KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Maromas Arabea- egy kávé az arab világból

maromas arabea kávé kávétesztMás kávégyártókkal ellentétben a MAROMAS a kávé arab országokbéli gyökereihez nyúlik vissza. Mindezt kiegészíti a különböző kávéfajták és a hozzájuk tartozó egyéb termékek portfoliójává. Mindez a núbiai hegyek kecskepásztoránál kezdődik és Dubai csillogó-villogó városán át tart a nemzetközi kávéguruk mindig fejlődő, modern világába. MAROMAS LLC nem egy ősrégi cég, hanem inkább egy dinamikus profikból álló csapat, akik ezen állandóan fejlődő kultúra minden kihívására azonnal tudják a választ. Nem elsősorban a már megörökölt értékeinkre vagyunk büszkék, hanem a legfontosabb értéket a fogyasztóink jelentik illetve az ő elégedettségük. Célunk a legmagasabb nemzetközi standardok és a tökéletes kávé. Kávéinkat különböző országokban pörkölik más-más országok specialistái, ez a legtökéletesebb végterméket garantálja. Például ki tudna finomabb espresso kávét pörkölni egy olasz pörkölőmesternél? Vagy ki tudna megfelelőbb filterkávé fajtákat termeltetni a német Kaffehausoknál? Éppígy tiszteljük azoknak az embereknek a szokásait akik az Észak-Amerikában divatos hosszú kávékat kedvelik. Ez különböztet meg bennünket másoktól és büszkék is vagyunk erre - tudtuk meg a forgalmazó cégtől.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Maromas kávé hivatalos forgalmazójától, az European Coffee Trading Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Maromas Arabea

Ár: 9000 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 maromas arabea kávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
4
8
4
4
20
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
4
8
3
3
18
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
5
7
4
4
20
Jobog/Rancilio Lucy
5
8
5
4
22
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
5
9
5
2
21


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Érdekes, többarcú kávé keverék. A szemeket szemrevételezve a sok arabika között robuszta szemeket is látni benne. Csapoláskor aránylag sötét krémje van.  A vízhőmérsékletre meglehetősen érzékeny, ennek megfelelően mutatja arcait. Ha túl magas, akkor kellemetlen vonal érződik benne, így nincs is jó íze, kevésbé értékelhető. Nálam a thermosztát kapcsolásakor, azaz a kazán legalacsonyabb hőmérsékletén volt a legjobb a legfinomabb.  Ekkor teljesen másfelé nyit, étcsokoládés, gyümölcsös, ízű testes italt kapunk, kis mogyoró aromával. A kellemetlen mellékíz teljesen eltűnik, mintha nem is ugyanaz lenne. Elsősorban eszpresszónak vagy risztrettónak ajánlanám. Ugyan a tejjel sem rossz, de nagyon letompítja a jellemét.

Monyesz

A babok sötétre pörköltek, fényesek, olajosak, kissé füstös illatúak, viszonylag sok köztük az apró kerek szem. Első lefőzésre egy nagyon rossz főzetet sikerült produkálni, szinte ihatatlan volt, az összes létező kellemetlen ízt hozta a kávé – napokig nem is ittam belőle, hogy ettől a rossz élménytől szabaduljak !  Szerencsére ennél többet tud ez a keverék, ha finom darálás és alacsony hőmérséklet mellett van lefőzve. Nálam ilyenkor egy étcsokis-karamelles íz mellett finom, de nem tolakodó mézes íz jött be. A kávé lecsengése viszont kissé hiányos, illetve furcsa: a füstösség mellett egy kis pörkölt gabonás íz keveredett a robusztás ízzel. Gyümölcsös jegyeket nem mutat fel a blend. A crema szép mogyoróbarna, a cukrot is egész jól állja, és nem tűnik el a cukrot kevergetve. A lefőzés vége felé azért hajlamos kiszőkülni. Nagyon jó risztrettónak, viszont kapucsínónak nálam csak közepest produkált. Risztrettóként a pörkölt gabonás-robusztás jelleg elmarad, és az enyhén édeskés, nektáros ízvonulat húzódik végig, ami mellé a pörkölt mandula lép be. Talán így legjobb ez a blend !

Blaze

A kávébab viszonylag egyenletes, igen sötét pörkölésű. Olaj kicsapódás még nincsen, de igen zsíros a babok felülete.  Az érkezett mintában igen sok a töredezett, sérült bab – világosabb babok is feltűnnek közöttük.   Az őrlemény illata meglepő : friss popcorn illatára emlékeztet. A kávé krémje világosabb mogyoróbarna színű, vastagsága kiváló : a cukrot tartja, kevergetés után is záródik, olajos lenyomatot hagy a csésze falán, azt szépen megfesti. A kávé egy édeskés kakaós-csokoládés ízvilágot mutat, melyet egy kis mandulás-karamellás zönge zár az ízlelés végén.   Utóíze kissé kakós, mokkás némi füstösség is észrevehető, de egyáltalán nem zavaróan.  Tejes italoknak is használható ez a kávé, noha nálam risztrettóként és eszpresszóként volt a befutó. A kávé hajlamos a gyorsabb kiszőkülésre, jellemzően rövid lefolyással élvezhető (kb. 20-21mp körüli). Hőfok tekintetében is érdemes figyelni, nem szereti a nagyon forró „sárkányos” vízet – a kissé hűvösebb hőfokon jönnek ki jól az ízek, egyébként hajlamos megégni és akkor kellemetlen meglepetésekkel bűntet.

Jobog

A babok pörkölése erős olasz, a babok felszínén olajkiválás, a keverék fényesen csillog. Az ital krémje kiváló, dús és tartós, hozza az erősen robusztás keverékek krémorgiáját. Színe sötét mogyoróbarna. Olajossága az átlagosnál jobb. Koffein tartalma meglehetős. Az ízek erősen kakaósak. Markáns, férfias ízek, nem a lányos ábrándozások itala. Reggel fogyasztva azonnal kijelöli helyünket a világban, tétovaságnak helye nincs. Nekem legjobban ristrettónak ízlett, először az így készített italról gyűjtött tapasztalataimat írom le. Az erős édeskés kakaós alap ízhez néhány lefőzésnél fűszeres, máskor -különösen a keverék öregedésével- pikáns alkoholos, rumos aroma társul. A kávé a torkomban krémesség érzetet kelt. Megteszik ezt más kávék is, de nem ilyen erősen és tartósan. A krémesség-érzet tekintetében ennél a kávénál a mennyiség minőségbe csap át, külön élvezeti forrást jelent. A nagyon erős krémesség, az ízekben átfutó édeskés virágosság és a fűszeres vonás miatt a markáns karakter ellenére sem érzem durvának, megvan az érdekesség és izgalmasság az ízekben. Testessége jó, a kakaós alap íz és a krémesség-érzet erről gondoskodik, de még lehetne a testességet fokozni. Ha testességére öt pontot adnék lágyszívűnek, négy pont esetén szőrösszívűnek érezném magam, legyek inkább megengedő, elvégre kávéról van szó. Közepes intenzitású, és tartósságú, közepesen finom utóíz mellett a torkomban sokáig megmarad a krémesség érzés, itt is felbukkan némi átfutó virágosság.

Meleg víz alkalmazásakor enyhe kesernyésséget mutathat, és pozitívumai jelentős részét elveszíti. Eszpresszóként az ízeket kísérő fűszeresség nem jelentkezik és a krémesség-érzés is csökken. Készítsük tehát röviden, akár risztrettóként, és a hőmérséklettel lefelé szörfölve. Azonban a világos krém is kerülendő, megint egy kávé, ami nem tigrismintás krémmel a legfinomabb. Más erősen pörkölt kávékhoz hasonlóan az átlagosnál gyorsabban veszít élvezeti értékéből, akárcsak túl forró géppel készítve, megöregedvén is egy meglehetősen átlagos kávévá silányul. Szerencsére mindkét paraméter a mi kezünkben van, a Kávékorzón és máshol is leírt szabályos tárolás előírásait fokozottan ajánlott betartani ennél a kávénál. Ajánlott és érdemes, kiváló kávénkat ne fosszuk meg értékeitől. Vannak, akik a lágy arabicákat kedvelik, mások a határozott, erőteljes keverékek rajongói. Utóbbiak kedvence lehet ez a Maromas kávé. Pontot vontam le az erős koffeinesség miatt, én ezt nem szeretem. Akinek ez nem gond, az magában tegyen hozzá még egy pontot a minősítéshez. Pont levonás járt még a közepes utóízért és a gyors öregedésért, ami kézben tartható ugyan, de azért kedvező vonásnak nem tekinthető. Magam a lágyabb, gyümölcsös ízű kávékat kedvelem jobban, de most nézem csak milyen sokat írtam erről a kávéról, és ez nem a véletlen műve.

SiD

Olajos, csillogós kávébabok, illatuk édeskés. Az erős pörkölés miatt az átlagosnál kicsit finomabbra érdemes venni az őrleményt és figyelni, hogy a kiszőkülés első jelére állítsuk le a csapolást, ezért aztán ne is ragaszkodjunk a 25mp-es lefolyáshoz! A krém vastag, olajos, színe sötét vörösesbarna és akár két mokkáskanálnyi cukrot is megtart a hátán. A frissen csapolt kávé illata kicsit szúrós, kesernyés, a krém állaga és színe, valamint ez a jellegzetes illat markáns robusztatartalomról árulkodik. A vezérmotívumok kesernyés étcsokoládé, mandula és grillázs, melyet köményes, ánizsos fűszeres ízek kereteznek. Ez a Maromas keverék egy igazi koncentrált ízbomba: jól sikerült csapolás esetén a mandulás íz egészen erős marcipánosba fordul, a keserű étcsokis ízzel együtt olyan az élmény, mint egy finom, marcipános töltött csokoládé. Tejjel, kapucsínónak is kellemes, a mandulás íz dominál ilyenkor is, de nekem rövid risztrettónak csapolva ízlett leginkább.


maromas arabea kávé kávébabokmaromas arabea kávé csapolásmaromas arabea kávé eszpresszó
maromas arabea kávé csapolásmaromas arabea kávé krémmaromas arabea kávé kapucsínó és eszpresszó  

Összegzés: Sötét, olaszos, egyenletes pörkölésű kávébabok, felületükön olajos csillogással. A krém mennyisége és minősége kiváló, erőteljes, a cukrot szinte úgy kell áttuszkolni rajta. Készítésekor érdemes finomabbra venni a darálást, és kevésbé meleg géppel megkezdeni a csapolást, ugyanis így sikerült a legjobb ízeket előcsalogatni ebből a keverékből. Ne hagyjuk kiszőkülni a csapolást, hanem állítsuk le a gépet, ez általában a 25 másodperces lefolyási idő előtt bekövetkezik. Íze kakós, étcsokoládés, mandulás-marcipános, karamellás, grillázsos jegyekkel, jól kivehető édességérzettel, és némi fűszerességgel. Rendkívül koncentrált, markáns, erőteljes ízhatású blend, valóságos ízbomba. Az erős pörkölés miatt hajlamos az öregedésre, amit a daráló megfelelő utánállításával kiküszöbölhetünk. Testessége jó. Utóíze közepesen hosszú, és a kóstoláskor megjelent ízvonalat viszi tovább, némi füstösséggel a háttérben. Elsősorban risztrettónak ajánljuk, így élvezhetjük a legjobban a blend koncentrált ízhatását, de kellemes tejes italok alapjaként is.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!