KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Ascaso Steel Duo Prof bemutató - Technikai részletek

Tartalomjegyzék

Technikai részletek:

Mint azt korábban említettem az Ascaso egy nagy múltra visszatekintő alkatrészbeszállító cég, így a saját készüléküket nem volt nehéz „összerakni”.
Ez azt jelenti, hogy a gép már létező és a lényeg, hogy bevált elemekből építkezik, melyek rendkívül ügyesen és igényesen vannak kombinálva.
A készülék feje és bojlere pl. ismerős lehet a Brasilia Lady vagy Club készülékekből, illetve a régi Faema Family-ből. A bojler 3dl-es sárgaréz, mely közvetlenül az ipari minőségű, krómozott réz fejre van csavarozva. A fejhez kapcsolódik egy háromjáratú mágnesszelep, mely a csapolás után nyomásmentesíti a rendszert, így akár közvetlenül a csapolás befejeztével levehetjük a szűrőtartókart a fejről, az nem fog a túlnyomástól zaccot spriccelni az óvatlan felhasználóra.

ascaso steel duo prof bojlerascaso steel duo prof felsőszűrő

A készülék víztartálya 2 literes, melyet felülről, egy csapóajtó felnyitásával tudunk újratölteni. Mivel a vízszintet nem látjuk, ezért a víztartály alatt elhelyezkedő kis mérleg lekapcsolja a készüléket, ha a vízszint elér egy kritikusan alacsony értéket.
A víz pumpálásáról egy Ulka rezgőszivattyú gondoskodik, mely maximális víznyomása 9 bar-ra van határolva (mint tudjuk, az igazi eszpresszó elkészítéséhez pont 9 bar víznyomás szükséges).
A szűrőtartókar ipari minőségű krómozott réz, szűrőmérete 58mm, ami azt jelenti, hogy nagy választékban rendelkezésünkre állnak hozzá különböző kávétömörítők, szűrőkosarak és kifolyók. Én pl. a kedvenc La Marzocco egycsészés szűrőmet és hosszú egycsőrös kifolyómat használtam a fényképeken látható csapoláshoz.

ascaso steel duo prof szűrőtartó karascaso steel duo prof csapolás

Amit eddig leírtam, az kb megfelel a háztartási viszonylatban etalonnak számító Rancilio Silviának, de az Ascaso Steel Duo Prof többet kínál ennél:
A többlet szolgáltatás, amiben legyőzi a Silviát, illetve kategóriatársait, a folyamatosan rendelkezésre álló gőzképesség.
Az átlagos szimplabojleres gépeknél nem tudunk egyszerre vagy gyors egymásutánban kávét készíteni és gőzölni. Ennek a magyarázata, hogy ezen készülékeknél a gőzt ugyanaz az egység fejleszti, amely a víz melegítésért is felelős, így aztán kávékészítés után várnunk kell, míg a készülék tovább melegíti a vizet a gőzöléshez, illetve, ha gőzölés után ismét kávét szeretnénk csapolni, meg kell várnunk, míg a rendszer visszahül.
Ez egyrészt időben több percet is felemészthet, másrészt jelentősen megbolygatja a készülékünk hőháztartását, kibillentve azt egyensúlyából.
Az Ascaso Steel Duo Prof-ba a 3dl-es bojleren kívül beépítettek még egy réz thermoblokkot is, mely kimondottan a gőzfejlesztésre hivatott.
A készülék bekapcsolásától számított 2. percen belül rendelkezésünkre áll az erős és „kifogyhatatlan” gőz. A thermoblokk egy viszonylag kis űrtartalmú átfolyó melegítőrendszer, mely pillanatok alatt felforrósodik és folymatos gőzfejlesztére képes.
Tejgőzölés közben akár kávét is csapolhatunk -akár egy igazi profi barista-, ugyanis a gőzölő thermoblokkba egy külön rezgőszivattyú szállítja a vizet, a bojler hidraulikus rendszerétől teljesen függetlenül.
A készülék felmelegedés közben néha hörgő hangokat adhat, ettől nem kell megijedni, ilyenkor a thermoblokkból kipárolgó víz, gőz formájában a víztartályba szuszog.

Csapoljunk eszpresszót!

A készülék első bekapcsolása után érdemes többször is átöblíteni az egész hidarulikus rendszert, hogy az „új” szag (és íz) kimenjen a gépből. A gép bekapcsolásakor kigyulladnak az előlapon a trendi kékszínű LED fények.
Minden kapcsoló alatt van egy ilyen kis kontroll lámpa, melyeknek kialvása jelzi, ha az adott funkció már igénybe vehető.
ascaso steel duo prof bemutató

A gőzölés kb 2 perc múlva rendelkezésre áll, a vízhőfokra kb 3 perc múlva jelzi a gép, hogy rendben van, de ezt mi ne higgyük el neki, ugyanis a bojler tetején mért hőmérséklet nem egyenlő a kifolyó víz hőmérsékletével. Mivel a készülék feje masszív krómozott réz, ezért ennek felmelegedése időbe telik: várjunk legalább 15 percet a teljes hőstabilitás eléréséhez. Ilyenkor egy előmelegített csészében 87-89°C-os vizet mértem, a felsőszűrőnél mérhető vízhőfok 92-96°C volt. Csapolás alatti hőstabilitást nem mértem, de a 3dl-es bojlernek ez nem lehet probléma. Fojtós, lassú lefolyású risztrettót és dupla eszpresszót is csodálatosan lehet csapolni a gépen. A különböző kávékeverékek, különböző vízhőmérsékleteken csapolva adják le legjobb ízeiket (2-3°C-os hőmérséklet eltérésekről van itt szó), ezért jól jön a készülék előlapján található hőmérő, ami ugyan a bojler tetején mért hőmérsékletet mutatja, de hőstabil állapotban jól lehet belőle következtetni a vízhőfokra. Figyeljük a hőmérő állását és tapasztaljuk ki, hogy melyik kávé, melyik hőfoktartományban a legízletesebb!