gyenge, világos vagy mogyoróbarna színű a főzési hőmérséklettől függően. |
Jobog |
A krém mogyoró szín, arabicásan vékony. Itt figyelembe veszem azt is, hogy a sok 100% arabica kávéban találunk gyanúsan egyenes vágású töpörödött szemeket, és a robuszta már kis mennyiségben is feljavítja a krémességet és a testességet. Az illyben ilyen gyanús szemek nincsenek. Ízét erősen befolyásolja az elkészítés milyensége. Magas hőmérsékletet kíván. Az ízek az adagolt őrlemény mennyiségével egyenes arányban változnak. Kevés őrleménnyel kissé vizes, tiszta dió íz nulla savanyúsággal. Sok őrleménnyel camabert sajt ízű kísérő savanykássággal, ami a csésze utoljára (a hőmérséklet csökkenésével) zavaróvá erősödik. Szélsőségesen rossz lefőzésnél csak egyszerűen kellemetlenül savanyú kellemes ízek nélkül. A nálam szokásos íze dió, camambert sajt és keserűcsoki keveréke. Egyes lefőzéseknél kísérő de nem zavaró savanykásság felbukkant, ami a fogyasztás végére kellemetlenné erősödött, máskor fogyasztáskor semmi savanykásság, a végére jelzésként felbukkant. Testessége arabicásan szerény, olajossága szintén enyhe. Az utóíz intenzív és tartós. A dió és keserűcsokoládé egyre erősödő füst ízzel keveredik. Ristrettónak nem ajánlom, savanyú. Tejjel egészen kellemes, savanykás jegyei itt még jól is jönnek. A piros illyben egy jó közepes kávét ismertem meg, a prémium márkák 3e forint körüli keverékeinek átlagát talán hozza. Az elkészítés paramétereire érzékeny. |
SiD |
A konzervdobozt kibontva friss kávéillat csapja meg azonnal az ember orrát (ami sajnos egy nap alatt megfelelő tárolás mellett is elillan), ugyanakkor a vizuális input nem túl bíztató: a kávészemek nagyon sápadtak, felületük matt, száraz. Persze ebből még nem szabad messzemenő következtetéseket levonni! Őrlés közben komlós illatfelhő jön a darálóból. Iskolás koromban a Kőbányai Sörgyár előtt buszoztam el minden nap, ezekre az időkre emlékeztet. |
Összegzés: Gyönyörű, professzionális csomagolás. A kávébabok közes pörkölésűek, kellemes illatúak, ez az illy enyhébb pörkölésű keveréke. A krém ideális esetben mogyoróbarna, sajnos eléggé vékony, a cukrot alig-alig tartja, és keveréssel szétoszlatható. Ízét rendkívül befolyásolja a készítési hőmérséklet, elég kényes kávé. Érdemes magasabb hőmérsékleten elkészíteni, ekkor jobb italt kaphatunk belőle. Diós, földimogyorós, étcsokis ízek, jól érezhető savanykásságal. Alacsony hőmérsékleten a savanyú érzet annyira előjön, hogy ihatatlanná teszi a kávét, míg elég magas hőfokon már megszelídíthető. Nem túl testes, utóíze tartós mokkás, diós aromákkal, amibe bekapcsolódik némi füst íz is, illetve az arabicára jellemző gyümölcsösség, ami jelen esetben inkább citrusos jelleget ölt. Risztrettónak nem ajánljuk. Eszpresszónak, illetve inkáb tejes italok alapjaként érdemes elkészíteni. Tejjel megszelídítve egészen iható italt kapunk.
Utózönge:
Sid-et nem hagyta nyugodni a dolog, és további kísérleteket folytatott, majd ezt írta: "Megvan az eredmény. Azt kell mondanom, hogy ezt a kávét automatákhoz fejlesztették ki! Tehát nem jó készülékekkel próbálkoztunk. Egészen fogyasztható, meg merem kockáztatni, hogy finom így elkészítve. 10g-ból csapolt az automata kicsit fojtósan, szóval ideális körülmények között.Ami egészen humoros: a kávénak olyan krémje lett, hogy 2 mokkáskanálnyi cukrot is süppedősen nyelt el. mondjuk ez valószínűleg a Saeco nyomásfokozós technológiájának köszönhető...
Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!