KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Varesina Top Quality szemeskávé teszt

varesina top quality kávé tesztA Varesina Caffe egy olasz, családi pörkölőüzem, amely 1919 óta készít minőségi kávét az Alpok lábánál. Az egyedi aroma titka a különleges keveréknek köszönhető, mely 20 különböző típusú kávébab felhasználásán és egyedi pörkölési eljárásán alapul. A különleges kávéválaszték pörkölésének lépései és a családi titkos receptek - melyek generációról generációra öröklődnek -, hozzájárulnak a Varesina kávé telt ízéhez, összetéveszthetetlen aromájához és csodálatos krémjéhez. A kávé frissességének köszönhetően felejthetetlen élményt nyújt minden kávéfogyasztó részére, ez okból soroljuk a „gourmet caffe” kategóriájába. A legmagasabb minőségű, tradicionális pörkölésű szemes kávé. A kiegyensúlyozott ízt és krémet a 95% arabika és az 5% robuszta keveréknek köszönhetjük. A válogatott, dél-amerikai arabika kávébab nyújtja a felejthetetlen íz élményét. Ezt a kávét kifejezetten ínyenceknek ajánljuk - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Varesina kávé hivatalos forgalmazójától, az AG FOODS Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Varesina Top Quality

Ár: 6860 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 varesina top quality kávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
5
8
4
7
24
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
7
3
6
19
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
5
7
3
7
22
Jobog/Faema Familyr+Iberital őrlő
4
5
3
4
16
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
4
7
3
5
18


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Lefolyása végig mintaszerű, egyenletes, krémes, igen frissnek tűnik a tesztre érkezett minta. A krém egyenletes, vaskos, olajos, mogyorószínű. A cukrot tartja, kevergetés után zárul, fogyasztás végéig megmarad. A csésze oldalán nyomot hagy. A tesztelésnél nagyságrendekkel jobb eredményt értem el a La Marzocco szűrővel ami egy kicsit finomabb őrlést igényel. Ha nincs ilyen szűrő kéznél daráljuk finomabbra és inkább tegyünk picivel kevesebb őrleményt a szűrőbe, hogy a fojtást elkerüljük. Ekkor kiegyensúlyozott, mely enyhén kesernyés, gyümölcsös, mogyorós ízű. Durvább őrleménnyel de ugyanolyan lefolyási idővel a gyümölcsösség fokozódik, citrusos lehet, és a kesernyésség is erősödik, de nem válik zavaróvá. Mellette mandulás aromájú és kicsit karcos. Ne így készítsük! Tejjel és kapucsínónak is jól teljesített. Elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretik a magas arabika tartalmú keverékeket, ők nem fognak csalódni benne.

Monyesz

A kávé illata kellemes benyomást tett rám, friss pörkölésnek tűnt. A babok éppenhogy fényesek csak. Viszonylag jól eltalálható a darálás mértéke, és szép mogyoróbarna a crema, ami kellően tartja is a cukrot, mert egy elég erős réteg képződik a tetején, noha nem crema-orgiaként folyik le. Nagyon kellemes, árnyalt az ízvilág, semmi tolakodó nincs, az ízek erőssége jól egymáshoz hangolt. Viszont érdekes módon a tesztelés során a kávé öregedése volt megfigyelhető, és ezzel együtt az íz-arányok eltolódása is. A kezdeti kellemesen csokoládés, mandulás, enyhén gyümölcsös beütés és kissé füstös utóíz folyamatosan változott. Gyengült a mandula, a csokoládés jelleg inkább kakaóba ment át, a gyümölcsösség egy diós jellegbe ment át, az utóízben megjelent a kis keserűség a füstösség mellett.  Kár érte, nekem az első ’változat’ jobban tetszett ! Ajánlom risztrettóként fogyasztani. Kapucsínóként a finom ízek nem tudnak érvényesülni, egy átlagos eredményt ad.

Blaze

A kávébab pörkölése egyenletes, közép barna pörkölés. Olaj, zsírosság nincsen a babok felületén, illatuk karamellás - friss pörkölést sejtetve. A kávé krémje mogyoróbarna színű, szép tigris mintás, vastagsága ideálisnak mondható . A cukrot tartja, kevergetés után záródik, olajos lenyomatot hagy a csésze falán. A kávé ízében a mandulás-marcipános íz a domináns, némi dió és gyümölcsös ízzel keverve. Utóíze mokkás, nagyon enyhén füstös ízt hagy a szájban – egyáltalán nem bántó.   Risztrettónak elkészítve igen finom, itt a mandulás ízvilág csillan meg erősebben. Testessége jó. Kapucsinóban is jó volt, de én inkább eszpresszónak ajánlanám. Finom, jó kávé : élvezettel fogyasztottam.

Jobog

A babok jó közepes pörkölésű arabicák. A kávé íze rövid meleg kifolyással, sötétmogyoró krémmel: kakaós. A kakaó mellett fölsejlik egy kis gyümölcsösség, de nem tud kibontakozni. Az olajosság közepes. Koffeintartalma érezhető, de nem túlzó, közepes. A fogyasztási élmény rövid és szimpla. Nincs ízkavalkád, hiába várom az ízek kibontakozását. Közepe van és jó is, csak rövid, nincs fölvezetése és kivált lecsengése a kávénak. Ez a testesség érzetet is gyengíti. Az utóíz enyhe és némiképp rövid, kakaós, később pörkölt magvasságot hoz. Hűvösebb géppel risztrettónak készítve vékonyabb világos krémmel camembert sajttal induló gyümölcsízű, ami átmegy camembertes-kakaósba. Presszókávéként a camembert jelleg eltűnik, a gyümölcsösség előtérbe kerül, de a kakaós alap íz lesz domináns így is pörköltmogyoróba hajló utóízzel. Nem ez a legjobb mód a készítésre, melegebb vízzel jobb. Tejjel kellemes, közepes ízű nem túl emlékezetes ital. Nem rossz kávé, semmi kellemetlen emléket nem hagy maga után, inkább kis hiányérzetet.

SiD

Ez a keverék elég sok fejtörést okozott nekem: három különböző készülékkel teszteltem, de végülis közel azonosan teljesített. Hagyományos karos gépen nem túl szépen csapolható, a lefolyó kávésugár eltáncol, csapolás végefelé kiszőkül.
A krém viszonylag világos, tejkaramellás, arabika túlsúlyos keverékre enged következtetni, a cukrot ugyan nem tartja meg, de kevergetés után is megmarad, szóval összességében rendben van. A kávé íze tejcsokoládés, diós, enyhén bogyós gyümölcsös, minimális kesernyés tónussal. Magasabb hőfokon inkább karamellás, grillázsos, a diós utóíz megmarad, de a gyümölcsösség eltűnik. Tejes italnak is jól szerepelt, savasság vagy füstösség nem jellemző, egyensúlyban vannak az ízösszetevők, összességében egy lágy, nőies kávé benyomását kelti bennem ez a Varesina keverék, mely nőiesség materializálódik a csészék formatervében és a rájuk festett figurában is.


varesina top quality kávé kávébabokvaresina top quality kávé csapolásvaresina top quality kávé csapolás
varesina top quality kávé eszpresszóvaresina top quality kávé krémvaresina top quality kávé csészék 

Összegzés: Szép, egyenletes, középbarna pörkölésű kávébabok. Krémje mogyoróbarna, megtartaja a cukrot és kevergetés után is záródik. Fogyasztás alatt végig megmarad. Nagyon kellemes, árnyalt ízvilágú keverék, lágy aromákkal melyben megtalálhatjuk a csokis, marcipános, mandulás, gyümölcsös jegyeket. Magasabb hőfokon a gyümölcsösség háttérbe szorul és karamellás, grillázsos ízek tűnnek fel. Nem nevezhető kényes keveréknek. A darálást érdemes finomabbra venni az optimális eredmény érdekében. Utóíze kakós, mokkás, némi dióval megfűszerezve, valamint feltűnik egy enyhe füstösség is, ami egyáltalán nem bántó. Testessége jó. Elsősorban risztrettónak vagy eszpresszónak ajánljuk. Tejes italokban is nagyon kellemes, bár a tej némileg elfedi a keverék árnyalt ízvilágát. A magasabb arabika arányú keveréket kedvelőknek mindenképpen érdemes kipróbálni, de bárkinek érdemes kipróbálni, nem fog csalódást okozni.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!