Ezen törekvésük egyik legfrissebb gyümölcse az Ascaso Steel széria, melynek a neve egyben utalás a készülékek külső megjelenésére. A gépek készülékháza rozsdamentes acéllemezből van. Nem csak 1-2 díszítő panel, hanem a gép egésze masszív, szálhúzott rozsdamentes acél. Itt nincsenek fémhatású műanyag megodások, a gépek kompromisszumok nélküli minőséget sugallnak.
A Steel széria félprofesszionális készüléke a Steel Duo Prof, vele fogunk most közelebbről is megismerkedni.
A készüléket a hazai forgalmazó kisebb forgalmú vendéglátóhelyekre vagy munkahelyekre szánja, de a Steel Duo Prof a benne rejlő technikai megoldásoknak köszönhetően megvalósíthatja a legkényesebb ízlésű kávérajongók álmait is.
A dobozból kicsomagolva:
A készülék szerény, de mégis igényes, barna kartondobozba van csomagolva, semmi színes termékfotó, ez a készülék nem a hipermarketek polcaira lett szánva.A dobozból kiemelve láthatjuk, hogy a gépet minden oldalról öntapadós fólia védi.
A tartozékokat (adagoló kanál, kávétömörítő, a szűrőtartó markolata és egy egycsészés szűrőkosár) egy kisebb barna kartondoboz rejti. A szűrőtartó és a kétcsészés szűrőkosár a fejre felhúzva érkezik. Kapunk még ezen kívül egy részletes és egy gyors használati útmutatót és egy tasak vízkőoldó koncentrátumot.
Első blikkre:
Az előlapon egymás mellett négy nyomógombos kapcsolót láthatunk, melyek funkciója a kapcsolót szegélyező kis gyűrűre van írva. Az elsővel kapcsoljuk ki-be a készüléket, a másodikkal indítjuk és állítjuk le a csapolás, a harmadikkal forróvizet tudunk vételezni a külön erre a célra szolgáló vízcsapból, a negyedikkel pedig a gőzölést tudjuk indítani és leállítani. Klasszikus tekerőcsapot nem találunk a készüléken, de igazán nem is lesz rá szükségünk. Az előlapon ezen kívül találunk még egy analóg hőmérőt, ami a bojler hőmérsékletét méri. Ez kezdőknek és haladó kávéőrülteknek egyaránt hasznos lehet, később még visszatérünk rá.A készülék csepptálca feletti homloklemezén található még egy nyomógomb, mely a gőzfejlesztő rendszert hivatott leválasztani: ha nem akarunk gőzölni, akkor a készülék nem használja feleslegesen a villamos energiát a gőzölő egység fűtésére.
Első szemrevételezés után azonnal feltűnnek a gyártó apró figyelmességei, melyek a hétköznapi használat komfortját fokozzák: a hatalmas csepptálca, melyben labrintusszerű járat van kialakítva, így nehezebben öntjük mellé a vizet a csepptálca ürítésekor, a készülék tetején körben végighúzódó kis „kerítés”, melynek köszönhetően biztonságosan tárolhatjuk a csészéket a gép tetején, a gőzkarról lehúzható turbóhabosító toldalék, mely nélkül klasszikus egylyukú gőzölő csövet kapunk stb.
Technikai részletek:
Mint azt korábban említettem az Ascaso egy nagy múltra visszatekintő alkatrészbeszállító cég, így a saját készüléküket nem volt nehéz „összerakni”.Ez azt jelenti, hogy a gép már létező és a lényeg, hogy bevált elemekből építkezik, melyek rendkívül ügyesen és igényesen vannak kombinálva.
A készülék feje és bojlere pl. ismerős lehet a Brasilia Lady vagy Club készülékekből, illetve a régi Faema Family-ből. A bojler 3dl-es sárgaréz, mely közvetlenül az ipari minőségű, krómozott réz fejre van csavarozva. A fejhez kapcsolódik egy háromjáratú mágnesszelep, mely a csapolás után nyomásmentesíti a rendszert, így akár közvetlenül a csapolás befejeztével levehetjük a szűrőtartókart a fejről, az nem fog a túlnyomástól zaccot spriccelni az óvatlan felhasználóra.
A készülék víztartálya 2 literes, melyet felülről, egy csapóajtó felnyitásával tudunk újratölteni. Mivel a vízszintet nem látjuk, ezért a víztartály alatt elhelyezkedő kis mérleg lekapcsolja a készüléket, ha a vízszint elér egy kritikusan alacsony értéket.
A víz pumpálásáról egy Ulka rezgőszivattyú gondoskodik, mely maximális víznyomása 9 bar-ra van határolva (mint tudjuk, az igazi eszpresszó elkészítéséhez pont 9 bar víznyomás szükséges).
A szűrőtartókar ipari minőségű krómozott réz, szűrőmérete 58mm, ami azt jelenti, hogy nagy választékban rendelkezésünkre állnak hozzá különböző kávétömörítők, szűrőkosarak és kifolyók. Én pl. a kedvenc La Marzocco egycsészés szűrőmet és hosszú egycsőrös kifolyómat használtam a fényképeken látható csapoláshoz.
Amit eddig leírtam, az kb megfelel a háztartási viszonylatban etalonnak számító Rancilio Silviának, de az Ascaso Steel Duo Prof többet kínál ennél:
A többlet szolgáltatás, amiben legyőzi a Silviát, illetve kategóriatársait, a folyamatosan rendelkezésre álló gőzképesség.
Az átlagos szimplabojleres gépeknél nem tudunk egyszerre vagy gyors egymásutánban kávét készíteni és gőzölni. Ennek a magyarázata, hogy ezen készülékeknél a gőzt ugyanaz az egység fejleszti, amely a víz melegítésért is felelős, így aztán kávékészítés után várnunk kell, míg a készülék tovább melegíti a vizet a gőzöléshez, illetve, ha gőzölés után ismét kávét szeretnénk csapolni, meg kell várnunk, míg a rendszer visszahül.
Ez egyrészt időben több percet is felemészthet, másrészt jelentősen megbolygatja a készülékünk hőháztartását, kibillentve azt egyensúlyából.
Az Ascaso Steel Duo Prof-ba a 3dl-es bojleren kívül beépítettek még egy réz thermoblokkot is, mely kimondottan a gőzfejlesztésre hivatott.
A készülék bekapcsolásától számított 2. percen belül rendelkezésünkre áll az erős és „kifogyhatatlan” gőz. A thermoblokk egy viszonylag kis űrtartalmú átfolyó melegítőrendszer, mely pillanatok alatt felforrósodik és folymatos gőzfejlesztére képes.
Tejgőzölés közben akár kávét is csapolhatunk -akár egy igazi profi barista-, ugyanis a gőzölő thermoblokkba egy külön rezgőszivattyú szállítja a vizet, a bojler hidraulikus rendszerétől teljesen függetlenül.
A készülék felmelegedés közben néha hörgő hangokat adhat, ettől nem kell megijedni, ilyenkor a thermoblokkból kipárolgó víz, gőz formájában a víztartályba szuszog.
Csapoljunk eszpresszót!
A készülék első bekapcsolása után érdemes többször is átöblíteni az egész hidarulikus rendszert, hogy az „új” szag (és íz) kimenjen a gépből. A gép bekapcsolásakor kigyulladnak az előlapon a trendi kékszínű LED fények.Minden kapcsoló alatt van egy ilyen kis kontroll lámpa, melyeknek kialvása jelzi, ha az adott funkció már igénybe vehető.
A gőzölés kb 2 perc múlva rendelkezésre áll, a vízhőfokra kb 3 perc múlva jelzi a gép, hogy rendben van, de ezt mi ne higgyük el neki, ugyanis a bojler tetején mért hőmérséklet nem egyenlő a kifolyó víz hőmérsékletével. Mivel a készülék feje masszív krómozott réz, ezért ennek felmelegedése időbe telik: várjunk legalább 15 percet a teljes hőstabilitás eléréséhez. Ilyenkor egy előmelegített csészében 87-89°C-os vizet mértem, a felsőszűrőnél mérhető vízhőfok 92-96°C volt. Csapolás alatti hőstabilitást nem mértem, de a 3dl-es bojlernek ez nem lehet probléma. Fojtós, lassú lefolyású risztrettót és dupla eszpresszót is csodálatosan lehet csapolni a gépen. A különböző kávékeverékek, különböző vízhőmérsékleteken csapolva adják le legjobb ízeiket (2-3°C-os hőmérséklet eltérésekről van itt szó), ezért jól jön a készülék előlapján található hőmérő, ami ugyan a bojler tetején mért hőmérsékletet mutatja, de hőstabil állapotban jól lehet belőle következtetni a vízhőfokra. Figyeljük a hőmérő állását és tapasztaljuk ki, hogy melyik kávé, melyik hőfoktartományban a legízletesebb!
A gőzcső a turbóhabosító toldalékkal egyszerűen használható a kezdők számára, a barista tehetségek pedig tökéletesen selymes mikrohabot gőzölhetnek a toldalék eltávolítása után.
A forgalmazó az Ascaso Steel Duo Prof készülékhez ajánlja az Ascaso i2 Mini Inox kávéőrlőt. A kicsi, de masszív őrlő kúpos rendszerű, fokozatmentesen állítható őrlőművet rejt magában.
A készülék állítható időkapcsolóval rendelkezik, a motort indítani a kartartó villa mögött található nyomógombbal tudjuk (egyszerűen nekinyomjuk a szűrőtartókart), utána az előre beállított ideig őröl a gépezet. Az őrleményfinomságot a készülék oldalán található kis tekerőgombbal tudjuk beállítani. Sajnos számozott skála vagy egyéb viszonyítási pont híján ez elsőre elég nehézkes, készüljünk fel legalább 0,5 kg kávé eldarálgatására, mire sikeresen beállítjuk az ideális őrleményfinomságot.
Olajosabb kávéfajtáknál, illetve egészen finom szemcseméret esetén az őrlemény feltorlódhat a kimeneti csőrben, ami azt okozhatja, hogy a kávé rögösödve potyog a szűrőkosárba.
Erre a tapasztalt kávéguruk megoldása egy mércés pohárba őrölni, majd a rögös őrleményt egy hústűvel vagy egyéb hasonló segédeszközzel eloszlatni és utána átborítani a szűrőkosárba.
A kis őrlő egyébként nagyon jó minőségű, homogén őrleményt állít elő, ami nem meglepetés, hiszen ez a fajta őrlőmű már jól teljesített a közismert Lux, illetve Iberital Challenge őrlőkben.
Az Ascaso Steel Duo Prof valóban egy profi presszógép. Racionális gondolkodás mellett ki lehet jelenteni, hogy háztartási használatra ennél komolyabb gépet nincs értelme választanunk, már pedig ez a készülék szerintem a racionálisan gondolkodó embereknek készült: semmi felesleges dekoráció vagy giccses dizájn elem, amit kapunk a pénzünkért, az a használhatóság, a letisztult, szögletes formavilág, mindez minőségi rozsdamentes acélból és krómozott sárgarézből.
A tesztkészüléket az Expolygon Kft biztosította részünkre.
A tesztelt készülék a forgalmazó (Expolyon Kft) kérésére 9 bar-ra szabályzott víznyomással és 107°C-os thermosztáttal lett szerelve.