KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Koffein mix

napi kávéfogyasztásA mindennapi koffeinadagunkat ad meg nekünk ma! A kávéfogyasztók ezzel a jelmondattal indítják a napot. Orvosi meghatározások szerint a koffein javítja a szellemi funkciókat és élénkíti a szívműködést, mivel a központi idegrendszerre is serkentően hat. A pozitív és pillanatnyi élénkítő hatásán kívül, sokan a koffein csapdájába esnek és idővel koffeinfüggőknek minősülnek.

Napjaink egyik lekedveltebb élvezeti cikke és élénkítő szere a kávé. Jó ha tudjuk, hogy egy csésze erős fekete 75-85 milligramm koffeint is tartalmazhat. A koffeinfüggők, úgy próbálnak leszokni a kávéfogyasztásról, hogy helyette teát isznak. Pedig az erőteljesebb, forrázott tea fogyasztásával akár 70 milligramm koffeint is juttathatunk a szervezetünkbe. Tudnunk kell, hogy egyes üdítőitalokban 50-60 milligramm koffein is található. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg egy másik élvezeti cikk fogyasztásáról, a csokoládéról sem. 100 gramm csokoládé 40-45 milligramm koffeint tartalmaz, és a aszpirinról még nem is szóltunk, ami hozzávetőleg 30-35 milligramm koffeint tartalmaz.

Mindezeket figyelmembe véve, ha elhatároztuk, hogy csökkentjük a napi kávéadagunkat, de helyette csokit falatozunk és megiszunk néhány csésze teát, ráadásul még egy-egy aszpirint is bekapunk, jóval túllépjük a megengedett koffeinhatárt, mintha a kávéfogyasztásnál maradtunk volna. A koffeinfüggősséget okozó dózis férfiaknál napi 600 mg koffeinbevitelt jelent, ami kb. 7 csésze feketének felel meg. Ez az adag, vagy az ennél jóval nagyobb mennyiség fokozott feszültséget, ingerlékenységet, szívritmuszavart és álmatlanságot is előidézhet.

Forrás: Impulzus