KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kis magyar kávézótörténet

Ez volt a Dante… (Fotók: Burger Zsolt)Nemcsak hogy nem valósul meg az EKF-projekt jó néhány beruházása Pécsett, de egy meglévő kultúrközpont is eltűnik a mai napon: este tartja búcsúrendezvényét a Café Dante, Pécs egyik legismertebb kultúrkávéháza. Ilyen típusú intézmény nincs több a városban. Az üzemeltető, P. Horváth Tamás nem tartja valószínűnek, hogy egy másik helyen újra kinyitnának.
A Dante Café 1999. október 7-én nyílt meg. Programjai között koncertek, színházi előadások, kiállítások, felolvasóestek voltak, a POSZT egyik helyszíne volt évekig, mondhatjuk, Pécs egyik leghíresebb vendéglátóipari egységeként működött, amelyet Pesten is illett ismerni értelmiségi körökben. A Csontváry Múzeum épületében helyet kapott kávézó a pécsi püspökségtől bérelte a helyiséget, bérleti szerződése azonban az idén lejárt, és a püspökség nem kívánta meghosszabbítani. Az üzemeltető, P. Horváth Tamás szerette volna továbbra is fenntartani a Dantét, amely körül azonban voltak már gondok: az érvényes pécsi csendrendelet miatt például nehézkessé vált a koncertszervezés.

Arra a kérdésünkre, hogy Pécs egyik emblematikus kultúrköz-pontjaként esetleg számíthatnak-e valamilyen önkormányzati segítségre, akár arra a lehetőségre, hogy egy másik bérelhető helyszínt ajánlanak nekik, hogy egyszerűen elköltözzenek, mint Pesten a Goethe Intézet, az üzemeltető úgy reagált: a városvezetést eddig sem nagyon érdekelte a Dante sorsa, tavaly például az önkormányzat arra sem adta ki az engedélyt, hogy a Dante hivatalos POSZT-helyszín legyen, holott évekig az volt.

Pécsett hasonló jellegű hely mindenesetre nincs több, vagy ahogy P. Horváth mondja: "bulihely van elég, de olyan nincs, ahol felolvasás is van közben". Gondot okoz, hogy hasonló adottságú épület sem akad, ráadásul az önkormányzati tulajdonban lévő, a Pécsi Városüzemeltetési és Vagyonkezelő Rt.-hez tartozó helyiségek bérleti díja olyan magas, hogy "azt söreladásból nem lehet kitermelni". A püspökséget is megkerestük az ügyben. A sajtóiroda közleménye szerint "a város másik részén, a Kereskedők Házában ugyanilyen kávézó nyílt, ennek következtében a programok oda terelődtek. A bérlő jelezte a tulajdonosnak, hogy szerződését nem kívánja fenntartani, hanem április 5-ével felmondja. Egyes programok folyamatosan engedetlenségeket váltottak ki a szomszédos lakókból, akik több ízben is a hatóságokhoz fordultak, illetve aláírásgyűjtéseket kezdeményeztek. A bérleti szerződés felbontásával a lakók problémája is megszűnik."

A püspökség mint tulajdonos idáig is kizárólag kulturális programokra használta az épületet, a jövőben is így tesz. P. Horváth erre azt mondta, eredetileg augusztus 31-ig szólt a szerződésük.

P. Horváth Tamás legalább 2010-ig, az Európa kulturális fővárosa évéig szerette volna meghosszabbítani, de a püspökség ezt ellenezte. Az év elején, januárban kezdődtek el a tárgyalások, amelyek végeredményeképpen jutottak a felek arra a közös megállapodásra, hogy április 4-én megszűnik a Dante.

Forrás: Magyar Hírlap Online