KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Egy darab Toszkána – Budapest szívében

Toscana Gusto kávézó és delicatesse boltA Toscana Gusto kávézóról és delicatesse boltról: Egyre gyakrabban lehet fővárosunkban, Budapesten olyan élelmiszer-különlegességeket árusító boltokat találni, amelyek termékkínálatukkal az ínyenceket célozzák meg. Gyakoriak az olasz élelmiszereket, és a minőségi pörkölt szemeskávét forgalmazó boltok is, ahol meg is kóstolhatjuk azt, amiből vásárolni szeretnénk. Színvonalas és friss termékeik mellett ízlésesen kialakított berendezésükről is fel lehet ismerni őket.

Toscana Gusto kávézó belső térA különlegesek között is különleges, és igényességével kiemelkedő a Budapesten található Toscana Gusto delicatesse bolt (a Moszkva tértől mindössze néhány perces sétával megközelíthető, címe: XII. ker., Városmajor u. 28/a, honlap: www.toscanagusto.hu). Az olasz eszpresszó iránt rajongók nagy örömére szolgálhat, hogy ebben a boltban lehet megvásárolni a különleges minőségű toszkánai (Firenze) Mokarico kávékat…
A Toscana Gusto bolt exkluzív gasztronómiai különlegességeket és kézműves termékeket is kínál, melyeket kizárólag – Olaszország leghíresebb és talán legszebb, a reneszánsz bölcsőjének is tekinthető régiójából – Toszkánából importál.
A Mokarico kávék kóstolása közben sikerült megtudnom, hogy az üzlet mindhárom tulajdonosa életvitelszerűen is kötődik Toszkánához; ugyanis az egyik tulajdonos, dr. Orbán Zsuzsanna ügyvezető állt a pult mögött és szolgált fel azon a délelőttön, amikor meglátogattam a boltot. Tőle tudtam meg azt is, hogy Budapest és a toszkán tartomány fővárosa, Firenze testvérvárosi megállapodást kötött, és így a Toscana Gusto egyfajta kulturális találkozóhellyé is szeretne válni a budapestiek számára; hamarosan könyveket is fognak árusítani.
dr. Orbán Zsuzsa tulajdonos Mokarico kávét készítA rendkívül elegáns, hangulatos bolt kávézóként is működik, de megvásárolhatók tészták, szószok, ragúk, pörkölt szemeskávék, borok, sajtok, felvágottak, olívaolajok, pástétomok, szarvasgomba, olívaolaj alatt eltett zöldségek, teasütemények, csokoládék, lekvárok, borzselék is. A termékeket kizárólag toszkánai családi vállalkozásoktól szerzik be, így biztosak lehetünk abban, hogy ezek a legjobb minőséget képviselik; a termékek frissességet garantálja a havi többszöri importálás is. Olyan termékeket találhatunk meg ebben a boltban, melyeket Magyarországon másutt nem: például Catinari csokoládékat, vagy a sienai örvös-disznó sonkát. Kézműves termékek is megvásárolhatók: montelupoi kézzel festett- és korongozott kerámiák, fagyálló terracották, gyermek-játékok (Pinocchio bábúk).
Említettem, hogy ez a bolt kávézóként is működik: eszpresszó kávét (kérésre ristrettot is!), cappuccinot, forró csokoládét, teát, olasz üdítőket (Spuma, Cedrata) is fogyaszthatunk helyben, vagy éppen friss szendvicseket a boltban árusított sajtokból, felvágottakból és zöldségekből.
Amikor ezt a boltot meglátogattam, dr. Orbán Zsuzsanna ügyvezető és tulajdonos szolgált fel: figyelmessége, kedvessége, segítőkészsége az olasz vendéglátási stílust tükrözte. Igazi házigazdaként fordult a vendég felé, érdekelte a betérő vendég, és nem csak „eladni” akart. Szívesen osztotta meg tudását a Mokarico kávéról, a toszkánai élelmiszerekről, sőt, még a jellegzetes toszkán édességről, a Cantucci(ni) di Prato-ról is beszélgettünk, saját receptre is fény derült. A kávé elfogyasztása után bemutatta a boltot, megtudtam, hogy a falakon levő – szinte poszternagyságú – fényképeket, melyek toszkánai tájakról készültek, ő készítette…

A felszolgált kávéról:

Mokarico espresszó a Toscana GustóbanRégi, nagy kedvencem a Mokarico szemeskávé (http://www.mokarico.com) szinte teljes termékskálája. Amikor megtudtam, hogy a Mokarico kávénak hazai importőre van (végre Magyarországra is bejutott ez a kitűnő kávékeverék!), akkor kerestem meg a Toscana Gusto boltot; eddig ezt a jellegzetes firenzei kávét Olaszországból hoztam/hozattam, amikor alkalom adódott rá.
A Toscana Gusto bolt a Mokarico Rossa (4450.- Ft/kg) és Classica (8600.- Ft/kg) szemeskávét forgalmazza, valamint koffeinmenteset is. Az eszpresszó iránt rajongóknak sokatmondó információ, hogy a Mokarico prémium keveréke hordozza a ritka „Miscela Qualificata per Espresso Italiano” védjegyet/minősítést, a kávészacskón szerepel az Istituto Nazionale Espresso Italiano emblémája (http://www.espressoitaliano.org). A Mokarico pörkölt szemeskávék minden keveréke (fajtája) többszörös kiemelkedő minőséget tanúsító díjjal és minőségbiztosítással rendelkezik.
A Toscana Gusto boltban San Marco géppel készítik a kávét. A felszolgálás rendkívül gyors, a kávét kérhetjük a pultnál vagy akár az asztalhoz is. Érdekességként megemlítem: szembetűnő a Mokarico kávéscsésze, nemcsak azért, mert elegáns, hanem mert különleges kialakítású. A csésze belsejében, annak alján egy kiöblösödő rész, majd középtájon egy belső perem, „cremafogó” van, ez egyben jelzi az eszpresszó kívánatos mennyiségét is (30 ml).
Mokarico krém amely jól tartaja a cukrotA felszolgált kávé mellé szalvétát, cukrot és kis pohár vizet adnak; a cappuccinó mellé keksz is jár. Árak: eszpresszó: 350.- Ft, cappuccino: 520.- Ft.
Az eszpresszó készítésével kapcsolatosan akadt néhány kritikai észrevételem is: a szűrőtartó kar nem volt a főzőfejben, hanem a forró csészemelegítő/csészetartóra volt helyezve. Friss darálást követően a főzési idő sajnos mindössze csak 10 másodperc volt; a kávé elfogyasztása után javaslatot tettem a daráló finomhangolására és/vagy megfelelő fémtamper használatára, ugyanis műanyag kávétömörítőt használnak (de azt legalább használják!). Mint ahogyan a mellékelt képen is látszik, a friss kávénak és darálásnak köszönhetően bőséges crema koronázta meg a készített eszpresszót, a krémréteg a cukrot is megtartotta, összekeverés után szépen, szabályszerűen zárult, rátapadt a csésze oldalára. Az erősebb, határozottabb testességet ennél a kávékeveréknél kissé hiányoltam, kívánatosabb a finomabb darálás és/vagy erősebb tömörítés, valamint a 25-30 másodperces készítési idő. A Toscana Gusto boltban elfogyasztott Mokarico Rossa kávékeverék – ízvilágát tekintve – elfogadható mértékben hozta az általam elvárt minőséget: csokoládés-vaníliás, fűszeres, gazdag aroma jellemezi ezt a kávékeveréket, bátran ajánlom darálóval és eszpresszógéppel rendelkezőknek akár otthoni fogyasztásra is, 1 kg-os kiszerelésben a boltban megvásárolható. Jó hír lehet az eszpresszó-csészéket gyűjtőknek, hogy csészéket (úgy eszpresszós-, mint cappuccinos csészéket) vásárolni is lehet, akár darabonként, akár teljes (6 db-os) szettben is.

Pontozás:

1, Tetszetős kinézet (elegáns, tiszta, csésze/pohár használata, dekoráció, teljes szettel szolgálta fel (kanál, cukor, víz) ahol szükséges! )
2, Íz harmónia (az összetevőknek megfelelően, espresso íz)
3, Megfelel-e a hőmérséklet (az ital fogyasztási hőfokának megfelelően)
4, Általános barista képzettség (tejhabosítás, hideg ital készítés)
5, Hely hangulata, személyzet munkája

Pontozás mindegyik esetében 1-5 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!

Értékelés:

Tesztelő
Tisztaság, dekoráció, felszolgálás
Íz harmónia
Ital hőmérséklete
Általános képzettség
Hely hangulata, személyzet
Összesen
Andrew7
5 4 5 3 5 22


Véleményét elmondhatja fórumunkon. Kattintson ide!

Kun András N. (andrew7)