KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Cagliari Gran Arabica - megkóstoltuk

cagliari gran arabica kávétesztA Caffé Cagliari története kereken 100 évre nyúlik vissza. 1909-ben Ambrogio Cagliari, miután több évet töltött Braziliában megnyitotta első kávépörkölő/kóstóló üzletét Modena belvárosában. A vállalat máig a család tulajdonában van szigorúan őrizve az évszázados tapasztalatot és hagyományt. Az évtizedek során ez a hagyomány kiegészült olyan modern eszközökkel melyek lehetővé teszi a világ különböző tájairól érkező kávé minőségellenőrzését, szállítását és tárolását. Természetesen minden kávéfajtát egyedileg pörkölnek az adott típus egyedi tulajdonságainak megfelelően, hogy a végső keverék mindig a legkiválóbb minőséget tudja  kínálni. A Caffé Cagliari megfelel az ISO 9001:2000 minősítésnek, és 2005-ben csatlakozott az Espresso Italiano minősítéshez, mely garantálja, hogy termékei minden ízükben az olasz kávékultúrát reprezentálják. Jelen tesztünkben szereplő Cagliari Gran Arabica könnyű, lágy krémes keverék, közel 100% Arabica tartalommal - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Cagliari kávé hivatalos forgalmazójától, az Oxygen Solutions Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Cagliari Gran Arabica 100% Arabica

Ár: 6350 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 cagliari gran arabica kávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
3
6
3
4
16
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
6
3
5
17
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
3
6
3
7
19
Jobog/Faema Familyr+Iberital őrlő
3
8
3
7
21
SiD/La Pavoni Europiccola+Olympia Express Club+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
3
6
3
4
16


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Ez a keverék érezhetően magas arabika tartalommal rendelkezik, mind lefolyásra, mind krémre látszik, és ízében is érezni. A lefolyás közepes, aránylag hamar szőkül, nem tudtam sem hőmérséklet sem örlésfinomségban változtatni ezen. A krémje elég, arabikához mérten átlagos. Cukrot röviden tartja, keverésre zárul, ám a fogyasztás utolsó harmadánál már alig van az italon. Sokat kísérleteztem a hőfokokon, de egyikkel sem tudtam nagyon megváltoztatni a kávé ízét. Csupán a mandulás aromát lehetett eltűntetni vagy növelni, vele fordítottan a citrusos gyümölcsösséget növelni-csökkenteni, mint általában az erős arabikáknál. Különösebb ízbeli játékot nem tudtam előcsalni. Az alapíze kesernyés-tonikos, mellette gyümölcsös, és hol kevesebb, hol több mandulával. A gyümölcsösség nem bántóan van jelen, nincs túlsúlyban, épp csak megmutatja magát. Érezhető valamelyest némi fanyarság is benne, főleg az utóízében. Ez jellegzetesen arabikás, kesernyés, és aránylag tartós. Nálam nem egy kiemelkedően teljesítő kávé, valahogy az összetettségéből hiányzott valami, de az nagyon. Tejjel sem volt az igazi, inkább a kesernyéssége villant meg benne. Inkább az magas vagy 100% arabika kedvelőinek ajánlanám.

Monyesz

Az ezerarcú kávét sikerült kóstolni ! Érdekes módon ezt a keveréket talán kétszer nem sikerült ugyanolyanra lefőzni. A babok ebből előzetesen nem sejtettek semmit, a sok arabica szem volt feltűnő és az átlagosnál kicsit sötétebb pörkölés. Az első próbálkozások igazolták a szemmel látható magas arabica arányt egy enyhén gyümölcsös utóízzel. Igaz a főíz olyan semmilyen volt, vagyis inkább az utóíz volt a főíz… Aztán a gyümölcsösség mellé bejött egy kis nektáros édesség, amivel együtt viszont megjelent egy fura íz, amit nem tudnék beazonosítani, de nem fogott meg különösebben. Aztán további próbálkozásoknál képes volt egy teljesen vad keserű ízt produkálni, ami szinte ihatatlanná tette ! Végül minden mindegy alapon a darálón jókorát tekerve, szinte liszté őrölve a szemeket, a tömörítést kissé visszavéve, és egy lassú kifolyás mellett sikerült elérni az egész jó eredményt: az addig világos crema szép mogyoró színűre váltott, és némileg ellenállóbb is lett a cukorral. Eltűnt az arabicás-gyümölcsös jelleg, és egy kellemes marcipános íz került fölénybe, amiből az utóízbe egy kis kakaós jelleggel vegyülve mézes-nektáros édesség szűrődött át. Óh, milyen csodák történnek, és milyen szörnyűségek ! Sajnos végig küszködtem a főzés vége felé előforduló kiszőküléssel. Ez más kávéknál az öregedés jele, de itt egy friss pörkölésnél is jelentkezett. Gyakorlatilag 16-16.5 grammból sem sikerült úgy lefőzni a dupla adagot, hogy a vége ne szőküljön. Emiatt talán jobb rövidre főzni, risztrettóként fogyasztani. Összességében nem lenne egy rossz keverék, de nem házi használatra való szerintem. Ha egy vendéglátóhelyen ráállítanak egy darálót és egy főzőt, akkor nagyon kellemes kávét lehet főzni belőle, de otthon szinte kínszenvedés eljutni vele a nirvánába ! Kapucsínóként nekem nem ízlett különösebben.

Blaze

A kávébab igen sötét, ám egyenletes pörkölésű.  Felületük igen fényes, olaj kicsapódás is látható. A babok illata daráláskor friss, klasszikus mokkás. A kávé krémje közepes : a cukrot alig tartja, kevergetés után ellenben szépen záródik és szép lenyomatot hagy a csésze falán. A kávé több arcát mutatta meg a tesztelés során, lehet mindegyiket nem is sikerült feltárni a limitált mennyiségű tesztelésre bocsájtott anyag miatt.  Viselkedését, krémjét és a babokat szemrevételezve 100% arabica hányadra tippelek. A kávé magas hőfokot kedvel, eszpresszónak elkészítve egy gyümölcsös édes ízzel nyit, melyet mézes-nektáros ízek kísérnek. Azonban ha finomabbra daráljuk kicsit és risztrettónak készítjük akkor már a gyümölcsös „arabicás” íz helyébe belép egy marcipános-mandulás vonal, melyet kakaós és mézes ízek fognak körbe. Tejes italokban megfelelően szerepel véleményem szerint, de én inkább tej nélkül ajánlom a kávét.  Hőfokra, elkészítésre kényes : nem megfelelő „bánásmód” esetén kellemetlen keserű ízzel képes büntetni.

Jobog

A babok szép egyenletesen, a közepesnél erősebben pörköltek. Erősen zsíros fényűek, épp az olajkiválás határán. Krémje megfelelő mennyiségű és minőségű, világosbarna. Magas hőfokon elkészítve nagyon finom virágos, parfümös alap ízbe keveredik némi tökmag íz. Alacsonyabb hőmérsékleten virág és parfüm ízei kevéssé jönnek elő. Krémesség érzetet okozó kellemes utóíz, mely lassan átvált virágos étcsokiba, és végül kiédesedik. Az utóíz hosszú, erős, érdekes, végig kellemes változásokon megy át, a fogyasztás külön élményévé növi ki magát. Olajossága jó. Ristrettóként különleges édeskés parfüm ízű, írom ezt anélkül, hogy valaha parfümöt ittam volna, ezt juttatja az eszembe. Talán virág és gyümölcs íz keveréke lehet. Rafinált kávé a különleges ízek és azok egymásba történő átmenete miatt, valamint attól, ahogy az elkészítés paraméterei szerint tág határok között változtatja az ízét. Testessége is különösen alakul, fogyasztás közben a könnyedség, utóízében testesség érzése dominál. Alapvetően rafináltan könnyed desszertkávé, a krémességre és testességre adott szerényebb pontszám ne tévesszen meg senkit, mit sem von le a különleges ízek értékéből. Ehhez a karakterhez ezek a krémesség, testesség jellemzők tökéletesen illenek. Koffeintartalma szerény. Érzékeny a frissességre, néhány nap állás után finom ízei jórészét elveszítette. Kellemetlenné ekkor sem vált, ám különleges ízeinek zöme eltűnt. Kétarcú kávé, frissen a legmagasabb pontszámmal plusz csillaggal értékelhető különlegesen finom, ám szokatlanul gyorsan veszíti el erényei jelentős részét, és ezután már kissé beleszürkül a jó, de nem különösebben emlékezetes kávék mezőnyébe. Hasonló, ennél sokkal drasztikusabb változást korábban a fekete Illy kávénál tapasztaltam, ott a túlnyomásos védőgázos technológiának tudtam be ezt a jelenséget. Igaz a Cagliarinak is van túlnyomásos, védőgázos kávéja. Az ízére adott pontszám szükségképpen kompromisszumos döntés, a friss és a kevésbé friss állapot tapasztalatait átlagolja, ám a fogyasztó számára sosem az átlag fog megjelenni, hanem vagy egy pompás, vagy egy jó átlagos kávé az alapanyag frissességtől függően.

SiD

Olajos felszínű, fényes babok kerülnek elő a zacskóból. A kávészemek és a világos színű crema magas arabica tartalomra engednek következtetni. A krém textúrája enyhén tigrismintás, vékony, a cukrot hamar elnyeli és a kávé csapoláskor könnyen szőkül. Megpróbálom leírni a kávé ízét, ami nem egyszerű feladat, ugyanis a teszt alatt igen sokszínűen viselkedett.
Alapvetően savas hatású, bogyós gyümölcsös és pörkölt földimogyorós, grillázsos ízjegyeket mutat. Utóíze eleinte fanyar, de később kellemes, diós, grillázsos ízeket hagy hátra, melyeket a fogyasztás után percekig ízlelgethetünk. A csapoláskor történő kiszőkülésre visszatérnék: erre nagyon figyeljünk oda és ha lehet, állítsuk le a csapolást a szőkülés első jelére! Ez a keverék rendkívüli módon érzékeny és a kiszőkülés azonnal lerombolja az ízharmóniát, fanyar, tonikos ízeket eredményezve. Ajánlom a keveréket tejes italok alapjául vagy rövid risztrettónak fogyasztva, a kellemes utóízekre koncentrálva.


cagliari gran arabica kávébabokcagliari gran arabica kávé csapoláscagliari gran arabica kávé csapolás
cagliari gran arabica kávé eszpresszó cagliari gran arabica kávé krémcagliari gran arabica kapucsínó és eszpresszó

 

Összegzés: A kávébabok szépen egyenletesen pörköltek , a közepesnél sötétebben, felületük fényes, olajos. A krém mennyisége közepes, a cukrot viszonylag rövid idő alatt elnyeli, és csapoláskor könnyen szőkül. Mindenkinél előjött, hogy ez egy nagyon érzékeny keverék, és a legkissebb hibára is azonnal büntet. Jól elkészítve is elég változatosan viselkedett. Az egyik fő vonal a bogyós gyümölcsös, nektáros, mézes, nagyon finomra darálva pedig szinte eltűnik a gyümölcsös jelleg, és helyét a marcinápos-mandulás, grillázsos, nektáros vonal veszi át. Jól elkészítve a nektáros édesség fellelhető a keverékben. Testessége átlagos, utóíze hosszan tart és kellemes, mokkás, grillázsos aromákat tartogat némi fanyarság kíséretében. Legfinomabb risztrettóként elkészítve, de nyugodtan elkészíthetjük eszpresszónak vagy tejes italok alapjaként is. A szőkülés első jelére állítsuk le a csapolást, mert a keverék rendkívüli módon érzékeny és a kiszőkülés azonnal lerombolja az ízharmóniát, fanyar, tonikos ízeket eredményezve.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!