KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Megújult a Centrál

megújult a centrálSomody Imre, a budapesti Centrál Kávéház tulajdonosa a kávéházban megvalósult fejelsztésekről, az új cukrászatról és az új ételkínálatról beszélt.
Ön mindig is a minőségre koncentrált, elmondható ez a korábbi vállalkozásairól is, és elmondható ez most a lepusztult Centrál Kávéház igényes felújításáról és működtetéséről is. Miért döntött úgy, hogy a tudomány után a magas szintű vendéglátás világába kóstol bele?
– Több mint tíz évvel ezelőtt én még alapvetően ingatlanüzletként ismerkedtem meg a Centrállal, amely éppen játékterem­ként agonizált. Úgyis ter­veztünk valamilyen ingatlan­beruhá­zást Budapesten, s úgy gondoltam, akkor vágjunk bele ennek a patinás helynek a megújításába. Megfogott a Cent­rál fantasztikus múltja, amelyben az irodalom és a gasztronómia kevere­dett, s az eredeti tervek felkutatásával sikerült a he­lyet úgy rendbe hozni, hogy a munkánkat Pod­ma­niczky-díjjal jutalmazták, mint a legmagasabb szín­vonalon elvégzett helyreállítást. Én nem vagyok buda­pesti, így megható volt látnom, hogy a pestiek mi­lyen örömmel fogadták a Cent­rál meg­nyi­tását. Ma pedig már nincs olyan útikönyv, amely ne ajánlaná kötelező látnivalóként a Centrál megtekintését.

Idővel azonban láttam, hogy a kávéház kezd abba a kategóriába kerülni, ahová az atmoszféra miatt jönnek az emberek, s leg­fel­jebb egy kávét isznak meg. Ez viszont nem hoz túl sok bevételt, ezért úgy döntöttünk, hogy a gasztronó­miai kínálatot is megújítjuk, hogy a reggelitől a színház utáni vacsoráig fogadni tudjuk a vendégeket.

Ebbe az elgondolásba illik, hogy bevezették a kínálatba a Mihályi-desszerteket. Mi következik ezután, van újabb terv?
– Mihályi László kiváló cukrászmester, a váci Desszertszalon tulajdonosa, akinek számos nemzetközi sikere volt. Mi létre­hoztunk számára – több mint 100 millió forintos beruházással – a Centrál­ban egy ultramodern cukrászati részleget, itt ké­szülnek helyszíni fogyasztásra és elvitelre is a desszertek.

Ez komoly befektetés volt, ennyi pénzből egy új éttermet is lehetne nyitni… A desszertkínálat kora reggeltől késő estig rendelkezésre áll, és a forgalmat máris jelentősen fellendítette. Leszerződtettük Cseh János mesterszakácsot is, aki az ételkínálat megújulásáért lesz felelős, s szeptemberre a Centrálnak egy modernizált, de a hagyo­mányok­nak nem hátat fordító, új étlapja lesz.

Egy magyar neouvelle cuisine… De azért ugye nem válik kevesek méregdrága étter­mévé a Centrál?
– Ez nem egy 30 fős, Michelin-csillagra vágyó luxusétterem, hanem egy nagy forgalomra tervezett kávéház és étterem, ahol a középpolgári szinten megfizethető, minőségi kínálatot tudunk biztosítani.

Azt mondta, hogy a cukrá­szat árából új éttermet is lehetett volna nyitni. Tervez további éttermeket nyitni?
– Feleségemmel az a célunk, hogy a Centrált működtessük és utódainkra hagyományozzuk. Nem akarunk a gasztronó­miá-ban terjeszkedni, de mint üzletember természetesen örülnék annak, ha egyfajta franchise-hálózatként vidéken is megjelenhet­nénk, hiszen volt olyan időszak, amikor a vidéki nagyvárosokban is remek vendéglátóhelyek működtek, mint a Platán Pécsett vagy az Arany Bika Debrecen­ben. A mai gazdasági környe­zetben azon­ban két­lem, hogy erre lenne fizetőképes kereslet Magyar­or­szá­gon.

Reméljük, pár év múlva itt is lesz… Tudjuk, hogy a gyógyszerészethez nagyszerűen ért, de megcsapta-e már tűzhely füstje?... Tud főzni?
– Nem vagyok szakember, de egy éve minden héten egyszer-kétszer főzök.

Forrás: Metropol