KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Végre kiderült: igenis jó a koffein!

mégis jó a koffeinAz Indiana Egyetem kutatásai szerint a koffein enyhítheti a fizikai terhelés által kiváltott asztmatikus rohamok (EIA) tüneteit.

Egy nagy adag koffein (9 milligramm testsúly kilogrammonként) legalább olyan hatékony a fizikai terhelés által kiváltott asztmatikus rohamok tüneteinek csökkentésében, mint az albuterol inhalátorok. A kutatók adatai szerint az ennél kisebb dózisú koffein is képes enyhíteni az EIA által kiváltott zihálást és köhögést.

Timothy Mickleborough, az Egyetem Kineziológiai Tanszékének professzorának elmondása szerint a koffein és az albuterol inhalátor együttes alkalmazása nem hozott további eredményeket.

Mickleborough professzor és kollegái a különböző étkezési faktorok hatásait vizsgálták, amikor rájöttek, hogy a koffein képes enyhíteni az EIA tüneteit. A kutatás során 10 asztmás betegen vizsgálták meg a koffein hatásait - olvasható a Medipressen.

Az önkénteseknek egy futópadon kellett gyakorlatokat végezniük, miközben folyamatosan figyelemmel kísérték a légzési funkcióikat. Az eredmények szerint a testsúly kilogrammonként 3-9 milligramm koffein napi fogyasztása sikeresen enyhítheti a fizikai terhelés által kiváltott asztma tüneteit, akár az albuterol inhalátor helyett is.

Forrás: Ötvenentúl