KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Már európai szinten vizsgázhatnak a magyar baristák

Illés Gyula latte art„Megszületett” hazánk első, nemzetközi szintű vizsgáztatásra is jogosult baristája. A hazai vendéglátó-ipari szakmának így lehetősége nyílik arra, hogy nemzetközi minősítésű szakembereiket Magyarországon képeztethessék ki.
Míg a népesség jelentős része leragadt a „dupla feketénél”, mind nagyobb azok tábora, akik ennél választékosabb kávékultúrára vágynak, és itt nem csak a hazánkba látogató külföldiekre gondolok, hanem egy erősödő honi fogyasztói rétegre is − nyilatkozta Illés Gyula, a Caffé Perté Kft. területi vezetője és barista trénere. Egyre többen tudják, hogy a kávé, a hozzá kapcsolódó tudás és gasztronómia legalább olyan összetett, mint például a borok világa. Ma már egy nívósabb étteremben, kávéházban nem lehet porból kevert kapucsínóval, gyenge minőségű kávéval vendégkört építeni.
Az Illés Gyula által február végén megszerzett, európai kávészövetség (SCAE − Speciality Coffee Association of Europe) által kiadott vizsgáztatói jogosítvány (SCAE 1-es szintű vizsgáztató) lehetőséget teremt bármely magyarországi felszolgálónak, baristának arra, hogy valóban európai szintű szaktudással közelítsen a kávékultúrához, megfelelve ezzel a legmagasabb vendégigényeknek is. Ennek érdekében a Caffé Perté folyamatosan tart barista tanfolyamokat, melyek végeztével most már hivatalos európai oklevél is megszerezhető.
Illés Gyula barista alapképzését 2006-ban szerezte, 2007 óta tagja a SCAE szervezetnek. A 2008-as koppenhágai Latte Art Világbajnokságon a 10. helyezést érte el, mely egyben a nemzetközi versenyeken mostanáig elért legjobb magyar eredmény.