KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Danesi Gold szemeskávé teszt - egységben az erő

danesi gold szemeskávé teszt1905-ben Alfredo Danesi, a márka titkos receptjének tudója valóra váltja régi álmát és megnyitja Rómában a „Nencini & Danesi” kávéházat. Elkápráztatja a hűséges vásárlóit az „Espresso Danesi” márkával, mely rövid időn belül behozza a befektetett pénzt. Alfredo tudását és szenvedélyét tovább örökíti fiának Giovanninak, aki apja oldalán dolgozva lelkiismeretes és szenvedélyes szakértője lesz a kávénak. Giovanni irányítása a alatt a Danesi vállalat növekszik és lerakja a Danesi kávéként ismert márka alapjait, melyet ma már egész Olaszország és az egész világ ismer. A Danesi kávé Rómából indult majd egy évszázaddal ezelőtt világhódító útjára. Jelentősen fejlődött az elmúlt száz évben a kutatások és a fejlesztések eredményeképpen, míg elérték azt az ízt, amellyel ismertté vált Olaszországban és az egész világon. Bár a Danesi mindig kihasználta az aktuális kor fejlett, kifinomult technológiáját, és ennek köszönhetően szüntelen minőségi fejlődésen ment keresztül, a hagyományaihoz fűződő kapcsolata mindig megmaradt. "A Danesi kávé titka a TRADÍCIÓ, a hagyomány szeretete. A Danesi Gold egy 100% arabika keverék, mely a Danesi legnépszerűbb keveréke, a legjobb brazil és közép-amerikai Arabica szemekből válogatva. Édeskés íz hatás és teljes, tökéletes aroma jellemzi" - tudtuk meg a forgalmazó cégtől.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Danesi kávé hivatalos forgalmazójától, az European Coffee Trading Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Danesi Gold Quality

Ár: 7680 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 danesi gold szemeskávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
4
8
3
6
21
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
8
4
6
21
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
4
8
4
6
22
Jobog/Rancilio Lucy
4
7
4
7
22
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
4
8
4
5
21


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Jól beállítható, egyenletes minőséget nyújtó keverék. Kevésbé változékony, mint a mostanában tesztelt márkák. Közepesen krémes, ennek ellenére csak a folyás közvetlen vége előtt szőkül ki, ekkor jobb is megállítani. Szép, igazi mintás krémet rajzol a csészébe. A cukrot röviden tartja, keverés után zárul. Íze étcsokis alapon, enyhe bogyósgyümölcs és marcipán. Ezt igen kis mértékben tudtam csak elvinni bármely más irányba. Teljesen átlagos, de finom ízű magas arabika tartalmú keverék. Utóíze savanykás, gyümölcsös, enyhén füstös, arabikára jellemző. Tejjel kapucsínónak is ideális.

Monyesz

A kávé az illata kissé karamelles, friss pörkölésnek tűnik. A babok már fényesek, olajosak, de nem túlpörköltek. A darálással a szabályos lefőzési időt, a 20-25mp-et célszerű megcélozni. A crema szép mogyoróbarna, valamennyire tartja is a cukrot, de nem hasonlítható össze egy komolyabb robusztás keverékével. Igényli a jól bemelegített gépet, reggeli sietős lefőzésre nem ajánlom. Az ízek kellemesek, az egész keverék egy jól eltalált, lekerekedett blend. 
Kellemes mandulás csokoládéba harapáshoz hasonlatos az íz, érződik egy kis édeskés jelleg is. Az utóíze kicsit kakaós és füstös levezetésű. Ha lassabb lefolyással főztem, akkor nálam bejött a marcipános íz, viszont az utóíze kicsit kesernyésbe tolódott át. A kávé öregedése csak kicsit volt megfigyelhető, bár ez is elég volt az ízek tompulásához. Ajánlom risztrettónak ! Kapucsínóként inkább a tejeskávés jelleg domborodik, de egy kellemes ízélményt adva.

Blaze

A kávébab szép egyenletes, igen sötét pörkölésű. Olaj kicsapódás van a babok felületén, illatuk kellemes karamellás – friss pörkölésnek tűnik. A kávé krémje mogyoróbarna színű, vastagsága jó – a cukrot tartja, kevergetés után szépen záródik. A krém szép olajos lenyomatot hagy a csésze falán, azt megfesti. A kávé egy igen kellemes édes marcipános ízzel nyit, melyet csokoládés íz ölel kölbe.   Igen kellemes, harmónikus a blend, utóíze kissé kakós, mokkás.   A kávét kortyolgatva volt, hogy olyan érzésem kerekedett mintha egy csokoládé szeletet fogysztanék és nem kávét kortyolgatnék. Tejes italnak is igen jó alapja lehet ez a kávé, nálam risztrettóként és eszpresszóként volt a nyerő.    Ez a kávé ajánlott azoknak akik nem egy erős, koffein löketet keresnek hanem egy harmónikus édeskés desszert kávét. 

Jobog

A babok pörkölése közepesnél erősebb olasz pörkölési szint, a babok zs íros fénnyel csillognak. Hűvös géppel készítve az ital krémje jó, így is mogyoróbarna, könnyen ad a kávékedvelők között általában kívánatosnak tartott mintázatot. Az ital fogyasztása jó élmény. Átlagosan olajos és átlagosan koffeines. Enyhén mokkás, édeskés karamelles és marcipános ízek keveréke, némi játékosan bujkáló, az ízeket gazdagító kesernyés beütéssel. A korty markánsan kezdődik, majd szépen átmegy a már föntebb említett bársonyos krémességgel teljes ízbe. Ez aztán hosszan cseng le, és szinte észre sem veszem hol múlt el a korty, és hol kezdődik az erős, hosszú jó utóíz. Összességében nagyon jó fogyasztási élményt ad. Ellentéte az előzőleg tesztelt Varesinának, melynek ennél finomabb ízei a levegőben lógtak, így végül mégis csak gyengébb fogyasztási élményt tudott nyújtani. A teszt közepére, a keverék öregedésével az ízek között megjelent majd dominánssá vált a mandula íz, még későbbi felhasználás esetén ehhez csatlakozik a füst aroma. Közepesen meleg géppel készítve is erős krémesség érzetet kelt fogyasztás közben. Gyümölcsös alapon krémes mokka ízű ilyenkor. Erősebb hőfokon sötétmogyoró krémmel a hő kiöli belőle az ízek és krémesség egy részét, az egyébként vastagabb krém hamarabb eloszlik. Kapucsínónak nagyon finom, jól harmonizál a tejjel.

SiD

A kávébabok sötét színűek, enyhén csillogósak. Őrléskor a sötétre pörkölt kávék jellegzetes füstölt halra emlékeztető illatát érezhetjük. Friss bontás után az első pár kóstoláskor tömény, édes, csokoládés ízekkel kápráztat el, akárcsak egy finom trüffel csokoládé. Mint a sötét pörkölésű kávék általában, ez a Danesi keverék is gyorsan változik a bontást követően. Pár nap elteltével a csokoládés, konyakos íz mellett megjelenik egy marcipános, mandulás ízjegy is és a kávé picit savasabb érzetű lesz, enyhe kesernyés utóízzel. Ez nem azt jelenti, hogy veszít az élvezeti értékéből -bár nekem a tömény, desszert csokoládés íz nagyon imponál-, de érezhetően változik. A krémességről még nem beszéltünk: a kávé krémje mogyoróbarna, a cukrot szépen, süppedősen nyeli, jó hőstabilitás és folytonos lefolyás mellett szép tigrismintás rajzolatú. A keverék nem túlságosan érzékeny a vízhőmérsékletre, azaz inkább úgy fogalmaznék, hogy nehéz megégetni, de alacsony hőmérsékleten nem remekel: tejkaramella színű crema esetén sok jóra ne számítsunk! Szerencsére nem könnyű elrontani ezt a kávét, de azért az esetleges kiszőkülésre nagyon figyeljünk, ugyanis könyörtelenül le tudja rombolni az ízélményt. Kapucsínónak is jó alap ez a kávé: elég hangsúlyos marad, bár egy kis keserűséget előhoz belőle a tej.


danesi gold szemeskávé kávébabokdanesi gold szemeskávé csapolásdanesi gold szemeskávé csapolás pavoni
danesi gold szemeskávé eszpresszódanesi gold szemeskávé eszpresszódanesi gold szemeskávé krém

 

Összegzés: A közepesnél sötétebbre pörkölt kávészemek, olasz pörkölés, csillogó fényes kávébabokkal. A krém jó, a cukrot megtartja, majd a kevergetés után is szépen zárul. Íze csokoládés, marcipános, mandulás, mokkás, enyhe gyümölcsösséggel, és édességérzettel a háttérben. Komplex, szépen kialakított keverék. Semmi kilógás semerre, szépen, harmónikusan összeállított keverék. Testessége jó. Utóíze hosszú, kakós, mokkás, némi mandulával és egy pici füstösséggel megspékelve. Kellemes, kerek fogyasztási élményt kínál. Másik erősségge a keveréknek, hogy nehéz elrontani az elkészítését, egyáltalán nem kényes keverék. Egyedül a kiszőkülésre érdemes odafigyelni, és ha ezt tapasztaljuk, állítsuk is meg a csapolást. Ez a blend egy igazi mindenes. Nagyon finom eszpresszónak, vagy risztrettónak, de egy jó kapucsínó tökéletes alapja is lehet. Bátran ajánljuk kóstolásra!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!